Kolosej

Lekcija za gospo Tingle

komedija, triler
Preden se konča šolsko leto, bodo potrebovali... NOVO učiteljico!
Na sporedu od: 3.8.2000, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Scenarij: Kevin Williamson

Vsebina

Izpod peresa Kevina Williamsona, scenarista serije "Dawson"s Creek" in filmov Scream 1,2 prihaja nov film, OK, vražji film... zmes komedije, napetega trilerja, psihološke igre, zabavnih likov in situacij.

Vse svoje življenje je bila Leigh Ann Watson (Katie Holmes) pridna deklica. Njena edina možnost, da zapusti majhno mesto, katerem živi in odide študirat, je štipendija, ki pripada najboljšemu učencu na šoli. Vse kar Leigh Ann potrebuje, je petica iz zgodovine. Obstaja le en problem. Gospa Tingle, učiteljica zgodovine, ki že dvajset let terorizira študente na gimnaziji Grandsboro. Sedaj morajo trije najboljši prijatelji, ki so po nedolžnem obsojeni goljufije, dokazati svojo nedolžnost in se rešiti iz težke situacije. Prava zabava se začne, ko morajo, če želijo ostati v igri, prelisičiti svojo učiteljico po pravilih, ki jih je sama postavila.

Komedija Lekcija za gospo Tingle je režiserski prvenec Kevina Williamsona (scenarista filmov Krik, Krik 2 in I Know What You Did Last Summer), v katerem igrajo Helen Mirren, Katie Holmes, Marisa Coughlan, Jeffrey Tambor, Barry Watson, Michael McKean, Lesley Ann Warren, Molly Ringwald in Vivica A. Fox. Producentka filma je Cathy Konrad, ki se je podpisala že pod filma Krik in Krik 2.

O produkciji

Spoznajte gospo Tingle, že rahlo ostarelo nočno moro. Je učiteljica, ki se na vse načine trudi, da ne bi bila prijetna, ki je postavila svojo zbirko pravil, ki uživa, ko muči študente, celo najboljše študente na šoli. Vsi se prej ali slej soočijo z nepremagljivo gospo Tingle. Toda nihče še ni našel načina, s katerim bi ji vrnil milo za drago...in kljub temu maturiral... Do sedaj.

Z Lekcijo za gospo Tingle Kevin Williamson predstavlja energičen in zlobno duhovit film o treh prijateljih, ki se odločijo, da bodo vzeli usodo v svoje roke, kar pripelje do nepredvidenega razvoja dogodkov. Zvijačnost sreča zabavo, ko se dijaki postavijo po robu zlobni učiteljici, upajoč, da jo bodo prestrašili, kar vodi v nevarno, a hkrati zabavno pustolovščino. Med igro mačke z mišjo med dijaki in učiteljico, je jasno eno: edini način, da se premaga gospo Tingle je, da igraš igro pametneje kot ona.

Kot vsak, ki je hodil v šolo, je tudi režiser Kevin Williamson nekoč poznal svojo gospo Tingle, zlobno žensko, ki je grozila, da bo uničila njegova srečna najstniška leta. Spomin nanjo ga je preganjal še dolgo po maturi.

"Od prvega dne me je imela na piki," se spominja Williamson. "Vedela je, da želim postati pisatelj in naredila je vse, da bi me odvrnila od tega. Za zadnjo nalogo smo morali napisati kratko zgodbo. Na polovici branja pred razredom me je ustavila in rekla: "To je grozno. Tvojega glasu ne bi smeli slišati. Odpovej se vsakemu upanju, da bi postal pisatelj." Verjel sem ji deset let."

Ironično, po desetih letih vztrajanja pri ne-pisanju, je Williamson začel hoditi na predavanja o pisanju na UCLA, kjer je dobil navdih za svoje maščevanje - napisal je komično, zabavno in napeto zgodbo o briljantni mladi bodoči maturantki, ki jo ujamejo pri prepovedanem dejanju in nepredvidljivih dogodkih, ki sledijo, ko se mora boriti za svojo čast in dokazati nedolžnost. Williamson pravi: "Konec koncev sem celo hvaležen za mojo gospo Tingle. Prav zabavno je, kako te lahko kritika na začetku ohromi, potem pa te podžge..."

Tako je nastal zabaven spopad med tremi iznajdljivimi dijaki - odlično učenko, upornikom in nadarjeno igralko in njihovo učiteljico zgodovine. Komedija, ki je tako nastala, je postala njegov prvi scenarij: Lekcija za gospo Tingle. Napisana je bila v času, ko si je le malo pisateljev upalo vnesti elemente navihanega humorja in zvijačne negotovosti v mlade, odraščajoče like - toda to se je kmalu spremenilo, za kar je v veliki meri zaslužen prav Williamson.

Kmalu se je Williamsonova kariera premaknila, zahvaljujoč najstniškim trilerjem Krik, Krik 2 in I Know What You Did Last Summer. Za televizijo je ustvaril popularno serijo "Dawson"s Creek". Kljub njegovemu uspehu pa je še vedno v ozadju čakala Lekcija za gospo Tingle.

"Šlo je za moj prvi scenarij, ki mi je bil še toliko bližji zaradi osebne izkušnje. Je moj najbolj avtobiografski scenarij, prva stvar, kjer sem se resnično odprl. Odkar sem iskal priložnost za mojo prvo režijo, je bilo smiselno, da se bom vrnil k Lekciji za gospo Tingle," razlaga režiser.

"To je ultra navihana komedija o ultra pametnih otrocih, ki se zapletejo v nekaj veliko večjega, kot so si lahko kdajkoli predstavljali."

Producentka Cathy Konrad, ki je sodelovala pri obeh Krikih, dodaja: "Nobena skrivnost ni, da smo bili vsi zelo pod vplivom ljudi na pozicijah in z avtoriteto, ko smo bili mladi. Kevin je to svojo izkušnjo spremenil v komedijo o tem, kako se postaviti na lastne noge, verjeti vase in slediti svojim sanjam."

Učiteljica: gospa Tingle

Za vlogo Eve Tingle v vsej njeni zlobni veličini, je Williamson izbral Helen Mirren - deloma tudi zato, ker je izgledala tako neprimerna za vlogo. Najbolj znana po oskarjevih nominacijah za vloge v britanskih dramah in vlogi inšpektorice Jane Tennison v odlični televizijski seriji "Prime Suspect", je bila Mirren povsem nepripravljena na vlogo sodobnega simbola učiteljskega hudiča. Mirren: "Ker to ni tiste vrste film, pri katerih navadno sodelujem, sem bila navdušena, ko mi je Williamson ponudil vlogo."

Prevzeta z Williamsovim miksom komedije, trilerja in zdrave pameti v scenariju, Mirren vidi zgodbo o gospe Tingle kot eno najbolj zastrašujočih in zelo resničnih trenutkov na poti odraščanja: soočenje s prihodnostjo. "Zame Lekcija za gospo Tingle pripoveduje o najstniški negotovosti, ambicijah in strahovih glede prihodnosti," razlaga. "Če se spomnite na leta, v katerih so Leigh Ann, Luke in Jo Lynn, je bil strah pred prihodnostjo eden najmočnejših občutkov. Ne veš, kaj te čaka in to je najbolj zastrašujoče. Mislim, da odrasli prepogosto pozabijo, kako je to strašljivo."

Toda gospa Tingle ni pozabila, kako je to grozno, ravno nasprotno, strah izrablja, da povečuje prednost, ko gre za višje stave in pri tem manipulira z vsemi tremi mladimi glavnimi junaki.

Michael McKean, ki igra ravnatelja na šoli, razlaga osebnost gospe Tingle: "Ona je čista tiranka, tiste vrste ženska, ki misli, da je najpametnejša in ki uživa v zastraševanju drugih. S svojim jezikom je zmožna razkosati človeka na tisoče koščkov. Ona je strup v mojem življenju... in v življenju vseh drugih."

Najboljša učenka: Leigh Ann Watson

Čisto nasprotje gospe Tingle je Leigh Ann Watson, najboljša, najpametnejša in po zaslugi gospe Tingle najbolj zatirana mlada dijakinja. Leigh Ann bi rada verjela, da je dobro srce, povprečna ocena pet in dobro poznavanje ameriške zgodovine dovolj, da premaga gospo Tingle. Na žalost pa ni tako. Da je vse skupaj še slabše, je Leigh Annina prihodnost odvisna od milosti gospe Tingle, besede, ki jo učiteljica očitno ne razume.

Kevin Williamson razlaga: "Leigh Ann je v veliki meri takšna, kot sem bil sam v času odraščanja: je brez denarja, nima nobene možnosti, da sama odide iz svojega rodnega mesta, da se vpiše na fakulteto in uresniči svoje sanje, da bi postala pisateljica. Njena edina možnost je štipendija. Ko teden dni pred maturo spozna, da je na drugem mestu v svojem razredu in da na njeni poti, da bi postala najboljša učenka, stoji samo ena oseba - gospa Tingle - to povzroči serijo dogodkov, ki na koncu uidejo vsaki kontroli."

Za vlogo Ann je imel Williamson že dolgo v mislih Katie Holmes, ki igra Joey, deklico iz soseščine, v njegovi seriji "Dawson"s Creek".

"Ko srečate Katie, vas takoj uroči," pripominja Williamson. "Je redek dragulj. Z nekaj besedami: je hipnotična, pametna, zabavna, sladka, sramežljiva, nagajiva, nadarjena. Ima vse vrline, ki so potrebne za mlado dekle, ki prehodi pot od najbolj pametne dijakinje do gospodarja svoje usode v samo nekaj urah."

Prijatelji in nasprotniki: Luke, Jo Lynn in gimnazija Grandsboro

Vpletena v boj Leigh Ann, da postane najboljša v svojem razredu, sta tudi dva njena sošolca: večni upornik Luke in najboljša prijateljica Jo Lynn, ki želi postati igralka.

Prav Luke je tisti, ki pomaga v Leigh Ann vzbuditi njeno poredno stran. Medtem ko se Leigh Ann zanaša na svojo pamet, Luke posluša svoje srce. Luka igra Barry Watson, zvezda televizijske serije "Sedma nebesa", kjer igra povsem drugačen lik: duhovnikovega sina, ki je nezmožen narediti karkoli narobe. "V Lekciji za gospo Tingle lahko vidimo Barryjevo drugo stran: je odlična mešanica preprostosti in seksulanosti, hkrati pa gre za čustveno globino, ki jo Barry še ni imel možnost izraziti pred kamero," razlaga režiser.

Watson dodaja: "Bil sem zelo vznemirjen, ko sem izvedel, da bom igral Luka, saj sem navajen, da igram nekoga, ki je najbolj prijazen fant na televiziji in je bilo zato čudovito preklopiti na nekoga, ki ni zlati mamin sinko."

Za vlogo Jo Lynn, katere prijateljstvo z Leight Ann gospa Tingle s svojimi provokacijami postavi na preizkušnjo, so želeli filmarji dobiti neznano igralko. Na avdiciji so izbrali začetnico Mariso Coughlan. "Vstopila je v sobo in skupaj s Cathy sva se takoj strinjala, da je prava" se spominja Williamson. Sedaj mlado igralko že čaka vloga v Kevinovi novi seriji za televizijo ABC, "Wasteland".

Coughlan pravi o svojem liku: "Jo Lynn ima zelo slab vpliv na Katie; kar naprej jo vzpodbuja, da dela prepovedane reči. Zelo rada flirta in se obnaša teatralno. Resnično sem se zabavala ob igranju takšnega lika."

Podobno navdušenje so o svojih likih občutili tudi ostali igralci, med njimi Jeffrey Tambor, Lesley Ann Warren, Vivica A. Fox, Michael McKean in Molly Ringwald. Tudi sama nekoč ena od največjih najstniških zvezd, Molly Ringwald v filmu igra gospodično Banks, avtoritativno osebo, ki bi se ji njeni nekdanji liki verjetno postavljali po robu.

O igralcih

Helen Mirren
(Eve Tingle)

Helen Mirren igra gospo Tingle, zlobno učiteljico zgodovine, katere sposobnosti so postavljanje na preizkušnjo v igri mačke z mišjo z njenimi tremi dijaki.

Za Helen je uspešna in raznovrstna kariera. Verjetno najbolj znana po vlogi, ki ji je prinesla nagrado Emmy, inšpektorice Jane Tennison v televizijski seriji PBS "Prime Suspect", ki so jo predvajali pet let.

Nazadnje na nastopila v filmu Some Mother's Son, kot mati borca IRE, ki gladovno stavka. Nedavno je za vlogo v filmu Losing Chase, ki ga je režiral Kevin Bacon, prejela nagrado zlati globus.

Nastopila je še v filmih The Madness of King George, za kar je bila nominirana za oskarja, Cal, ki ji je prinesel nagrado za najboljšo igralko na kanskem festivalu, Mosquito Coast, v katerem je zaigrala skupaj s Harrisonom Fordom, The Long Good Friday, Excalibur, Comfort of Strangers, Pascali's Island in v kontroverznem filmu Petra Greenawaya The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover.

Kot članica Royal Shakespeare Company, je Mirren nastopila v večini klasičnih gledaliških vlogah, vključno z Ophelio, Cressido, Lady Macbeth, Nino v "The Seagull" in v naslovni vlogi Augusta Strindberga "Miss Julie". Nedavno je nastopila skupaj z Alanom Rickmanom v igri "Anthony and Cleopatra", v produkciji National Theatre.

Katie Holmes
(Leigh Ann Watson)

Kot dobro dekle, ki se po nesreči znajde v težavah, ko skuša priti do štipendije, Katie Holmes ustvari kompleksen portret lepega, pametnega dekleta, ki ji stvari zrastejo čez glavo.

Katie je najbolj znana po vlogi Joey v televizijski uspešnici Kevina Williamsona "Dawson's Creek". Na svoji prvi profesionalni avdiciji je navdušila in tako dobila vlogo v filmu režiserke Ang Lee The Ice Storm, kjer igra dekle iz sanj Tobeya Maguaira. Sledila je vloga v filmu Disturbing Behavior in črni komediji Douga Limana Go!. Nedavno je skupaj z Michaelom Douglasom in Tobeyem Maguireom igrala v filmu Wonder Boys.

Čeprav je bila pred kratkim sprejeta na Colimbia University, se zaenkrat namesto študiju posveča svoji karieri.

Marisa Coughlan
(Jo Lynn Jordan)

Novinka Marisa Coughlan igra nadarjeno igralko Jo Lynn Jordan, katere glavni cilj je, da se pred maturo še dobro zabava… ko se znajde v klobčiču nesrečnih dogodkov, ki bodo pravi test za njene igralske sposobnosti…

Ko je bila tudi sama še na srednji šoli, je Coughlan prvič nastopila v filmu Untamed Heart. Ker njena vloga ni nikoli resnično prišla na platno, je to samo še povečalo njeno zanimanje za igro. Snemala je reklame in nastopala v lokalnem gledališču in ob tem študirala dramo na univerzi v južni Kaliforniji.

Sledi vloga v filmu Gossip in v novi seriji Kevina Williamsona "Wasteland".

Čeprav novinka na velikem platnu, je Coughlan veliko nastopala na televiziji kot gostujoča igralka v serijah "The Magnificent Seven", "Diagnosis: Murder" in "High Society", kot tudi v televizijskih filmih Sleepwalker in Our Son, The Matchmaker.

Barry Watson
(Luke Churner)

Barry Watson igra Luka, uporniškega lomilca src, ki obrne vsako dekle, razen tiste, ki si jo v resnici želi: Leight Ann Watson. Watson je igral Matta Camdena v popularni seriji "7th Heaven". Nastopil je še v serijah "Malibu Shores" in kot gost na popularnih šovih "Sister, Sister", "Baywatch", "The Nanny" in "Days of Our Lives".

Barry je prav tako igral v televizijskem filmu Attack of the 50 Foot Woman, televizijskem filmu Marina's Story in filmu Circle Game.

Kevin Williamson
(režiser/scenarist)

Lekcija za gospo Tingle je režijski prvenec Kevina Williamsona, ki se je kmalu proslavil kot najbolj kreativen in zabaven um Hollywooda. Vse se je začelo leta 1996 z grozljivko Scream in leta 1997 z njenim nadaljevanjem Scream 2. Williams je iz svoje ljubezeni do grozljivk iz otroštva ustvaril in napisal, kar sta postala dva od najbolj uspešnih grozljivih filmov vseh časov, ki sta zaslužila preko 200 milijonov dolarjev. Oba filma je režiral Wes Craven, v njem pa so nastopili bodoči zvezdniki Neve Campbell, Courteney Cox in David Arquette.

Z obema Krikoma in filmom I Know What You Did Last Summer, še enim fenomenom leta 1997 glede zaslužka, je Williamson začel novo ero tega žanra in ponovno pridobil osnovno publiko tega žanra - najstnike. Prav tako je napisal scenarij za lanskoletni film Zbornica (The Faculty), ki ga je režiral Robert Rodriguez.

Za televizijo je ob pomoči Columbia Television in Warner Bros Network naredil serijo "Dawson's Creek", provokativno dramo o skupini najstnikov in njihovem odraščanju. Z igralci James Van Der Beek, Katie Holmes, Joshua Jackson in Michelle Williams je "Dawson's Creek" najuspešnejša serija WB vseh časov.

Williamson pripravlja projekte tako za televizijo kot za film. Njegova nova kreacija za televizijo je drama "Wasteland" o življenju v New Yorku pred tridesetimi leti. Za Universal Pictures je režiral film Her Leading Man.

Williamson je otrok ribiča in pisateljice zgodb. Gledališče in film je študiral na univerzi vzhodne Karoline, nato pa je odšel v New York, kjer želele delati postati igralec. Po prihodu v Los Angeles se je odločil, da se bo posvetil svoji dolgoletni želji po pripovedovanju zgodb in je napisal scenarij. Ta scenarij je Lekcija za gospo Tingle.

Komentarji

10.9. 2006 ob 14:33 zvezdica

Film je dober. Film je boljši. Film je pravzaprav zelo dober. Trije dobri prijatelji, trije dobri igralci, se zapletejo v najhujšo nočno moro, kar so si jih lahko predstavljali. Začnejo manipulirati z gospo Tingle, ki pa se ne da kar tako. Odlično napetost in neklišejsko zgodbo dobite lepo zapakirano v trilerju, katerega glavni adut je Katie Holmes. LEPO

— Dejan
30.3. 2007 ob 20:36

no ja, film ni nwm ka dober tisto učitlco bi blo pa itak treba z motorko fentat

— linda

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.