Kolosej
Film distribucije Continental Film

Telesni čuvaj

akcijski triler
Bi žrtvovali vse?
Na sporedu od: 14.10.2004, Kolosej Ljubljana
2h 26min / 146min
Leto: 2004
Država: ZDA, Mehika
Scenarij: Brian Helgeland po romanu A.J. Quinella
Režija: Tony Scott
Spoznajte svet brezkompromisnega Johna Creasya, nekdanjega vladnega moža, ki se je moral zaradi težav z alkoholom umakniti iz vrst Ciinih agentov. Tokrat ima novo priložnost, saj v Mexico Cityu postane telesni čuvaj nadvse prikupne deklice premožnih staršev. Vrhunska akcijska drama je posneta po resnični zgodbi, v njej pa blestita Denzel Washington in Dakota Fanning.

Mehiko zajame val ugrabitev in bogataški sloj, še posebej starše, zagrabi panika, V samo šestih dneh je prišlo do 24 ugrabitev, zato so mnogi najeli telesne čuvaje za svoje otroke.

V ta svet vstopi John Creasy (DENZEL WASHINGTON), izmučeni nekdanji operativec in ubijalec CIE, ki je obupal na življenjem. Njegov prijatelj Rayburn (CHRISTOPHER WALKEN) ga pripelje v Mexico City, da bi postal telesni čuvaj devetletne Pite Ramos (DAKOTA FANNING), hčerke industrijalca Samuela Ramosa (MARC ANTHONY) in njegove žene Lisa (RADHA MITCHELL). Creasyja ne zanima delo telesnega stražarja, posebej ne otroka, a ker nima boljšega dela, sprejme ponudbo.Creasy komaj prenaša prezgodaj zrelega otroka in njegova nadležna vprašanja o njem in njegovem življenju. A počasi se deklica le prigrize skozi njegovo navidez neprebojno zunanjost in nazadnje se ji le odpre. Creasy ponovno najde smisel življenja in zato ga Pitina ugrabitev dotolče. Čeprav je med ugrabitvijo hudo ranjen, Creasy goreče priseže, da bo ubil vsakogar, ki je vpleten v ugrabitev ali se z njo utegne okoristiti. In nihče ga ne more zaustaviti.

Začetek snemanja Telesnega čuvaja v Mexico Cityju predstavlja vrhunec dvajsetletne odisejade režiserja Tonyja Scotta in Regency Enterprises, da bi projekt pripeljali na velika platna. Ustanovitelj in lastnik Regencyja Arnon Milchan je kupil filmske pravice za roman Man on Fire A.J. Quinnella (gre za psevdonim - javnost še danes ne pozna avtorjevega pravega imena), ki je izšel leta 1980. Junak zgodbe, CIIN operativec John Creasy se pojavlja še v treh naslednjih Quinnellovih srhljivkah: The Perfect Kill, The Blue Ring and Message from Hell.

Milchan je takoj sprevidel, da bi bilo po knjigi moč posneti film in se povezal s Tonyjem Scottom, ki je takrat ravno režiral THE HUNGER, ter mu predlagal, naj roman prevede v filmski jezik. "Zgodba je čustvena vožnja z vlakcem smrti," pravi Scott. "Gre za moža, ki je zašel s poti, in ki se ponovno rodi, ko čuva devetletno deklico. Ko jo ugrabijo, se požene za odgovornimi in se prebije skozi ugrabiteljsko verigo vse do vrha, med svojim pohodom pa ne odpušča nikomur."

Kljub navdušenju nad projektom je Scott opustil načrte in režiral TOP GUN. Vseeno je naslednji dve desetletji Scotta projekt še vedno zanimal. "Projekt sem ves ta čas imel v misli. Ves čas sem ga imel pred očmi."

Mnogo let kasneje se je producent Lucas Foster pridružil Regencyju, da bi oblikoval novo priredbo Man on Fire, scenarij zanj pa je napisal Brian Helgeland, čigar scenarija za LA Zaupno in Skrivnostno reko sta bila nominirana za oskarja. Leta 2003 je Tony Scott, ki je s Fosterjem sodeloval pri Škrlatni plimi, podpisal pogodbo za režijo Telesnega čuvaja skoraj dve desetletji po tistem, ko se je prvič seznanil s projektom.

Helgelandovi prvi osnutki so tako kot roman dogajanje postavili v Italijo. A Foster in Scott sta uvidela, da so lokacija in njeni mafijski antagonisti že izčrpana tema - poleg tega pa so bile zahvaljujoč novim zakonom ugrabitve v Italiji tako rekoč izkoreninjene - zato sta začela iskati lokacije za snemanje v Brazliji, Gvatemali in v Mehiki.

Kot sta odkrila, so v Mexico Cityju ugrabitve postale način življenja. "Ugrabitve so tam dobičkonosen posel," pravi Scott, "zelo kontrolirane in organizirane. To je pravzaprav industrija." Scott je preučil primere ugrabitev v Mehiki in scenarist Brian Helgeland je glede na to priredil zgodbo. "Raziskave so bile neprecenljive in so pripomogle v večplastnosti zgodbe," pravi Scott. "Četudi občinstvo ne pozna postopkov in svetov, s katerimi imamo opravka v filmu, mislim, da se jim bo vse zdelo realistično."

Scott pravi, da so bili Helgelandovi predlogi pri projektu neprecenljivi. "Brianu je uspelo izvrstno oblikovati dve zgodbi," pravi režiser. "Prva zgodba oziroma prvi del filma pripoveduje o možu, ki z otrokovo pomočjo ponovno najde pot nazaj v življenje; druga zgodba je njegovo maščevanje."

Helgeland Telesnega čuvaja primerja z Lepotico in zverjo. "Pita ve, da ima nekje v globinah svoje osebnosti Creasy skrito zlato srce," pravi. "Ko mu vzamejo tisto, kar ga je pripeljalo nazaj v življenje, pobesni, kajti njegovo srce je začelo ponovno biti."

Denzel Washington, ki igra Creadsyja, je s Scottom sodeloval že pri Škrlatni plimi. Scott je poskrbel, da so se nekatere Denzelove lasnosti ujele s Creasyjevimi. "Všeč mi je Denzelova obsedenost in temačnost, ki se skriva v njem," pravi režiser. "Denzel je po svoje grob in to je res zanimivo. Ve, kako to izpostaviti in izkoristiti. Denzel je res znal prikazati, da je za Creasyja to, da se je zaprl, obrambni mehanizem. Ko se njegovo srce začne tajati, je res ganljivo."

"Creasy se je utapljal v alkoholu, izgubil smisel življenja in se ni mogel sprijazniti z dejanji, ki jih je zakrivil kot vladni uslužbenec/ubijalec. Niti tega, da je bil v nečem dober, si ni mogel priznati," pravi Washington. "Postal je brezbrižen in to se zgodi, če se preživljate z ubijanjem ljudi. Creasy je izgubljena duša, ki ne zna več ljubiti, s pomočjo te male deklice pa najde samega sebe in se znova poveže s samim seboj in svojim življenjem."

Tako je. Čeprav se sprva upira Piti, ga sčasoma ta osvoji s svojim čebljanjem in radoživim duhom. "Kar razganja jo od priložnosti, čustev in zvedavosti - vsega, čemur se je Creasy odpovedal," pravi Washington.

Tony Scott in producent Lucas Foster sta vlogo Pite zaupala Dakoti Fanning, potem ko sta jo ob Seanu Pennu videla v drami I AM SAM. Njuno zaupanje in odločenost, da prav ona odigra Pito, sta bila bogato nagrajena. "Dakota je med najbolj nadarjenimi igralkami, s katerimi se kdajkoli delal, stara pa je šele devet let!" pravi Foster. "Je kot sonce - eksplozija energije." Scott dodaja: "Dakota je neverjetna, stara je devet let, a razmišlja kot devetnajstletnica. Dobro pozna človeško naravo. Zlahka je sledila Denzelovim improvizacijam."

Fanningova Pito opisuje kot deklico, "ki ima rada življenje in plavanje." Pravzaprav jo prav plavanje zbliža s Creasyjem, ko otrdeli telesni čuvaj nejevoljno privoli, da bo njen trener in ji bo pomagal pri pripravah na plavalno tekmovanje. Medtem ko se je Washington pripravljal, da bi se premikal in razmišljal kot telesni stražar pod vodstvom tehničnega svetovalca in strokovnjaka za varovanje Dona Roscha, je Fanningova vadila plavanje, se učila španščine (Pita ima mehiškega očeta in ameriško mamo in govori dva jezika) in se učila igrati na klavir. Poleg tega je preživela veliko časa s svojima filmskima staršema Marcom Anthonyjem in Radho Mitchell, da bi stkali prepričljive družinske vezi.

Creasyja je s Pito in njeno družino seznanil njegov stari prijatelj Rayburn, ki je južno od meje našel svoje mesto pod soncem. Scott je oskarjevcu Christopherju Walkenu sprva namenil vlogo pokvarjenega odvetnika Jordana Kalfusa (Kalfusa je nazadnje odigral Mickey Rourke). "A Tonyju sem povedal, da sit igrati negativce," v smehu pravi Walken. "Hotel sem igrati dobričino!" Scott mu je rade volje zato zaupal vlogo Rayburna. "Chris lahko tudi telefonski imenik prebira tako, da je slišati zanimivo in zabavno. Zaradi njega je Rayburn poln dinamičnih nians."

Slavni italijanski igralec Giancarlo Giannini upodablja policista Manzana, ki ga opisuje kot poštenega policista, obdanega s korupcijo. Manzano izrabi Creasyja - Creasy pa njega - v boju zoper val ugrabitev v Mexico Cityju. Scott in Helgeland sta ustvarila ta lik, da bi Creasyju pomagal pri njegovem neumornem zasledovanju ugrabiteljev in bi mu posredoval informacije, do katerih se sicer ne bi mogel dokopati. In poleg tega Manzano Creasyju pomaga storiti tisto, česar sam ne more: najti in zaustaviti zle ugrabiteljske celice.

Manzano in še en lik, časopisna urednica Mariana, ki jo igra Rachel Ticotin, predstavljata pozitivno vizijo Mehike. Sta oster kontrast temačnega in skorumpiranega sveta ugrabiteljev. "Telesni čuvaj prikazuje dve plati Mehike," pravi producent Lucas Foster. "Prvi je prežet s korupcijo in revščino, drugega pa predstavljajo ljudje, ki skušajo opraviti z zločinci, posebej z ugrabitelji."

"Creasy ne ve, kdo je organiziral Pitino ugrabitev," pravi Denzel Washington, "zato se mora zanesti na Mariano in Manzana. Ne moreta se dokopati do vodje, on pa se lahko zaradi svoje izurjenosti in zato, ker ga ne ovira mehiška birokracija."

Kot je odkril Tony Scott, je Mehika na tretjem mestu po številu ugrabitev, zato ni čudno, da imata država in njeno glavno mesto, Mexico City, pomembni vlogi v Telesnem čuvaju. Scott je izvrstno prikazal onesnaženost, promet in kakofonijo, ki bombandira njegove prebivalce. "Želel sem, da mesto postane pomemben lik," pravi Scott. "Ima bogato kulturno zgodovino in je poln vizualnih kontrastov in arhitekturnega bogastva. Je senzualno in čudovito, hkrati pa temačno in nevarno."

Snemanje v največjem in najbolj prometno zasičenem mestu v severni Ameriki je bil za filmarje ves čas izziv. Več kot 50 vozil za ekipo in opremo se je moralo prebijati skozi ozke ulice, polne ljudi, pri čemer so zapravljali ure in ure. Poleg tega so imeli vsak dan opraviti s kakšno splošno stavko.

"A bilo je vredno," pravi Foster, "kajti občinstvo bo lahko videlo sodobno Mehiko ekstremov, ki so obdani z lučmi, barvami in izjemnimi ljudmi."

Ne glede na vizualni slog in izjemno montažo Scott poudarja, da so to le tehnike, ki služijo zgodbi, likom in čustvom. "Film je čustveno popotovanje," pravi Scott. "Pripoveduje o ponovnem rojstvu in ponovnih priložnostih in o tem, kako daleč gre lahko človek, ko mu vse to vzamejo."

O igralcih

Denzel Washington (Creasy) je prejel dva oskarja, za stransko vlogo v Poti k slavi in glavno za Dan za trening. Posnel je več kot 30 filmov, med drugim ANTWONE FISHER (njegov režijski prvenec, ki ga je tudi produciral), Škrlatna plima, Pravi pogum, Obleganje, A SOLDIER'S STORY (igralski filmski prvenec), Hurikan, MO' BETTER BLUES, MALCOLM X, POWER, CRY FREEDOM, Pelikanovo poročijo, THE MANCHURIAN CANDIDATE, Ne pozabite velikanov, OUT OF TIME, DEVIL IN A BLUE DRESS, JOHN Q, FOR QUEEN AND COUNTRY, THE MIGHTY QUINN, MISSISSIPPI MASALA, MUCH ADO ABOUT NOTHING, THE PREACHER'S WIFE, FALLEN in Zbiralec kosti.

Bil je tudi producent dokumentarcev Half Past Autumn: The Life and Works of Gordon Parks ter Hank Aaron: Chasing The Dream. Začel je v nadaljevanki St. Elsewhere.

Dakota Fanning (Pita Ramos) pravkar snema HIDE AND SEEK z Robertom De Nirom. Pri sedmih je postala najmlajša igralka, kdajkoli nominirana za nagrado igralskega sindikata in sicer za nastop v drami in I AM SAM. Posnela je še UPTOWN GIRLS, THE CAT IN THE HAT, TRAPPED in SWEET HOME ALABAMA (Melanie se poroči ter nastopila v epizodah Prijateljev, Urgence, Močnega zdravila, Kraju zločina, Praksi, Glavci, Vseh županovh možeh in Raztreseni Ally. Posebej odmeven je bil njen nastop v nadaljevanki Taken.

O režiserju

Tony Scott je režiral filme Vohunske igre, Državni sovražnik, Škrlatna plima, Občudovalec, Lakota, TOP GUN, Policaj z Beverly Hillsa II, REVENGE, Dnevi grmenja, Zadnji skavt, Prava stvar.

Komentarji

1.9. 2004 ob 10:45 zvezdica

Vidu ze na zacetku julija na avionu. Kaj nj recem...niti dejstvo, da je kao posneto po resnicni zgodbi, niti Denzel (in ostala igralska zasedba, ki sploh ni slaba) ne pomagata, da bi to bil film, vreden ogleda. Premalo akcije za ljubitelje akcije in premalo drame za ljubitelje dram. No ja, mogoce bo nekaterim vseeno vsec.

— Ward
5.9. 2004 ob 22:05 zvezdica

Ja, stvar okusa, a ne Ward. Men se je zdel dober. Odlicen, pravzaprav. Ni predvidljiv, skos si v pricakovanju, kaj bo, skratka, po mojem mnenju je vreden ogleda, ga zelo priporocam. Sej Denzel ponavadi ne snema neumnosti. In tudi tokrat se je izkazal.

— Aask
6.9. 2004 ob 13:45 zvezdica

Film telesni stražar je eden boljših filmov od denzla. res pa je da niti en njegov film ni slab. Edina kritika filma pa je žalosten konec.

— milena
11.9. 2004 ob 19:00 zvezdica

Film je odlicen. Zgoda (izmisljena ali resnicna, saj je vseeno) spominja na kaksen Tarantinov film. Glede konca, ce bi bil happy end (in vsi so srecno ziveli do konca svojih dni) bi bil se en tipicni ameriski konec. Tako pac je v zivljenju, vsak placa svoj dolg.

— peterson
14.9. 2004 ob 17:52

Lihkat gledov. Kr v redu film. Sam mogoče res mal premau akcije drgač pa edn boljših filmov ki sm jih gledov v zadnjem cajtu!!! LP

— Tom
21.9. 2004 ob 8:51 zvezdica

meni so usi filmi od denzel-a všeč..predvsem johny Q pa ta zadnji(Man on Fire). ward..s teboj se ne strinjam s tvojimi kritikami..vendar kot je rekel/la Aask, je to stvar okusa. Mislim da je vreden ogleda..čepraw sem ga že gledal na računalniku..ga grem še 1x v kino ;)

— burner
28.9. 2004 ob 12:00 zvezdica

Glede na igralsko zasedbo, predvsem pa reziserja, je film prav dolgocasen, neprepricljiv in malo duhamoren. Predvsem pa ubijajo pocasni posnetki, ki jih je prevec oz. sploh niso potrebni.

— Samo
6.10. 2004 ob 14:46 zvezdica

Je zelo dober in vreden ogleda. tisti ki imate radi nepredvidljive akcije in igralca Denzla si res oglejte ta film. ena najboljsih akcij in film je tudi dosti custven

— Cufa
8.10. 2004 ob 15:50

ful zabavn nasmejan in ful kul. najbolsi je princ charmi pa seveda shrek vredna je ogleda 100 posto

— maja
8.10. 2004 ob 15:55

ta drug del ni tok dobr.premal akcije pa prevec ljubezni.pru je bil bolsi.toby je uredu spilu sam reziser bi se lohk pa mal bl potrudu.je mal akcije ampak premal

— kipi
13.10. 2004 ob 21:51 zvezdica

pa dobro, od kje vam pada na pamet, da napišete kakšen je konec filma? a ne bi pustili da še drugi uživamo v filmu, halo?? kaj naj zdej hodim gledat film, brezveze, če bom cel film vedela kakšen bo konec... ? a ne bi mogoče kakšen moderator zbrisal takšnih postov?

— lenča
13.10. 2004 ob 23:36 zvezdica

The Punisher: Denzel gre do konca. Okej, Man on Fire resda izgleda kot čisti MTV. Kot čisti hitrorezni popkorn. Kot katerikoli film Michaela Bayja. Kot že videna, predolga, pretenciozna in preveč zagnana akcijska drama, kjer se bivši marinec Creasy (vlogo, za katero so se borili Marlon Brando, Robert DeNiro, Bruce Willis in Will Smith, je dobil Denzel Washington) spremeni v Umazanega Harryja. Ali če hočete, v Charlesa Bronsona, v Mela Gibsona, v Michaela Cainea in v Umo Thurman. Se pravi v divjega maščevalca, ki gre do konca. Ki se ne ozira na cenzorje. Ki svoje nasprotnike muči, zažiga, praži in jim v anus vtika bombe. Toda to počne s stilom. Z vrhunsko igralsko kreacijo vredno tretjega oskarja. Z ravno prav globoko dramsko globino in potrebno razdaljo med realnostjo in fikcijo. Nič čudnega, saj ga useka mala Dakota Fanning, psihiatrinja filmov I Am Sam in Uptown Girls, punčka, ki v svojih filmih zdravi svoje veliko starejše soigralce. Deklica, ki jo mora varovati. Ki je ne sme spustiti iz rok. Težka naloga, saj se vse skupaj dogaja v Mehiki, kjer so ugrabitve na prvem mestu med športi lokalnih kriminalcev. Kjer vsak dan ugrabijo kakšnega otroka in z njim služijo mastne denarce. In mala Dakota Fanning ima bogatega očka. Očka, ki sliši na ime Marc Anthony in mamico, ki sliši na ime Radha Mitchell. Ker sta oba zelo zaposlena, se punca seveda naveže na našega Creasyja. Na zapitega marinca, ki je svojo kariero poslal v franže in prišel nazaj le zaradi prošnje svojega najboljšega prijatelja Raybournea (Christopher Walken). In punca po njem imenuje celo svojega medvedka, mu pokloni obesek sreče, mu vrne voljo do življenja in ga po dolgem času znova nasmeji. Od srca in v srce. Nič čudnega, da se mu potem, ko je ugrabijo, zakuri rit. Zamegli vid in skisajo možgani. Nič čudnega, da uživa v vlogi filma Kill Bill, da se spomni usode Thomasa Janea v filmu The Punisher, da ga rajcata Dirty Harry in Paul Kersey. Da se gre Payback Mela Gibsona, Get Carter Michaela Cainea in Point Blank Leeja Marvina. Da si upa celo do vrelišča filmov Ms. 45 in I Spit on Your Grave. In da se spomni celo Richarda Gerea iz filma Sommersby. Ali če hočete, Kristusovega pasijona, filma, kjer se je glavni junak žrtvoval za naše grehe. Prav imate, Denzel Washington je mesija, črni Kristus, odrešenik vseh odrešenikov, ki glavo skloni šele takrat, ko nam da svoje telo in svojo kri.

— iztok gartner
14.10. 2004 ob 1:14

enkrat film po resnicnih dogodkih in hvala bogu vsaj enkrat "ne tipicn holivudski konc"

— nejc
14.10. 2004 ob 8:54 zvezdica

No ja, sej vem, da to ni aktualno, ampak vseeno.težko gledam tele prevode filmov, ki so čist out. Man on fire = Telesni čuvaj. A se še komu zdi, da tukaj nekaj ne štima. Vem, da teli naši distibuterji prevajajo po svoje, ampk, če pa hočeš najti ta film kje na netu (ala preview in ostalo), pa veš samo slovenski naslov, potem brcaš v prazno. Pa še zavajajoče je do tistih, ki ne znajo dobro angleško! Tko!

— Prevod??
14.10. 2004 ob 13:04

film je kar dobr, gledljiv. akcije je čisto zadosti, veseli da so kadri mučenja prikazani zelo nazorno, končni razplet zanimiv, nepričakovan...

— castor
17.10. 2004 ob 11:54

včeraj smo se z prijatli odločli, da gremo gledat film telesni čuvaj, zato ker si en prijatl ni upal it gleat the village.whatever.no film kot tak je bil svetovni!eden mojih najboljših filmov v zadnjem času!;)dans v nedeljo pa bomo še šli gledat the village, pol pa bom še napisal keri je bil bolši!;)ajd folk

— David
25.10. 2004 ob 12:09

FILM MI JE BIL ZELO VŠEŠ IN JE VREDEN OGLEDA.

— BARBARA
26.10. 2004 ob 18:28

Koncno eden pametn k je mau skritizirou tele glupe prevode...razn izjem=)

— HeLsInG
26.10. 2004 ob 20:35

Film je res vreden ogleda. Sem bila prijetno presenecena. Samo en nasvet... za obcutljive predlagam robcke...

— Kathy
30.10. 2004 ob 12:58

Končno spet en taprav film,ki je po mojem mnenju primeren za vse vrste okusov,saj je mešanica čustev in akcije. Po mojem mnenju eden izmed najboljših filmov doslej,z enkratno igralsko zasedbo in vsebino!Res ga vsem priporočam,da si ga ogledate,ker vam ne more biti žal!

— daisy
30.10. 2004 ob 14:35

Dober film! Ni klasičen akcijski, je resnična (osebna) zgodba človeka.

— Danilo
31.10. 2004 ob 11:38

film je super. že dolgo časa nisem gledala tako dobrega film. poglejte si ga.. ne bo vam žal!

— pia
31.10. 2004 ob 13:12 zvezdica

Po dolgem času film, ki je vreden ogleda. Dober triler z pravo mero akcije(brez večjih ameriških pretiravanj), dobro igralsko zasedbo in odlično izdelavo filma. Tko, da tisti, ki presegate na vsebino in kvaliteto filma, kar pot pod noge in v kino.

— izzy
31.10. 2004 ob 14:04

film je bil tok dobr da ga bom sigurno se enkrat gledala:) Dakota(Pita) je tok dobr igrala za tok staro puncko Glavni igralc je tud ffulll dobr igral tud dobr je nasploh :))

— tamala
2.11. 2004 ob 14:48

med filmov se pojavi sicer dost znana pesem, ki si jo zavrti iz CDja od tamale... gre nekako tako "I'm going back some day, far away on blue." itd... tut na koncu jo omeni, ko govori s tamalo na mostu... a kdo pozna avtorja in naslov pesmi? (predvidevam, da ker je pesem starejsa, da so jo izvajali ze mnogi).. hvala R. P.S. kar se tice prevodov filmov, niso ti v nobeni drzavi (iz razlicnih razlogov, najbolj pa zato, ker je dobesedno tezko prevest vse tako, da bo imelo rep in glavo) dobesedni, tako da ni s prevodom Telesni strazar nic dosti narobe...

— Rockos
3.11. 2004 ob 21:27 zvezdica

Kaj je tisto res pravo gonilo naših življenj? Morda oblast, slava, čast ali denar? Nemara ljubezen, zdravje, veselje in družina? Toda nič od tega ni možno doseči brez upanja in vere v pravičnost in dobro lastnih dejanj. Telesni čuvaj je zgodba o človeku, ki izgubi upanje v svet, ga s pomočjo iskrene ljubezni spet dobi, a je znova oropan, in ker sedaj nima nič več za izgubiti, priseže neusmiljeno maščevanje. Telesni čuvaj je zanimiv, napet in zelo domiseln triler, ki pa v želji poseganja po presežkih preprosto pregori, oziroma pretirava do te mere, da dobi priokus popolne manipulacije z gledalčevimi čustvi in razmišljanjem. S pomočjo znova odlične igre Denzela Washingtona so zelo zanimivo prikazane osebne dileme glavnega junaka, kjer sicer manjka kakšen bolj konkreten podatek, kakšni so ti hudi grehi iz preteklosti, ki ga tako zelo mučijo, da bi najraje končal svoje življenje. Glede na njegova obračunavanja z nasprotniki sicer lahko dobimo nek splošni vtis, kako brezkompromisno krut je lahko, vendar praktično vsako nasilno sceno prekinejo lepi spomini na izginulo deklico. In tako zaznamo prvo senco dvoma, ki nam govori, da glavni junak morda sploh ni tak nasilnež, temveč je to zgolj posledica popolnega uničenja njegovega, na novo pridobljenega, upanja. Z drugimi besedami, njegovo nasilje gledalec lahko opravičuje, kar pa zmanjšuje pomen njegove dileme o smiselnosti življenja. Glavni razlog, za simpatiziranje s tragičnim junakom filma, pa tiči predvsem v mladi Dakoti Fanning, ki je tako prisrčna, navihano ljubka in tako angelska, da gledalca prime, da bi kar sam odšel v Mehiko in obračunal z baraboni, ki so ji pripravljeni skriviti en sam las na glavi. Da je manipulacija še hujša, ta deklica glede inteligence in čutnosti daleč prekaša svoje vrstnike in bi se lahko glede reševanja psihičnih problemov, mirne duše kosala tudi z Oprah. Vendar dobro, če gledalec nekako sprejme vsa ta pretiravanja, postane film dokaj napet in zanimiv, tudi s pomočjo zelo nenavadnega snemalnega pristopa, pri katerem kamera ob stalnem majanju in tresenju, velikokrat povsem pade iz kadra, kar da filmu nepričakovano mero realizma in suspenza. Toda tudi na tej točki film pretirava in prične proti koncu gledalcu skoraj povzročati glavobol, ali pa vsaj rahlo slabost. Največji absurd filma pa je njegovo stalno koketiranje z biblijo, od glavnega junaka, ki kot Jezus stalno krvavi iz ran in se na nek način žrtvuje, ne zgolj za svoje grehe, temveč za grehe vseh nas, pa vse do "božjega" posredovanja pri defektnem naboju, ki očitno prepoznava, kdo si zasluži smrt in kdo ne. Telesni čuvaj je, kar se zgodbe, zasnove in igralcev tiče, vsekakor dovršen izdelek, ki pa mu spodleti na nivoju izvedbe, saj gre v želji izstopanja od povprečja korak predaleč, tako da se gledalec ne more zares poistovetiti z njim. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
7.11. 2004 ob 21:34

Ti ... -mulder, a si ti plačan za take komentarje? bere jih po moje samo tist, k res nima kj počet oz. še tist ne. ni treba nč napisat nazaj, ker me itak nau sem nazaj še kšn let-vsaj na stran tega filma ne. v glavnem, film je več kot po mojih pričakovanjih.v mislih sem imela neko akcijo za nedeljsko popoldne ampak bilo je več, kot to.razburljiva zgodba(a je resnična al ne??-to me RES zanima), preseneti te! Vsi, ki ste v dvomih - vredno je ogleda in tistega jurja!;) čao vsem

— Maychy
10.11. 2004 ob 21:30

Film je bil eden boljših kar sem jih videl v zadnjem času.

— Bomba
13.11. 2004 ob 13:26 zvezdica

Jaz sem film šel gledat včeraj namenoma, da nebi blo gužve v kinu ker se film že izteka pa ga je večina že šla gledat ampak je bila dvorana še kar zasedena mogoče zato ker je bil Petek zvečer ali pa zato ker je film edn najboljših akcijskih filmov, z dobrim koncem ki ni osladn ameriški. Denzel je itak zakon, mala Dakota pa tudi, upam da bo še naprej snemala dobre filme in da se ji nebo zgodilo kaj podobnega kot malemu, ki je bil Sam doma. Zanima me tudi, kakšna je resnična zgodba po kateri je bil film posnet, koliko so v filmu pretiravali, če sploh so?! Glede nasilnih prizorov pa tako, to je stvar okusa in cenzure, ampak če bi odločal jaz bi bili še bol nazorni z popolnoma umirjeno kamero in bližnjimi posnetki bi lahko pokazali rezanje prstov in podobno, ker Denzel res prepriča v vlogi maščevanja male nedolžne, nič krive punčke in je pravi užitek gledat kako barabe trpijo. Tako, da če še niste gledali tega filma se ga res splača pogledat. Zadnji akcijski film o katerem so celo kritiki govorili, da je bil tehnično dober je eden od Stevena Segala, ampak to je že dolgo nazaj. Tisti, ki preglejuje te članke pa se res naj bolj potrudi in izloči članke, ki izdajajo konec filma. K sreči sem to bral danes ko sem že gledal film.

— Peter
20.11. 2004 ob 7:51

Moram reči da me je film prijetno presenetil, vendar sem pričakovala nekaj v tej smeri, saj z Danzelom težko zgrešiš. Všeč mi je bila vsebina in ni tista običajna zgodba telesnih stražarjev... konec je žalosten in hkrati dober.

— Sweety
22.11. 2004 ob 18:31 zvezdica

zelo lep film.prikaže kako se lahko "brezčuten"moški naveže na spontanost in prijaznost otroka.Neprestano se kaže akcija, vendar je na koncu tako žalosten,da se tudi "najmočnejšim" prikaže solzica na očeh.še posebej,ker se ve da je film sneman po resničnem dogodku!!!

— Lea
14.1. 2006 ob 16:38

ja kaj nej rečem?? ful dober film najbolj mi je pa bla všeč Dakota Fanning.cool ei...=))

— pita
10.2. 2006 ob 16:50

dobr sam zalosten konec k njega v zameno za deklico uzamejo

— dobr
11.6. 2006 ob 13:10

Meni je ta film zelo všeć rada bi si ga pogledala še enkrat.ampak kakšno je vaše mnenje o tem filmu ali bi mi lahko poslali. Nuša

— nuša
11.6. 2006 ob 13:16

ful dober film taketga še nisem vidla.najbolj všeč mi je bil denzel washington in pita.saj sta imela pravo vlogo.o...filmu nimam kaj komentirart saj je bil zelu vrei.ayde,čaf

— coool,ful zanimivo
14.8. 2006 ob 20:38

film sm gledala šele pred kratkim in morm rečt da je res fenomenalen...

— Špela
23.4. 2008 ob 2:00

kaki bedni film

— meta
26.10. 2009 ob 6:40

ma dejto no men se zdi da je premal prenapet

— tjaša
29.10. 2009 ob 9:54

dobr film ampak tud premal prenapet drugač pa ok

— eva>3

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.