Kolosej

Terminator 3: Vstaja strojev

akcijski, znanstveno fantastični, triler
Predstavljajte si svet stalne teme, v katerem stroji nadzirajo človeško usodo. Predstavljajte si, da ste edini, ki to lahko prepreči. A predtem se mora zgoditi nekaj strašnega. - John Connor
Na sporedu od: 31.7.2003, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Scenarij: Tedi Sarafian, John Brancato, Michael Ferris, John D. Brancato
Režija: Jonathan Mostow

Desetletje je minilo, odkar je John Connor (Nick Stahl) pomagal preprečiti Sodni dan - dan, ko naj bi se Skynetova izjemno razvita mreža strojev začela zavedati same sebe in uničila človeštvo. A 27. avgust 1997 je minil brez incidenta kljub dvema poskusoma Skyneta ubiti Connorja in začeti vojno proti človeštvu.

Connor je zdaj star 22 let in živi na robu - brez doma, brez kreditne kartice, brez telefona in brez službe. Uradno sploh ne obstaja. Skynet ga ne more izslediti.

Dokler...

... iz senčne prihodnosti ne stopi T-X (Kristanna Loken), Skynetov najbolj sofisticiran ubijalski kibor do zdaj. Poslana je nazaj skozi čas, da izpolni nedokončano nalogo svojega predhodnika T-1000. Ta stroj je tako nezadržen, kot je lepa njena človeška krinka. In eksponenčno je močnejša, nevarnejša in destruktivnejša od Terminatorjev pred njo..

A John Connor (Nick Stahl) tokrat ni edina tarča Skynetove črne liste - nič hudega sluteča veterinarka Kate Brewster (Claire Danes) bo videla, kako bosta trčili njena oddaljena preteklost in obetavna sedanjost z nepredstavljivo prihodnostjo... a le če ji bo uspelo ubežati neuničljivi T-X.

Ko Connor in Kate spoznata, da drvita Sodnemu dnevu naproti - do konca sveta so samo še tri ure - je njuno edino upanje za preživetje replika kiborga Terminatorja (Arnold Schwarzenegger), Connorjevega skrivnostnega - in zdaj zastarelega - nekdanjega ubijalca. Skupaj morajo premagati tehnološko superiornoT-X in preprečiti grožnjo Sodnega dne.. ali se soočiti s propadom civilizacije, kakršno poznamo.

Usodo si krojimo sami

Terminator 3: Vstaja strojev je težko pričakovani tretji del ene od hollywoodskih najbolj inovativnih in proslavljenih franšiz, ki si jo je zamislil scenarist in režiser James Cameron s kultno klasiko iz leta 1984 Terminator. Z izjemno uspešnim nadaljevanjem Terminator 2: Sodni dan je Cameron redefiniral hibrid znanstvene fantastike/akcijskega filma in skupaj z Arnoldom Schwarzeneggerjem ustvaril enega najslavnejših in priljubljenih likov v zgodovini kinematografije.

"Kjerkoli na svetu sem bil," pravi Schwarzenegger, "ne glede na to, kateri film sem promoviral zadnjih 12 let, so me ljudje vedno spraševali: Kdaj boste posneli še enega Terminatorja? Morate posneti še enega Terminatorja. Prosim, Arnold, posnemite še enega Terminatorja.'"

"Terminator je postal ikona," je prepričan producent Mario F. Kassar. "Lik je takšen, da si ga želite še gledati. Želite, da zmaga. Želite si, da preživi."

"Terminator je morda najslavnejši lik v filmski zgodovini," meni Jonathan Mostow. "Arnoldova karakterizacija in videz terminatorja sta taki ikonski - črna usnjena jakna, škornji, sončna očala. Ljudje po vsem svetu vedo, kako je bil Terminator oblečen. Sam ne poznam nobenega drugega filmskega lika, katerega garderobo bi ljudje izstrelili kot iz topa."

Franšizo Terminatorja je toplo sprejelo občinstvo po vsem svetu in je takrat zaslužila osupljivih 550 milijonov dolarjev v kinu, postala fenomen na VHS-u in DVD-ju in celo navdihnila atrakcije v zabaviščnih parkih Universal Studios v Hollywoodu, na Floridi in na Japonskem. "Terminator je tako sijajen lik, da mu priljubljenost ni upadla, čeprav v dvanajstih letih niso posneli novega filma," pripomni producent Andrew G. Vajna. "Na občinstvo je naredil tako pozitiven vtis, da so ljudje sami ohranjali franšizo živo."

"Čudovito je to, da je Arnold proslavil uspeh in priljubljenost lika z enakim navdušenjem kot občinstvo," pravi Mostow. "Občinstvo je občutilo, da je Arnold Terminatorja upodobil z navdušenjem in se pri tem zabaval."

"V veliko čast in zadovoljstvo mi je, da sodelujem pri franšizi, ki je tako zelo priljubljena povsod po svetu," pravi Schwarzenegger. "Zgodbo lahko vsak razume, ne glede na to, iz kakšnega kulturnega okolja oziroma iz katere države je. Tehnologija je v zadnjih letih tako napredovala, da vsak razume strah, da bodo stroji nekoč prevzeli oblast in realnost, da so lahko pametnejši, močnejši in lahko nazadnje nadomestijo ljudi."

Vajna je prepričan, da je premisa Terminatorja - po kateri se umetna inteligenca zave same sebe in napove vojno človeštvu - relevantnejša in provokativnejša za občinstvo kot kdajkoli prej. "Vsi smo vse bolj odvisni od računalnikov za vse, od elektrike do avtomobilov. Zaupamo jim vse več del in hkrati s tem je vse več možnosti za izgubo nadzora. Kaj se zgodi, če bodo začeli razmišljati? Te misli, skupaj s fascinacijo ljudmi nad časovnim potovanjem in spreminjanjem prihodnosti, so resnično grozljive in neskončno zabavne."

Enako zanimiv je, pravi Kassar, za občinstvo tudi Terminatorjev status ultimativnega filmskega anti-junaka. "Terminator nima nikakršnih moralnih zadržkov," razlaga. "Če potrebujse avto, se usede v avto, potrga kable in si ga vzame. Ta svoboda je razveseljujoča in ljudje jo lahko doživljajo prek terminatorja, sanjarijo o tem, kako bi bilo, če jih ne bi omejevali zakoni in moralna pravila, ki omejujejo naše obnašanje."

Schwarzenegger se je veselil izziva ponovno odigrati lik, večji od življenja samega, producenta Kassar in Vajna pa sta se enako strastno lotila priprave tretjega dela. Zgodba o njunem dvanajstletnem potovanju od T2 do tretjega Terminatorja je skoraj tako epska kot serija filmov sama.

Kassar in Vajna sta se profesionalno razšla leta 1989. Njuno partnerstvo je ustvarilo astronomsko uspešne številke pri blagajnah kinematografov z uspešnicami, kot sta bili Popolni spomin in serije Rambov. Producenta sta od Carolco Pictures odkupila 50 odstotkov pravic frašize Terminator, potem ko je Kassarjevo nekdanje podjetje bankrotiralo, še preostalih 50 odstotkov pa sta dobila od Gale Anne Hurd, producentke prvega in izvršne producentke drugega Terminatorja. "T2 je bil tako vznemirljiv in tako poln vsebine, akcije in posebnih učinkov, zato je bilo za naju zares težko že doseči ta nivo, kaj šele, da bi ga presegli in izboljšali," priznava Vajna, producent Evite in izvršni producent Umri pokončno brez oklevanja. "A ko sva izvedela, da so pravice še na voljo in imava priložnost posneti tretji del, sva imela občutek, da je to najina dolžnost."

"Resnično morate verjeti, da vam bo uspelo in vztrajati," pravi Kassar, izvršni producent Prvinskega nagona, Univerzalnega vojaka in Terminatorja 2. " Pri T2 je bil položaj podoben. Celo večnost smo ga spravljali skupaj, a bilo je vredno truda."

Ključna komponenta - in po Vajninem mnenju najtežja odločitev - je bilo najti režiserja, ki bi oblikoval in režiral scenarij, ki bi ohranjal integriteto franšize, hkrati pa dodal vznemirljivo novo poglavje prefinjene mitologije serije (James Cameron je odklonil režijo drugega nadaljevanja in se je raje osredotočil na nove projekte). "Jasno je, da je Jim fantastičen režiser in je zaslužen za lik Terminatorja," pravi Vajna. "Morali smo najti nekoga, ki bi bil kos izzivu in povedati zanimivo zgodbo, ne da bi jo požrli vizualni učinki. Zdelo se nam je, da je Jonathan Mostow na poti, da postane sijajen režiser."

Mostow je na Kassarja naredil vtis z veščo režijo akcijskih srhljivk Breakdown in Podmornica U-571. Kassar pa je tudi odkril, da Mostow dobro pozna Terminatorja in da mu je zelo pri srcu. "Zato smo vedeli, da mu lahko zaupamo in da bo te like in to franšizo popeljal na naslednji nivo."

"Pri prvih dveh Terminatorjih mi je všeč, da sta tako polna patosa in čustev, vrhunske akcije in vizualnih učinkov, in kar je najpomembneje, imata krasni zgodbi," je navdušen Mostow. "Ne skušam iti po stopinjah Jamesa Camerona . Sem samo občudovalec filmov o Terminatorju in vse, kar si želim, je ustvariti film, ki bi ga sam kot pristaš franšize hotel sam videti."

Ker se Schwarzenegger in Cameron tako neverjetno dobro razumeta, je Schwarzenegger hotel ne le režiserja, ki bi bil kos zgodbi in posebnim učinkom Terminatorjevih epskih dimenzij, ampak tudi režiserja, s katerim bi on in ostali igralci dobro sodelovali. "To je bilo zelo pomembno, ker je v tem filmu toliko različnih igralskih slogov," poudarja. "Jonathan je zelo sposoben nadzirati vsak vidik filmskega ustvarjanja, od vizualnih učinkov, prizorov s kaskaderji do zgodbe same, je pa tudi zelo dober pri tem, da od igralcev dobi najboljšo možno igro. Ni ga strah reči: Oj, oj, oj, počakaj. Posnemimo še enkrat. Mislim, da to zmoreš še boljše."

"Od prvega srečanja z Arnoldom sem vedel, da sva kreativno na isti valovni dolžini in da veva, kam naj ta film pelje," se spominja Mostow. "Arnold je bil navdušen nad mojim željenim načinom izvedbe tehničnih vidikov filma in kar je še pomembneje, kaj si želim od likov in zgodbe."

"Ko bodo ljudje prišli iz dvorane po ogledu Terminatorja 3," napoveduje Schwarzenegger, "ne bodo rekli le: Vizualni učinki ti jemljejo sapo! ali pa: Akcijski prizori so bili neverjetni! Rekli bodo tudi: Zgodba je ganljiva. Zgodba je bila povedana na najbolj neverjeten način, je čustvena in zelo dramatična. Jonathan se je sijajno odrezal pri oblikovanju scenarija z Mikom Ferrisom in Johnom Brancatom. Zgodba je domiselna, vznemirljiva in zelo ganljiva."

Zgodba, liki in izbor igralcev

Jonathan Mostow je razmišljal o številnih možnostih, kako postaviti zgodbo v današnji Los Angeles desetletje po tem, ko je Terminator Johnu Connorju in njegovi materi Sarah pomagal preprečiti Sodni dan. "Deset let je minilo, od kar smo nazadnje videli te like. To poraja številne zanimive možnosti, saj raziskuje isto vesolje, ki ga imamo vsi tako radi, a z liki, ki so zdaj psihološko na drugi življenjski stopnji."

"Zavedam se, da so ljudje po vsem svetu čakali na ta film, a to zame ne predstavlja nobeneg pritiska," pravi Arnold, "ker vem, kaj moram narediti, da bo Terminator to, kar mora biti - napet, zastrašujoč, zabaven, zanimiv junak. Ključno je, da vse, kar naredim, storim kot stroj, ne človek. Ker moj lik ni natančno isti Terminator kot tisti, ki je bil poslan v T2, se mora ponovno naučiti svojega človeškega obnašanja," pravi Schwarzenegger o T-101, ki ga igra v Terminatorju 3. "Naučiti se mora nians govora, interakcij z ljudmi. To moram odigrati tako, kot bi šlo za povsem novo doživetje. To ustvari veliko priložnosti za humor."

"Lik Terminatorja je nekaj posebnega, saj si sme privoščiti, da napetost akcijskih prizorov prekine s čim komičnim, a potem se znova lahko vrnete k napetosti, ne da bi zmotili tok zgodbe," je navdušen Mostow. "Arnold ima sijajno sposobnost, da se norčuje iz samega sebe in to na način, ob katerem občinstvo zares uživa."

Terminatorjeva nasprotnica T-X je programirana, da ubije Johna Connorja in tako omogoči uresničitev diaboličnega načrta strojev. "Edini način za uresničitev vstaje strojev v prihodnosti na načrtovani način je z odstranitvijo Johna Connorja," razkriva Schwarzenegger. "Terminatorjeva misija je preprečiti T-X izvršitev te naloge. A ker je od njega tehnološko tako superiorna (med drugim lahko nadzira druge stroje), Terminator ve, da lahko vpliva tudi na njegove programske mehanizme, zaradi česar je izjemno nevarna."

Najti pravo igralko je bil svetovni podvig. "Predvsem," poudarja Mostow, "mora prepričati občinstvo, da lahko Terminatorja premaga v spodadu." Deset tisoč igralk se je za vlogo potegovalo v osmih državah in vsakem večjem ameriškem mestu. "Pred začetkom sem pomislil: Kako težko je odigrati robota?" se namuzne režiser. "A spoznal sem, da je igrati robota morda najtežavnejša vloga za igralca, ker moraš zatreti vsa čustva. Celo hoja je drugačna. Robot nima specifične drže. Robot je dovršeno izdelana naprava, ki se giba zelo mehko."

Mostow je poleg tega želel tudi nov obraz, do katerega občinstvo še nima oblikovanega odnosa. Naj vstopi Kristanna Loken, najbolj znana po vlogi v nadaljevanki Philly. "Kristannin videz je izjemen in sploh je nekaj na njej, kot bi ne bila iz tega sveta," je prepričan Mario Kassar.

"Kristanna je izvrstna igralka, ki je telesno zelo dobro pripravljena," se strinja Mostow. "Je zelo pustolovska. Ne boji se težavnih situacij. Vse to je bilo kot nalašč za lik."

"Za vlogo se je potegovalo veliko igralk, a Kristanna je bila daleč najbolj nadarjena in najboljša," jo hvali Schwarzenegger. "Na avdicijah je izvajala nečloveške gibe, hkrati pa je njen obraz ostajal brezčuten, kar je bilo za lik ključno."

Loknovi ni bilo všeč le, ker je T X obdarjena z orožjem in umetno inteligenco, "pač pa tudi izrablja ženstvenost in določene atribute za dosego ciljev, ki jih prejšnja dva Terminatorja nista mogla. Poleg tega je bila čudovita izkušnja igrati lik, ki se izraža skozi specifično telesnost."

"Prav divje je gledati zlikovca, ki je tako lep kot Kristanna," pripomni Schwarzenegger. "Lik zapeljuje moške, da si želijo biti z njo, čeprav vedo, da jih bo takoj, ko se je dotaknejo, uničila na najbolj hudoben način."

Medtem se mora John Connor znova soočiti z zloveščo prisotnostjo dveh Terminatorjev v njegovem življenju. Kot opisuje Mostow: "John Connor ne more prositi T-X, naj opusti misijo in hkrati ne more odvrniti Terminatorja od njegove naloge, torej se znajde sredi eksplozivnega boja."

Obenem se mora z vrnitvijo Terminatorja in njegove nove nemesis soočiti s svojimi večnimi notranjimi boji. Čeprav je Sodni dan, ki sta ga prejšnja dva Terminatorjeva filma napovedala za 27. avgust 1997, minil brez incidenta, Connor živi na robu - brez stalnega naslova, kreditne kartice, izogiba se mest z video-nadzornim sistemom. Noče, da bi ga stroji izsledili. "Connor ni povsem prepričan, da je spremenil prihodnost," pravi Mostow. "Zato je ves čas na preži. Lahko bi živel normalno kot vsi drugi, a si tega ne privošči zaradi lastne paranoje. Prihod Terminatorja je tako sicer potrditev njegovega načina življenja zadnjih deset let, po drugi strani pa alarmantno spoznanje, kakšna prihodnost ga čaka."

H Connorjevi kompleksni zapuščini sodi tudi spomin na mamo

Sarah, ki jo je v prvih dveh filmih igrala Linda Hamilton. Mostow in scenarista Ferris in Brancato so skrbno pretehtali, kako njen lik vključiti v zgodbo. "Odločili smo se, da bo Sarah prisotna na nepričakovan način," pravi Mostow.

Ker matere ni več, očeta pa ni nikoli poznal, je Connor na svetu skoraj sam. "Edini odrasel moški, ki ga je kdajkoli varoval in mu bil za mentorja, je ubijalski kiborg iz prihodnosti, zato lahko razpredamo o psihičnih težavah," se šali Mostow.

"Terminator je edina očetovska figura v življenju Johna Connorja," meni Schwarzenegger. "To, kar se je naučil od prejšnjih Terminatorjev, je nanj zelo vplivalo in bo za vedno ostalo. Poleg matere je Terminator edina oseba, ki mu je ne le rešila življenje, ampak mu vlila poguma in moči za preživetje."

Še ena pomembna oseba v Connorjevem življenju - oziroma kot bo odkril - je še ena od primarnih tarč T-X: Kate Brewster, mlada veterinarka, ki živi umirjeno s svojim zaročencem, dokler se nenadoma ne znajde v izjemni situaciji. "Pri oblikovanju scenarija se mi je zdelo, da potrebujemo nekoga, ki bi na dogajanje gledal skozi perspektivo in oči občinstva," razlaga Mostow. "Zato smo si zamislili lik Kate Brewster, zelo razumsko, umirjeno mlado žensko, ki je v trenutku oropana stabilnosti. Lik gre skozi zares srce parajočo in bolečo tranzicijo."

O snemanju

Terminator 3: Vstaja strojev so nameravali posneti v 100 dneh v Los Angelesu. Snemanje se je začelo 14. aprila 2002. "Na prvi snemalni večer je Arnold prišel iz prikolice v svoji Terminatorski opravi, z usnjeno jakno, sončnimi očali in velikansko puško," opisuje Mostow. "Prikorakal je na prizorišče, da bi posnel prvi prizor. Obrnil sem se k vsem in rekel: No, zdaj pa res snemamo Terminatorja."

Schwarzenegger je ekipo navdišil tudi z izjemno telesno pripravljenostjo. "Imel je natanko iste dimenzije kot pri T2," Mostow pravi o Schwarzeneggerju, ki se mu je usnjena jakna iz filmske uspešnice prilegala kot rokavica. "To niso posebni učinki. To je čisto preprosto telovadba."

"Zelo sem se veselil dela, ki je bilo potrebno, da se spravim v formo, kakršno sem imel v prejšnjih Terminatorjih," pravi Schwarzenegger o svoji tri- do peturni vsakodnevni vadbi pred začetkom snemanja. Da bi ostal v vrhunski formi, je telovadil tudi med snemanjem med odmorom za kosilo. "Telovadba, vaje za prizore, priprave na akcijske prizore - vse to mi je bilo v veliko veselje."

Schwarzenegger ima občutek, da mu je lik prav tako pisan na kožo kot tudi telesna podoba, ki jo je do popolnosti izoblikoval zanj. "Prvi prizor, ki sem ga posnel v prvem Terminatorju, je bil nočni prizor. Sedel sem v policijskem avtu. Imel sem pobrite obrvi, lasje in maska pa naj bi nakazovali, da sem šel skozi ogenj. Jim Cameron je pristopil k meni in dejal: Videti je, kot bi lik igral že leta. Tako si vklenjen v Terminatorja. Ko sem zdaj prvi večer prišel na snemanje, sem imel občutek, kot bi snemal že šest mesecev. Zelo mi je bilo všeč, ker sem se znova prelevil v ta lik."

Kot vedno je tudi tokrat igralec z velikim veseljem posnel večino akcijskih prizorov. "Ker vse življenje redno vadim in dvigam uteži, sem vedno pripravljen na telesne napore v filmih in uživam v izzivih. Zame je vsak akcijski prizor vznemirljiva nova pustolovščina."

"Nihče ni veličastnejši od Arnolda Schwarzeneggerja," dodaja Claire Danes. "Celo v natikačih in kratkih hlačah, kaj šele v Terminatorjevi opravi! Zame je bilo povsem surrealistično, ko sem se znašla ob liku, ki ga poznam vse življenje."

Čeprav je dokaj zaupal Mostowu, so bila Schwarzeneggerjeva pričakovanja glede na prejšnja sodelovanja z Jamesom Cameronom velika. A režiser si je kmalu prislužil njegovo popolno zaupanje. "Po tednu dni me je Jonathanovo delo navdušilo. Nikoli več nisem pogledal na monitor. Vprašal me je, če si želim ogledati dnevne posnetke, a sem mu odvrnil: Ne, povsem ti zaupam," se spominja Arnie.

O igralcih

Prav nobene verjetnosti ni, da bi kdo takrat to vedel, a detecu, ki se je rodilo v Grazu v Avstriji, je bila usojena veličina. Njegov oče ga je močno spodbujal, naj se začne ukvarjati z atletiko, da bi razvil močan občutek za odločnost... lastnost, ki se je razvila v nezadržno stremenje po sijajnosti v vseh vidikih življenja. Igral je nogomet in tekmoval v teku in drugih atletskih disciplinah, a pri petnajstih odkril svojo pravo strast - dvigovanje uteži. Tri leta kasneje je treniral kot profesionalni bodybuilder in pri dvajsetih postal nihče drug kot Mr. Universe. Tisto detece je odraslo v Arnolda Schwarzeneggerja (Terminator).

Schwarzenegger je seveda postal eden najuspešnejših zvezd v filmski zgodivini, a preden je avstrijski bodybuilder uresničil svojo življenjsko željo in postal igralec, se je preselil v ZDA in iz ekonomije diplomiral na Univerzi v Wisconsinu. Zaradi dobrodelnih dejavnosti je nato od te univerze prejel častni doktorat. Med študijem je še naprej tekmoval v bodybuildingu in osvojil nenadkriljivih trinajst svetovnih nazivov, vključno z Mr. Universe, Mr. Olympia in Mr. World. Z mednarodno oboževalsko bazo, karizmo, naraščujočo priljubljenostjo in naravnim talentom za medije in kamere, je bil njegov cilj začeti filmsko kariero naslednji logični in neizogibni korak.

Leta 1970 je dobil manjšo vlogo v prikladno imenovanem Hercules in New York. Drugo manjšo vlogo je dobil v filmu Boba Rafelsona Stay Hunrgy ob Sally Field in Jeffu Bridgesu. Za nastop je dobil ne le številne pohvale, pač pa tudi zlati globus za najboljšega novinca. A njegovo kariero je resnično lansiral šele film iz leta 1977 Pumping Iron. Gre za dokumentarec o tekmovanjih za Mr. Olympia. Omogočil mu je, da se je osredotočil na filmsko kariero.

V romantičnem akcijskem komičnem vesternu iz leta 1981 The Villain je nastopil ob Kirku Douglasu in Ann-Margret. Istega leta je upodobil Mickeyja Hargitayja ob Loni Anderson v The Jayne Mansfield Story. Leta 1982 pa se je nekdanji bodybuilder za vedno vpisal v filmsko zgodovino s Conanom Barbarom. Film je po svetu prislužil čez 100 milijonov dolarjev, posneli so tudi nadaljevanje, Conan Uničevalec, Schwarzenegger pa si je po vsem svetu pridobil zveste občudovalce.

Kmalu potem, ko je postal naturalizirani Američan, je leta 1983 tvegal in sprejel vlogo v nizkoproračunskem filmu neznanega režiserja po imenu James Cameron. Film je bil seveda Terminator. V naslednjih letih je Arniejevo ime postalo dejansko sinonim za akcijskega junaka s fenomenalno serijo uspešnic Komando, Surovi posel, Predator, Rdeča vročina in Popolni spomin.

Schwarzenegger je bil odločen uresničiti še enega svojih ciljev in pokazati še enega do tedaj nerazkritih talentov - komičnega. Rezultat je komedija iz leta 1988 Dvojčka. V njem je nastopil z Dannyjem DeVitom, s katerim sta leta 1995 posnela še Juniorja. Schwarzenegger je za nastop dobil nominacijo za zlati globus.

Kljub uspehom in dosežkom v komediji, je akcija vseeno ostala njegov zaščitni znak na velikem platnu. A Arnoldove občudovalce ni moglo prav nič pripraviti na izjemno uspešno nadaljevanje Terminatorja: Sodni dan. To je njegov najuspešnejši film.

Do danes je posnel še Resnične laži, Eraserja, Batmana in Robina, Policaja iz vrtca, Šesti dan, Civilna žrtev in Konec dni. Režiral je tudi epizodo nadaljevanke Tales from the Crypt in televizijski film Christmas.

Z Jamesom Cameronom načrtujeta drugi del Resničnih laži, še letos namerava posneti nadaljevanje Conana in pripravlja remake klasike Westworld.

Kljub karieri in še številnim drugim, zlasti dobrodelnim dejavnostim, je za Schwareneggerja na prvem mestu vedno njegova družina: žena Maria Shriver in njuni štirje otroci, Katherine, Christina, Patrick and Christopher.

Za dodatne informacije o Arnoldu Schwarzeneggerju obiščite http://www.schwarzenegger.com.

Nick Stahl (John Connor) je debitiral v režijskem prvencu Mela Gibsona Mož brez obraza. Nastopil je tudi v filmih V pasti, Bully, Tanka rdeča črta, Safe Passage, Bookies, Incident in a Small Town, Tall Tale, Eye of God. Trenutno snema nadaljevanko Carnivale.

Claire Danes (Kate Brewster) je nastopila v filmih Romeo + Julija, Ure do večnosti, Igby Goes Down, It's All About Love, Čas deklištva, To Gillian On Her 37th Birthday, Brokedown Palace, How to Make an American Quilt; Les Miserables; The Rainmaker; U Turn, The Mod Squad; Domov na počitnice, Polish Wedding ter I Love You, I Love You Not.,

Nase je najprej opozorila z nadaljevanko To trapasto življenje.

Kristanna Loken (T-X) je posnela več neodvisnih filmov, med drugim Panic, Gangland in Academy Boyz. Na televiziji je nastopila v nadaljevankah Red in zakonitost. Philly, Pa me ustreli , D.C., Mortal Kombat: Conquest, Unhappily Ever After, Pensacola: Wings of Gold in Aliens in the Family.

Loknova je odraščala na farmi za organsko pridelovanje sadja. V prostem času je jahala in se učila plesa.

O filmskih ustvarjalcih

Jonathan Mostow (režiser) je režiral filme Podmornica U-571, Breakdown (pri tem je bil tudi scenarist), bil je izvršni producent Igre. Leta 1998 je režiral Toma Hanksa v La Voyage Dans La Lune, zadnji epizodi nadaljevanke Z Zemlje na Luno..

Mostow in producent Hal Lieberman sta partnerja pri produkcijski hiši Mostow/Lieberman Productions. Sedež ima pri Universal Studios, pod njenim okriljem pa pripravljajo številne filmske in televizijske projekte.

Mostow je začel filmsko kariero kot študent na univerzi Harvard, kjer je režiral številne nagrajene dokumentarce in kratke filme. Leta 1991 je debitiral kot režiser televizijske srhljivke Flight of the Black Angel.

Komentarji

28.9. 2005 ob 18:28

NAJ BOLJ ZAKON FILM

— PRVI
7.1. 2006 ob 21:35

Drugi najbolj zakon film

— DRUGI
29.5. 2006 ob 22:19

no ja sj je kr dobr T 3 vendar ni blema T2 je se vedno zakon

— maher
13.6. 2006 ob 18:34

to je najhuj film T2 in T3 filma sta tok dobra ocena 5*** od 5***!

— *Alex*
15.4. 2007 ob 0:17 zvezdica

Terminator je eden od filmou ki mi je bil najboljušeč! Efekti,eksplozije,ak cija roboti ful specialno narejeni! Ampak primerjava od Schwarzeneggerja od filma T1 in T3 je čisto drugačna v filmu T3 je Schwarzenegger ful star kljub temu da so skušali kamuflirati starost se useno opazi ampak spet drugega igralca niso mogli dat ker terminator brez Arnolda ni več terminetor!

— Sever
4.11. 2009 ob 18:21

arnold švarceneger je zelo dober igralec

— samm
1.12. 2009 ob 21:19

Arnold.Schwarzenegger men je ful dober igralec

— marko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.