Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Abeceda seksa

romantična komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 26.9.2013, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Maggie Carey
Režija: Maggie Carey
Nadarjena najstnica Brandy kljub učnim uspehom v šoli lepega dne spozna, da je sovrstniki ne cenijo, ker ne mara zabav in nima nobenih izkušenj s fanti. Zato se v poletju pred odhodom na fakulteto odloči, da bo izgubila nedolžnost z lokalnim lepotcem Rustyjem. Da se ne bi osmešila, pripravi obsežen načrt priprav na zapeljevanje in pridobivanje ljubezenskih izkušenj, toda kot po pravilu se njena dejanja vedno znova izjalovijo in spremenijo v zabavne katastrofe in kaotičnega ponižanja.

Po zaključku srednje šole se pridna najstnica Brandy Klark odloči spremeniti podobo dolgočasnice. Še pred odhodom na fakulteto si želi končno pridobiti izkušnje s fanti, zato sestavi seznam doživetij, ki so dotlej ostala neizpolnjena. V tej zahtevni nalogi ji z nepogrešljivimi nasveti na pomoč prihitita najboljša prijatelja, njena starejša sestra in šef. Brandy hitro spozna, da so čustva nekaj, česar ne moremo predvideti, še manj pa nadzirati. V komediji, vpeti v leto 1993, neizkušeno dekle izkoristi počitnice med srednjo šolo in fakulteto za pridobivanje ljubezenskih izkušenj, pri čemer pa se znajde v številnih nerodnih situacijah, polnih zabavnih presenečenj in ponižanj.

Izjava režiserke

Abeceda seksa je prvi celovečerec režiserke, scenaristke in komičarke Maggie Carey, ki je uresničila svojo dolgoletno željo, napisati scenarij o maturantki, ki stopa na pot v odraslo življenje. »Gre za klasično komedijo o odraščanju punce, ki želi izgubiti nedolžnost. Želela sem ustvariti občutek, kakršen spremlja mlade, ki želijo izvedeti in preizkusiti nove reči. Lahko se o nečem poučiš, zbereš potrebne informacije, a pravih izkušenj ne pridobiš, dokler tega ne preizkusiš sam,« pravi režiserka.

Te informacije vključujejo številna doživetja na področju spolnosti, ki se jim je Brandy uspešno izognila v srednji šoli. Čeprav film ni avtobiografski, se Careyjeva v določenih trenutkih v njem prepozna. »Ko gre za fante, se vsako dekle v srednji šoli ali na fakulteti marsičesa nauči. To je zgodba o dekletu, ki želi izvedeti vse o seksu, vendar je od dejanskega preizkusa še precej oddaljena. Lekcij se loti izjemno resno in temeljito, kar pa običajno izključuje romantične občutke. Brandy kmalu spozna, da ni mogoče preprosto obkljukati reči s seznama. Tovrstna doživetja imajo namreč tudi čustvene posledice.”

Igralska zasedba

AUBREY PLAZA (Brandy) je pred kratkim zaigrala v kritično odlično sprejeti romantični komediji Safety Not Guaranteed, ki se je premierno zavrtela lani na filmskem festivalu Sundance. Aubrey je prejela nagrado ALMA za najbolj priljubljeno igralko v komediji ali mjuziklu. Filmu so v letošnjem letu namenili nagrado Independent Spirit za najboljši prvi scenarij, nominiran pa je bil tudi v kategoriji najboljši režiserski prvenec. Igralka je nedavno zaključila snemanje komedije A Many Splintered Thing in posodila glas v animirani pustolovščini Monsters University. Med njenimi igralskimi vlogami gre izpostaviti tiste v celovečercih A Glimpse Inside the Mind of Charlie Swan III, Ten Year, Damsels in Distress, Scott Pilgrim vs. The World, Funny People in Mystery Team. Gledalci pred televizijskimi zasloni jo lahko spremljajo v izjemno uspešni seriji Parks and Recreation. Preizkusila se je še v serijah The Jeannie Tate Show, Mayne Street, 30 Rock in Portlandia.

JOHNNY SIMMONS (Cameron) bo v filmskih kinematografih kmalu gostoval s celovečercem The Devil’s Knot. Sodeloval bo tudi v miniseriji Klondike, ki se bo pričela predvajati naslednje leto. Njegov zadnji celovečerec je romantična drama Perks of Being a Wallflower. Prepričal je tudi z vlogami v filmih 21 Jump Street, The Conspirator, Scott Pilgrim vs. the World, The Greatest, A Bag of Hammers, Jennifer’s Body in Hotel for Dogs. Med njegovimi televizijskimi igralskimi projekti je najodmevnejši televizijski film Cinema Verite, ki je bil nominiran za emmyja.

BILL HADER (Willy) je že sedmo sezono končal kot redni član zasedbe pri NBC-jevi komični oddaji Saturday Night Live. Za svoje delo v oddaji je lani prejel nominacijo za emmyja za izjemnega stranskega igralca v komični seriji. lani je popestril igralsko zasedbo v akcijski komediji Men in Black 3. Pred tem je navdušil v uspešnicah Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, Adventureland, Forgetting Sarah Marshall in Pineapple Express. Leta 2009 je zaigral v komediji Tropic Thunder. Za vlogo je bil skupaj s soigralci nagrajen pri bostonskem združenju filmskih kritikov. Istega leta je prejel emmyja za producentsko delo pri seriji South Park. Med njegove številne igralske vloge sodijo tiste v celovečercih Knocked Up, Superbad in Paul. Posodil je svoj glas v številnih animiranih filmih. Cloudy with a Chance of Meatballs je prejel nominacijo za zlati globus za najboljši animirani film. Haderja smo lahko slišali še v animiranih uspešnicah Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Doogal in Hoodwinked Too! Hood VS. Evil. Prihaja tudi že nadaljevanje animirane družinske komedije, Cloudy with a Chance of Meatballs 2, kjer bo znova prevzel vlogo Flinta Lockwooda .

Filmska ekipa

MAGGIE CAREY (scenaristka/režiserka/izvršna producentka) je vse bolj uveljavljena scenaristka in režiserka, ki se trenutno skupaj z Liz Cackowski ukvarja s scenarijem za prihajajočo komedijo My Life Coach. V vlogi scenaristke in režiserke je sodelovala pri HBO-jevi seriji Funny or Die Presents. Ustvarila je serijo The Jeannie Tate Show, za katero je napisala scenarij skupaj z Liz Cackowski. Kot scenaristka se je večkrat podpisala tudi pod uspešno komično serijo In The Motherhood. Svoj prvi film, Boys Are Idiots, je ustvarila že pri štirinajstih letih.

Komentarji

31.8. 2013 ob 17:53

hahahhahahahah hudooooooooooo!!!!!!!

— lizzzay
5.9. 2013 ob 22:00

o hahahahhaha zakon to grem gledat resno! :D

— hehe
26.9. 2013 ob 12:22

zanimivo LOL

— ivy
26.9. 2013 ob 18:59

heheheeh

— tina
1.10. 2013 ob 20:45

film je brezvezen, triler res top misls kok je film hud a na koncu k ga pogledas, res ni vreden tistga kesa

— blabla
7.10. 2013 ob 11:08

sm misnla, de bi šla to gledat. pa kle berem komentarje, pa je folk tok razoračan, de me kr mal skrbi. a bi bil film Mi smo Millerjevi boljši? drugače, trailer ot tega filma mi je bil ful všeč. ot unih pa ne vem no, sm mal u dvomih.

— martina
12.10. 2013 ob 9:15

Film je top za gledat..nujno si morate iti ga ogledat , res vreden tega denarja in vasega casa...zabaven;)

— Bejba
14.10. 2013 ob 12:51

Film je totalno neprimeren, brez globine, nauka,...... Ne priporočam nikomur. Sploh pa ne mladim, ki vstopajo v to obdobje, ker je način, ki ga prikazuje film totalno zgrešen.

— Mama
18.10. 2013 ob 16:26

top film kar tale mamka prau ni nč prou hah resno mislm tole je zakonnn hah ful nikol vm nau žoouu

— nekdo
29.10. 2013 ob 21:47

legendarn filim!

— bby
29.11. 2013 ob 8:49

FANJ JE KINO BI ŠLA Z DIANDRO

— JANA
7.2. 2014 ob 22:09

Zelo dober film. Vreden ogleda!

— ivy
24.9. 2015 ob 6:36

VERRY FUNNY

— MITHO

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.