Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Telo laži

triler
Nikomur ne zaupaj. Prevaraj vse.
Podnapisi
Na sporedu od: 27.11.2008, Kolosej Ljubljana
27.11.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 8min / 128min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: William Monahan po romanu Davida Ignatiusa
Režija: Ridley Scott
Režiser spektaklov Gladiator, Sestreljeni črni jastreb in Ameriški gangster predstavlja zgodbo agenta CIE Ferrisa, ki na Bližnjem vzhodu išče znane teroriste. V ZDA mu s pomočjo najnovejših tehnologij opazovanja pomaga pretkani vodja akcij Hoffman, v Jordaniji pa mu pomoč nudi sumljivi vodja lokalnih obveščevalcev. V zmedi nasprotujočih si podatkov in ukazov mora Ferris odkriti, komu lahko resnično zaupa, in kdo vodi dvojno igro, a se ob tem znajde v smrtni nevarnosti.
Napovednik

Sinopsis

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) je najboljši mož, kar jih ima ameriška obveščevalna služba na terenu, kjer človeško življenje ni vredno nič več, kot pomembne informacije, ki jih prenaša. V operacijah, ki se odvijajo po vsem svetu, je vsak Ferrisov naslednji korak odvisen od glasu veterana CIE Eda Hoffmana (Russell Crowe), ki mu daje napotke po zavarovani telefonski liniji.

Nastanjen v predmestju in opremljen s prenosnikom pride Hoffman na sled prodornega terorističnega vodje, ki načrtuje serijo bombnih napadov, pri tem pa se uspešno izmika najbolj prefinjeni obveščevalni službi na svetu. Da bi zvabil terorista v past, se Ferris vtihotapi v njegov temačen svet. A ko se približuje cilju svoje misije, vedno bolj ugotavlja, da je zaupanje nevarno blago in hkrati edina stvar, ki mu bo omogočila, da preživi.

Igrajo Leonardo DiCaprio, trikratni nominiranec za oskarja (Krvavi diamant, Letalec, Dvojna igra), Russell Crowe, dobitnik oskarja (Gladiator) in dvakratni nominiranec (Prebujena vest, Čudoviti um), Mark Strong (Zvezdni prah), iranska igralka Golshifteh Farahani (M for Mother), Oscar Isaac (Zgodba o Kristusovem rojstvu) in Simon McBurney (Zlati kompas).

 Film je režiral trikratni nominiranec za oskarja Ridley Scott (Sestreljeni črni jastreb, Gladiator, Thelma in Luise) na podlagi scenarija oskarjevca Williama Monahana (Dvojna igra). Scenarij temelji na romanu Davida Ignatiusa, kolumnista Washington Posta. Donald De Line (Italijanska misija) in Ridley Scott sta producenta, Michael Costigan (Ameriški gangster, Gora Brokeback) in Charles J.D. Schlissel (Skrivnostna sled) pa izvršna producenta.

Ustvarjalno ekipo za kamero je vodil direktor fotografije Alexander Witt (Ameriški gangster), sestavljali pa so jo še scenograf Arthur Max, dvakratni nominiranec za oskarja (Ameriški gangster, Gladiator), montažer Pietro Scalia, ki je dobil oskarja za svoje delo pri Sestreljenem črnem jastrebu, in prav tako z oskarjem nagrajena kostumografinja Janty Yates (Gladiator). Marc Streitenfeld (Nebeško kraljestvo) je napisal glasbo.

Warner Bros. Pictures predstavlja film Ridleya Scotta, produkcijo Scott Free/De Line Pictures. Film Telo laži distribuira podjetje Warner Bros. Pictures, ki je del Warner Bros. Entertainment Company.

O produkciji

V temačnem svetu vohunskega posla se moč ne meri z orožjem ali tehnologijo, temveč s količino pomembnih informacij, ki jih nekdo uspe pridobiti oziroma nadzirati.

Telo laži temelji na istoimenskem romanu Davida Ignatiusa, dolgoletnega novinarja, ki je za The Wall Street Journal deset let pokrival dogajanje v zvezi z ameriško obveščevalno agencio CIA in z Bližnjim Vzhodom. Scenarij je priredil William Monahan, tudi scenarist odlične vohunske drame Dvojna igra. Zgodba prikazuje svet obveščevalnega posla, kot poteka v resnici, z več pragmatičnosti in manj politike, kot je dejansko prisotna v CII.

Izvajanje vohunskega posla na Bližnjem Vzhodu, ki je ena najnevarnejših regij na svetu, pomeni pridobivanje informacij z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Nihče drug ne občuti takšnega pritiska kot Roger Ferris, najspretnejši agent na terenu. Ker obvlada jezik in kulturo ter je spreten z orožjem in bojevanjem na telo, se mu uspeva infiltrirati v teroristične mreže.

Na drugi strani pa Ed Hoffman, Ferrisov nadrejeni, živi na videz mirno družinsko življenje v tipičnem predmestnem okolju. Za razliko od Ferrisa pa Hoffman z izjemno veliko hladnostjo in odtujenostjo načrtuje in koordinira kompleksne obveščevalne naloge. Russell Crowe v vlogi Hoffmana v filmu Telo laži že četrtič sodeluje z Ridleyem Scottom. Pred tem sta svoje ustvarjalne potenciale že združila v Gladiatorju, Dobrem letu in Ameriškem gangsterju. Za vlogo Hoffmana je moral Crowe pridobiti skoraj trideset kilogramov.

Ridley Scott posname vsak prizor s štirimi do osmimi kamerami, kar mu omogoča hiter način snemanja. “Presenečen sem bil, kako je sposoben koordinirati toliko kamer naenkrat. Delali smo prizor z dvajsetimi hkratnimi eksplozijami; medtem je snemalec, oddaljen slab kilometer od dogajanja, naredil bližnje kadre mojega obraza, jaz pa za to sploh nisem vedel,” je Scottovo sposobnost koreografiranja številnih kamer pohvalil Leonardo DiCaprio.

Film so snemali na več kot stotih različnih lokacijah v skoraj ducatu držav, večino materiala pa so posneli v Maroku. Zaradi pristnosti so se odpovedali uporabi velikih kulis, množične prizore pa so posneli kar na ulici. V filmu je nastopilo več kot 3.000 statistov.

O igralcih

Leonardo DiCaprio (Roger Ferris) je trikratni nominiranec za oskarja. Nazadnje je bil nominiran za svojo vlogo v filmu Krvavi diamant, za katero je prejel tudi zlati globus. Prav tako leta 2007 je prejel še drugi zlati globus, za glavno vlogo v Scorsesejevi Dvojni igri. Z istim režiserjem sta pred tem uspešno sodelovala tudi pri Letalcu, za katerega je bil DiCaprio nominiran za oskarja, dobil pa je zlati globus.

DiCaprio se je rodil v Hollywoodu, z igranjem pa se je začel ukvarjati pri štirinajstih. Nase je opozoril leta 1993 z vlogo v filmu Kaj žre Gilberta Grapa?, ki mu je prinesel prvi nominaciji za oskarja in zlati globus. Sledile so vloge v Košarkarjevem dnevniku, Marvinovi sobi, Titaniku, Obali, filmu Ujemi me, če me moreš in Tolpah New Yorka.

Russell Crowe (Ed Hoffman) sodi med najbolj cenjene igralce našega časa. Leta 2001 je dobil oskarja za glavno vlogo v zgodovinskem spektaklu Gladiator. Poleg tega se lahko pohvali še z dvema nominacijama za oskarja: za vlogi v filmih Prebujena vest in Čudoviti um. Novozelandski igralec, ki je odraščal v Avstraliji, je igral tudi v filmih Cinderella Man: legenda o boksarju, Gospodar in bojevnik, Ameriški gangster, Čudovito leto in 3:10 za Yumo.

Kariero je začel v začetku devetdesetih, svojo prvo prepoznavno vlogo je dobil v filmu L.A. zaupno. Z DiCapriom je prvič zaigral leta 1995 v filmu Sama Raimija Hitri in mrtvi.

Mark Strong (Hani) je slovenskemu občinstvu najbolj znan po vlogi v znanstveno-fantastičnem trilerju Zvezdni prah. Britanski igralec je pred tem zaigral v Siriani in Oliverju Twistu, kmalu pa ga bomo videli tudi v Rokenrolerju režiserja Guya Ritchieja.

Golshifteh Farahani (Aisha) je v zadnjem desetletju ustvarila široko paleto vlog v različnih iranskih filmih. Igralsko kariero je v Teheranu rojena igralka začela pri štirinajstih, ko se je odpovedala študiju klavirja na dunajskem konzervatoriju.

O drugih ustvarjalcih filma

Ridley Scott (režiser in producent) je bil trikrat nominiran za oskarja, nazadnje leta 2002 za Sestreljenega črnega jastreba, leto pred tem za Gladiatorja, prvo nominacijo pa mu je prinesel film Thelma in Louise iz leta 1991. Pri nas je med drugim znan še po filmih Ameriški gangster, Nebeško kraljestvo in Sleparja.

Scott je diplomiral na prestižni Kraljevi akademiji za umetnost v Londonu, režisersko kariero pa je začel pri BBC-ju. Doslej je posnel tudi več kot 3.000 oglasov, mnogi med njimi so bili nagrajeni. Na začetku svoje filmske kariere je posnel dve znanstveno-fantastični klasiki: Iztrebljevalca in Osmega potnika.

William Monahan (scenarist) je leta 2006 dobil oskarja za najboljši prirejeni scenarij za film Martina Scorseseja Dvojna igra. Pred filmom Telo laži je z Ridleyem Scottom sodeloval že pri filmu Nebeško kraljestvo, za katerega je prav tako napisal scenarij.

Komentarji

31.10. 2008 ob 0:00

Manj akcije in več moraliziranja, kot bi to pričakoval od Scotta. Korekten film, ampak nič posebnega.

— Samo
7.11. 2008 ob 0:00

Juhu, komej čakam. Nekaj podobnega kot Dvojna igra? Upam!

— Andrej
27.11. 2008 ob 0:00

Dvojna igra za odtenek boljša. Film vreden ogleda. Igralska zasedba naravnost odlična. Kandidat za oskarja.

— darko
30.11. 2008 ob 13:57

Vam recem se enkrat bol film k tanou Bond.Pa se dolg je! =)
Res zlo priporocam.Od zdej naprej mi je DiCaprion naj igrauc k sm prej mislu da je nek lolek (titanik,romeo in lujija) ampak zdej se je pa res iskazu z Krvavim diamantom pa Telesom lazi!
svaka cast
priporocam

— Ljud
2.12. 2008 ob 0:00 zvezdica

Groza....Podobno kot Andrej sem pričakoval nekaj podobnega kot uspešnica Dvojna igra-zaman. Res od takšne igralskega kadra in pa scenarista sem pričakoval veliko, veliko več. Klasična že tako ali tako ''zgonjena'' tematika vojne z terorizmom, brez pravega sporočila in z drugo razredno akcijo...
Lep pozdrav!

— Lena
8.12. 2008 ob 0:00

Ta film res ni tok kul...mislm sploh ni vrhunca ni akcije...nc se ne zgodi!
Nc novga tut..Leonardo je sicer kul tko k vedno pa Russel tut to je pa tut to...

— Andraz
9.12. 2008 ob 0:00

zelo dobro dnar capravlat kr neki

— izidor ličer
9.12. 2008 ob 0:00

Velika pričakovanja - zaman. Film me je pošteno razočaral...edina svetla točka je odlična igra Leonarda di Capria, saj nam film sam med gledanjem in po njem ne ponudi zadovoljstva ali globljega vtisa.

— Nina
9.12. 2008 ob 0:00

krr neki

— izidor ličer
12.12. 2008 ob 15:00

ejj... to ni telo lažii ampak film lažii nemorem verjet zlo slab film...

— any-rbd
14.12. 2008 ob 19:55

Dober film za zahtevnejše gledalce. Zelo dobra igra Leonarda di Capria. Odnosi krojijo poti. Priporočam.

— Stella
16.12. 2008 ob 16:44

božansko!

— brut
27.12. 2008 ob 13:38

Film je eden najboljših v žanru akcije! Zasedba je fantastična in Leonardo Dicaprio res blesti! Akcije ne zmanjka in na gledalca pusti vtis, ter si na zaslon prilepljen do konca! Priporočam ogled!!!

— Kaja
3.2. 2009 ob 0:00

Odličen film! DiCaprio in Mark Strong igrata res hudo in film mine kot bi mignu! Če vam je bil všeč Munich al pa Blood Diamond vam bo tale tudi! Huda zgodba, prepleti in igra.

p.s. Ne razumem kaj eni skos jokajo zakaj ni kot Dvojna igra? Mislm kar nekaj eni komentarji..

— lyla
13.5. 2012 ob 14:48

a ste vedel da je dicaprio igov v titaniku kot jack in kate winslet kot rose.

— michel telo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.