Kolosej
Film distribucije Fivia

The Beatles: Osem dni na teden

glasbeni dokumentarec
Podnapisi
Na sporedu od: 5.1.2017, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2016
Jezik: angleščina
Scenarij: Mark Monroe, P.G. Morgan
Režija: Ron Howard
Z oskarji nagrajeni režiser filmov Čudoviti um, Da Vincijeva šifra in Frost Nixon prikazuje najbolj nora leta legendarne britanske skupine The Beatles, ko so s svojimi koncertnimi turnejami sredi 60. let prejšnjega stoletja obnoreli ves svet. Z izvirnimi posnetki z njihovih koncertov in intervjuji Paula McCartneya ter Ringa Starra se podamo v čas nepopisne histerije, ki je takrat vladala med njihovimi oboževalci in visok čustveni ter psihični davek, ki ga je terjal velikanski uspeh. Počasi se izrišejo razlogi, zakaj so se leta 1966 odločili prekiniti z nastopi, se zaprli v studio in raje kot slavi sledili svojemu navdihu.

Navdušujoča dokumentarna kronika zgodnje koncertne kariere in meteorskega vzpona skupine The Beatles, časa neponovljive beatlomanije, ko so John, Paul, George in Ringo osvajali britanske, evropske in nato ameriške odre, da bi nazadnje obnoreli ves svet.

Režiser Ron Howard v filmu razišče zgodovino skupine The Beatles od njihovih prvih nastopov v majhnih klubih v Liverpoolu in Hamburgu do rekordnih svetovnih turnej po stadionih v New Yorku, Melbournu, Tokiu in drugod. Film je sestavljen iz redkih in nikoli predvajanih arhivskih posnetkov in novih intervjujev s Paulom McCartneyjem, Ringom Starrom ter njihovimi številnimi opazovalci in sopotniki. Howardov film oriše vso evforijo neverjetnega vzpona Beatlov, a tudi posledice, ki so jih zaradi tega utrpeli člani skupine, zaradi česar so avgusta leta 1966 prenehali igrati na koncertih in svojo čudežno glasbeno energijo raje posvetili snemanju prelomnih studijskih albumov, po katerih jih najbolje poznamo danes.

»Mislim, da so mladi danes petkrat bolj izpopolnjeni, vendar pri pojavu The Beatles obstaja določena družbena, intelektualna - celo filozofska - prvina v zvezi s tem, kdo so bili in kaj so predstavljali. Njihove skladbe so bile eno: zabavne, navdušujoče, omamne; vendar pa je pod tem skorajda vedno še nekaj več, nekaj neotipljivega.«- Ron Howard, režiser

RON HOWARD (režiser)

se je že kot otroški igralec kalil na malih ekranih in kot najstnik v 70. in 80. letih zaslovel v kultni televizijski seriji Happy Days. Priložnost za režijo lastnega filma mu je prvi ponudil legendarni producent B filmov Roger Corman, za katerega je leta 1977 posnel nizkoproračunsko akcijsko komedijo Grand Theft Auto. Prvi večji uspeh mu je prinesla črna komedija Night Shift (1982), ki zaznamuje tudi Howardovo prvo sodelovanje s producentom Brianom Grazerjem. Tandem je leta 1986 osnoval produkcijsko hišo Imagine Films Entertainment, pod okriljem katere je nastala vrsta uspešnic v Howardovi režiji, na primer fantazijski film Vrbji škrat (Willow, 1988), komedija s Stevom Martinom Starši in otroci (Parenthood, 1989) in z dvema oskarjema nagrajena drama Apollo 13 (1995), od poznih 90. let dalje pa tudi niz uspešnih televizijskih serij, kot sta 24 (2001–2010) in Odbita rodbina (Arrested Development, 2003–). Film Čudoviti um (A Beautiful Mind, 2001) je Howardu poleg kritiške hvale in kopice nagrad prinesel oskarja za najboljši film in režijo. Sledili so nagrajena biografska drama Cinderella Man: legenda o boksarju (Cinderella Man, 2005), zgodovinska drama Frost/Nixon (2008), adaptaciji knjižnih hitov Dana Browna Da Vincijeva šifra (The Da Vinci Code, 2006) ter Angeli in demoni (Angels & Demons, 2009). Leta 2015 smo si na slovenskih platnih lahko ogledali pustolovsko dramo o kitolovcih V srcu morja (In the Heart of the Sea). The Beatles: Eight Days a Week predstavlja avtorjev drugi glasbeni dokumentarni film, potem ko je leta 2013 posnel dokumentarec o eklektičnem glasbenem festivalu Made in America, ki ga prireja ameriški hip hop zvezdnik Jay Z. Ob izjemno plodoviti režijski karieri je Ron Howard ves čas dejaven kot igralec in izvršni producent.

Komentarji

12.12. 2016 ob 13:07

Ne morem vrjet. Kolosej bo predvajal dokumentarec o glasbenih legendah in ne o nekih sranjih, ko jih itak sam smrklje poslušajo

— To ja
20.12. 2016 ob 14:06

The Beatles zakon, končno nekaj pametnega, današnja zvrst glasbe je nekaj popačenega...bravo za tak dokumentarc:):)

— Katarina
19.1. 2017 ob 17:33

Končno nek pameten dokumentarec,da se bo današnja mularija podučila o rokenrolu.

— Dejan
19.1. 2017 ob 19:02

Bil sem v Liverpoolu, pristal na letališču J.Lennon, obiskal muzej na Albert Dooku, spil kavo v Hard days night hotelu, poslušal glasbo v Cavern klubu, spehodil se po zebri Abbey road v Londonu,stal pred Dakota haus in v spominskem parku Imagine v New Yorku , bil že 3x na Paulovem koncertu....a misli kdo da bi tak film zamudil ??? To rabimo danes - TO!!

— Dani
22.1. 2017 ob 19:55

Ali bo še kakšen termin predvajanj filma?
lp

— Urban

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.