Kolosej
Film distribucije Fivia

Mušketir

akcijski, drama
Na sporedu od: 30.5.2002, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Scenarij: Gene Quintano, Alexandre Dumas pčre (roman)
Režija: Peter Hyams

Vsebina

Francija 1625. Moč za oblast je zamajala temelje francoske države. Kardinal Richelieu je počasi prevzel kraljevo oblast in mušketirje zamenjal s svojo vojsko. S krvoželjnimi najemniki, ki jih vodi mračni Febre, je Richelieu državo pripeljal na rob vojne s Španijo in z Anglijo. Krvave dogodke lahko prepreči skrivnostni d'Artagnan, ki se je prišel v Pariz pridružit mušketirjem. S pomočjo pogumne Francesce in z zvestobo prijateljev mušketirjev Athosa, Porthosa in Aramisa se bo d'Artagnan uprl krvoločnim nasprotnikom in rešil državo.

Mušketirja je režiral Peter Hyams (Varuh časa, Running Scared, Začetek konca), ki je bil tudi direktor fotografije. Scenarij je napisal Gene Quintano (Nenadna smrt, Policijska akademija). Za scenografijo je poskrbel Philip Harrison, za montažo Terry Rawlings in za glasbo David Arnold.

V filmu so zaigrali Catherine Deneuve (Lepotica dneva, Tristana, Indokina, Samostan), Tim Roth (Vsi pravijo ljubim te, Šund, Džankiji, Mala Odessa, Bob Roy), Mena Suvari (Zbogom dekleta, Ameriška pita, Lepota po ameriško), Justin Chambers (Ognjena žetev, Rose Hill), Stephen Rea (Igra solz, Intervju z vampirjem, Michael Collins) in Nick Moran (Morilci, tatovi in dve nabriti šibrovki, Trenutek odločitve).

Mušketirja so večinoma posneli v južnozahodni Franciji, slikoviti pokrajini z mnogo znamenitostmi, mogočnimi gradovi in trdnjavami. Mesto Sarlat blizu Cahorsa so uporabili za Pariz 17. stoletja. Drugi snemalni kraji so bili Casaigne, Toulouse (tu so imeli ustvarjalci filma tudi studio), Tillac, Caumont in Cazere.

Igralska zasedba

Tim Roth (Febre)
Tima Rotha so kritiki in gledalci opazili že pri dvaindvajsetih letih, ko je igral v Tarči Stephena Frearsa. Woody Allen ga je angažiral v Vsi pravijo ljubim te, Quentin Tarantino pa mu je dal najvidnejše vloge v Štirih sobah, Steklih psih in Šundu. Med drugim je igral v Džankijih, Mali Odessi, Bobu Royu, Barabi, Hoji po robu, Prevarantu, Rosencrantz in Guildenstern sta mrtva, Vincent in Theo.

Mena Suvari (Francesca)
Mena Suvari je zaslovela z vlogo zapeljive Angele Hayes v Lepoti po ameriško Sama Mendesa. Debitirala je v Arakijevem Nowhere, kasneje pa zaigrala v trilerju Zbogom dekleta, Slums of Beverly Hills, Bes: Carrie 2, obeh delih uspešne komedije Ameriška pita in se kot gostja pojavila v nadaljevankah Urgenca, Bolnišnica in High Incident.

Catherine Deneuve (kraljica)
Catherine Deneuve se je rodila v igralski družini. Pri dvajsetih letih je njeno pot usodno zaznamovalo sodelovanje z Jacquesom Demyjem pri The Umbrellas of Cherbourg. Z videzom nedostopne lepotice, eleganco in briljantno igro je postala ena najbolj obetavnih igralk svoje generacije. Kasneje je pod režisersko taktirko Romana Polanskega posnela psihološko srhljivko Gnus (1965). Čez dve leti jo je španski režiser Luis Buńuel spremenil v Lepotico dneva, v hladno in elegantno buržujko, ki živi dvojno življenje žene in prostitutke, pripravljene uresničevati najbolj nore spolne fantazije, in iz nje ustvaril veliko zvezdo francoskega filma. Do danes je posnela več kot 90 filmov (Tristana, Benjamin ou les memoires d'un puceau, A Matter of Resistance, Lovers Like Us, The Mississippi Mermaid, The Young Girls of Rochefort, The April Fools, Hustle, The Murri Affair, Love To Eternity, Dont't Touch The White Woman, Lost Souls...). Sodelovala je z najbolj slavnimi evropskimi režiserji (Roger Vadim, Roman Polanski, Luis Buńuel, Jean Pierre Melville, Manuel de Oliveira, Lars Von Trier...) in za svoje delo prejela več nagrad (cezarja za The Last Metro in Indokino, zlatega medveda za življenjsko delo, nominacijo za oskarja in številne nominacije za cezarja).

Stephen Rea (kardinal Richelieu)
Stephen Rea je bil nominiran za oskarja za Igro solz Neila Jordana, s katerim sta sodelovala pri uspešnicah: Angel, The Company Of Wolves, Intervju z vampirjem, Michael Collins, The Butcher Boy, In Dreams, Konec afere. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen (tony, nominacija za zlati globus, nagrada za najboljšega igralca).

O režiserju

Peter Hyams je v svoji dolgoletni karieri dokazal, da mu ni tuj noben žar (znanstveno-fantastični Outland, 2010, triler The Star Chamber in akcijski Ozek prehod, Varuh časa, Nenadna smrt). Hyams slovi po svoji natančnosti in vizualni dinamiki režiranja. Je eden izmed redkih režiserjev, ki je pri svojih filmih tudi direktor fotografije. Pri svojem delu je sodeloval z mnogimi znanimi igralci: Arnoldom Schwarzeneggerjem, Seanom Conneryjem, Genom Hackmanom, Michaelom Douglasom in mnogimi drugimi.

Hyams je vnuk legendarnega gledališkega producenta Sola Huroka in sin Barryja Hyamsa, tiskovnega atašeja na Broadwayu. Med študijem na Hunter Collegu na sirakuški univerzi je igral bobne v džez skupini in slikal. Kasneje je delal kot napovedovalec na CBS-u, za katerega je tudi režiral dokumentarec o vietnamski vojni. Leta 1970 je prodal prvi scenarij. T.R. Baskin, v katerem sta igrala Candice Bergen in Peter Boyle, je režiral Herbert Ross. Potem je napisal scenarij za televizijsko detektivsko komedijo Lahko noč, ljubezen moja, ki jo je tudi režiral; posnel film z zaporniško tematiko The Rolling Man in Busting.

Nekateri najbolj znani filmi, ki jih je režiral Peter Hyams: Outland, Kozorog 1, 2010, Ozek prehod, Varuh časa, Presidio, Relikvija, Nenadna smrt, Začetek konca.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.