Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Neimenovani

Los Sin nombre
grozljivka
Zlo nima meja...
Na sporedu od: 14.9.2000, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Scenarij: Jaume Balagueró
Leta 1987 so direktorji štirih najeminentnejših evropskih festivalov fantastičnega filma (Fantas Porto iz Portugalske, International Festival of Catalonia - Sitges iz Španije, Fantafestival iz Italije in BIFFF - Brussels International Festival of Fantasy, Thriller and Science Fiction Films iz Belgije) končali "festivalsko vojno" in ustanovili Evropsko združenje festivalov fantastičnega filma. Združenju so se kasneje pridružili tudi CinEnygma iz Luksemburga, Espoo Cine International iz Finske, Fantastisk Film Festival Lund iz Švedske ter San Sebastian Horror and Fantasy Film Festival iz Španije. Od leta 1995 Združenje podeljuje nagrado Méličs d"Or za najboljši evropski fantastični film. Lani se je za to prestižno nagrado potegovalo 855 filmov - pripadla pa je filmu NEIMENOVANI /LOS SIN NOMBRE/.

Poleg te je film dobil še celo vrsto nagrad:

 • Velika zlata nagrada za najboljši evropski fantastični film, Sitges 1999
 • Zmagovalec - najboljši film na festivalu ZF, Fantasporto 2000
 • Nagrada kritike za najboljši ZF film, Fantasporto 2000
 • Zlati krokar za najboljši film, Brussels International Festival of Fantasy Film 2000
 • O režiserju v enem stavku

  Revija Variety je proglasila Jaumeja BALAGUERA za enega od desetih najbolj nadarjenih režiserjev leta 2000 (Ten to Watch Selection of VARIETY 2000).

  O filmu v dveh stavkih

  NEIMENOVANI je posnet po istoimenskem romanu Rampseya Campbella, ki mu nekateri pravijo "angleški Stephen King", če pa dodamo, da režiserju Jaumeju Balagueru pravijo "španski David Fincher" (Se7em, Alien 3, The Game, Fight Club), potem smo pravzaprav že razkrili, da je film NEIMENOVANI adrenalinska mešanica nočnih mor, nacizma, parapsihologije, okultizma, misticizma, onostranstva in groze. Skratka: koktejl iz črede obmolklih jagenjčkov, 6 šestih čutov in 7 Se7en.

  Kratka vsebina

  Pet let po krutem umoru šestletne hčerke, ko je Claudia ravno začela pozabljati na to srhljivo tragedijo, zazvoni telefon: "Mami, jaz sem ... Pridi me rešit." Racionalna Claudia ne verjame temu, kar sliši, in je prepričana, da gre za neslano šalo kakega izprijenca, toda materinski nagon ji pravi, da mora verjeti besedam iz telefonske slušalke, in hkrati upa, da je resnično slišala svojo hčerko.

  Ob pomoči bivšega policista in raziskovalnega novinarja, strokovnjaka za nadnaravne pojave, se Claudia odpravi v obupno iskanje, ki jo pripelje do odkritja zastrašujoče, dolga leta speče resnice o okultni skupini, katere člani so se odpovedali svojim imenom, o empiričnih preučevalcih zla, o zapuščenih hišah, ki skrivajo reči iz preteklosti, o skrivnostnih pasteh ostudnega zla, ki počasi odstranjuje tančico za tančico; in preko nacističnega holokavsta, okultne vročice in Londona v šestdesetih popelje Claudio, Massero in Quirogo do resnice današnjih dni. Po letih mirovanja zastrašujoča resnica prihaja na dan. Obala ... Zapuščeni hotel na številki 106 ... Mogoče jim bo uspelo najti deklico. Mogoče je še vedno živa in jo lahko rešijo. Toda groza se šele začenja ...

  Emma Vilarasau (Claudia)

  Emma Vilarasau je zelo priljubljena katalonska igralka, najbolj znana po vlogi v zelo popularni TV nadaljevanki Nissaga de poder. V filmu NEIMENOVANI igra mamo, ki ima dovolj energije ter pravo mero samokontrole, ki je potrebna za uspešno rešitev skrivnostnega izginotja njene hčerke.

  Emma Vilarasau je študirala igro na Teatre Lliure de Barcelona in igrala pri številnih znanih režiserjih, kot sta Mario Gas in Lluis Pasqual.

  Pomembnejše vloge v gledališču:
  La flauta magica
  Les bodes de Figaro
  La infanticida
  Paraules encadenas
  La ronda
  Talem

  Pomembnejše vloge na televiziji:
  Quico el progre
  Secrets de familia
  Un caso para dos
  Dues dones

  Karra Elejalde (Massera)

  Ta baskovski igralec je svojo kariero začel v igralski skupini La Far ndula, potem pa je sodeloval s številnimi gledališkimi skupinami. Pohvali se lahko predvsem s številnimi filmskimi vlogami, kot so: Lauaketa, Sauna, Terranova, Alas de mariposa, Cows, Mutant action, The red squirel, The dead mother, Kika, Light my passion, Numbered days, Tatina, la muńeca rusa, Entre rojas, Jump into the void, Tierra, Adam and Eve, Los corsarios del chip, The salt in the wound, Best-seller (El premio), Airbag, My brother"s gun, Un dolce olor, Novios ... Ustvaril je tudi nekaj pomembnih televizijskih vlog: Titeres sin vabeza, Jazz entre amigos, Cico pop, Pajero en una tormenta, El vengador enmascarado in Todos somos de casa.

  Tristán Ulloa (Quiroga)

  Tristán Ulloa je diplomiral na španski kraljevski igralski akademiji (Real Escuela Superior de Arte Dramático).

  Kljub mladosti se lahko pohvali s številnimi filmskimi (Pasen y vean, Memorias del Ángel caido, Abre los ojas, Mensaka in Rewind), televizijskimi (Compuesta y sin novio, Canguros, La vida en el aire, Más que amigos in Se vende) in gledališkimi vlogami (Volpone o el zorro, Don Juan Tenorio, Apertura orangután, Inverno de luna alegre, Roberto Zucco in Santa Cruz).

  V filmu NEIMENOVANI Tristán Ulloa igra Quirogo, raziskovalnega novinarja, ki ga zanimajo predvsem teme, povezane z nadnaravnimi pojavi.

  Ramsey Campbell, avtor romana

  Ramseya Campbella že uvrščajo med klasike sodobne grozljivke kot knjižnega žanra. Avtor je nekakšen britanski ekvivalent Stephenu Kingu in brez dvoma odličen predstavnik angleške šole grozljivk, ki so bolj psihološke in bolj perverzne od ameriških. Preizkusil je že vse stile in teme znotraj tega, od realistične "magme lovecraftiano" v svojih zgodnjih letih do satanističnih in vampirskih tem. Njegovi najbolj znani romani so: The doll that ate its mother, Dark companions, The parasite in The nameless, po katerem je posnet film NEIMENOVANI, ki je po mnenju mnogih kritikov Campbellovo najgrozljivejše in najvznemirljivejše delo, prežeto z izprijenostjo, norostjo in strahom ...

  Predvsem s strahom.

  Jaume Balaguero, scenarist in režiser

  Ta mladi filmski režiser je svojo sicer kratko, a zelo intenzivno profesionalno kariero že zelo zgodaj posvetil grozljivkam. Rodil se je leta 1968 in se z družino kmalu preselil v Barcelono, kjer še vedno živi in ustvarja. Leta 1991 je diplomiral komunikologijo in se potem posvetil študiju fotografije in režije pod mentorstvom Argentinca Hectoja Faverja.

  Leta 1992 je sodeloval s številnimi filmskimi revijami, med drugim tudi kot urednik underground revije Zineshock, ter režiral in vodil radijsko oddajo La espuma de los dias, kjer je občasno objavljal tudi svoje prve filmske kritike.

  Po videofilmih El nino bubonico (1991) in La invencion de la leche (1993) je leta 1994 napisal scenarij za svoj prvi kratki film v 35-milimetrskem formatu - Alica, ki ga je tudi režiral in zanj prejel številne festivalske nagrade (med drugim tudi nagrado za najboljši film, Sitges 1994, nagrado Canal+ za najboljši film, Pariz 1994, ter nagrado za najboljšo režijo, Girona 1994). Naslednje leto je posnel že drugi kratki film Dias sin luz (nagrada za najboljši kratki film, Zaragoza 1996, tretje mesto na Film Festival of Alfas de Pi 1996, nagrada za najboljšo režijo, Girona 1996) ter nekaj televizijskih nadaljevank.

  Po velikem uspehu filma NEIMENOVANI so producenti Jaumeju Balagueru že zaupali nov projekt: grozljivko Darkness. Film bo imel trikrat večji proračun od predhodnika, posneli ga bodo v Španiji in ZDA, in sicer ob pomoči najsodobnejših računalniških posebnih efektov. Film so že v predprodukciji odkupila distribucijska podjetja iz vseh pomembnejših držav.

  O filmu NEIMENOVANI Jaume Balaguero pravi:

  "Tisto, kar me je poleg srhljive in zelo izvirne zgodbe pritegnilo k temu Campbellovemu romanu, je pisateljev način obravnavanja zla in obscenosti. Zlo zelo spretno, skoraj nezaznavno uide človeškemu nadzoru in prevzame kontrolo v svoje roke. Tudi v resničnem življenju perverzije in nenormalnosti pogosto uidejo z vajeti in volje tistih, ki so jih obudili. Takrat pa je največkrat že prepozno in ni več pomoči. Konec je lahko usoden in grozljiv. Roman je prepoln tistih srh vzbujajočih elementov, iz katerih je strah pravzaprav sestavljen, in od nekdaj sem sanjal o tem, da bi jih prenesel na film: mrtev otrok telefonira svoji mami in jo prosi za pomoč; zapuščena hiša, ki skriva spomine; skupina zlobnih ljudi, ki deluje v tajnosti; nenavadna skrivnost, ki je ostala skrita vse od nastanka v nacističnem koncentracijskem taborišču; tisti, ki vse to le opazujejo in čakajo, da pride njihov čas, angeli in ... Neimenovani.

  Zdaj je film posnet. In groza in strah sta na velikem platnu videti še bolj grozna in strašnejša."

Komentarji

27.1. 2006 ob 17:01

film mi je tlo v redu k je zelo grozljiv in ima dobrsmisu, pa všeč mi je zato ker zelo rada gledam grozljivke

— barbara

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.