Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Terminal

drama
Čakajoč na svobodo.
Na sporedu od: 16.9.2004, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Andrew Niccol, Sacha Gervasi, Jeff Nathanson
Viktor Navorski (Tom Hanks) postane, zaradi vojne v svoji državi in birokratskih zapletov, ujet na letališkem terminalu, a se hitro znajde in spoprijatelji z letališkim osebjem, hkrati pa se zagleda v stevardeso Amelio (Catherine Zeta-Jones). Toda Viktor je v New York pripotoval s prav posebnim namenom!

Terminal pripoveduje o Viktorju Navorskem, ki iz vzhodne Evrope pride v New York ravno v času, ko v njegovi domovini pride do vojaškega prevrata. Tega pa sploh ne ve, dokler letalo ne pristane. Njegov potni list in viza sta nenadoma neveljavna, po nobenem členu nobenega zakona ne sodi nikamor in zato mora ostati na letališču, dokler se razmere ne razrešijo.

Dnevi, tedni, meseci minevajo in medtem ko doma še vedno divjajo spopadi, Viktor odkrije, da je majhen prostor mednarodnega terminala pravzaprav zelo zapleten univerzum, bogat svet, v katerem se sreča z vsemi elementi življenja - absurdnostjo, radodarnostjo, ambicioznostjo, zabavo in celo ljubeznijo, ko naleti na ljubko stevardeso Amelio.

A Viktorjevo bivanje na terminalu gre v nos vodji letališke varnosti. Viktor se mu zdi zgolj birokratska težava, ki je ne more razrešiti, a bi se je zelo rad čim prej znebil.

O produkciji

Tudi če le redko potujete z letalom, imate precej možnosti, da boste prej ali slej vsaj za nekaj časa obtičali na letališču, ker bo letalo zamujalo ali pa bo let odpovedan. Letališča so v sodobnem času postala mikrokozmosi, ki odsevajo sodobno civilizacijo. V njih lahko jemo, nakupujemo, srečujemo ljudi, po potrebi spimo ...

Letališča so kraji, nabiti s čustvi - veseljem ob snidenju, žalostjo ob slovesu, strahom pred letenjem, nervozo pred mejnimi oblastmi. Na njih srečujemo ljudi vseh ras, ver, narodnosti. Pravzaprav letališče sploh ni najslabši kraj, kjer človek lahko obtiči za par ur. Kljub vsemu pa nihče ni zadovoljen, če se mu to pripeti. Zdaj pa si predstavljajmo, kako bi bilo, če bi se ure razvlekle v dneve, tedne ...

V času, ko vojne niso redkost in ko nam birokracija vse bolj zapleta življenja, zamisel, da nekdo obtiči na letališču samo zato, ker je postal žrtev vojne nekje daleč stran, sploh ni tako nemogoča.

Ker je bilo zaradi organizacijskih in varnostnih razlogov in zaradi dejstva, da se vse dogajanje odvija na letališču, povsem nemogoče snemati v pravem okolju, je filmska ekipa izdelala povsem delujoč letališki terminal v naravni velikosti. Z izjemo nekaterih prizorov je bil cel film posnet na njem.

Snemanje je zato potekalo veliko laže kot bi sicer, saj se ni bilo potrebno prilagajati normalnemu delovnemu ritmu pravega letališča, direktor fotografije pa je lahko skupaj z režiserjem že v fazi oblikovanja prizorišča natančno določil, kje mora biti postavljena obsežna in zahtevna razsvetljava.

Terminal, na katerem se dogaja zgodba, naj bi bil newyorški JFK, vendar pa je scenograf McDowell raje oblikoval nekakšno mešanico različnih mednarodnih letališč, da bi bilo prizorišče bolj domače večjemu številu gledalcev, tudi tistim, ki še nikoli niso bili na glavnem newyorškem letališču.

Za razliko od običajnih scen, je bilo prizorišče snemanja tega filma prava samostoječa zgradba - trinadstropna stavba znotraj ogromnega hangarja. Narejena je bila iz jekla, stekla, z granitnim tlakom, celovito infrastrukturo, delujočimi dvigali, restavracijami in pravimi trgovinami resničnih blagovnih znamk. V mnogih restavracijah in trgovinah so nastopili zaposleni iz teh podjetij, kot da bi delali v pravi trgovini na pravem letališču, filmska ekipa pa je le del potnikov, ki prihajajo in grejo.

Na vseh monitorjih je bil v vsakem trenutku prikazan dejanski razpored letov z letališča JFK.

O igralcih

Tom Hanks (Viktor Navorski) je eden od dveh igralcev v zgodovini filma, ki je dve leti zaporedoma dobil oskarja za glavno moško vlogo, prvič leta 1994 za vlogo z aidsom obolelega odvetnika v Philadelphiji, naslednje leto pa za nepozabno vlogo Forresta Gumpa. Za oba filma je prejel tudi zlata globusa. Za nastope v mnogih drugih filmih je prejel nominacije za prestižne nagrade. Med njegovimi nepozabnimi vlogami so tiste v filmih Saving Private Ryan, Cast Away, Big, Sleepless in Seattle, You've Got Mail, The Green Mile, A League of Their Own, Turner & Hooch, Punchline, Nothing in Common, Volunteers, Bachelor Party, Splash, Apollo 13, Catch me if You Can...

Leta 1996 je debitiral kot scenarist in režiser s filmom That Thing You Do, v katerem je tudi igral.

Catherine Zeta-Jones (Amelia Warren) je za stransko vlogo v filmski uspešnici Chicago prejela oskarja. Prvi večji mednarodni uspeh je dosegla v pustolovskem filmu The Mask of Zorro. Pred tem je nastopila v filmih The Phantom, Blue Juice, Catherine the Great, The Return of the Native, The Darling Buds of May, Splitting Heirs, Christopher Columbus - The Discovery. Sledili so The Cinder Path, Entrapment, The Haunting, High Fidelity, Traffic, America's Sweethearts, Chicago, Intolerable Cruelty, Sinbad: Legend of the Seven Seas, Ocean's Twelve.

Stanley Tucci (Frank Dixon) je priznan televizijski in filmski igralec, ki je prejel že več zlatih globusov in emmyjev za svoje delo na televiziji. Na velikem platnu se je pojavil v filmih Monkey Shines, Fear, Anxiety, and Depression, Quick Change, Men of Respect, Beethoven, Prelude to a Kiss, The Public Eye, The Pelican Brief, The Daytrippers, Jury Duty, Kiss of Death, Big Night, A Modern Affair, Sex and the Other Man, Deconstructing Harry, The Eighteenth Angel, A Life Less Ordinary, Montana, Somebody to Love, The Impostors, A Midsummer Night's Dream, America's Sweethearts, Big Trouble, Maid In Manhattan, Road to Perdition, The Core.

O ustvarjalcih

Steven Spielberg (režija) je bil režiser, producent ali izvršni producent pri osmih od tridesetih finančno najuspešnejših filmih vseh časov. Poleg tega je prejel tri oskarje, dva za Schindlerjev seznam in enega za Saving Private Ryan. Nominiran je bil za filme E.T., Raiders of the Lost Ark in Close Encounters of the Third Kind.

Spielberg je filmskemu svetu doprinesel kopico nepozabnih filmov. Poleg zgoraj naštetih še: The Color Purple, Empire of the Sun, Jaws, Amistad, Always, Hook, tri filme o Indiani Jonesu, Jurski Park, A.I., Catch me if You can ...

Kot producent pa je sodeloval tudi pri uspešnicah Gremlins, Back to the Future 1, 2, 3, Who Framed Roger Rabbit, An American Tail, The Flintstones, Casper, Twister, Men in Black 1 in 2 ...

Jeff Nathanson (scenarij) je zadnjih deset let pripravil vrsto filmskih in televizijskih scenarijev, med njimi Rush Hour 1 in 2, Speed 2, Catch me if You Can in Twister.

Sacha Gervasi (scenarij) je delal kot novinar preden se je lotil pisanja prvega uspešnega scenarija The Big Tease. Trenutno prireja knjigo Comrade Rockstar in pripravlja scenarij The Hypnotist, v katerem bo nastopil Jim Carrey.

Januzs Kaminski (direktor fotografije) je dvakratni oskarjev nagrajenec, prvič za Schindlerjev seznam, drugič pa za Reševanje vojaka Ryana. Za Amistad pa je bil nominiran za oskarja. Poleg filmov, ki jih je posnel skupaj s Stevenom Spielbergom, je ustvaril tudi nepozabne uspešnice: Jerry Maguire, How to Make an American Quilt, Trouble Bound, The Adventures of Huckleberry Finn. Leta 2000 se je prvič poskusil tudi kot režiser s trilerjem Lost Souls.

Komentarji

27.8. 2004 ob 2:52

Ma Viktor ga rula v temu filmu :) :) :) lol

— Bogo
27.8. 2004 ob 16:39

hehe,diego luna igra:)

— ...
30.8. 2004 ob 10:00 zvezdica

na moji lestvici pričakovanj to jesen na tretjem mestu! (pred njim Kill Bill 2 in Fahrenheit 9/11). Steven Spielberg je iz rokava "ponovno potegnil" čudovit film, katerega premiero pa je Kolosej "ŽAL" prestavil zaradi nadvse odurne znanstvene fantastike - Hellboya!

— MIHC
5.9. 2004 ob 12:06

Tkole je, jz sm prebrov da prvotna zgodba govori o slovencu ki je obtical na letaliscu med vojno 1991, nato pa so se kreeteni SLOVENCI neki protzil in so mogl film spremenit in zdej je ta slovenec ki bi ga igrov Tom Hanks postov korkozijc, kar pa vsi vemo da Korkozija sploh ne obstaja!!! to so nardil da nebi blo nesporazumov!!! Zdej mi pa vi povejte ce so slovenci lahka se bolj zabiti?

— clovek
9.9. 2004 ob 19:34 zvezdica

E.T.: Steven Spielberg je spet Peter Pan. The Terminal, ki bi ga lahko mirne duše poimenovali kar film Franka Capre in mu dali naslov Mr. Deeds Goes to Town, ali če hočete, Mr. Smith Goes to Washington, ima vse tisto, kar so imeli zgodnji filmi Stevena Spielberga, ki se je zadnja leta iz otroka, iz Petra Pana, spremenil v resnega ter odgovornega režiserja. V avtorja, ki je pozabil na komedijo 1941, na pravljico Hook in na svojega Vesoljčka. Na legendarno bitje iz vesolja, ki ga je v svojem najnovejšem filmu reinkarniral v Toma Hanksa in ga znova poslal na Zemljo. In tako kot vedno briljantni Tommy Boy je resda enkrat Forrest Gump, drugič Chuck Noland, nesrečni junak uspešnice Cast Away, tretjič pa Merhan Nasseri, resnični iranski begunec, ki je za vedno obtičal na enem izmed francoskih letališč, toda vseskozi nas vleče na Vesoljčka. Na prijazno bitjece, ki hoče domov. Ki prihaja z drugega planeta, natančneje, iz ruske dežele Krakozija, kjer vsi poznajo gorčico, trakuljo in Napoleona. In ko pride v Ameriko, v deželo sanj, na newyorško letališče, ga useka Mortadella, pozabljena komedija Maria Monicellija, kjer je morala Sophia Loren zaradi svoje orjaške salame nekaj časa ostati na letališču in se prerekati z varnostniki ter direktorji varnostne službe. Ker je njegovo deželo nenadoma zajel vojaški udar, čisto prava državljanska vojna, ne more naprej. Ne more nazaj. Ne more na levo. In ne more na desno. Letališče postane njegov drugi dom, čistilci, varnostniki, oskrbovalci, vozniki viličarjev in prodajalci pa njegova nova družina. Nič čudnega, da gre na živce letališkemu uslužbencu Franku Dixonu (Stanley Tucci) in da se vanj zagleda stevardesa Amelia Warren (Catherine Zeta Jones). Nič čudnega, da ga lahko primerjamo z Jamesom Stewartom iz filma Mr. Smith Goes to Washington in z Garyjem Cooperjem iz filma Mr. Deeds Goes to Town, saj bi, če bi mu že prvi dan dovolili prestopiti mejo letališča, verjetno postal predsednik ali pa podedoval ogromno vsoto denarja. Toda poba nima višjih ciljev. Poba je le E.T., nesrečni marsovec, ki hoče domov. Tako kot Steven Spielberg, ki je končno spet posnel tipični film Stevena Spielberga.

— iztok gartner
10.9. 2004 ob 6:46 zvezdica

Ne vem, kateri diplomat je rekel Spielbergu naj opusti idejo, da bi Hanks igral Slovenca. Pač bi blo fajn, da še kje drugje po svetu slišijo za Slovenijo - mogoče bi si kdo zapolnil, da to ni Slovaška. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena.

— Dejan
10.9. 2004 ob 12:58 zvezdica

Ja, če bi se na vsak način v svetu radi predstavili kot država, v kateri bo vsak trenutek izbruhnila državljanska vojna, potem bi bil ta film terna, problem pa je v tem, da bi nam to samo škodovalo. Imam pa že raje Ali Gja, ki meni, da so v Sloveniji samo grde ženska :) Resno, tisti, ki se je upal Spielberga spomniti naj malo pogleda na politični zemljevid Evrope si zasluži nagrado.

— Janus
11.9. 2004 ob 14:55 zvezdica

hej! a ne bi blo ful zakon, da bi tom hanks igrou slovenca!!! lp ;)

— martina
12.9. 2004 ob 18:11

men je film čist ql.ni ne fanji ne slab.pač navadn film

— Tamara
14.9. 2004 ob 9:34

Hm, zakaj bi pa hotu, da se kdo slisi za Slovenijo? Saj je reku Ali G v filmu tistemu dekletu, ki ni odgovarjala merilom o lepoti: "Go back to Slovenia!" A to ni dovoljsna reklama Sloveniji, hehe? Men je bil Terminal precej lustkan, sicer mal pocukran, je pa imel dobro vodilno misel: s srcem v zivljenje. Jaz mu dam od 1-10 eno fino 8.

— Hehec
15.9. 2004 ob 10:57 zvezdica

Zelo gledljiv film, s pravo mero humorja, dobro zgodbo, še posebej glede na to, da se praktično cel film dogaja na terminalu in odlično izbrano igralsko zasedbo. Še ena Spielbergova mojstrovina. Ocena 8/9

— tt
16.9. 2004 ob 2:18 zvezdica

Res, da običajno ne gledam romantičnih komedij, ampak tole sem samo zaradi tega, ker mi je folk težil, da je res dobra. Ampak ni!!! Film je total predvidljiv in edino od predvidljivega predvidenega, kar se ni zgodilo je bilo to, da ob poljubu vodilnih dveh likov ni špricnila fontana. Sploh pa, Hanks igra Karkozijca, ki naj bi govoril rusko, pa je več ali manj ves čas tiho ali pa govori v angleščini. Če pa že govori rusko, pa to počne prej s slovenskimi izrazi, kot pa ruskimi. Na primer, "Prijatelje" je naglasil čisto po slovensko in ne po rusko. V filmu je še en ruski lik, ki pa ima čisto srbsko ime... halllo! Če že spreminjajo scenarij, naj bodo vsaj kolikor toliko točni... če ni bil že v osnovi tako zanič. Sej vem, da so malenkosti, samo veliko takih malenkosti naredi film negledljiv. Moje mnenje: TO JE ŠE ENO NAVADNO AMERIŠKO SRANJE IN ZAPRAVLJANJE ČASA!

— Špela
16.9. 2004 ob 21:32

to ni romantična komedija ;)

— Hm
17.9. 2004 ob 9:21

Hm, toliko debate o skorajšnji uporabi naše države za Hanksovo domovino v tem butastem filmu. Mimogrede, zadnjič sem si izposodil DVD 'Beautician and the Beast', pa sinopsis na zadnji strani ovitka piše v stilu: " ... (Fran Drescher) pride v državo SLOVETZIA, ki jo vodi tiran (Timothy Dalton) ... " :-) Filma nisem gledal, je bil za mojo drago, ona ga je pa že prej videla.

— Vlad, the Drakulya
17.9. 2004 ob 10:41

Hellboy ni odurna znanstvena fantastika. Jutri grem gledat Terminal in komaj čakam!!! :)))

— tomorrow!!
17.9. 2004 ob 16:39 zvezdica

Brez krvi in seksa, a z veliko duše, človečnosti, nas film pripelje v globino svojega bistva, prava mojstrovina. Nič pretirane šminke, nič steznika prek Tomovega oblilnega trebuha, še Catherine Zeta Jones je prav nemodelska, prisrčna. Spielberg, car si!

— sebastjan
19.9. 2004 ob 11:25

Toma Hanksa sem videla že v mnogih filmih.njegovi filmi pokažejo precej trpljenja pa tudi resničnosti.Filma terminal si nisem še ogledala vendar verjamem da je dober kot vsi njegovi ostali filmi.Najbolši se mi zdi njegov apolo 13 človeka drži v napetosti vse do konca te dobesedno povleče v dogajanje filmaTake filme obožujem ki pritegnejo mojo pozornost da bi jih gledala znova in znova.

— Martina
19.9. 2004 ob 13:47

Film je full dobr...se posebej k v njem igra chaterie...full je lepa!

— britney18
20.9. 2004 ob 11:55 zvezdica

Hvala bogu, Steven is back, z vsem svojim okusom za človekovo notranjost... V tem filmu predstavi človeka, ki ga ne zanima ves ta ameriški blišč, ki ga simbolizira New York,v Ameriko je prišel le z namenom, da izpolni očetovo življensko željo, ne pa zaradi Amerike same... Zato mu je vseeno ali bi bival v znanem hotelu, ali pa kar na letališču, tu ni ne zaradi bussiness ne zaradi pleasure, izpolnjuje le svojo obljubo.. To ga dela človeškega, kar je Spielberg mojstrsko prikazal... Še obstajajo filmski mojstri.. OCENA: 10/10

— CASPER
20.9. 2004 ob 16:23

Tisti ki vam je znan Irc in ki ga seveda tudi uporabljate pridite na kanal #kolosej.mb kjer boste lahko tudi tam izmnejali svoja mnenja o filmih. Ne zamudite super proložnosti za nova spoznanja in za VELIKO ZABAVE!!! Povejte še za ta kanal drugim ki se naj tudi pridružijo in zaenkrat je kanal še nov za to ostanite na njem. :) Lp, master kanala #kolosej.mb

— kolosej.mb
20.9. 2004 ob 17:33

Ej, folk tale fim je res hud. Tko da tisti k bi se radi smejal pejte to gledat, sej res da je konc mau zgresen, sam se ni za sekerat, k se ze prej tok nasmejis!! Morte it gledat to!!!

— R4b17
20.9. 2004 ob 17:50 zvezdica

Lol. Res cudovit nabor cvetk ljubiteljev filmov. Se pa strinjam z enim splosnim mnenjem - film je tipicno spielbergovski. Osladen, predvidljiv, z dobro tempiranim custvenim zongliranjem. Njegov edini res dober film je in ostaja - Duel. Ostalo je pa en kup visokoproracunskega blagajniskega polnila. Nizkoproracunski genij.press. :-P

— Roger Corman
21.9. 2004 ob 18:02

ta film je tak zanč-mislim ne morem vrjet

— toni
23.9. 2004 ob 14:45 zvezdica

Film sem si ogledala včeraj in moram rečt, da se že dolgo nisem tako nasmejala. Za vse, ki imate prenatrpan delovnik, tako z šolo ali službo, je fim prava mera sprostitve. Skratka dober film.

— Urša
23.9. 2004 ob 19:48 zvezdica

Gledljiv film, dve uri mineta brez prostega teka in kjer se v dveh scenah izogne, da film ne postane kičast (ne varno je hodit po robu :-)

— Danilo
24.9. 2004 ob 17:48 zvezdica

Obupno in osladno? Navadna ameriška romantična komedija, ki ti sladkor dvigne za 60 %? Sama sem gledala film prejšnji teden in moram reči, da je odličen. Super igralska zasedba, super režija, super zgodba, super humor...Možgane lahko spustiš na pašo :). Film, da je predvidljiv? Če bi temu bilo tako, bi Viktor do konca svojih dni srečno živel z Amelio v udobni hiški nekje na ameriškem podeželju.V ospredju filma ni bila ljubezen med glavnima junakoma, ampak je bila le dopolnilo, ki je naredilo zgodbo bolj razgibano in zanimivo. Sama si pod tipično kičasto ameriško produkcijo predstavljam nekaj čisto drugega. Tam gre v prvi vrsti za ljubezen, junaki študirajo ali pa obiskujejo gimnazijo in se kratkočasijo s tem, da se norčujejo iz 'luzerjev', se zaradi nesporazuma skregajo s punco svojih sanj in ji nato na maturantskem plesu priznajo svojo ljubezen. Še poljubček in parček do konca svojih dni uživa v svoji nesmrtni ljubezni :)).Ampak-okusi in predstave so seveda različni. Drugič- človek, ki se nikoli v življenju ni učil ruščine-kako lahko pričakujemo, da bo vse besede naglasil popolnoma pravilno? Če bi jaz morala igrati npr. Kitajko, sem prepričana, da moja izgovorjava ne bi bila čudovito brezhibna. Pomembno je, da so podnapisi, koga pa zanima, če govori rusko, ukrajinsko al pa slovensko :)) Za vse, ki imate kaj prostega časa- film je vreden ogleda ;) P.S.: Aja, na Špelin komentar-če se ne motim (kar je seveda možno), si lahko vidla, če si res dobro pogledala, kako je ob poljubu začela tečti voda iz fontane oz. umivalnika ali karkoli je že bilo tisto :D

— Bella
1.10. 2004 ob 22:35 zvezdica

Četudi se bo v Hanksovem in pa Spielbergovem dosjeju Terminal znašel nekje v ozadju, bi bilo neumno trditi, da je slab. Nasprotno, je pa res, da velik del kino publike predstavlja seksa in nasilja željna mularija. Ampak če ne prej, bo film o izgubljenem Karkozijcu prišel na svoj račun, ko bo našel pot do televizijskih postaj. Tam pa bo itak postal univerzalna bomba, ki jo bodo tempirali na vsaka tri leta. Tv-jevsko. Več na www.geocities.com/mr xfilm...

— www.geocities.com/mr xfilm
4.10. 2004 ob 19:26

Prekleti debili od Slovencev so preprečil, da bi Tom Hanks slovensk govoru! In to sam zarad enih butastih mislovencipažene for! Film bi biu loh bolši, je pa zato Tom hanks tok dobr, da vse napake pokrije!

— Lojza
7.10. 2004 ob 16:37

hehe,filma se nisn ledla sao,,,ga mam na computeru ampak,,,morn rect ej DIEGO LUNA! wi pa TOM HANKS!!! sami dori igralci,,,no diegec nas nasploh lubani! jupi! plosim ce lahko davate kake slikice od njega al pa kaj bilokam ce je mozno joj kak ga ljubim! i am crazy on DIEGO! pa-pa rvm:*

— hehe
7.10. 2004 ob 16:40

diego! rtm rtm rtm rtm rtm rtm rtm rtm rtm rtm rtm, plis, se v dostih filmih igraj da bomo lahko obcudovali tvojo lepoto!:) radi te mamo!!! digo diego

— hih
9.10. 2004 ob 19:57

jah, kaj nej recem - solidno. za moj okus mal predolg... sm se komi sedela pa gledala. sam vseeno priporocam.

— Aask
12.10. 2004 ob 20:28

ejte,ful dobr film!nda?

— joško
15.10. 2004 ob 20:20

A lahko prosim razložite, zakaj Krakozijec se pogovarja rusko ... Tale moment nikakor ne morem razumeti ... Ali Američani so toliko butasti, da ne poznajo nobenega drugega jezika evropskih držav?!

— Sladkorcek
15.10. 2004 ob 22:09

Špela-ne bit tok prepotentna k nimaš pojma o čem govoriš.Če mogoče ne veš večina srbskih imen izvira iz ruščine tko da raj najprej pomisl predn rečš,da je ime iz filma srbsko.Ajde!

— Mare
17.10. 2004 ob 1:02 zvezdica

Mah, sem malo prebral ostale komentarje in priznam, da sem zelo začuden nad njimi. Kaj vidite na tem filmu dobrega? Razen par prizorov kjer se malo nasmejiš je totalno butast ter nerealen. Ali pa sem mogoče kaj spregledal? Verjamem da je film kar primeren za osnovnošolce, ampak če imaš več kot 10 let se res ne moreš sprijazniti s tem kako butast je pravzaprav scenarij ter sam film. Razlogi: Jih je preveč. Naj naštejem samo najočitnejše: tip je 9 mesecev na letališču pa mu še vedno ne dobijo prevajalca; Kasneje se izkaže da je ta Kurčistan al skje je že bil pravzaprav Ruska soseda in da tip govori rusko. Seveda v NY ni nikogar ki bi govoril tako mitološki jezik kot je ruščina in se mora Viki naučiti angleščine z branjem revij. Šefe letališča je tako prozorna Žlehnoba, da mu je kos samo satan. Prav tako v Ameriki - D JUNAJTED STEJTS OF AMJERIKA ženske komaj čakajo da se poročijo z moškimi ki jih zalezujejo... Da o splošni pocukranosti niti ne govorim, ker so lekarne že zaprte in ne bom mogel pravočasno dobiti insulina. Skratka, če imate na izbiro gledat ta film (in plačat zanj 1000 sit) ali pa pospravljat stanovanje se odločite raje za slednje. Če bi bil v komi te dve uri bi moj čas bil bolje izkoriščen. Ostante zdravi, če že pametni niste.

— Harusame
19.10. 2004 ob 14:17

Odlićen film s odlično igro Toma Hanksa! Ocena 5!

— Odlicen film
20.10. 2004 ob 23:31 zvezdica

Res, da ta film ni Spielbergov najboljši je pa še vedno gledljiv. Tu in tam je res malo pocukran in nerealen, ampak nikjer ne piše, da je posnet po resničnih dogodkih (ustvarjalci so dobili samo navdih v resničnih dogodkih) zato ne razumem tistih ki se pritožujejo, saj je navsezadnje le FILM, ampak to je le moje mnenje. Saj vemo: "Sto ludi, sto čudi". Je pa res film malo spominjal na Brodolom. Soliden je tudi razplet filma, moti me le, da ne pokaže kaj natančno se je potem zgodilo z tistim čistilcem ko je ustavil letalo.

— Peter
29.10. 2004 ob 23:57

...film ne bi bil vreden omembe.

— MAC.H
1.11. 2004 ob 22:21

Film dokaj vredu, Hank dobro odigral svojo vlogo, zgodba malo čudna a še vedno prebavljiva... s kančkom pocukranosti in ravno pravšnjo mero da te ne odvrne od filma.

— Sweety
4.11. 2004 ob 11:43 zvezdica

Poanta cistilca je bila, ce sem jo prav razumela, da se je zrtvoval za prijatelja in hkrati ugotovil, da ne more vse zivljenje ziveti v begu stran od druzine in domovine. Sel je v Indijo z mislijo, da gre za naslednjih 7 let zaporu naproti. Nacin zaustavljanja letala je bil pa po moje cista metafora, ce se lahko tako izrazim.

— Janja
9.11. 2004 ob 21:01 zvezdica

Film je tipično Spilbergovski izdelek. Pronicljiv, dovršen, duhovit, z obveznim "happy endigom". Kljub majhnemu prostoru dogajanja je zelo razgiban in gledljiv. Je malce bolj resne sorte, tako da bo mlajšim gledalcem verjetno malce dolgočasen. Vsem ostalim pa... No, ja. Oglejte si ga. (8.5 / 10)

— Ivek
21.8. 2007 ob 1:01

Blisc New Yorka? :) To lahko rece zgolj tisti Evropejec, ki nikoli ni zivel v USA in ki pozna USA samo preko filmov ali pripovedovanj ad hoc popotnikov. "Dve sluzbi da lahko zivis in tri sluzbe da prezivis" ce slucajno potrebujes zdravnisko asistenco ali Bog ne daj operacijo. -Evropa je raj v primerjavi z USA dragi moji sonarodnjaki! Paradiz po imenu USA in srednjeveska Evropa :) Wake up ;)

— NE-VEM-ALI-PAC

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.