Kolosej
Film distribucije Cenex

Knjiga o džungli 2

avantura, animirani, družinski, glasbeni
Na sporedu od: 27.3.2003, Kolosej Ljubljana
1h 12min / 72min
Scenarij: Karl Geurs
Režija: Steve Trenbirth

Nadaljevanje nikoli zastarele zgodbe...

Knjiga o džungli je klasična pripoved Rudyarda Kiplinga, po kateri je studio Walt Disney posnel risani celovečerni film in izjemno uspešnico leta 1967. Tedaj je bil režiser Wolfgang Reitherman in 78-minutni film je bil zadnja celovečerna risana stvaritev, katere nastanek je osebno nadzoroval in vodil sam Walt Disney. Takoj po predstavitvi v kinih je postala izjemna uspešnica.

Njeno nadaljevanje je za režiserja Trenbirtha in vso ekipo predstavljalo izredno obremenitev in odgovornost; zavedali so se, da bo potrebno v drugo zgodbo vključiti tako nekaj nepozabnih večno zelenih melodij kot tudi izjemno tesno vez med Mowglijem in prešernim medvedom Balujem, poleg tega pa znova oživeti nepozabno zabavno doživetje, ki ga je milijonom otrok po vsem svetu nudil prvi del. Zgodba se v nadaljevanju začne natanko tam, kjer se je prva končala; Mowgli je razpet med dva svetova, med človeškim, ki ga spoznava v vasi, kjer prvič živi v krogu ljubeče družine, in živalskim, ki ga vneto kliče k sebi s skrivnostnimi zvoki globoke džungle takoj na oni strani reke. Njegovi novi prijatelji so polbratec Randžan, deklica Šanti, zaradi katere je pravzaprav zapustil pragozd, krušni oče in vaški otroci, stari prijatelji v gozdu pa so medved Balu, panter Bagira in slonja družina, ne pozabimo pa še skupine zgovornih jastrebov, med katerimi je najbolj drzen novinec Srečko, in pa starega smrtnega sovražnika, krvoločnega tigra Šir-kana, o katerem Mowgli tako rad plete zgodbe in "straši" vaško mladež z Randžanom na čelu.

Življenje v vasi ima eno slabo lastnost: treba se je pokoravati pravilom, ki Mowglija utesnjujejo, in v njem ni prostora za stare živalske prijatelje, ki pa jih Mowgli neizmerno pogreša. Bo zmogel združiti v harmonično soglasje oboje ali se bo spet moral odločiti med enim in drugim?

Vabimo vas k novim dogodivščinam starih znancev, ki pa jih najprej predstavimo, kot se zanje spodobi:

Mowgli - glas mu je posodil eden najuglednejših otroških filmskih igralcev Haley Joel Osment, ki smo ga občudovali v Šestem čutu, pred kratkim pa v Spielbergovi umetnini A.I. in v pretresljivi drami Daj naprej, kjer je zaigral ob priznanih igralcih Kevinu Spaceyju in Helen Hunt. Haley se je zavedal, da je njegov lik še vedno brezskrbni, lahkoverni fantič, ki je odrasel v džungli, zdaj pa spoznava njemu tuj svet, v katerega pa bi se rad vklopil v vseh pogledih. Toda tesne vezi z divjino, v kateri je odrasel, ga spravijo v huda nasprotja z novo družino in "pravili lepega vedenja", če jih smemo tako imenovati. V bistvu gre bolj za pravila, ki so si jih izmislili vaščani, da bi ohranili svoje udobje in varnost. Zato se v fantu kmalu oglasi nepotešljivo hrepenenje po prejšnji prostosti in kmalu ga najdemo v družbi dobrodušnega veseljaškega medveda Baluja, kar pa razumnega in skrbnega Bagiro spravi čisto ob živce.

"Mowgli se ni otresel miselne svobode in neodvisnosti, ki mu ju je dala džungla. Ni še ukročen, civiliziran, odgovornost in pravila so mu še zelo tuja in ne zna se prav obnašati v družbi vrstnikov v vasi," trdi Haley. "Zelo zabavno je bilo glasovno upodobiti njegov lik, saj me je spomnil, kako je v resnici biti brezskrben fantič."

Balu - glasovno ga je uspel izvrstno ujeti John Goodman, ki je izvrstno prepeval in govoril v risanem celovečercu Pošasti iz omare, sicer pa je odličen igralec, ki ga poznamo iz Velikega Lebowskega, Bartona Finka in zadnjega, O, Brother, Where Art Thou bratov Coen, poleg drugih, seveda. "Z Balujem sva si kar preveč podobna in zelo sem ga vzljubil. Oba sva malce preobilna, oba obožujeva glasbo, čeprav nisva ne vem kakšna pevca. Mislim, da sem od njega dobil bolhe," se rad pošali Goodman. "Poleg tega Balu obožuje otroke, je malce boemski tip, ki je nor na glasbo, zabavo in neodgovorno življenje. Kdo ga ne bi imel rad?"

Šanti - je mala Mae Whitman, ki smo jo spoznali v nekaterih zelo resnih vlogah, na primer v Dnevu neodvisnosti, pa v Upanju ostaja kot občutljiva hči Sandre Bullock, in v romantični komediji Tistega čarobnega dne ob strani Georga Clooneyja in Michelle Pfeiffer. Gostovala je tudi v več priljubljenih televizijskih nanizankah, na primer v Prijateljih, Providence, JAG in Chicago Hope.

Šanti ponuja veliko odgovorov na vprašanje, kdo je ta mala deklica iz vasi, zaradi katere je Mowgli pripravljen zapustiti ljubljeno džunglo, in kako se bo pravzaprav razvilo njuno prijateljstvo. Haley pripominja: "Šanti je v resnici edini človek, ki Mowglija povsem razume, čeprav se hkrati zelo boji pragozda in živali, ki pa jih Mowgli obožuje. To je osnova za zelo razgiban odnos med njima."

Bagira - s svojim glasom ga je obudil v življenje veteran sinhronizacije Bob Joles. Poleg Bagire je znan po Kihavčku v Disneyjevi Mišji hiši (Disney's House of Mouse) in številnih likih v serijah Batman Beyond, Godzilla in Jumanji.

Bob je prepričan, da je Bagira prav zaradi tega, ker ima vedno prav, neke vrste sitnež, ki skoraj vedno pokvari igro, ko je najbolj zabavna. Bagira je tisti, ki venomer dopoveduje Baluju, da je Mowglijevo mesto med ljudmi, a tudi on mora na koncu priznati, da bo del fantiča vedno pripadal džungli in živalskim prijateljem.

Šir-kan - njegovo grozljivo rjovenje prihaja iz grla Tonyja Jayja. Za njim je bogata igralska in "glasovna" kariera. Ob Arnoldu Schwarzeneggerju je zaigral v komediji Dvojčka, pa v komediji Love and Death Woodyja Allena, in v nešteto vlogah različnih televizijskih serij, na primer, Ograje našega mesta, Matlock, Murphy Brown, Zlata dekleta, Twin Peaks, itd. Bil je sodnik Frollo v Notredamskem zvonarju, dr. Lipshitz v The Rugrats Movie, sodeloval je v Ninja želvah, Lloyd in Space, Mighty Ducks, Tail Spin in številnih drugih večjih in manjših risanih projektih.

Njegovi kolegi pravijo, da ni bolj ljubeznivega in prijetnega človeka, ki bi imel strašnejši glas od njega. Ko si boste ogledali drugi del Knjige o džungli, pa se boste prepričali, da je njegov smeh še bolj grozljiv od strašnega rjovenja - ker je zahrbten in preračunljiv.

Mrhovinar Srečko - uglasil ga je slavni glasbenih Phil Collins. Srečko je novi rekrut v vrstah jastrebov mrhovinarjev, ki so bili Mowglijevi zavezniki že v prvem delu. Srečko je strašno jezičen in nadvse uživa, ko draži Šir-kana, kar ga skoraj stane glave in redkega perja na njej.

Phil Collins je za sodelovanje s Disneyjevim studiem že prejel oskarja in zlati globus za izvirno pesem You'll Be In My Heart v celovečernem risanem filmu Tarzan (1999). Glasu pa ni posodil prvič, saj je že govoril namesto Muka in Luka v Baltu. Nekdaj pevec in bobnar priljubljene skupine Genesis (z glasbo se aktivno ukvarja vedno manj zaradi pešajočega sluha) pa se je že poskusil kot igralec v celovečercu Buster, Kljuka in kot gost v televizijski nanizanki Miami Vice. Kvartet gologlavih jastrebov iz Knjige o džungli je prvotno nastal kot poklon skupini The Beatles.

Poleg izjemnih že znanih in novih likov vas bo gotovo prevzela tudi glasba. Zadnjo je odgovoren Joel McNeely, ki je ob pomoči Paula Grabowskega in Lorraine Feather ustvaril izjemne melodije in pesmi, ki si jih boste kaj hitro požvižgavali tudi sami.

McNeely je glasbeno opremil že več kot 40 filmskih in televizijskih projektov, med njimi Vrnitev Petra Pana (2002), epsko zgodovinsko dramo Soldier, televizijsko serijo Jima Camerona Dark Angel in pa animirano serijo Tiny Toon Adventures. Med svoje najljubše dosežke pa prišteva celotno zbirko stvaritev Hitchcockovega skladatelja Bernarda Herrmanna za založbo Varese. Sem sodi tudi priredba filmske glasbe za mojstrovino Vrtoglavica, ki je prvič predstavljena na plošči. Sicer pa je eden najbolj izobraženih glasbenikov v zvrsti klasičnega džeza (za saksofon), dixielanda in neworleanskega džeza.

Komentarji

4.10. 2004 ob 10:59 zvezdica

Hy!! Jst imam še kr rada risanke ,samo ne preveč otročje !!Ta risanka mi je bila zares všeč ,zato sem tudi prišla na to stran!! Risanko sem prvič idela na televizijskem programu HBO!! Res je dobra risanka (vsebina)vendar bi bilo še boljše ,če bi naredili mi slovenci takšne dobra risanke !! Rada bi da ustvarite Knjiga o džungli 3 !! Se zavedate kaj viktorjev bi dobili??? Vsi otroci na svetu bodo gledali to risanko in si bodo rekli Slovenija pa še je za nekaj!! Ne pa da delate neke risanke o muci maci pa ptičku pikcu... hvala ! Anja 10 let

— Anja
12.10. 2004 ob 17:09

film je bil super (: (: (: (: (: (: (: (: (: (: (: (: (: (:

— miha
28.8. 2006 ob 20:34

čaw js sm nastja in rada gledam risanke samo ne tiste na CARTOON NETWORKU ko so tk otročje! mam pa rada naprimer levji kralj,to risanko knjiga o ...pa medvedla brata...pa pč te vrste risanke.tudi js bi rada da bi slovenci mele take risanke newm zaksj si jih oni lahk anglaži zmislijo mi pa ne:s!!!

— NASTJA
28.8. 2006 ob 20:41

aja pa še neki newm zaka mislijo nekateri da so risanke otročje.js ne mislim tako!!!iz njih se lahko veliko naučiš.tudi js sm se nekaj na kar sm učasih ponosna!!!nisem otročje dekle,družim se z veliko starejših prijeteljev in useeno gledam risanke risanka ni otročje stvar!če se kdo strinja al pa ne strinja me lahka upiše na msn!!!nani_selisnik_ @hotmail.com

— NASTJA
22.3. 2009 ob 0:00

sve je uredu ali ako nam možete prikazati kratku fabulu ovog romana.i ako može na hrvatskom jeziku.

— hanna
2.11. 2009 ob 15:01

bas je super ov knjiga

— elma
28.2. 2010 ob 10:38

raspada se

— ivan
15.5. 2014 ob 1:34

Zakaj junakom ne posodijo slovenske glasove?

— Brane

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.