Kolosej
Film distribucije Cenex

Tekla bo kri

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 3.4.2008, Kolosej Ljubljana
2h 38min / 158min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Paul Thomas Anderson in Upton Sinclair
V začetku 20. stoletja se na planjave Kalifornije začnejo zgrinjati iskalci nafte na čelu z zelo ambicioznim Danielom, ki želi v malem mestecu, postavljenem na naftnem polju, ustvariti popoln monopol. Poveže se z vplivnim pridigarjem in kmalu postane mogočen naftni tajkun, toda neskončna sla po bogastvu in moči ga sili, da spričo korupcije, prevar in nasilja vedno bolj pozablja na osnovne človeške vrednote ljubezni, upanja in sočutja, tudi do sebi najbližjih ljudi. Film je prejel zlati globus za najboljšega igralca in 8 nominacij za oskarje.

O filmu

Tekla bo kri je mogočna epska zgodba in hkrati družinska drama o ljudeh, ki so iskali svoj obstoj in bogastvo v času naftnega buma v Kaliforniji na prelomu 19. v 20. stoletje.

Kronološko in obenem zelo osebno niza dogodke iz življenja Daniela Plainviewa, ki ga upodablja dvakratni dobitnik oskarja Daniel Day-Lewis (drugega oskarja je prejel prav za to vlogo!). Pred gledalčevimi očmi se odvija Danielova prepričljiva in srhljiva preobrazba iz revnega, garaškega iskalca srebra, ki sam skrbi za sina, v samoniklega naftnega mogotca, zaslepljenega od črnega zlata v tolikšni meri, da v njem ne on sam ne nihče, ki mu je blizu, ne prepozna niti za trohico človeškega.

Med tistimi, ki so hodili z njim ali mu stopili na pot, sta najtežje breme njegove razčlovečenosti nosila prav njegov sin G.W. in pa Eli Sunday; slednji predstavlja drugo vrsto obsedenosti in poblaznelosti, ki razkraja ta svet danes morda še bolj kot kdajkoli – obsedenost od institucionalizirane vere in pohlepa, ki ga ta prikriva. Ko takšni dve osebi trčita skupaj v navskrižju interesov, ne gre in ne more iti drugače, kakor da … teče kri.

Paul Thomas Anderson (scenarij in režija)
Scenarij za film je spisal in ga režiral mojster filmske umetnosti, priznani režiser in scenarist odličnih filmov, kakršna sta Boogie Nights in Magnolia, Paul Thomas Anderson. Kritiki in ljubitelji filma so postali pozorni nanj na filmskem festivalu Sundance leta 1993, kjer je sodeloval s kratkim filmom Cigarettes & Coffee.

Leta 1996 je posnel svoj prvi celovečerec Hard Eight. Tekla bo kri je njegov zadnji film, zanj je bil letos nominiran tudi v obeh najpomembnejših kategorijah, za film in režijo. Pred tem je posnel še Punch-Drunk Love (2002).

Jonny Greenwood (izvirna glasba)
Glasbo za Tekla bo kri, je napisal priznani kitarist skupine Radiohead Jonny Greenwood, ki pa se vedno bolj udejstvuje tudi kot samostojni skladatelj. Rodil se je leta 1971 in se Radioheadom pridružil že kot študent univerze Oxford Brookes. Zaradi tega je končal samo en letnik študija, skupina pa je, tudi po njegovi zaslugi, postala znana po vsem svetu in v 15 letih svojega obstoja osvojila več platinastih naklad za svoje albume. Njegov prvi solo projekt pa je bila leta 2003 glasba za film BODYSONG Simona Pummella.

O igralcih

Daniel Day-Lewis (Daniel Plainview)
Že s svojimi najzgodnejšimi vlogami je osupnil tako gledalce kot kritike. Zlahka je postal punk roker v drami My Beautiful Launderette Ali ljubeznivo snobovski Anglež v pretanjeni viktorijanski melodrami Soba z razgledom Jamesa Ivoryja. Število njegovih vlog je občutno manjše od števila nagrad, ki jih je prejel – vse od priznanj newyorških kritikov, ki veljajo za ene najbolj zaželenih, pa nagrad BAFTA, nominacij za zlati globus, do oskarjev.

Od slednjih je prejel dva: za lik pisatelja in umetnika, prizadetega od cerebralne paralize, Christyja Browna v drami My Left Foot Jima Sheridana in letos za lik Daniela Plainviewa v Tekla bo kri.

Ko je z istim režiserjem sodeloval drugič, v biografski drami V imenu očeta, je bil tudi drugič nominiran za to, v svetu komercialnega filma najbolj zaželeno nagrado. Tretjič je bil niminiran za lik Klavca v Tolpah New Yorka Martina Scorseseja.

Bil je nepozaben kot Hawkeye v čudovitem Poslednjem Mohikancu Michaela Manna in kot aristokrat Newland Archer v izjemni ekranizaciji literarnega bisera Čas nedolžnosti, ko je prvič sodeloval z Martinom Scorsesejem.

Ne nazadnje ne gre pozabiti njegove opevane vloge v neznosni lahkosti bivanja Phillipa Kaufmana.

Rodil se je v Londonu, zdaj pa je irski državljan. Igralski krst je doživel na gledališkem odru v delu Joči, ljubljena dežela, v filmu pa je prvič zaigral v drami Krvava nedelja pri 14 letih. Nazadnje je stopil pred kamero v poetični drami Rebecce Miller The Ballad of Jack and Rose.

Paul Dano (Paul Sunday / Eli Sunday)
Čeprav ima za seboj še zelo kratko (mlado) igralsko kariero, pa ga kritiki in gledalci že prepoznajo zaradi njegove izjemne nadarjenosti. Pokazal jo je v lanskem cenjenem biseru Naša mala mis v družbi takratnega oskarjevca Alana Arkina, Toni Collette, Stevea Carella in Grega Kinneara. Odraščal je na Manhattnu in v Connecticutu. Gledalce in kritike je prepričal še v vlogah v drami Rebecce Miller The Ballad of Jack and Rose s filmskega festivala Sundance, pa v Taking Lives kot skrivnosti in morilski klatež in, kot popolno nasprotje tej vlogi, kot sin pastorja in nedolžna žrtev nesmiselnega zločina v The King, ki je leta 2005 sodeloval na filmskem festivalu v Cannesu. Spike Jonze ga je povabil v svoj zadnji film po literarni klasiki za otroke Where The Wild Things Are, sicer pa nadaljuje študij na kolidžu v New Yorku.

Film je prejel dva oskarja: za glavno moško vlogo (že omenjeni Daniel Day-Lewis) in za kamero Robert Elswit.

Komentarji

24.2. 2008 ob 16:24

film nima osem nominacij za oskarje!!!

— alan
24.3. 2008 ob 17:34 zvezdica

hmmmmm..........kaj na rečem......obvezen ogled.......film z noto
odlična igra DDL.......odlika.......

— azrajel007
2.4. 2008 ob 20:04 zvezdica

Najboljši film leta. Daniel Day-Lewisova upodobitev pohlepnega, mizantropskega naftnega mogotca je sapo jemajoča. Fenomenalen film.

— Daniel Plainview
4.4. 2008 ob 14:44

odličen film vreden ogleda:)

— boris
6.4. 2008 ob 17:40 zvezdica

gre za odličen film, ki ga priporočam vsakomur, ki ima rad "drugačne" filme. Dayeva igra je vredna oskarja in je po mojem mnenju ena najboljših sploh! Tudi vzdušje v filmu je enkratno... cheers, daniel mate

— klemen
7.4. 2008 ob 11:34 zvezdica

Hja, film sam posebi je kar naporen, ampak seveda zaradi zvrsti filma, vsekakor pa boljšega igralca od Daniela preprosto ni, tudi naglas je v tem filmu spremenil...fenomenalno seveda, film je vreden ogleda

— Roberto
8.4. 2008 ob 2:00

Če bi moral ocenit film z 1 do 5, bi mu dal 3. Nič razburljivega.

— simon
12.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je živ dokaz, kako je treba ločiti odlično igro, v tem primeru seveda DDL in sam film oziroma njegovo vsebino.

Če se je igralec DDL na eni strani v igro izjemno vživel in si je oskarja za glavno moško vlogo nedvomno zaslužil,je film na drugi strani pretirano razvlečen, dolgočasen z nezanimivo ali bolje rečeno neprimerno in čudno glasbeno spremljavo.K vsemu temu pa doda veliko še za sam film sicer nič kriva , toda pusta in prav nič prijazna pokrajina.

Težak film, priporočam ga le tistiim ki so jim všeč netipično ameriški filmi ali pa so veliki feni DDL.

— Brane
13.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Res odličen film, fenomenalna igra Daniela

— Anita
13.4. 2008 ob 2:00

"I DRINK YOUR MILKSHAKE! I DRINK IT UP!"

— Milkšejk
13.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Precej drugačen film, priporočen tistim, ki jih ni strah kratkih dialogov in težkih karakterjev. Fenomenalen glavni igralec, zaslužen oskar. Meni osebno: dolgčas za umret, psihadelična glasba, težki karakterji, težka zgodba. Nič ne rečem - film je dosežek svoje vrste, ampak moraš imeti zelo izbran okus za takele štose.

— avalon
13.4. 2008 ob 2:00

DOBER FILM, SICER NI ZA NAJMLAJŠE, KER JE PRECEJ TEŽEK A VSEENO MISLIM DA SI JE ZASLUŽIL OSKARJA, OCENA: O-5, 3,5 - 4

— LEPOTEC
16.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Tudi meni je bila Lewisova igra ena tistih, ki se vtisnejo v spomin. Zalužen oskar.

Zgodba ... ja, drugačna, netipična, težka. Meni je ustrezala.

— BuBi
17.4. 2008 ob 2:00 zvezdica


Precej težek film. Zgodba o zelo težkih osebnostih, ki te težko pustijo ravnodušnega. Film je dobro iti gledati z zalogo pozitivne energije. Drugače pa zelo dobro posnet in odigran film.

— pacific
18.4. 2008 ob 18:28

ta film mene sploh ni pritegnil in sm skor zaspau. sam kokr praujo usake uči majo svojga malrja

— matej
26.4. 2008 ob 17:45

film je res dober le konec bi lahko bil boljši

— ransom
27.4. 2008 ob 19:32 zvezdica

Mojemu 64-letnemu ocetu tudi glasba ni bila vsec in po njegovem nikakor ni ustrezala vsebini filma. Je pa tako bolj pohvalil vsebino, kajti tu so popolnoma in brez olepsav prikazani surovost in pohlepnost kot zametki prvega pravega ameriskega zgodnjega liberalnega kapitalizma.
Mislim da denar cloveka pokvari tudi do tistega stadija (ko enkrat z brezkompromisno ambicioznostjo nekdo doseze vse in prevlada v vpivu in v moci zaradi lastne gospodarske uspesnosti v dolocenem prostoru), ko ne misli niti na svoje najblizje, kaj sele na nekoga, ki se pretvarja za njegove sorodnike...
Mislim, da so taksni ljudje custveno popolnoma ‘oprani’; in taksni ljudi v stiski se bolj potolcejo, jih celo mucijo ali brezkompromisno ubijejo, saj si od njih v financnem smislu ne morejo nicesar obetati. Torej, za njih veljajo le tisti, ki so financno in ekonomsko vplivnejsi od njih samih, kateri imajo vecjo moc in… se jih tako bojijo oz. si jih skusajo podrediti. Gre za brezkompromisno tekmovalnost ‘over dead body’.
Tako to gre: predvsem v ZDA (kmalu tudi pri nas!!!) je denar sveta vlada in ce taksen daniel nekoga potolce do smrti s kegljem, mu bo oprosceno ali pred javnostjo skrito, ker pac prevlada denar in ta lahko vse skrije ter pocisti.
Tudi Kennedyji so obogateli v casu prohibicije z alkoholom!!
Tale film - Brezkompromisnost divjega kapitalizma, ki pa se do danes ni veliko spremenil. Z ekonomsko krizo v ZDA in z vse vecjim razslojevanjem, z revscino, bo tam ponovno tekla kri kot v tem filmu. Ne pozabimo: tam se vedno vladajo zakoni divjega zahod! WestWard Ho!! Pa ja - I piss on it!

Tako se da film razumeti z moje strani. Ce pa je denar podkrepljen se s kaksno sekto, pa toliko bolje - pojdite pogledat v Texas!

— red october
7.5. 2008 ob 2:00

kolosej me je prijetno presenetil. ne vem sicer, koliko gledalcev film že ima, najbrž ne veliko, dvajsetkrat manj kot alvin in veverički, a ker vztraja že toliko časa si ga bom prav gotovo še enkrat ogledal. draaaaaaaaainaaaaaaaage!

— Daniel Plainview
16.5. 2008 ob 2:01 zvezdica

Dober film!
Daniel Day-Lewis je perfekten!

— oilpower
17.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Vsi komentarji osredotočeni na igro in vsebino, meni se je zdela blazno dobra zamisel dokončne zmage, četudi pokvarjenega, brezkompromisnega, tiranskega šefa in nečutečega očeta, nad lažnivostjo in sleparstvom vodje čredice, pastirja, ki se proda za tistih nekaj zelencev ... Hja, užitek se skriva na koncu, ko ga totalno pohodi ... DDL pa te drži v vsakem filmu do konca v nizkem štartu - spominja malce na johna malkovicha ... vredno ogleda.

— bloody
8.12. 2008 ob 0:00

filem je res fantastičen... res ogled priporočam čisto usem ljubiteljem drame... tugi igralci so zelo dobri... vreden ogleda

— lolika
19.4. 2010 ob 15:06

FILM JE AWESOOOOOOOOOOOOOOOOMMMMMEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— CARTMAN

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.