Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Tarzan

animirana pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 27.3.2014, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2013
Država: Nemčija
Jezik: angleščina
Scenarij: Reinhard Klooss, Jessica Postigo in Yoni Brenner po romanu Edgarja Riceja Burroughsa
Režija: Reinhard Klooss
V novi različici legende o postavnem kralju džungle se po helikopterski nesreči mali deček Tarzan sam znajde sredi neobljudene divjine. Posvoji ga trop prijaznih goril, ki ga naučijo preživetja v smrtonosnem okolju, polnem nevarnosti in divjih zveri. Ko mladenič odraste, se zaljubi v prijazno raziskovalko Jane, vendar neokrnjeno naravo pragozda ogrozi brezobzirna korporacija pod vodstvom trdosrčnega Williama. Tarzan se prišlekom postavi po robu, toda skupina izkušenih plačancev ga postavi na največjo preizkušnjo življenja.

Tarzan Edgarja Ricea Burroughsa – ena največjih in priznanih literarnih klasik vseh časov – se na velika platna vrača v povsem novi, računalniško animirani podobi, prilagojena novi generaciji.

Današnji čas. Na odpravi globoko v afriško džunglo v nesreči helikopterja umreta John Greystoke in njegova žena, ki sta tu raziskovala prizorišče padca skrivnostnega meteorita. Preživi samo njun sinko J.J., ki sta mu bila nadela ljubkovalno ime Tarzan. V razbitinah ga odkrije skupina goril in ga vzame za svojega. Tarzan skoraj celo desetletje odrašča in se uči krutih zakonov džungle, preden sreča drugo človeško bitje – pogumno in prelepo Jane Porter. Med njima se vname ljubezen na prvi pogled; toda zadeve postanejo nevarne, ko William Clayton, ki je v Afriko z Jane prišel pod lažno pretvezo, razkrije svoje prave – in lakomne – namene. Tarzan, ki je zdaj mož, kakršnih ni, mora uporabiti sleherni nagon, ki mu ga je bila dala džungla, in svojo intelektualne sposobnosti, da zaščiti svoj dom in ubrani žensko, ki jo ljubi.

Glasove in gibanje, računalniško zajeto za animacijo (t.i. Motion Capture Performance), so posodili Kellan Lutz, Spencer Locke, Anton Zetterholm, Les Bubb, Mark Deklin, Jaime Ray Newman, Trevor St. John, Brian Huskey, Lynn Robertson Bruce, Andy Wareham, Peter Elliott, Cecily Fay in Phil Hill. Reinhard Kloss je risani celovečerec režiral na podlagi lastnega scenarija (nastalega po Burroughsovi zgodbi) in produciral skupaj z Robertom Kulzerjem; izvršni producent je bil Martin Moszkowicz. Pri produkciji so med ostalimi sodelovali še strokovnjaki za animacijo Robert Kuczera, Benedikt Niemann, Jürgen Richter in Nico Tuma, oblikovalec celotne podobe filma Henning Ahlers in skladatelj David Newman.

Redko katero literarno delo zadnjih sto let je tako zelo vplivalo na otroško domišljijo kot Edgarja Ricea Burroughsa. Prvi članki o »Tarzanu, sinu opic« so bili objavljeni leta 1912 in 1913; leto zatem je izšla še knjiga. Do leta 1939 je nastalo 23 nadaljevanj, leta 1929 pa prvi strip, ki ga je ilustriral Hal Foster.

Prvi celovečerec so posneli leta 1918 z Elmom Lincolnom v naslovni vlogi, doslej pa je Tarzan oživel že v okoli 90 priredbah; med njimi je kar lep zalogaj TV serij. Tako se Tarzan postavlja ob bok Drakuli kot ena največkrat ekraniziranih zgodb. Med nepozabnimi oživitvami so tiste z Johnnyjem Weissmullerjem in Maureen O’Sullivan – Weissmuller je med 1932 in 1948 kralja džungle igral trinajstkrat in že v prvo uveljavil svoj znameniti krik.

Lex Barker, ki je junaka upodobil petkrat, Gordon Scott s šestimi upodobitvami (prvi Tarzan v barvah) in Ron Ely na TV so najbolj znameniti nasledniki Weissmullerja, v osemdesetih pa je Tarzana v ideološko kritični verziji Greystoke – The Legend Of Tarzan, Lord Of The Apes igral Christopher Lambert.

Disneyjeva risana priredba je spodbudila uspešen muzikal, na novo domišljena verzija pa se je v glavi nemškega scenarista, producenta in režiserja Reinharda Klossa kuhala še od njegovega prejšnjega računalniško animiranega filma Konferenz der Tiere, za katerega je opazoval gorile v Ruandi, Ugandi in Kongu: »Človek se hitro naveže nanje, in to mi je zbudilo željo, da svoja izkustva prelijem v film. Kmalu zatem me je kolega iz studia Constantin Film Robert Kuzler klical iz Los Angelesa, če bi bil voljan z njim ustvariti film o Tarzanu.«

Kulzer je namreč ob branju nove izdaje izvirne zgodbe dojel, da le-ta kljub neštetim oživitvam na velikih platnih nikoli ni doživela dosledne priredbe. »Boj za obstanek, neverjetna energija in zaupanje vase in lastno vrsto so porok za odličen pustolovski film,« pravi Kulzer.

Klooss je preučil dosedanje filme in se na podlagi dognanega skušal odločiti, kakšno zgodbo povedati in kakšen poudarek dati zapletu. A na koncu se je vrnil k izvirnemu konceptu Edgarja Ricea Burroughsa in našel pravo pot do svoje sodobne interpretacije Tarzana.

Igralci

Kellan Lutz (Tarzan) je najbolj znan iz svetovne uspešnice, franšize The Twilight Saga; nazadnje smo ga ob Mickeyju Rourkeju videli v neodvisnem Java Heat in v Syrup po romanu Maxa Berryja. Nedavno je zaključil snemanje 3D filma Hercules, sicer pa je igral v filmih Immortals, Arena, A Warrior’s Heart, Love, Wedding, Marriage, v novi inačici klasične grozljivke A Nightmare On Elm Street, pa v Meskada, Prom Night, Stick It, Accepted… Na malih zaslonih je nastopil v serijah 90210, Heroes, Model Citizens, Summerland, The Comeback in Generation Kill, sicer pa je kot maneken sodeloval pri oglasnih kampanjah za, med drugimi, Abercrombie & Fitch, Levi’s Jean ter Dylana Georgea in njegov Abbot Main.

Anton Zetterholm (Tarzan kot najstnik) je Tarzana igral v istoimenskem muzikalu z glasbo Phila Collinsa in nastopil tudi v postavitvah muzikalov Wicked, The Fearless Vampire Killers in Elisabeth.

Spencer Locke (Jane Porter) je najbolj znana po vlogi v franšizi Resident Evil in je sodelovala pri enem prvih računalniško animiranih celovečercev Monster House producentov Roberta Zemeckisa in Stevena Spielberga. Videli smo jo tudi v serijah The Vampire Diaries, Cougar Town, CSI, NCIS in Without A Trace.

Trevor St. John (William Clayton), sicer diplomirani jazzovski bobnar, se je kot igralec prebil ob Glenn Close v TV filmu Serving in Silence in nadaljeval v serijah The Client List, Murder She Wrote, Seaquest, Diagnosis Murder, Nash Bridges, One Life to Live, Just Shoot Me… Na veliki platnih smo ga videli v The Bourne Ultimatum, The Kingdom, Payback, Crimson Tide, Higher Learning, Road Trip, In the Family, The King’s Guard in Dog Town. Sorežiral in produciral je nagrajeni kratki film The Art Of Getting Over It, za katerega je pomagal spisati scenarij in v njem tudi igral.

Brian Huskey (Mr. Smith) je igral v serijah Free Radio,Veep, Children’s Hospital, How I Met Your Mother, Curb Your Enthusiasm, Parks & Recration, Happy Endings, House, The Daily Show… na velikih platnih pa v This Is the End, The To Do List, Super Bad, Semi Pro, Step Brothers, Fright Night, Meet Dave in Land Of the Lost. Kmalu ga bomo videli v celovečercu Neighbors.

Ustvarjalci

Reinhard Klooss (scenarij, režija, producent) je po študiju literature v nemškem Marburgu in Londonu pisal za radio, TV in tisk ter se kot svetovalec in asistent udinjal v odboru Nemškega državnega akademskega sklada v Bonnu. V filmsko industrijo je zakoračil na oddelku za razvoj projektov pri podjetju Constantin Film in nato kot producent pri studiu Bavaria Film. Kot producent, avtor in režiser je sodeloval pri prek 25 nemških in mednarodnih koprodukcijah, med katerimi so Go Trabi Go, Comedian Harmonists, Astérix et Obélix contre César, Buffalo Soldiers, Urmel aus dem Eis, Konferenz der Tiere in pri seriji Und tschüss! Scenarije je prispeval za prek deset celovečercev. Sodeloval je tudi s podjetjem Babelsberg Film, Bavaria Entertainment in soustanovil Odeon Film AG, kjer je vodil oddelek za celovečerce, ter upravljal Bavaria Pictures, na novo ustanovljeno podružnico podjetja Bavaria.

Komentarji

1.3. 2014 ob 17:26

waaww... :)**<3

— Hello
23.3. 2014 ob 9:26

Tele modernizirane razlicice...ne vem zakaj se mora vedno modernizirat.Naj posnamejo original po Burroughsu,ne pa tole mesanico.

— Quick
27.3. 2014 ob 14:53

Vedno mi je zanimivo, da pri animiranih filmih omenjajo izključno "igralce", ki so prispevali svoje glasove, nikoli pa cele vojske animatorjev, ki so opravili 99% dela pri vsakem animiranem filmu.
Bolj pomemben podatek glede Tarzana je tudi ta, da sva pri njem sodelovala tudi 2 slovenska animatorja !

— Samo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.