Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Jedro

akcijski, drama, znanstveno fantastični, triler
Na sporedu od: 10.7.2003, Kolosej Ljubljana
2h 15min / 135min
Scenarij: Cooper Layne, John Rogers
Režija: Jon Amiel

Iz neznanih razlogov se je Zemljino notranje jedro prenehalo vrteti. Zaradi tega je začelo hitro popuščati elektromagnetno polje planeta, ki nas varuje pred smrtonosnim sevanjem. Življenje na Zemlji se v trenutku drastično spremeni.

V Bostonu nenadoma umre 32 ljudi s srčnimi vzpodbujevalniki, vsi na desetih sosednjih ulicah. V San Franciscu je uničen Golden Gate, pri tem pa umre na stotine ljudi. V Londonu jate golobov izgubijo svojo naravno navigacijsko sposobnost, se zaletavajo v prestrašene množice ljudi, razbijajo stekla in povzročijo množično paniko. V Rimu pa pred očmi tisočih nemočnih turistov električna super nevihta spremeni sloviti Kolosej v kup neprepoznavnih ruševin.

V obupanem poskusu, da bi rešili, kar se še da rešiti, najvišji politični in vojaški krogi pokličejo na pomoč geofizika dr. Josha Keyesa in skupino najboljših strokovnjakov in znanstvenikov, ki se mora skupaj z nekdanjima astronavtoma, zdaj "teranavtoma" majorko Childs in poveljnikom Iversonom, odpraviti v središče zemlje. Tam mora sprožiti jedrsko eksplozijo, ki bo ponovno pognala jedro in tako preprečila sicer neizbežno uničenje vsega življenja na Zemlji.

O zgodbi

Ko se na Zemlji začnejo dogajati nepojasnjene katastrofe, nesreče, nepredvideni dogodki, general Purcell pokliče k sebi geofizika dr. Josha Keyesa in francoskega strokovnjaka za jedrsko orožje dr. Serga Levequa. Njuna naloga - ugotoviti, ali je za nenavadne dogodke kriv morebitni sovražnik.

S skupino študentov na univerzi Keyes ugotovi, da je skrivnost za nerazumljivimi tragedijami še bolj grozljiva kot bi bila vojna. Zemljino notranje jedro se je namreč prenehalo vrteti. Zato je elektromagnetno polje, ki naš planet ščiti pred sevanjem s sonca, začelo razpadati. Če ne bodo hitro našli rešitve, bodo letala eno za drugim popadala z neba, vse elektronske naprave bodo uničene, električne super nevihte pa bodo povzročile na tisoče bliskov na kvadratni kilometer. In kar je najbolj nevarno - skozi elektromagnetno polje bodo prodrli smrtonosni mikrovalovi, ki bodo dobesedno spražili planet.

Keyes se hoče o svojih grozljivih ugotovitvah posvetovati z dr. Conradom Zimskym, nadutim znanstvenikom, ki pride do enakih zaključkov. Skupaj prideta do zaključka, da lahko jedro ponovno zaženejo le neposredno, v samem središču Zemlje. A kako priti tja?

V odmaknjenem delu Utaha, sredi puščave, živi genijalni znanstvenik dr. Ed Brazzelton, ki je izdelal še nepreizkušeno podzemeljsko plovilo, s katerim bodo poskušali prodreti do samega jedra.

O produkciji

Znanstveniki, vključno z Albertom Einsteinom, so si desetletja belili glave z elektromagnetnim poljem našega planeta. Sam Einstein je dejal, da predstavlja "eno najpomembnejših ugank fizike".

Če bi se elektromagnetno polje zemlje nenadoma spremenilo, kar se normalno dogaja vsakih 250 tisoč let, bi bile posledice skoraj neverjetne. Geofiziki so že začeli opažati spremembe v elektromagnetnem polju, vendar za zdaj še ne vedo, ali je šibkejše polje naraven pojav in del naravnega nihanja v njegovi moči, ali pa začetek dogajanja, ki lahko pripelje do grozljivih posledic.

Ravno ta pojav, ki še ni dovolj raziskan, je temelj, na katerem je postavljen film. In zato, ker je zgodba utemeljena na resničnih pojavih, Jedro ni samo še en od mnogih znanstveno-fantastičnih filmov. Večino zgodbe pa je kljub temu ustvarila človeška domišljija, saj celo znanstveniki še vedno samo ugibajo, kaj je v resnici pod našimi nogami. Po odboju zvočnih valov, usmerjenih v središče zemlje, sklepajo, da ima jedro zunanji tekoči del in notranji trdni del iz niklja in železa. Nihče pa zagotovo ne ve, ali to drži ali ne.

Prav tako ne vedo, ali se zemljino jedro lahko ustavi. Poleg tega pa obstaja tudi druga teorija - da jedro ni iz niklja in železa, ampak da zemljo poganja in greje nekakšen ogromen jedrski reaktor iz plutonija in urana.

Film je tako uravnotežena mešanica znanosti, dejstev in domišljije.

Zgodba ne zbuja le razmišljanja o prihodnosti sveta, ampak tudi razmišljanje, kakšni ljudje bi v takih razmerah lahko rešili svet.

Aaron Eckhart pravi: "Jedro je zgodba o edinstveni skupini ljudi."

In res posebni učinki v filmu nikakor niso preglasili človeške plati zgodbe.

Da bi rešili svet, je na zelo majhnem prostoru pod izjemnim stresom in v popolni negotovosti zaprtih šest ljudi, ki si jih v drugih okoliščinah nikakor ne bi mogli predstavljati skupaj - malce zmedeni profesor geofizike, izurjen pilot NASE, ambiciozna in vročekrvna pilotka, francoski jedrski fizik, ošabni znanstvenik in njegov malce samotarski kolega, s katerim sta že dvajset leti rivala. Neverjetna druščina, ki pa deluje kot človeški možgani s svojimi ločenimi specializiranimi središči. Med junaki filma so značajske, rasne in kulturne razlike, a vendar skupaj premagujejo vse ovire, ki se jim postavijo na pot.

Producent in koscenarist Cooper Layne je zamisel za film dobil na Havajih, ko je videl, kako se lava iz vulkana ohlaja v morski vodi. "Takrat sem pomislil, da bi bilo zelo zanimivo, če bi z nekakšno ladjo lahko šel v vulkan in skozenj v raztopljeno središče zemlje."

Osnutek zgodbe je bil tako izviren in privlačen, da ni bilo težko najti producenta, režiserje in igralce.

Da bi bil film čim bolj pristen, je režiser vsakemu od igralcev priskrbel ustreznega svetovalca - znanstvenike, univerzitetne profesorje, astronavte...

D. J. Qualls, ki igra hekerja Podgano, se je pogovarjal s številnimi hekerji, ki so jih ujeli, zdaj pa delajo za vlado. "Opazoval sem, kaj delajo z računalniškimi podatki in postalo me je resnično strah. V nekem trenutku nisem želel vedeti nič več."

Poleg živih igralcev pomembno vlogo v filmu igra tudi Virgil, podzemeljsko plovilo, s katerim junaki filma potujejo proti jedru. Oblikovalci so pripravili vrsto izjemnih predlogov, a režiser ni bil zadovoljen, dokler plovilo ni bilo popolnoma nič podobno vesoljskim ladjam v Zvezdnih stezah ali Vojni zvezd. Končno obliko so določili po tehtnem razmisleku, katero bitje najbolj vrta po zemlji, kako bi se tako plovilo lahko poganjalo in kako bi lahko krmarilo. In tako je nastal Virgil - kombinacija deževnika, rakete in podmornice.

O igralcih

Aaron Eckhart (dr. Josh Keyes) je pozornost občinstva in kritikov po vsem svetu zbudil z vlogo v filmu Erin Brokovich. Nedavno je nastopil z Gwyneth Paltrow v filmu Possession, pred tem pa v celovečercih In the Company of Men, Your Friends & Neighbors, Nurse Betty, The Pledge, Any Given Sunday in Molly.

Hilary Swank (Rebecca Childs) je najbolj znana po vlogi v filmu Boys Don't Cry, ki ji je leta 1999 tudi prinesla oskarja in zlati globus za najboljšo žensko vlogo ter vrsto drugih nagrad. Nedavno je nastopila v filmu Insomnia, prej pa v The Next Karate Kid in The Gift.

Delroy Lindo (dr. Ed Brazzelton) je nedavno nastopil v filmih Heist in The Cider House Rules. Njegova obsežna filmografija vsebuje filme, kot so Malcolm X, The Last Cradle, The One, Gone in 60 Seconds, Ransom, A Life Less Ordinary, Get Shorty, Broken Arrow, Feeling Minnesota, Romeo Must Die, Mr. Jones, The Devil's Advocate ...

Nastopa tudi na televiziji in na odrskih deskah.

Stanley Tucci (dr. Conrad Zimsky) je bil na naših platnih pred kratkim v komedijah Maid in Manhattan in Big Trouble ter v drami Road to Perdition. Med ostalimi filmskimi naslovi je potrebno omeniti Sidewalks of New York, Deconstructing Harry, A Life Less Ordinary, It Could Happen to You, The Pelican Brief, Prelude to a Kiss, Billy Bathgate, America's Sweethearts ...

Tucci se je uveljavil tudi kot nadarjen pisec, režiser in producent.

D. J. Qualls (Podgana) je navdušil z vlogo v filmu Road Trip in v filmu The New Guy, v katerem so glavno vlogo napisali posebej zanj. Nastopil je tudi v Chasing Holden, Comic Book Villains, Lone Star State of Mind in Big Trouble.

Richard Jenkins (gen. Purcell) ima za sabo že bogato zbirko slovitih filmskih naslovov: Changing Lanes, Me, Myself & Irene, There's Something About Mary, Absolute Power, Little Nikita, The Witches of Eastwick, Wolf...

Tchéky Karyo (dr. Serge Leveque) je pred kratkim nastopil v filmu Kiss of the Dragon, pred tem pa je igralec turškega rodu posnel The Messenger: The Story of Joan of Arc, La Femme Nikita, The Patriot, Wing Commander, Addicted to Love, GoldenEye, Bad Boys, Nostradamus ...

Bruce Greenwood (pov. Robert Iverson) je v filmu Thirteen days igral predsednika Kennedyja, videli pa smo ga lahko tudi v filmih Double Jeopardy, Rules of Engagement, Below, The Lost Son, Here on Earth ...

O ustvarjalcih

Jon Amiel (režija) je v Cambridgu diplomiral iz angleške literature in skoraj deset let najprej delal v gledališču. S filmom se je začel ukvarjati najprej kot urednik na BBC-ju, potem pa je režiral dokumentarno dramo The Silent Twins in televizijsko serijo The Singing Detective. Leta 1989 je njegov režijski prvenec Queen of Hearts prejel vrsto nagrad in bil razglašen za enega od stotih najboljših britanskih filmov vseh časov. Sledili so Tune in Tomorrow, Entrapment, The Man Who Knew Too Little, Copycat in Sommersby.

Cooper Layne (producent/koscenarist) se s filmom Jedro prvič predstavlja kot pisec scenarija. Trenutno pripravlja še tri nove filme.

John Rogers (koscenarist) je najprej delal kot komik in za svoje delo prejel več nagrad. Kot pisec in producent se je uveljavil pri televizijskiji seriji Cosby. Skupaj z Jackiejem Chanom je zasnoval serijo risanih filmov Jackie Chan Adventures, sodeloval pa je tudi pri scenarijih za filme Mage, Catwoman, The Count of Monte Cristo in Rush Hour 2.

John Lindley (direktor fotografije) je trenutno eden najbolj cenjenih snemalcev v filmski industriji. Med naslovi, pri katerih je sodeloval, lahko najdemo uspešnice, kot so Lucky Numbers, You've Got Mail, Michael, Money Train, I Love Trouble, The Good Son, Sneakers, Father of the Bride, Field of Dreams, The Sum of All Fears...

Komentarji

12.6. 2011 ob 19:48

tt film je ful ful fajn pa napet

— petra
7.12. 2011 ob 20:02

Podgana edn najbolsih likov v filmu...

— mouse
27.5. 2013 ob 15:13

Ful dobr film. Podgana najboljši :)

— Miki Mouse

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.