Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Tea

Tea
gozdna pustolovščina / mladinski domišljijski
Naše življenje je lahko čarobno.
V slovenščini
Na sporedu od: 21.2.2008, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2007
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Hanna A. W. Slak
Desetletni Martin z ekološko ozaveščenimi starši živi v zavetju slikovitih gozdov, modri dedek pa ga uči, kako lahko prisluhne naravi in najde magično povezavo med resničnim in čarobnim svetom. Njihovo idilično življenje zmoti prihod Martinove tete, ki je morala s hčerko Teo pobegniti pred grozotami vojne na Balkanu. Čeprav deček nad skrivnostno Teo sprva ni navdušen, prav v njej najde prijateljico, ki mu priskoči na pomoč, ko je potrebno gozd zaščititi pred človeškim pohlepom in uničevalnostjo.

Zgodba

Martin je star deset let. Živi v gozdu, kjer sta si njegova nenavadna starša zgradila še bolj nenavadno hiško in dom. Gozd je njegov svet, nekaj prijateljev ima naokoli, toda največ je sam. Takrat ga včasih obišče stari varuh gozda, morda resničen ali namišljen modrijan, ki sluti, da se bo gozdu nekaj zgodilo.

In res, ravno na fantov rojstni dan se začnejo v starodavnem gozdu dogajati čudne stvari.

V gozdu je čutiti napetost, drevesa so nemirna, celo prastari kostanj, Martinov prijatelj, je videti zaskrbljen. V gozd se priselita nenavadni tujki, deklica Tea in njena mama. Tea Martina ne pusti blizu, zato se ji sklene maščevati, kmalu pa oba ugotovita, da bosta samo s skupnimi močmi lahko premagala sile, ki so se spravile na njun čudežni gozd.

Na drevesih se pojavijo znamenja. Je mogoče, da nameravajo starodavna drevesa, zatočišče gozdnih škratov, posekati, zato da zgradijo novo cesto? Da bi ubranila prastaro čarovnijo, se morata Martin in Tea soočiti z resničnim svetom. Na svoji poti bosta spoznala nekaj nenavadnega: čarovnija ne prebiva v gozdu, temveč v srcih ljudi.

Družinska pustolovščina in pravljica o prijateljstvu in človeškem boju za ohranitev nedolžnosti, upanja in sanj.

festivali in nagrade:

 • Sarajevo FF
 • Cottbus FF
 • 10. Festival Slovenskega Filma
  • nagrada združenja slovenskih filmskih kritikov
  • nagrada za najboljšo stransko moško vlogo; prejel jo je Sandi Krošl
  • nagrada za najboljši ton; prejela jo je Hanna Preuss
  • nagrada za najboljšo fotografijo; prejela jo je Karina Kleszczewska

Hanna A. W. Slak

režiserka in scenaristka

Hanna Slak je režiserka z mednarodnimi nagradami za celovečerni film in kratke filme. Njen prvi celovečerec Slepa pega je na 7. mednarodem festivalu v Sofiji v Bolgariji prejel nagrado za najboljšo režijo, nagrado za najboljšo igralko (Manca Dorrer) je prejel na 43. mednarodnem filmskem festivalu v Solunu v Grčiji, nagrado ekumenske žirije in nagrado "Don Kiho"« pa na 12. filmskem festivalu v Cottbusu v Nemčiji. Film je bil premireno prikazan na festivalu v Locarnu, pot pa je nadaljeval po festivalih v Chicagu, Rotterdamu, Ediburghu, Gentu itd. Je avtorica več mednarodno odmevnih kratkih filmov; za kratki film Brez štroma je prejela nagrado za obetavne mlade režiserje na Festivalu filmskih šol v Munchnu, kratki film Zjutro je bil proglašen za najboljši študentski film na Slovenskem filmskem festivalu v Portorožu, leta 1999 pa je bila proglašena za najbolj obetavnega slovenskega filmskega ustvarjalca.

Rojena je leta 1975 v Varšavi, diplomirala pa je na AGRFT v Ljubljani.

Snemanje filma

Večji del filmske zgodbe se je snemal v čudovitem naravnem okolju slovenskih gozdov. Gre za enega težavnejših snemanj prav zaradi težke dostopnosti izbranih lokacij, ki se nahajajo globoko v gozdu.

Režiserka je skupaj s scenografko Katjo Šoltes leto dni iskala ustrezne lokacije po vsej Sloveniji, pri tem pa so jima pomagali gozdarji iz različnih slovenskih krajev.

Veliko filmskih kadrov je bilo posnetih na Kozjaku, v Svetem duhu na Ostrem vrhu, v Trnovskem gozdu, in sicer v Smrečju in v naravnem parku, na Trdinovem vrhu, v Rakovem Škocjanu in v Črni jami.

Snemanje filma je nekaj dni potekalo tudi v filmskem studiu Viba film v Ljubljani, ter v eni izmed hiš pod Rožnikom, ki je bila pod taktirko scenografinje posebej za snemanje "preoblečena" v pravljično hišo.

Fimska ekipa

Pri ustvarjanju filma je sodelovala mednarodna filmska ekipa, ki so jo sestavljali filmski delavci iz Slovenije, Poljske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Belgije itd.

Direktorica fotografije je Karina Kleszczewska s Poljske, scenografka je Katja Šoltes (Estrelita, Dobro urejeni mrtveci, Ruševnine, Pod njenim oknom), kreatorka maske je Tina Šubic Dodočić (No Man's Land, Vladimir, Lepa sela lepo gore – Zlata mimoza za masko, Urnebesna tragedija – Kristalna prizma za masko, Dobro urejeni mrtveci); kostumografka je Bjanka Ursulov, tonski mojster je Dirk Bombey iz Belgije (11'09''01, Antonia), direktorica filma pa Petra Vidmar.

Produkcija filma

Snemanje filma se je zaključilo avgusta 2007. Gre za režiserkin drugi celovečerni film, ki je slovensko-poljsko-hrvaška-bosanska koprodukcija.

Glavna producenta filma sta Frenk Celarc s produkcijsko hišo Gustav film in Dunja Klemenc s produkcijsko hišo Studio Maj.

Koproducenti filma so tudi TV Slovenija (Otroški in mladinski program), SPI International s Poljske in Jadran film iz Hrvaške, pridruženi koproducent pa je SCCA s produkcijsko hiša Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.

Film je pridobil tudi finančna sredstva evropskega filmskega sklada Eurimages, in sicer po procentualno vloženih finančnih sredstvih, film pa so finančno podprli tudi Filmski sklad Republike Slovenije, Ministrsvo za Kulturo Hrvaške, Ministrstvo za kulturo Bosne in Hercegovine in Poljski filmski inštitut. Razvoj projekta je podprl tudi program EU MEDIA, in sicer z nagrado MEDIA New Talent.

Filmski projekt TEA je leta 2004 prejel tudi eno od dveh glavnih nagrad CineLinka – borze koprodukcij Sarajevo Film Festivala za celovečerne filme. Februarja 2005 pa je bil predstavljen tudi na 55. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, in sicer so ga v sklopu programa »North by Northwest« predstavili zainteresiranim mednarodnim producentom in potencialnim financerjem. Hanna A. W. Slak se je s projektom udeležila še nekaterih drugih mednarodnih delavnic in programov, kjer je požela velika zanimanje mednarodne filmske javnosti. Med drugim je s scenarijem sodelovala tudi v Nipkow Programu, rezidenci za ustvarjalce v Berlinu, ki jo podpira Media East of Eden, razvojni program pod okriljem elitnega "North by Northwest".

Komentarji

31.1. 2008 ob 0:00

Živjo! Rad bi povedal da sem sodeloval pri snemanju filma Tea pa so mi obljubljali karte za premiero in nevem kaj vse! Res da sem imel stransko vlogo ampak se mi ne zdi pošteno. Niti obvestili me niso kdaj bo premiera, da bi si rezerviral karte ali kaj podobnega!!! Za premiero sem zvedel v februarskem izvodu National Geographic Junior!!! Upam da če kdo od soustvarjalcev filma vidi ta komentar, da mi bo sporočil čemu je temu tako! Hvala že v naprej in lp Dan

— Dan David Mrevlje Natlačen
17.2. 2008 ob 15:01

tea film je zakonnnnnnnnnnnnnnnnnn

— ajsa
22.2. 2008 ob 0:00

film je mal prevec tipicen slovenski, mal prevec je vse skupi pravljicno. tud ne vem, al so hotl prikazat, da je Tea slepa al kako?! film ni vreden ogleda, razen ce vam kdo casti.

— spela
22.2. 2008 ob 0:00

ja nevem no zdj mal tezko je klicat vse statiste po vrsti pa tud bla je cist polna dvorana in se za glavne igralce ni blo lih nevem kok kart...
Tko da ne se prevec sekirat, pa sj a nisi biu na koncu tm? Se mi zdi da sm te vidla...
lp pina

— pina
25.2. 2008 ob 0:00

film mi je bil zelo všeč

— lea
25.2. 2008 ob 0:00

Film sm si ogledala in morm rečt da je tok bedn da padš dol še en rezultat slovencev

— Kitty
25.2. 2008 ob 0:00

o bog vrjetno sploh niste zastekal sporocila...to so pa slovenci:S
no ja in niso me hotl prikazat slepe:S
bed

— pina
25.3. 2008 ob 0:00

kdo sploh špila tu?

— barbara
28.3. 2008 ob 0:00

najbol bedn film

— ...
29.3. 2008 ob 0:00

film mi ni bl všeč, ker ni bilo dogodivščin.

— Urška
30.3. 2008 ob 0:00

film je bil fuuul bedn..slapšega filma pa še ne!!

— anja
23.4. 2008 ob 2:01

mislm kir film

— zaly
28.4. 2008 ob 2:00

Neumni film, NI VREDEN ogleda. Prosim ne tratite denarja na taki brezvezni filmski prestavi.

— zomg
5.5. 2008 ob 2:00

kr dobr film,sam zdej morm napisat dve strani o njem

— điđo
6.5. 2008 ob 20:04

mi gremo to s šolo gledat....zih kr neki u nulo...fakin slovenski filmi

— ursy
25.5. 2008 ob 2:00

ko sem gledala film v kinu se mi film ni zdel zanimiv.
zakaj?????????????????????
zato ker sem mislila da bo v njem igrala samo tea in ne še martin!!!!!!!!!!!!!!!!!
pol bi lahko dali drug naslov
LOL

— veronika lukežič
10.6. 2008 ob 18:12

Ta FiLm je FhooL poučn... mi smo ga gledli z šolo sam v kino!

— ineeQ*
22.12. 2008 ob 0:00

film je krneki

— oioioioi
2.3. 2010 ob 17:44

Tu je najbolj BEDEN Filem vseh cajtev!

— lUcY

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.