Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Marčeve ide

drama
Na sporedu od: 26.1.2012, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2011
Država: ZDA
Scenarij: George Clooney, Grant Heslov in Beau Willimon
Režija: George Clooney
Napeta politična drama režiserja filmov Lahko noč in srečno ter Izpovedi nevarnega uma prikazuje umazano ozadje politične kampanje ob izbiri kandidatov za volitve ameriškega predsednika. Karizmatičnemu guvernerju Miku pomaga ambiciozni politični svetovalec Stephen, dokler ga vodja nasprotnega tabora ne povabi na razgovor. Čeprav Stephen zavrne nečedno ponudbo, ga zaradi skrivnega sestanka odpustijo, toda ko odkrije temačno skrivnost o Miku, se Stephen dokončno zaplete v nevidne mreže političnih spletk, prevar in maščevanja.

Z ostrimi in spretnimi dialogi v sodobnem svetu moči in politike so Marčeve ide napeta zgodba o ambicijah, zvestobi, prevari in maščevanju. Film spremlja mladega političnega svetovalca, ki postane žrtev spletkarske politike, zahrbtnih manipulacij in zapeljevanja.

George Clooney, soscenarist, producent in režiser politične drame, je zbral izjemno igralsko zasedbo, ki je skupno prejela 13 nominacij za oskarja, 3 oskarje ter 23 nominacij za zlati globus in 6 zlatih globusov. Velik delež gre pripisati prav Clooneyju, ki v filmu predstavlja lik guvernerja Morrisa, demokratskega kandidata za volitve ameriškega predsednika. Ob sebi ima prvega svetovalca (Ryan Gosling) in vodjo kampanje (Philip Seymour Hoffman). V politično spletko so med drugim vpleteni še vodja kampanje nasprotne strani (Paul Giamatti), poročevalka za New York Times (Marisa Tomei) in praktikantka v Morrisovi kampanji (Evan Rachel Wood).

Izjava režiserja

"Celovečerec Marčeve ide je nastal po dramski predlogi Beaua Willimona, Farragut North. Projekt o pokvarjeni politični kampanji sem začel že pred več leti in leta 2007 smo bili tik pred produkcijo in začetkom snemanja, ko je bil za predsednika izvoljen Obama. Nenadoma se ni zdel pravi trenutek za cinični film o politiki. Vladalo je optimistično vzdušje, zato smo projekt odložili. Že v enem letu pa je ves optimizem izpuhtel in lahko smo nadaljevali.

Ne gre za film o politiki temveč o mladem moškem, ki se nauči uspeti na najvišji ravni, a ga to stane njegove duše. Gre za moralno zgodbo, ki se odvija v svetu politike. Stephen bi bil lahko tudi odvetnik ali agent, toda v politiki je vse toliko zabavnejše. V ospredju filma je Ryan Gosling. Ne morem si zamisliti boljšega igralca za to vlogo in lahko sem neverjetno srečen, da se je odločil za sodelovanje. Phillip Seymour Hoffman in Paul Giamatti igrata vodji nasprotnih kampanj. Sodita med najboljše igralce na svetu, nikoli pa še nista sodelovala v istem celovečercu. Zaradi njiju se Ryanov lik znajde na hudi preizkušnji. Evan Rachel Wood je edina igralka, ki bi si jo želel videti v vlogi Molly, in ta želja se mi je uresničila. Marisa Tomei je poročevalka za Times. Odlična je v vsem, česar se loti, in ta vloga ni nikakršna izjema. Nepogrešljiv je tudi Jeffrey Wright, ki navdušuje v vlogi senatorja, kateremu so vsi za petami. Sam igram senatorja, ki kandidira za predsednika. Bližje kot zdaj ne bom v politiki nikoli.

Film je nastajal več let. Sem neizmerno ponosen na vsakogar, ki je sodeloval pri projektu. Vsi so se povezali in ustvarjali praktično za prazen nič, saj so vseskozi verjeli v uspeh. Upam, da se jim nisem izneveril in da boste uživali v zgodbi." George Clooney

Igralska zasedba

Ryan Gosling (Stephen Meyers) je bil leta 2008 za izjemno igralsko delo v komični drami Lars and the Real Girl nominiran za zlati globus in nagrado SAG. Leto poprej je dosegel vrhunec kariere, saj mu je vloga Dana v drami Half Nelson prinesla nominacijo za oskarja za najboljšega igralca. Prejel je nagradi Independent Spirit in National Board of Review ter med drugim tudi nagradi na mednarodnih filmskih festivalih v Seattleu in Stockholmu.

Z glavno vlogo v drami The Believer (2001) si je prislužil nagrado žirije na filmskem festivalu Sundance, nominacijo za nagrado Independent Spirit ter zlatega ovna, tako imenovanega ruskega oskarja, za najboljšega igralca. Tako kritike kot tudi občinstvo je prepričal tudi s poznejšimi vlogami, med drugim v športni drami The Slaughter Rule in psihološkem trilerju Murder by Numbers. Izpostaviti gre še njegove odlične vloge v kriminalni drami The United States of Leland, romantični drami The Notebook, trilerjih Stay in Fracture, kriminalni drami All Good Things in romantični drami Blue Valentine. Z glavno vlogo v slednjem se je leta 2011 potegoval za zlati globus. Njegova zadnja igralska projekta sta komedija Crazy, Stupid, Love in akcijski celovečerec Drive.

Philip Seymour Hoffman (Paul Zara) je pred kratkim je zabeležil svoj režiserski prvenec, in sicer s komično romantično dramo Jack Goes Boating. Obiskovalci kinematografov ga trenutno najbolje poznajo po vlogi v biografski športni drami Moneyball, ki se je pričela predvajati sredi decembra 2011.

Vrhunec svoje igralske kariere je dosegel z vlogo v biografski kriminalni drami Capote, saj je zanjo prejel oskarja za najboljšega igralca ter med številnimi drugimi nagradami tudi zlati globus in nagrado SAG. Med novejše sodijo tudi izjemne vloge v celovečercih Pirate Radio, Synecdoche New York, Doubt, The Savages, Charlie Wilson's War in Before the Devil Knows You're Dead.

V njegovo bogato filmografijo sodijo še uspešnice Mission: Impossible III, Along Came Polly, Cold Mountain, The Party's Over, Owning Mahowny, 25th Hour, Red Dragon, Punch-Drunk Love, Love Liza, Almost Famous, State and Main, The Talented Mr. Ripley, Magnolia, Flawless, Patch Adams, Happiness, The Big Lebowski, Boogie Nights, Twister, Nobody's Fool in Scent of a Woman.

Hoffman se lahko pohvali s številnimi gledališkimi vlogami. Nastopal je v tako odmevnih igrah, kot so Othello, Long Day's Journey Into Night, The Seagull, True West, Defying Gravity, The Merchant of Venice, Shopping and F*cking in The Author's Voice, uveljavil pa se je tudi kot odličen gledališki režiser, saj so pod njegovo taktirko nastale uspešne igre The Last Days of Judas Iscariot, Our Lady of 121st Street, Jesus Hopped the 'A' Train, In Arabia We'd All Be Kings, The Little Flower of East Orange, The Glory of Living, Riflemind in The Long Red Road.

Filmska ekipa

George Clooney (režiser, soscenarist, producent in guverner Mike Morris) je bil v svoji bogati karieri v svetu filma kot igralec in ustvarjalec filmov nagrajen z oskarjem, dvema zlatima globusoma, emmyjem ter še štirimi nominacijami za oskarja, šestimi nominacijami za zlati globus ter številnimi drugimi odmevnimi nagradami.

Leta 2006, ko je prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca v trilerju Syriana, se je z zgodovinsko dramo Good Night, and Good Luck hkrati potegoval še za dva prestižna zlata kipca, in sicer v kategorijah najboljša režija in najboljši izvirni scenarij. Sploh prvič v zgodovini podeljevanja oskarjev se je zgodilo, da je nekdo v istem letu za dva različna filma prejel nominaciji za najboljšega igralca in režiserja. Kot igralec v omenjeni drami je Clooney prejel tudi zlati globus ter nominaciji za nagradi SAG in BAFTA. Za oskarja se je potegoval tudi leta 2008, z glavno vlogo v kriminalni drami Michael Clayton, ter leta 2010, z glavno vlogo v romantični drami Up in the Air. Z obema vlogama je bil med nominiranci tudi za zlati globus in nagrado BAFTA.

Njegov režiserski prvenec, biografska komedija Confessions of a Dangerous Mind, je nastal leta 2002. Pri National Board of Review so ga nagradili za posebne dosežke v filmski industriji. S svojim drugim celovečercem, Good Night, and Good Luck, je bil med kandidati za številne nagrade, poleg oskarjev tudi za dva zlata globusa in dve nagradi BAFTA in SAG. Njegova tretja režija je romantična drama Leatherheads, ki se je premierno zavrtela v letu 2008.

Kot scenarist se je doslej podpisal pod celovečerec Good Night, and Good Luck ter pod televizijski film iz leta 1999, Kilroy. V producentski vlogi se je preizkusil mnogokrat. Poleg že omenjenih Michael Clayton, Syriana (izvršni producent) in Kilroy izstopajo predvsem uspešnice The American, The Men Who Stare at Goats, The Jacket in Criminal.

Nanizal je številne nepozabne vloge v uspešnicah, kot so Three Kings, Out of Sight, Solaris, The Peacemaker, Batman & Robin, One Fine Day, From Dusk 'Til Dawn, Burn After Reading, O Brother, Where Art Thou?, Intolerable Cruelty, The Men Who Stare at Goats, Leatherheads, Ocean's Eleven, Ocean's Twelve, Ocean's Thirteen, Michael Clayton, The Good German, Good Night, and Good Luck., The Jacket, Full Frontal in Welcome to Collinwood.

Gledalci pred malimi zasloni so ga najverjetneje spremljali v izjemni seriji ER. Z vlogo dr. Douglasa Rossa je bil nominiran za zlati globus ter nagradi SAG in emmy. V zgodnejših letih igralske kariere je med drugim gostoval v serijah The Golden Girls, Sunset Beat, Roseanne, Bodies of Evidence, The Building, Sisters, Friends, South Park in Murphy Brown.

Komentarji

13.1. 2012 ob 14:30

Ryan Gosling! Yeeey!

— hanna
21.1. 2012 ob 15:03

Tradicionalen scenarij, ki bi bil lahko bolj zanimiv, je šibka točka, a to Clooney spet nadomesti s pametno režijo in zelo solidno igralsko zasedbo - posebej dobra sta Gosling in Woodova. O filmu ni za govoriti v presežkih, a je vreden ogleda.

— MYS
26.1. 2012 ob 9:06

ne vem zakaj drive ni prišel v kino

to je politični film

— dj
6.2. 2012 ob 0:23

Ryan Gosling. Trenutno najbolj vroč. Cloony že ve. Ja, res škoda, da Drive ni bil deležen večje pozornosti pri nas. Se bo Oskar spolnil na njega, pa bo.

— Rado
20.2. 2012 ob 12:09

Film je gotovo vreden ogleda, čeprav je jasno, da nam je "realnost politike" dozirana po kapljicah - toliko, kot povprečen volilec nekako še zmore "prežvečiti", in to je morda prava pot k postopni večji ozaveščenosti javnosti.

Osebno bolj kot prej navedeno vidim dodano vrednost v vprašanju, kako daleč smo pripravljeni iti za uspeh, slavo, denar, položaj....In čemu si vse to ljudje sploh želijo.

Kot pravi Morris - odvetniška pisarna z milijonom prihodka na leto je vendar tako zelo sproščujoča.... Torej zakaj???

Karmen

— Karmen

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.