Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Temne sence

misteriozna komična grozljivka
Na sporedu od: 10.5.2012, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Seth Grahame-Smith po zgodbi Johna Augusta in po televizijski seriji Dana Curtisa
Režija: Tim Burton
Režiser slikovitih srhljivk Brezglavi jezdec in Sweeney Todd: Hudičev brivec predstavlja zgodbo premožnega mladeniča Barnabasa, ki ga je ljubosumna čarovnica v 18. stoletju oropala ljubezni, spremenila v vampirja in zakopala v temačni grob. Leta 1972 Barnabas znova vstane od mrtvih in priskoči na pomoč obubožanim in necenjenim potomcem svoje družine. Toda težko privajanje na tehnološki napredek in divji časi brezmejne ljubezni, drog in rock'n'rolla ga privedejo v številne zabavne težave, naposled pa se mora soočiti tudi s še vedno živo in zelo vplivno smrtno sovražnico.

Režiser Tim Burton kultno ameriško nadaljevanko Temne sence (Dark Shadows) obuja na velikem platnu kot temačno komedijo z zvezdniško zasedbo z Johnnyjem Deppom, Michelle Pfeiffer in Heleno Bonham Carter na čelu.

Leta 1752 Joshua in Naomi Collins z mladim sinom Barnabasom iz Liverpoola odplujeta v Ameriko, da bi tam družina začela novo življenje. A tudi ocean ni dovolj, da ubežijo skrivnostnemu uroku, ki že rodove pesti njihovo družino.

Dve desetletji pozneje pred Barnabasom (Johnny Depp) kleči ves svet – no, vsaj mestece Collinsport v zvezni državi Maine. Barnabas – gospodar posestva Collinwood – je bogat, vpliven… in neukrotljiv babjek. Dokler ne stori hude napake in ne zlomi srca Angelique Bouchard (Eva Green). Ta je coprnica v vseh pomenih besede in na Barnabasa zvali usodo, hujšo od same smrti: spremeni ga v vampirja in ga živega pokoplje.

Dve stoletji pozneje se Barnabas po naključju osvobodi iz svoje grobnice in se znajde v svetu, ki se je hudo spremenil. Vrne se na Collinwood in svoje nekdaj mogočno posestvo najde domala v ruševinah. Bednim potomcem družine Collins ne gre nič kaj bolje in vsak od njih ima lastne temačne skrivnosti. Matriarhinja Elizabeth Collins Stoddard (Michelle Pfeiffer) je za pomoč pri družinskih težavah poklicala psihiatrinjo Julio Hoffman (Helena Bonham Carter) in jo nastanila v vili, kjer živijo še Elizabethin malopridni brat Roger Collins (Jonny Lee Miller) z desetletnim sinom Davidom (Gulliver McGrath) in njena uporniška najstniška hči Carolyn (Chloe Moretz). Skrivnost pa se razteza tudi izven družine in zajema še hišnika Willieja Loomisa (Jackie Earle Haley) in Davidovo novo varuško Victorio Winters (Bella Heathcote).

Burton je Temne sence režiral po scenariju Setha Grahame-Smitha; ta je z Johnom Augustom na podlagi TV nadaljevanke, ki jo je bil ustvaril Dan Curtis, domislil tudi zgodbo.

Igralci

Johnny Depp (producent/Barnabas Collins) je kariero začel pri rock skupini The Kids in se po njenem razpadu podal med igralce. Prvo večjo vlogo je dobil v grozljivki A Nightmare on Elm Street in nadaljeval z manjšimi vlogami v filmih, med katerimi je bil tudi Stonov Platoon, dokler mu ni uspel preboj na TV v nanizanki 21 Jump Street. Po štirih sezonah je dobil glavno vlogo v komediji Cry-Baby Johna Watersa, naslovna vloga v Burtonovem Edward Scissorhands pa ga je povzdignila med enega najbolj iskanih talentov v Hollywoodu in mu prinesla prvo nominacijo za zlati globus. Naslednjič se je za kipec potegoval v nenavadni ljubezenski zgodbi Benny & Joon in nato v Burtonovem kritiško hvaljenem biografskem filmu Ed Wood. Igral je in režiserski krst prestal ob Marlonu Brandu v The Brave po romanu Gregoryja McDonalda. Johnny je z bratom D.P.-jem tudi spisal scenarij. Štirikrat je nosil čevlje kapitana Jacka Sparrowa – v Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Pirates of the Caribbean: At World’s End, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (z zaslužkom prek ene milijarde je tretji najbolj donosen film vseh časov) in Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl. V slednjem se je potegoval za oskarja, zlati globus in bafto; prejel je nagrado Ceha filmskih igralcev. V drugo je bil Depp v igri za oskarja kot J.M. Barrie v Finding Neverland; potegoval se je tudi za zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev in bafto. Nato je igral pesnika in ženskarja Johna Wilmota v The Libertine in znova iz projekta v projekt sodeloval z Burtonom: z vlogo v novi inačici Charlie and the Chocolate Factory se je potegoval za zlati globus, risanka Corpse Bride se je potegovala za oskarja, Johnny pa se je zanj v tretje potegoval v Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, za vlogo v katerem si je priigral zlati globus. Za vlogo v Burtonovem Alice in Wonderland je bil spet v igri za zlati globus, potem ko je v Mannovem Public Enemies igral zloglasnega Johna Fillingerja. Nazadnje je posodil glas dvema likoma v risanki Rango in igral v The Rum Diary, ki ga je tudi produciral, sicer pa smo ga med drugim videli v filmih The Tourist, Secret Window, Once Upon a Time in Mexico, From Hell, Chocolat, Before Night Falls, Sleepy Hollow, The Ninth Gate, Donnie Brasco, Don Juan DeMarco, What’s Eating Gilbert Grape, v Kusturičinem Arizona Dream…

Michelle Pfeiffer (Elizabeth Collins Stoddard) je nase opozorila kot prelepa žena Tonyja Montane v kultnem filmu Scarface. Trikrat se je potegovala za oskarja – za glavno vlogo s filmoma Love Field in The Fabulous Baker Boys, za stransko pa z Dangerous Liaisons. Poleg tega je za The Fabulous Baker Boys osvojila zlati globus in se za nadaljnje globuse potegovala z The Age of Innocence, Love Field, Frankie and Johnny, The Russia House in Married to the Mob. Pred kratkim je igrala v Marshallovem New Year's Eve in v Frearsovem Cheri, pred tem v novi ekranizaciji muzikala Hairspray, v domišljijskem epu Stardust, v drami White Oleander, v filmih I am Sam, What Lies Beneath, The Story of Us, A Midsummer Night’s Dream, One Fine Day, The Gillian on her 37th Birthday, Up Close and Personal, Dangerous Minds, Wolf, Batman Returns, The Witches of Eastwick, Tequila Sunrise, Sweet Liberty, Ladyhawke in Grease 2. Glas je posodila liku v risanki Sinbad: Legend of the Seven Seas.

Helena Bonham Carter (dr. Julia Hoffman) je nazadnje igrala fanatično privrženko lorda Mrlakensteina Krasotilyo L'Ohol, ki jo je prvič upodobila v filmu Harry Potter in Feniksov red, nato pa še v Harry Potter in Princ mešane krvi ter v Harry Potter in Svetinje smrti., 1. del. Dvakratna oskarjevka se je za kipec nazadnje potegovala z vlogo žene kralja Georgea VI. v filmu The King’s Speech, ki ji je prinesel še bafto in nekaj nominacij, med njimi za zlati globus. Prvega oskarja, nagrade različnih kritiških združenj in nominacije za zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev si je prislužila z vlogo v romantični kostumski drami The Wings of the Dove po romanu Henryja Jamesa. Na velikih platnih je debitirala kot naslovna junakinja zgodovinskega epa Lady Jane Trevorja Nunna in takoj zatem z Jamesom Ivoryjem posnela odmevno uspešnico A Room with a View po romanu E.M. Forsterja, nato pa nastopila še v adaptacijah dveh Forsterjevih romanov Where Angels Fear to Tread v režiji Charlesa Sturridgeja in v Ivoryjevem Howard’s End, ki ji je prinesel prvo nominacijo za bafto. Med drugimi je igrala v filmih Hamlet Franca Zeffirelija ob Melu Gibsonu, Mary Shelley’s Frankenstein Kennetha Branagha, Mighty Aphrodite, Twelfth Night, Fight Club, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (nominacija za zlati globus), Alice in Wonderland, Big Fish, Planet of the Apes, Charlie and the Chocolate Factory (slednjih pet s soprogom, režiserjem Timom Burtonom), Terminator Salvation, Carnivale, Novocaine, The Heart of Me, Till Human Voices Wake Us in Conversations with Other Women. Glas je posodila likoma v Burtonovi risanki Corpse Bride in v z oskarjem nagrajeni risanki Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit. Na TV si je prislužila nominacije za več nagrad z vlogami v TV filmu Live from Baghdad, miniserijah Merlin in Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald. Igrala je še v miniseriji Henry VIII ter TV filmih Magnificent 7 in Enid.

Jonny Lee Miller (Roger Collins) je zaslovel ob Ewanu McGregorju v Boylovi kultni drami Trainspotting in nato igral v The Flying Scotsman, Melinda and Melinda, Afterglow, Mansfield Park, Plunkett & Macleane in Aeon Flux. Na TV je znan kot naslovni junak nanizanke Eli Stone, upodobil je pesnika Byrona v istoimenski nadaljevanki in nastopil v miniserijah Larry McMurtry’s Dead Man’s Walk in Emma ter gostoval v seriji Dexter. Ustvarja tudi na gledaliških deskah.

Chloe Grace Moretz (Carolyn Stoddard) je kariero začela pri petih kot manekenka za TV oglase in se pri šestih posvetila TV in filmu. Nastopila je v nanizanki The Guardian, nato v The Heart of the Beholder, The Amityville Horror, Kick-Ass, Diary of a Wimpy Kid po mladinski knjižni seriji Jeffa Kinneyja, 500 Days of Summer, Not Forgotten, The Eye in v Let Me In po švedskem kultnem filmu in knjižni predlogi Låt den rätte komma in. Nazadnje je igrala v psihološkem trilerju The Fields in Scorsesejevem 3D filmu Hugo, kmalu pa jo bomo videli v filmih Hick in v Emily the Strange. Na TV je gostovala v serijah 30 Rock, Dirty Sexy Money, My Name is Earl in Desperate Housewives ter posodila glas likom v risanih serijah My friends Tigger and Pooh in The Emperors New School.

Jackie Earle Haley (Willie Loomis) je kot najstnik začel v komediji The Bad News Bears in njenih dveh nadaljevanjih, igral v Breaking Away in nato poniknil za 15 let. Vrnil se je velikem stilu z nominacijo za oskarja za vlogo spolnega prestopnika v drami Little Children, potem ko sta mu Steve Zaillian in Sean Penn novo priložnost ponudila v drami All the King’s Men. Nadaljeval je v Scorsesejevem Shutter Island, v komediji Semi-Pro in v nemem filmu Louis, v Watchmen, seriji Human Target in ponovno oživil zloglasnega Freddyja Kruegerja v novi inačici grozljivke A Nightmare On Elm Street.

Ustvarjalci

Tim Burton (režiser/producent) je kariero začel z uspešnico Pee-wee's Big Adventure, nadaljeval s črno komedijo Beetlejuice in oživil Batmana. Trenutno režira kratki igrani film Frankenweenie in producira Abraham Lincoln: Vampire Hunter, pred tem pa je produciral risanko 9, izdal obsežno knjigo o 40 letih osebnega in projektnega umetniškega dela The Art of Tim Burton in režiral (nove) filmske priredbe del, kot so s tonyjem nagrajeni broadwayski muzikal Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (tri nominacije za oskarja), kultna klasika po knjigi Roalda Dahla Charlie and the Chocolate Factory, klasični znanstvenofantastični film Planet of the Apes, Sleepy Hollow po zgodbi Washingtona Irvinga in zgodba H.G.Wellsa War of the Worlds, ki jo je čisto v svojem slogu oblikoval v Mars Attacks! Poleg tega je režiral animirana filma Corpse Bride in The Nightmare Before Christmas, zelo osebno in čustveno dramo Big Fish, biografsko dramo Ed Wood (dva oskarja), Edward Scissorhands in Batman Returns. V zabavno industrijo je zašel konec sedemdesetih kot pomožni risar pri risanih celovečercih The Fox and the Hound in The Black Cauldron ter nato režiral kratki animirani in kritiško hvaljeni film Vincent, ki mu je glas posodil Vincent Price.

Seth Grahame-Smith (zgodba/scenarij) je avtor knjižnih uspešnic Pride and Prejudice and Zombies in Abraham Lincoln: Vampire Hunter – obe kmalu prihajata na velika platna. Grahame-Smith je z Davidom Katzenbergom, s katerim sta se spoznala pri pisanju in produciranju serije Clark and Michael, osnoval podjetje Katzsmith. Prek njega razvijata filmske in TV projekte: za MTV sta ustvarila, spisala in izvršno producirala humoristično serijo The Hard Times of RJ Berger, pišeta pa že scenarij za komedijo From Mia with Love.

John August (zgodba) bo z Burtonom sodeloval pri animiranem filmu Frankenweenie, piše že scenarij Preacher po znanem stripu, sicer pa se je podpisal pod scenarije za Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory, Big Fish, Charlie’s Angels in njegovo nadaljevanke ter Go, ki ga je koproduciral. Režiserski krst je prestal z The Nines, za tv pa je ustvaril več pilotskih epizod in hitro poniklo serijo D.C. Je tudi svetovalec Laboratorija scenaristov inštituta Sundance. My friends Tigger and Pooh

Komentarji

14.4. 2012 ob 8:21

Prčakujš grozlivko.Dobiš pa en ful dobr film pa še smešn je.Hahaah

— tajdii.
15.4. 2012 ob 10:04

LOL <3

— ČUFT
15.4. 2012 ob 13:10

to ni grozljivka to je komedija!

— jrffulikzl
18.4. 2012 ob 19:47

mal narobe ste označl.To je tok grozlivka kokr film da te kap.

— T
21.4. 2012 ob 20:03

sploh ni grozliuka! in ja komi čakam 10.5. d grem u kino :$...I LOVE THIS MUVIE! <3

— Johnny Depp <3
23.4. 2012 ob 20:30

seveda to je komedija

— loli
6.5. 2012 ob 14:38

awesome

— pinko
7.5. 2012 ob 19:14

grem s sošolko gledat...komi čakave res k sve obe nori na johnnyja deppa on pa igra tega vampirja ;D
mislm splohka ne moreve čakat!!!♥

— ♥♥♥
9.5. 2012 ob 15:53

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja Kolosej zabavni centri d.o.o. ali Ljubljanski kinematografi d.d. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.

— xD
10.5. 2012 ob 20:10

zakooon! ful bi šla gledat

— ---
13.5. 2012 ob 14:16

10.5. 2012
ob 20:10

zakooon! ful bi šla gledat
— ---

jaz tud loh greva skupaj xD

— Mike
13.5. 2012 ob 16:28

Film je super,res vreden ogleda!

— Tomaz
13.5. 2012 ob 17:29

grozljivka?

— :D
13.5. 2012 ob 21:57

wiii komej čakam ;) da grem film gledat ... johnny depp <3

— loveisintheair <3
14.5. 2012 ob 15:53

am ja tko vm povem vrjetn da je film dobr sam ta napovednik mi pa sploh ni zanimiv no itak bi šla gledat k johnny depp igra ampak s frendico bi šle raj gledat grozlivko tole ni pa nč grozlivga in ja še una gozdna hiša a hiša v gozdu a kar kol že mi je bl zanimiv pa čeprov govorijo da je bedna me full zanima

— johnnydeep.....kje si??TUKI!! :)
18.5. 2012 ob 11:50

pričakovala sem velik več kokr je.

— aydeq
18.5. 2012 ob 17:12

Cccccccccccooooooooooooooolllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

— SETH
19.5. 2012 ob 23:18

Film je komedija, in ne grozljivka. Smešen je že, ko pride Barnabas iz krste, razen seveda ko ubije vse delavce. Takrat misliš, da je grozljivka, čeprav je komedija demonov. Na koncu se razdivja prava vojna demonov.
Smešno je, ker je on iz preteklosti in ko pride, misli, da je vse po starem. Misliš, da je zelo grozen film, ker so vampirji, čeprav dobiš komedijo, da te kap.

— ivy
26.5. 2012 ob 17:58

it' realy cool i love it
you expect horror film and you get comedy

— selena marie gomez
26.5. 2012 ob 23:05

piše misteriozna KOMIČNA grozljiuka .. nevem kaj vm kle ni jasn, film je kvalitetn tko k ostali burtonovi filmi z johnnyem deppom pa heleno bonham carter :)

— bunnyholle
29.5. 2012 ob 16:47

Svetoven film, to je ni GROZLJIVKA! :)

— <3
1.6. 2012 ob 14:03

A jee umejena starost? Johnny Depp+ VAMPIR...... ZAKON <3<3<3
To bo fuuuŁ dobr film!!! :DD

— LaLa <3
2.6. 2012 ob 17:40

cool cool cool cool cool cool cool cool cool

— koko
2.6. 2012 ob 20:21

mim film

— x
3.6. 2012 ob 18:09

je posrečen film, je za pogledat.... ni grozljivka, sta pa dva prizora, ki spomnita na grozljivko, vse ostalo je komedija.

— darja
5.6. 2012 ob 21:55

hjeah, ta tedn grem gledat, pa me mal zanima kaksna je cloe grace moretz v filmu? i am a massive fan of hers!

— monroda
8.6. 2012 ob 16:14

cool:D

— darja
8.6. 2012 ob 19:30

komeeeeeee čakammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

— lolao0
9.6. 2012 ob 10:21

@selena marie gomez
Jes yu spik ingliš veri gud ja?
:)

— Slayer
11.6. 2012 ob 16:03

Ohhh madonca sej piše da je KOMIČNA grozljiuka, ni vm treba 1000 ponaulat da je komedija.
Drgač pa zakon film, vredn ogleda. Nasmejiš se ful. Zakon res ;D

— Karin
11.6. 2012 ob 18:01

Res dober film posebej zaradi igralcev vse zelo obožujem najboljši film,ki sem si ga gdaj ogledala res priporočam,da si ogledate presenečeni boste kako je dober.

— Sanja
4.7. 2012 ob 8:15

zakaj med počitnicami začnete vrtet filme šele ob 3h (približn) ???

— nekdo
9.7. 2012 ob 15:39

zgodba govori o tem da je v 18 stoletju čarovnica barnabassa collinsa spremenila v vampirja in ga zaprla v krsto čez 200 let so ga našli in vrnil se je v svoj dom collinwood. tam je dalje živel z 4 collinsovimi ljudmi

— abagad
13.10. 2012 ob 17:10 zvezdica

Johnny Depp, Tim Burton in Helena Bonham Carter. Trio, ki je v zadnjih letih postal eden izmed najbolj prepoznavnih v svetu filmske industrije. Tokrat so svoje moči združili v komičnem filmu z vampirsko vsebino Dark Shadows.
Osebno me sam filmski napovednik ni najbolj prepričal, zato se tudi nikakor nisem mogla pripravit do tega, da bi si film ogledala. No, pa mi je vendarle uspelo.
Igralska zasedba, ki je zajemala do danes dobro uveljavljena igralska imena, je svojo nalogo odlično opravila. Predvsem Eva Green je svojo nalogo več kot odlično opravila. Angelique je predstavili na način, da si res lahko občutil njeno sovraštvo, ljubosumje, zlobo, razočaranje. S svojim talentom je prav tako iztopala tudi Michelle Pfeiffer v vlogi Elizabeth Collins Stoddard.

Sama zgodba je sicer zanimiva, vendar v poplavi najrazličnejših tv serij (npr. True Blood, Vampire Diaries) in filmov (npr. Twilight) na temo vampirjev nič kaj preveč izstopajoča. Prav tako so bili določeni elementi odveč, kot je npr. »usoda« Carolyn Stoddard.

Prav zaradi zgoraj omenjene trojice se od filma veliko pričakuje, vendar jim v tem primeru ni najbolje uspelo. Film je sicer povprečno dober in ga bolj ko ne »rešuje« J. Depp.

— Elle
27.9. 2014 ob 0:45

sploh ni komdija film . ampak je grozljivka .

— horror

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.