Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Matrica Revolucija

akcijski, znanstveno fantastični, triler
Vse, kar ima začetek, ima tudi konec.
Na sporedu od: 6.11.2003, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Scenarij: Larry Wachowski, Andy Wachowski

Matrica Revolucija: zadnje poglavje

Ob koncu drugega dela trilogije ostane Neo (Keanu Reeves) brez moči, ujet v nikogaršnjem svetu med Matrico in svetom strojev. Morfej (Laurence Fishburne) se mora sprijazniti z razkritjem, da je Tisti, v katerega je verjel vse življenje, samo še en sistem nadzora, ki so ga ustvarili snovalci Matrice.

V sklepnem delu doseže vojna med človekom in stroji vrhunec. Vojska Siona, okrepljena s pogumnimi prostovoljci, kot sta Zee (Nona Gaye) in Otrok (Clayton Watson), se z vsemi močmi trudi, da bi odbila napad strojev. Človeštvu grozi popolno uničenje.

Sovražni program Smith (Hugo Weaving), ki postaja iz minute v minuto močnejši, je ušel tudi izpod nadzora strojev in grozi, da bo uničil tako resnični svet kot Matrico. Orakelj (Mary Alice) da Neu zadnje napotke, ki jih sprejme, čeprav ve, da je Orakelj samo program in da so tudi njene besede lahko samo še ena laž v velikem slepilu, ki se mu pravi Matrica.

Nioba (Jada Pinkett Smith) odstopi svojo ladjo Neu in Trojici, da odpotujeta dlje, kot si je kdaj upal kakšen človek, v srce nevarnega mesta strojev, kar je zadnje upanje za umirajoči svet.

Vojna je tik pred razpletom in Nea čaka usodno soočenje s Smithom, od katerega je brez milosti odvisna prihodnost človeštva in strojev.

O produkciji

Leta 1999 sta scenarista in režiserja Larry in Andy Wachowski, ki sta do tedaj za veliko platno ustvarila le temačni triler Bound, presenetila s filmom, ki je na novo definiral akcijski žanr ter prinesel nov slog borilne koreografije in vizualnih efektov. Svet Matrice je svet zapletene računalniške simulacije, ki so jo ustvarili stroji, da bi podjarmili človeško vrsto. Neo je vse življenje spal, ko pa se prebudi, odkrije, da je nekakšen mesija, ki mu pravijo Tisti, in da mu je usojeno rešiti svet.

Matrica je dobila štiri oskarje, tudi tistega za najboljše vizualne efekte, in prinesla v blagajne več kot 456 milijonov dolarjev, kar je bil rekord v zgodovini studia Warner Bros. Še en rekord je Matrica dosegla ob izidu na DVD-ju, ki je bil takrat relativno nov format: prvič je bilo prodanih milijon izvodov. Oboževalci so nestrpno pričakovali drugi in tretji del - Matrix Reloaded in Matrix Revolutions. Oba filma sta bila posneta sočasno v letih 2001 in 2002 - sedmim tednom snemanja v oporišču Alameda in na drugih lokacijah v severni Kaliforniji je sledilo maratonsko 270-dnevno snemanje v Avstraliji. Tudi nadaljevanji prinašata revolucionarne tehnike vizualnih efektov. Nova tehnologija briše mejo med resničnim in tistim, kar je ustvaril računalnik. Vsaka podrobnost je popolna.

Matrica Reloaded je do zdaj po vsem svetu prinesla v blagajne že več kot 735 milijonov dolarjev; je najdonosnejši film leta 2003 in deseti najdonosnejši film vseh časov.

Brata Wachowski sta si Matrico zamišljala kot trilogijo, že ko sta delala prvi film. Pri vseh treh delih so sodelovali isti mojstri: nadzornik vizualnih efektov, dobitnik oskarja John Gaeta, nadzornik specialnih efektov Steve Courtley, direktor fotografije Bill Pope, scenograf Owen Paterson, montažer, dobitnik oskarja Zach Staenberg, kostumografinja Kym Barrett, snemalec zvoka, dobitnik oskarja David Lee in koreograf, mojster borilnih veščin Yuen Wo Ping.

V svetu Matrice je čutiti vplive različnih virov - predvsem stripov, japonskih animejev (npr. Ghost in the Shell Mamoruja Ošiija), kiberpank fikcije (npr. dela vizionarja Williama Gibsona) in azijskih kungfu filmov, v precejšnji meri pa tudi grške mitologije in Biblije. Takoj po prvem filmu leta 1999 pa je tudi Matrica postala vir navdiha, tako za reklame kot za druge filme, ki se poslužujejo značilnih efektov.

Brata Wachowski sta svet Matrice razširila še na druge medije. Na DVD formatu je izšla zbirka kratkih animiranih filmov Animatrix. Napisala sta tudi 244-stranski scenarij za videoigro Enter the Matrix, za katero sta z isto filmsko ekipo in na istih prizoriščih kot filme posnela v celoti novo gradivo.

Pred kamero

Keanu Reeves je odraščal v Torontu in je svoje prve vloge odigral v lokalnih gledaliških produkcijah in za televizijo, nato pa se je preselil v Los Angeles. Prvo opaznejšo vlogo je odigral v filmu The River's Edge Tima Hunterja. Svojo vse uspešnejšo kariero je nadaljeval s filmi Permanent Record Marise Silver, The Prince Of Pennsylvania Rona Nyswanerja, Nevarna razmerja Stephena Frearsa, Parenthood Rona Howarda, Ljubim te do smrti Lawrencea Kasdana, Tune In Tomorrow Jona Amiela, Mali Buda Bernarda Bertoluccija, Mnogo hrupa za nič Kennetha Branagha, Usodni val Kathryn Bigelow, Bill & Ted's Excellent Adventure in njegovim nadaljevanjem Bill & Ted's Bogus Journey, Drakula Francisa Forda Coppole ter Kravji blues in Moj mali Idaho Gusa Van Santa. Nepozaben je bil v veliki uspešnici Hitrost. Igral je še v filmih Hudičev advokat, Last Time I Committed Suicide, Verižna reakcija, Okus po Minnesoti, Johnny Mnemonic, Sprehod v oblakih, Hardball, The Gift, Sweet November, The Replacements in seveda v prvih dveh delih Matrice. Danes je eden najbolj iskanih igralcev. V kratkem (predvidoma marca 2004) ga bomo videli v v romantični komediji Something's Gotta Give z Jackom Nicholsonom in Diane Keaton.

Laurence Fishburne je priznan gledališki, televizijski in filmski igralec. Leta 1992 je bil nagrajen s tonyjem in drugimi priznanji za vlogo v broadwayski igri Two Trains Running. Leta 1993 pa si je s prepričljivo upodobitvijo Ika Turnerja v uspešnici Tina: Kaj ima ljubezen s tem prislužil oskarjevsko nominacijo. Pred kratkim je režiral svoj prvi film Once in the Life, pri katerem je bil tudi scenarist, producent in glavni igralec.

Igrati je začel že pri desetih letih. Prvo filmsko vlogo je odigral pri dvanajstih letih v Cornbread, Earl and Me. Pri petnajstih je dobil vlogo v Coppolovi vietnamiadi Apokalipsa zdaj. S Coppolom je sodeloval še v filmih Rumble Fish, Gardens Of Stone in The Cotton Club.

Dve vlogi je odigral za priznanega režiserja Johna Singletona: Fantje iz soseščine in Higher Learning. Med njegovimi filmi so še Othello, Searching For Bobby Fischer, Utemeljeni sum, Slaba družba, Class Action, Deep Cover, Fled, Cadence, Kralj New Yorka, Rdeča vročica, Band Of The Hand, School Daze, Mora v Ulici brestov 3, Barva škrlatna, Hoodlum, Krvavo obzorje, Matrica, Matrica Reloaded, Biker Boyz.

Njegove pomembnejše televizijske vloge so The Tuskegee Airmen, premierna epizoda De Nirove serije Tribeca, Miss Evers' Boys, A Rumor of War, For Us the Living, Decoration Day, Always Outnumbered.

V kratkem (20. novembra 2003) ga bomo videli v filmu Skrivnostna reka, ki ga je režiral Clint Eastwood.

Carrie-Anne Moss se je rodila v Kanadi. Kariero je začela kot fotomodel, se preselila v Evropo in nekaj časa delala v Španiji in na Japonskem. V Španiji je dobila vlogo v seriji Dark Justice, ki so jo prvo leto snemali v Barceloni. Leto pozneje, ko se je snemanje nadaljevalo v Los Angelesu, se je tja preselila tudi Carrie-Anne Moss.

Za vlogo v seriji Due South je bila leta 1996 nominirana za nagrado gemini. Pred prelomno vlogo v Matrici je igrala v filmih Sabotage in The Secret Life Of Algernon ter v gledališki igri Outward Bound. Matrici so sledili še filmi Rdeči planet, Čokolada, Memento in Matrica Reloaded, v kratkem pa jo bomo videli v trilerju Suspect Zero.

Hugo Weaving je eden od najbolj cenjenih avstralskih igralcev. V zadnjem času smo ga videli v prvih dveh nadaljevanjih Gospodarja prstanov. Diplomiral je leta 1981 in od tedaj odigral številne gledališke, filmske in televizijske vloge. Med drugim v filmih The Interview (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Proof (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Priscilla, kraljica puščave (nominacija za nagrado Avstralskega filmskega inštituta), Bedrooms And Hallways, The Interview, True Love And Chaos, Frauds, The Custodian, Exile, Reckless Kelly, Wendy Cracked A Walnut, The Right Hand Man, For Love Alone, The City's Edge, The Old Man Who Read Love Stories, Strange Planet, Matrica in Matrica Reloaded.

Jada Pinkett Smith je igrala v filmih Matrica Reloaded, Ali (z možem Willom Smithom), Kingdom Come, Bamboozled, Woo, Krik 2, A Return to Paradise, Nori profesor, Set It Off, Demon Knight, Zasebni detektiv Shame (prva komična vloga), Jason's Lyric, The Inkwell, Menace II Society (njena prva filmska vloga, 1993). Odskočna deska za njeno kariero je bila vloga v TV seriji NBC A Different World.

Monica Bellucci je gledalcem morda ostala najbolj v spominu kot lepa vdova Malena iz istoimenega filma Giuseppeja Tornatoreja.

Igralsko kariero je začela z italijansko televizijsko serijo Vita Coi Figli, njen prvi film pa je bil La Riffa Francesca Laudadia. Francis Coppola ji je dodelil manjšo vlogo v filmu Bram Stoker's Dracula. Zatem je igrala še v filmih Under Suspicion, Volčja bratovščina, Nepovratno, Sončeve solze in Matrica Reloaded. Kmalu jo bomo videli v filmu The Passion, ki ga je režiral Mel Gibson.

Za kamero

Larry & Andy Wachowski sta za Amblin Entertainment napisala scenarij za film Plastic Man. Pred Matrico in Matrico Reloaded sta režirala in napisala scenarij za triler Bound, v katerem igrajo Gina Gershon, Jennifer Tilly in Joe Pantoliano.

Joel Silver je eden od najuspešnejših filmskih producentov; njegovi filmi - za sabo jih ima že več kot 40 - so po vsem svetu prinesli v blagajne že skoraj 5 milijard dolarjev (vsak film v povprečju več kot 100 milijonov).

Med največjimi uspešnicami, ki jih je produciral Silver, so poleg trilogije Matrica še Smrtonosno orožje z vsemi tremi nadaljevanji, Umri pokončno 1 in 2, Predator, Komandos (prvi film producentske družbe Silver Pictures), Pregon v San Franciscu, Zadnji skavt, Uničevalec, Kritična točka in Teorija zarote.

Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.

Med njegovimi številnimi filmi so še Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin' Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec, Manekenka in detektiv ter v zadnjem času še Do groba, Mečarica, Romeo mora umreti in Smrtni udarec.

Silver je bil tudi izvršni producent serije Tales From the Crypt in dveh filmov, posnetih po njej, Demon Knight in Bordello of Blood.

Z Robertom Zemeckisom je ustanovil producentsko družbo Dark Castle Entertainment (v spomin na pokojnega Williama Castla, ki je v 50. in 60. letih snemal grozljivke), katere prvi film je bil House On Haunted Hill. Sledila sta 13 Ghosts in Ladja groze, Silverjev zadnji projekt pa je film Gothika s Halle Berry in Penelope Cruz.

Poleg filmske trilogije Matrica je Silver produciral tudi videoigro Enter the Matrix in zbirko devetih kratkih animiranih filmov Animatrix.

Skip Woods je pred kratkim napisal svoj prvi scenarij, kriminalno dramo Thursday, ki jo je tudi režiral. Njegov naslednji projekt je težko pričakovani remake znanstveno fantastične klasike iz sedemdesetih Loganov pobeg, kjer bo prav tako scenarist in režiser.

Komentarji

16.3. 2006 ob 15:09

film je ful nor. men je ful všeč. sam v njem ni nič resničnega. men je ta film med najboljšimi filmi. men so všeč fantaziski filmi kot je ta. sam sm že gledala bolše filme. eden iz med njih je ta.

— LUCIJA
24.4. 2006 ob 9:28

Zelo dobri posnetki in efekti: Čista 10-ka

— Alex
5.11. 2006 ob 20:25

Zeloo dober film!.Je vredno ogleda!Le konec je malo žalosten.Jaz sem gledala vse tri dele,ampak je ta najboljši. Moja ocena je 10+.

— milenci
11.11. 2006 ob 18:57

Matrix rulz. Vsi deli so bli zakon. 3. mi je bil fuul žalosten:(

— edn
3.12. 2007 ob 8:46

film je cool me samo zanima kaj se je zgodilo z Neom

— Mitja
21.12. 2007 ob 18:47

super nimam kej reč.

— sindi
21.3. 2009 ob 18:01

kul film !

— myside

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.