Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Talisman

romantična drama
Na sporedu od: 19.4.2012, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Will Fetters po romanu Nicholasa Sparksa
Režija: Scott Hicks
Marinec Logan med vojaško misijo v Iraku nepričakovano odkrije fotografijo neznane ženske in jo shrani za srečo. Po vrnitvi v domovino se odloči poiskati skrivnostno lepotico in se ji zahvaliti za srečo, ki mu jo je prinesla. Toda ker ob srečanju ne najde pravih besed, se po spletu nepričakovanih okoliščin zaposli v njenem pasjem zavetišču. Postopoma se med njima splete ljubezenska naklonjenost, vendar na poti do njune sreče stojita njen ljubosumni bivši mož in Loganova skrivnost, kako je našel talisman.

Ameriški mornariški narednik Logan Thibault (Zac Efron) se po tretjem službovanju v Iraku vrne domov. Pri življenju – tako je vsaj prepričan – ga je na bojišču ohranjala le fotografija, ki jo je bil našel in na kateri je ženska, ki je sploh ne pozna. Izve, da ji je ime Beth (Taylor Schilling), in izbrska, kje živi. Potrka na njena vrata in sprejme službo v pesjaku, ki ga upravlja njena družina. Čeprav mu Beth, ki ima že dovolj lastnih težav, sprva ne zaupa, se med njima razcveti ljubezen, in Logan začne upati, da je Beth več kot zgolj njegov talisman.

O nastajanju filma

Ali res obstaja usoda? Mar res nadzoruje vsa naša dejanja, nam pripravlja nova… ali pa so vsi naši trenutki – običajni in izjemni – zgolj naključja? S tem vprašanjem se spopada roman Nicholasa Sparksa Talisman, ki je s svojo zasnovo takoj pritegnil režiserja Scotta Hicksa: »Zamisel, da lahko naključje – kot je nekje, bogu za hrbtom, najti fotografijo – spremeni življenje ne le enega, temveč tok življenja vseh, s katerimi pride v stik, me je povsem potegnila vase. Usoda igra ključno vlogo in mislim, da smo to predstavili v zelo realistični luči.«

Sparks razkriva, da je njegovo zgodbo navdihnil povsem resničen predmet: »To je prva knjiga, za katero sem navdih dobil ob eni sami podobi – podobi vojaka, ki v pesku najde fotografijo. Obsedla me je misel, kaj se zgodi, ko mu ta fotografija postane talisman.«

V zgodbi pa fotografija preseže vlogo talismana; postane katalizator na poti odkrivanja in celjenja ran. Zack Efron, ki igra marinca Logana, povezavo med srečo, ljubeznijo in usodo v filmu razlaga takole: »Vsakdo upa, da je ljubezen usoda. Radi bi, da nam je usojena. Le zakaj ne bi mogla biti? To je pri tej zgodbi najbolj zanimivo.«

Film se začne v Iraku, kjer mornariški narednik Logan Thibault že v tretje službuje na bojišču – le da mu tokratni prvi spopad povsem spremeni življenje.

Vloga sama je spremenila tudi Efrona; moral se je telesno in čustveno spremeniti, da je deloval in se odzival kot pravi marinec, ki je doživel bojišče, nasilje in izgubo na precej bolj krut način, kot si jih njegovi vrstniki doma lahko predstavljajo: »Sprva nisem bil prepričan, da mi bo uspelo,« se spominja igralec, »a bolj ko sem razmišljal o tem in se pogovarjal s Scottom, bolj mi je bilo jasno, da ne bom nikoli dobil priložnosti igrati vlogo, tako drugačno od vseh, ki sem jih igral doslej.«

Priprave na vlogo so pred snemanjem vključevale večmesečni izčrpni trening z vojaškim svetovalcem in vstajanje ob pol štirih med samim snemanjem, da je Efron nadaljeval z režimom, ob čemer je igralec skupaj s strogo dieto pridobil okoli 10 kg mišične mase. Da je zaokrožil metamorfozo na zunaj, si je pobril svoje znamenite kodre.

Delo na psihi lika je bilo enako, če ne celo bolj zahtevno. Igralec je obiskal marince v vojaškem oporišču Camp Pendleton: »Kot bi stopil v povsem drugačen svet. Če so vstali, so imeli razlog. Nikoli niso odmaknili oči s sogovornika. To je moja generacija. Na bojni črti so doživeli precej strašne, krvave reči. Naučil sem se neprecenljivih reči. Zgodbe in čustva, ki so jih delili z menoj, so postale del Loganovega bitja.«

Film so v celoti posneli v Louisiani – zgodbo, ki se v knjigi odvija v Severni Karolini, so namreč preselili v New Orleans: »Snemati tam je bila velika odločitev; a vesela sem, da smo jo sprejeli,« pravi Di Novi. “Mesto premore nekaj čarobnega; ljudje in zaliv so naravnost mistični, vpliv cajunske kulture je edinstven. To filmu da povsem drugačen otip in okus. Scott je odlično izkoristil bujnost in čutnost okolja.«

Seveda so izkoristili tudi ostale lokacije ob jezeru Pontchartrain; med najbolj pomembnimi je bržkone svetilnik v Port Eadsu na južni konici reke Mississippi in ena redkih zgradb, ki so še stale po orkanu Katrina. Svetilnik je videti na fotografiji, ki Logana pripelje do Beth: »Nekateri verjamejo, da se nam poti križajo po naključju, drugi so prepričani, da nas združuje usoda, « povzame Hicks. »V vsakem primeru si, če najdeš ljubezen, srečnež.«

O igralcih

Zac Efron (Logan Thibault) je pred kratkim posnel komedijo Liberal Arts, novi film Ramina Bahranija in triler The Paperboy z Nicole Kidman. Glas je posodil liku v risanki Dr. Seuss’ The Lorax, videli smo ga v New Year’s Eve in v Charlie St. Cloud po istoimenskem romanu, v komični drami 17 Again, v priredbi romana Roberta Kaplowa Me and Orson Welles ob Benu Chapinu in Claire Danes in v tretjem filmu iz uspešne franšize High School Musical 3: Senior Year, ki je ob otvoritvenem koncu tedna navrgel rekorden dobiček med muzikali. Ob zvenečih imenih je igral v uspešnici Hairspray in se ves čas neopazno udinjal tudi na TV: nase je opozoril v z emmyjem nagrajenem fenomenu High School Musical in vlogo nato ponovil v High School Musical 2, ki je presegel vse rekorde gledanosti na kabelskih postajah; gostoval je v serijah Summerland, The Suite Life of Zack & Cody, ER, The Guardian in C.S.I. Miami. Igral je tudi v muzikalih na gledaliških odrih in pred kratkim ustanovil lastno produkcijsko hišo, za katero razvija več projektov.

Taylor Schilling (Beth Green) se hitro uveljavlja kot zelo iskana filmska in TV igralka. Videli smo jo v priredbi romana Ayn Rands Atlas Shrugged, sicer pa je najbolj znana po vlogi v seriji Mercy. Na velikih platnih je debitirala ob Meryl Streep v Dark Matter, pred kratkim pa je v režiji Bena Afflecka posnela dramo Argo.

Blythe Danner (Ellie Green) ima za seboj silno raznoliko in zavidanja vredno kariero na TV, filmu in gledaliških odrih. Med njenimi filmi velja omeniti The Prince of Tides v režiji Barbre Streisand, tri filme Woodyja Allena (Husbands and Wives, Alice in Another Woman), Mr. and Mrs. Bridge z Joanne Woodward in Paulom Newmanom, The Great Santini, Meet the Parents, Meet the Fockers, Sylvia ob hčerki Gwyneth Paltrow in, nedavno, Waiting for Forever z Richardom Jenkinsom ter The Lightkeepers z Richardom Dreyfussom. Na TV si je prislužila dva emmyja za vlogo v seriji Huff in se za kipec potegovala še štirikrat – za TV filma We Were the Mulvaneys in Back When We Were Grownups (ta ji je prinesel tudi nominacijo za zlati globus) ter dvakrat za gostujočo vlogo v humoristični nanizanki Will and Grace. Na obsežnem seznamu TV filmov (med njimi precej za ameriško javno TV) so še The Seagull, Candida, Eccentricities of a Nightingale, A Love Affair: The Eleanor and Lou Gehrig Story, Guilty Conscience, A Call to Remember… Nazadnje smo jo videli v neodvisnem Hello I Must Be Going.

Riley Thomas Stewart (Ben), znan tudi kot »kralj lego kock«, je prvo delo pred kamerami dobil v oglasu za igračke, nato pa se je hitro prebil na TV in se pojavljal v serijah, kot so 90210, House, MD in How I Met Your Mother. Na velikih platnih je debitiral v filmu Jodie Foster The Beaver, z Anno Paquin pa že snema komedijo Straight A's. Malček je zagret oboževalec filmov o Indiani Jonesu in si nadvse želi biti glavni junak lastnega akcijskega filma.

Jay R. Ferguson (namestnik šerifa Keith Clayton) je začel igrati pri 14-ih v seriji Ponyboy in nato nadaljeval na TV, filmu in v gledališču. Trenutno kritike in gledalce navdušuje v nadaljevanki Mad Men, videli pa smo ga tudi v serijah Sleeper Cell, Surface, Easy Money in Evening Shade. Na velikih platnih je igral v The Killer Inside of Me in Higher Learning Johna Singletona.

Adam Lefevre (sodnik Benjamin Clayton) je precej igral na gledaliških odrih, na filmskih platnih pa je krst doživel v Return of the Secaucus 7 in nato igral v prek 75 filmih, med njimi v Only You, Rounders, You Can Count on Me, Hitch, She's Out of My League…Na TV je igral v miniserijah Empire Falls, I'll Take Manhattan in Storm of the Century, v filmu Recount in gostoval v neštetih nadaljevankah in nanizankah. Je tudi dramatik in pesnik; njegove gledališke igre so na oder postavili v New Yorku, v Dallasu in Louisvillu, pesmi pa je izdal v zbirki Everything All At Once.

O ustvarjalcih

Scott Hicks (režiser) je kot režiser, producent in scenarist prejel nemalo nagrad in priznanj. Njegov film Shine, velika mednarodna uspešnica, se je potegovala za sedem oskarjev, med njimi za režijo in izvirni scenarij; kipec je dobil Geoffrey Rush za glavno vlogo. Film se je potegoval tudi za zlati globus in nagrade cehov režiserjev in scenaristov ter prejel več baft in nagrad Avstralskega filmskega inštituta. Hicks, ki ima še emmyja za režijo dokumentarne serije Submarines: Sharks of Steel in nagrade treh mednarodnih filmskih festivalov za film Sebastian and the Sparrow, je prvi film za velike studie posnel leta 1999: Snow Falling on Cedars se je potegoval za oskarja za kamero. Sledili so priredba romana Stephena Kinga Hearts in Atlantis z Anthonyjem Hopkinsom, No Reservations s Catherine Zeta-Jones, celovečerni dokumentarec o skladatelju Philipu Glassu GLASS: A Portrait of Philip in Twelve Parts in The Boys Are Back s Clivom Owenom. Hicks, sicer član ameriške in britanske filmske akademije, lastnik obsežnega družinskega vinograda v domači Avstraliji in goreč podpornik umetnosti, je tudi vrhunski fotograf in je za ameriško TV posnel precej dovršenih oglasov – dva od njih sta stalna eksponata v newyorškem Muzeju sodobnih umetnosti.

Nicholas Sparks (avtor knjižne predloge) se je v otroških letih z družino precej selil. Na koncu so se ustalili v okolici Los Angelesa in Sparks je dobil štipendijo za študij na ugledni univerzi Notre Dame, za katero je z ekipo podrl rekord v teku s štafeto (rekord še vedno velja). Po poškodbi je med okrevanjem napisal svoj prvi roman, drugega nekaj let kasneje, a nista bila objavljena. Za preživetje je opravljal vsa mogoča dela – delal je kot natakar, prodajalec po telefonu, ocenjevalec nepremičnin… – in celo osnoval lastno (neuspešno) obrtniško podjetje, dokler ni leta 1990 spisal knjigo z dobitnikom olimpijske zlate medalje Billyjem Millsom. Štiri leta pozneje je v šestih mesecih napisal The Notebook, ki je izšla pri Warner Books. Sledile so Message in a Bottle, A Walk to Remember, The Rescue, A Bend in the Road, Nights in Rodanthe, The Guardian, The Wedding, True Believer, At First Sight, Dear John, The Choice, The Last Song, spomini Three Weeks With My Brother, ki jo je napisal z bratom Micahom, Safe Haven in The Best of Me. Vse knjige so postale uspešnice in so prevedene v prek 45 jezikov; na velika platna so doslej poleg Talismana prelili Message in a Bottle, A Walk to Remember, The Notebook, Nights in Rodanthe, Dear John in The Last Song. Lasse Hallström že snema priredbo njegovega romana Safe Haven.

Will Fetters (scenarist) je študiral politologijo in finance in se nameraval vpisati na pravo, ko se je njegov nesporazum z roko pravice razbohotil v zamisel za film. Končal je šolo in začel pisati osnovo za nekaj, kar se je razvilo v njegov prvi izvirni scenarij Memoirs, ki je postal film Remember Me. Potem je zasnoval novo verzijo filma A Star is Born in trenutno prireja spomine Normana Ollestada Crazy for the Storm. Sodeluje tudi z mrežo ABC – zanje pripravlja dramo o mladostnikih, ki po washingtonskih hodnikih moči in oblasti prehajajo v svet odraslih. Trenutno nima nobenega namena študirati prava.

Denise Di Novi (producentka) se je kot producentka prvič preizkusila pri kultni komediji Heathers in nato dolga leta sodelovala s Timom Burtonom – zanj je producirala raznolike uspešnice, kot so Edward Scissorhands, Batman Returns, The Nightmare Before Christmas, Ed Wood in James and the Giant Peach. Med njenimi zgodnjimi dosežki so nova verzija filma Little Women, Practical Magic in Message in a Bottle po romanu Nicholasa Sparksa, sledili pa so A Walk to Remember (še en po Sparksovem romanu), What a Girl Wants, The Sisterhood of the Traveling Pants, Lucky You, The Sisterhood of the Traveling Pants 2, Nights in Rodanthe (spet po Sparksovem romanu), Ramona and Beezus, Monte Carlo, Life As We Know It in Crazy, Stupid Love. Preizkusila se je tudi na TV: bila je izvršna producentka projektov Eloise at Christmastime, Eloise at the Plaza, The ‘70sin kritiško hvaljene serije The District. Začela je kot novinarka in nato urednica za National Observer in nato presedlala k filmski industriji kot publicistka. Leta 1980 je postala vodja produkcijske družbe v Montrealu Film Plan; ko se podjetje preselilo v Los Angeles in se pridružilo podjetju Arnolda Kopelsona Film Packages, je novo službo našla pri New World Pictures kot podpredsednica produkcije in potem kot neodvisna producentka zanje. Med leti 1989 in 1992 je bila šefinja studia Tim Burton Production in nato pod okriljem Columbie ustanovila lastno podjetje Di Novi Pictures. Trenutno ima pogodbo za produkcijo naslovov z Warner Bros. Pictures in razvija nove projekte, med njimi The Illustrated Man po zbirki zgodb Raya Bradburyja, Last Summer of You and Me po knjigi Ann Brashare, The Jetsons in Larklight po romanu Philipa Reeva.

Kevin McCormick (producent) je predsednik produkcijske hiše Langley Park Pictures pod okriljem Warner Brosa. Nazadnje je produciral novo verzijo komedije Arthur z Russellom Brandom. Pred tem je bil od leta 2008 predsednik produkcije pri Warner Bros. Pictures, kjer je nadzoroval ustvarjalno ekipo in razvoj filmov, ki jih je podjetje produciralo. Nadzoroval je tudi londonsko pisarno in med svojim mandatom poskrbel za filme, kot so Gran Torino, Get Smart, The Dark Knight, Harry Potter and the Half-Blood Prince, The Informant, The Hangover… Preden je postal predsednik produkcije, je bil od leta 1999, ko se je pridružil podjetju Warner Bros., podpredsednik produkcije.

Komentarji

27.3. 2012 ob 17:25

Komi čakam ♥ ;)** Zac love u :P

— PlisDaPridmNaPoljaneBogMoj
27.3. 2012 ob 22:28

komaj čakam ta film. Obožujem sparksove romane in sm prepričana da bo ta film dobr!

— žnj.
1.4. 2012 ob 16:03

joooooooooooj! Lepi Zac se vrača:)všeeeč!

— Sijena
6.4. 2012 ob 19:19

oooooo končno novi film z ZACOM <3:)*<3

— suza
8.4. 2012 ob 23:25

slovenski naslov bi lahko bil drugačn. vsaj sreča al neki :/

— talisman
9.4. 2012 ob 21:55

komi čakam film zgleda bo dober

— katarina
19.4. 2012 ob 9:07

Film je biu zakon. Vreden je ugleda!!!
Uživite ob gledanju :)

— T2
20.4. 2012 ob 22:16

film je vreden ogleda, vsekakor, zgodba je zelo prijena in zanimivo izpeljana. čustva so prisotna. igralci pa vsakemu gre pohvala . :)
še enkrat bi ga šla gledat

— filmofil
23.4. 2012 ob 11:38

Film je povsem povprečen, pričakovala sem veliko več, iz dvorane sem odšla razočarana :/

— Vilka
27.4. 2012 ob 8:13

Film je preprosto odličen!!! Še posebej ker v njem igra Zac <3 <3 :******

— :D****
30.4. 2012 ob 8:24

Eden redkih filmov, ki bi ga šla gledat ponovno. Pa še tale Zac me izredno spominja na Toša P..

— Nani
3.9. 2012 ob 16:39

Film bo všeč nezahtevnim gledalcem, ki se še niso preobjedli predvidljivih holivudskih romantičnih zgodbic. Cuker, cuker in še več cukra. Tudi Zac je že kdaj boljše igral. Zame je edina pozitivna plat le fotografija. Na trenutke je prav luštna.

— Nastazija
5.9. 2012 ob 17:22

fuul dober film..eden najbolših

— naty
19.9. 2012 ob 19:16

in zdej je film najboljši zato k v njemu igra Zac??

— ziga
16.2. 2013 ob 12:16

Tako slabega filma si že dolgo nisem ogledala. Tale glavna igralka je tako slabo igrala da kar glava boli.
Tisti ki si radi ogledate kakšen zares dober film, se temu na veliko izognite. Mene je pritegnil trailer in sem bila na koncu čist razočarana.

Lp

— Miša
16.2. 2013 ob 18:42

Mene pa zanima če se kje kupi film na dvd ju Talisman?Ker ga že nekaj časa iščem...

— Teja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.