Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Talec

akcijski triler
Bi žrtvovali družino zato, da bi rešili svojo?
Na sporedu od: 26.5.2005, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2005
Država: ZDA, Nemčija
Scenarij: Doug Richardson
Režija: Florent Siri

O zgodbi

Zaradi ponesrečenih pogajanj, katerih rezultat je bila smrt matere in otroka, pogajalec losangeleške policije Jeff Talley zapusti Los Angeles in se zaposli kot šef policije v mirnem mestecu Bristo Camino v okrožju Ventura.

Ko trije najstniški prestopniki sledijo neki družini domov, da bi ukradli njihov avto, se izkaže, da so izbrali napačno hišo na napačen dan. Trojica se znajde ujeta v milijone vredni hiši na obrobju mesta, ki pripada pokvarjenemu računovodji. V paniki najstniki vzamejo družino za talce in Talleya spravijo v natančno tak položaj, kakršnega si ni želel nikoli več doživeti.

O produkciji

Produkcija je bila precej zahtevna. Najprej so dolgo iskali primerno hišo, ki bi ustrezala vsem zahtevam. Tesno so sodelovali s strokovnjaki iz ekip SWAT, da bi bil pogajalec čimbolj prepričljiv. Tudi fizično ni bilo lahko, saj so poleg treh tednov nočnih snemanj v in okrog hiše snemali tudi v Malibuju in v studiu v Raleigh Studios v Hollywoodu. Snemanje je trajalo štiri mesece. Rrežiser rad snema ponoči in skupaj z direktorjem fotografije sta poskrbela, da sta noč in tema dodatna lika v filmu.

O igralcih

Bruce Willis (Jeff Talley) je prvič opozoril nase s TV serijo Moonlighting leta 1985, svetovno slavo pa je dosegel s filmom Die Hard l. 1988. Nastopal je v vrsti akcijskih uspešnic, med njimi Armaggedon, The Fifth Element, The Last Man Standing in številnih drugih. Dela tudi kot producent in piše filmsko glasbo.

Kevina Pollaka (Walter Smith) lahko med drugim vidite v filmih Willow, Ricochet, Wayne's World 2, The Usual Suspects, End of Days, The Wedding Planner in številnih drugih. Dela tudi kot producent in pisec.

Jimmy Bennett (Tommy Smith), letnik 1996, je prvič nastopil v filmu Daddy Day Care in nadaljeval s filmi The Polar Express, The Amityville Horror in očitno se mu obeta dobra filmska kariera.

Michelle Horn (Jennifer Smith) je nastopila v filmih Stuart Saves His Family, Return to the Secret Garden, The Ruby Princess Runs Away in številnih drugih, posodila pa je tudi glas mladi Kiari v Disneyjevem Lion King II: Simba's Pride.

Ben Foster (Mars Krupcheck) je nastopal v TV seriji Six Feet Under in v filmih Counterfeit, I've Been Waiting For You, The Laramie Project in številnih drugih.

Jonathan Tucker (Dennis Kelly) je igral v filmih Sleepers, Virgin Suicides, The Texas Chainsaw Massacre in drugih.

Marshall Allman (Kevin Kelly) je šele na začetku kariere in je doslej nastopil v filmih Starcrossed, Shallow Ground, in Little Black Book, pravkar pa snema film Dishdogz.

O ustvarjalcih

Florent Emilio Siri je študiral filmografijo na Sorboni v Parizu, med drugih tudi pri Erichu Rohmerju. V Franciji je posnel filma Une minute de silence in Nid de guepes (mednarodno znan kot The Nest), za katera je napisal tudi scenarij. Režiral je dve video igri iz serije Splinter Cell, Talec pa je njegov prvi ameriški film.

Doug Richardson je napisal scenarije za filme Die Hard 2, Bad Boys, Money Train, Die Hard 4, katerega snemanje pripravljajo in še druge.

Giovanni Fiore Coltellacci je kot direktor fotografije ali snemalec druge ekipe sodeloval pri številnih evropskih filmih, v Ameriki pa med drugim pri filmih Popeye, Red Sonia, Regarding Henry, Wolf in drugih.

Komentarji

10.4. 2005 ob 3:01 zvezdica

Film je na začetku zanimiv toda proti koncu se že občuti preveč zaigranosti. Človek pobere kar nekaj krogel ter vbodov pa še kar preživi da lahko zažge hišo. Bruce Willis kot policist ima preveč "moči" nad vsem dogajanjem. To je ne realno. Drugače je pa film kar vredu za gledat. Samo zgodba je malenkost težko razumljiva. LP

— Matthew
15.4. 2005 ob 22:54 zvezdica

Zgodba je zanimiva, nenehno dogajanje brez dolgovezenja. Pa tudi Willis ni v njegovi tipični herojski vlogi. Priporočam ogled !

— hacker
29.4. 2005 ob 15:17 zvezdica

Bruce Willis se po mojem občutku zelo dobro pokaže v vlogi pogajalca, čeprav filmu zmanjka nekaj napetosti. Film je zelo v redu in priporočam njegov ogled.

— Andrew
24.5. 2005 ob 6:49

tud jaz priporočam ogled filma. sem ga gledal pred približno dvema mescoma pa morem rečt da je precej zanimiv in napet :)

— Nobody
26.5. 2005 ob 14:04 zvezdica

PO MOJEM MNENJU FILM NI TOLK SLAB IMA + IN - AMPAK + PREVLADAJO, BI PA PODAL KOMENTAR IZTOKU GARTNERJU,PREDEN ZACNE SPET "BRIHTOLIRAT" Z SVOJIMI KLASIČNIMI FORAMI :LJUDEM,KI NISO NADARJENI,A SE ŽELE UVELJAVITI,NE PREOSTANE NIČ DRUGEGA,KOT DA GRAJAJO PRAVE TALENTE <= TALE CITAT JE OD ČEHOVA,PA SE MOJ DODATEK :FILMI SO MIŠLJENI KOT ZABAVA OZ. NEKAJ KAR NAS ZAMOTI OD RESNIČNOSTI ZA URO ALI DVE IN JE LOGIČNO,DA SO BOLJ ALI MANJ NEMOGOČE SITUACIJE IN "SMEŠNI/TRAPASTI" DIALOGI,ERGO ČE BI DALI V FILME RESNIČNOST,NAJBRŽ NEBI BILI VEČ TOLIKO ZABAVNI IN BI IZGUBILI SVOJ SMISEL, TOREJ GARTNER,DEJ SE MAL NAKULIRI!!!

— Robert
26.5. 2005 ob 21:43

za moje pojme je bil fil odličen...res mi je bil všeč in sem zelo uživala..motilo me je samo na koncu, ko zažigajo hišo in ko se rešujejo...no le to je malo predolgo...drugače pa je ful zelo v redu.in ga priporočam :) ;)

— Neža
26.5. 2005 ob 22:04 zvezdica

Definitivno najslabši film od Willisa. Pristaš njegovih filmov, samo ta pa je bil zanič. se mu oprosti, ker je v letih. začetek filma je res bil obetavn, pol pa samo še en mit. če pa grete v kino gledat filme, ker so (citat zgoraj) "FILMI MIŠLJENI KOT ZABAVA OZ. NEKAJ KAR NAS ZAMOTI OD RESNIČNOSTI ZA URO ALI DVE" potem pa lahko greste gledat tud risanke. film je umetnost in se ga kot ostale umetnosti lahko sodi po kriterijih. sicer pogosto sub jektivnih, a vendarle. temu bi dal 1., pride pa sin city ven, ki je v ameriki že raztural. bo boljše

— bo že tak
29.5. 2005 ob 21:41 zvezdica

Die Hard za člane stranke upokojencev Slovenije. Ko človek gleda film tipa Hostage, se vpraša, zakaj so ga sploh posneli. Ali še boljše, zakaj ga je posnel Bruce Willis. Če namreč Bruce Willis posname film, kjer ni ravno Bruce Willis, je vse okej. Če Bruce Willis posname film, kjer je Bruce Willis, čeprav se ves čas obnaša kot da ni Bruce Willis, pa je nekaj hudo narobe. Še posebej če se znajde med dvema ognjema, v igri dveh različnih skupin kriminalcev, ki ga obračajo kot popolnega začetnika. Kot nekoga, ki ne bi nikoli igral v serialu Die Hard, ali če hočete, v filmu Armageddon. In tu je napaka. Napaka, ki ne bo motila le članov naše stranke upokojencev. Bruce namreč izgleda kot upokojenec, kar bi vžgalo v komediji. Okej, toda kaj, ko se Hostage jemlje smrtno resno. Tudi na začetku, ki obeta nekaj solidnega in svežega. Obeti se potem hitro spremenijo v zoprne klišeje, gledalcem pa ostane upanje na četrti del seriala Die Hard.

— iztok gartner
30.5. 2005 ob 17:48 zvezdica

Meni je film bil odličen, zanimiva zgodba, ves čas se nekaj dogaja. V glavnem si ga je vredno pogledat.

— aneya
2.6. 2005 ob 22:18 zvezdica

Noro dober film, Bruce se je spet izkazal. Zgodba dobra, realna, sploh nevem o cem govorite!

— Urosh
9.6. 2005 ob 2:26 zvezdica

moram priznat, da ob vsem crapu ki nam ga američani pošiljajo v kinematografe, tale film niti ni tako zelo napačen. seveda je potrebno kar nekajkrat zamižati na eno oko (naprimer ob neposrečeno odigranih čustvenih izbruhih bruca willisa, ob leseni igri njegove hčerke in še bolj leseni igri njegove filmske žene - še dobro da se obe pojavita na platnu samo za nekaj minut) ampak suma sumarum, je zadeva dokaj prebavljiva, zgodba še kar v redu, napeta, Ben Foster (Mars) je odlično odigral psihopatskega morilca, definitivno pa je ta film še en lep dokaz da "solze" niso primerne za železne junake tipa "die hard" ... upam da se bo bruce willis sčasoma s tem sprijaznil in se v prihodnje raje držal svojega slavnega ciničnega nasmeha ... mislim da bi mu bil za to marsikdo hvaležen :-) ocena 6/10

— Lenča
23.6. 2005 ob 23:34 zvezdica

ej , men je tuki ful usec bajta v kateri se use to dogaja.sam res.glede filma ne . -sploh ni slb pa mislm da je vredn ogleda. ce si zravn kups se kokice je pa sploh supr.

— gues my name
27.6. 2005 ob 12:46 zvezdica

Če še niste gledali ne berite ;) Dobra zadeva tudi za gledalce, ki ne gledajo akcije zaradi akcije, da poleg ogleda filma tudi malo razmišljajo. V filmu je kup ene simbolike, ki niti slučajno ni tam po naključju. Se vidi, da film ni tipična hollywoodska produkcija. Drugačni slog režije, ne-mtv-jevska kamera (kjer ne leti vse po zaslonu), liki odigrani dobro. Vsak igralec bi se moral zavedati, da je treba igro in like ki jih igra razvijati in iskati nove načina izražanja. Brucu Willisu to zelo uspeva. Še vedno je macho, še vedno je tisti frajer, obvlada sceno in še ni za staro šaro. Še vedno zna Die Hardovsko pospraviti zlikovce in biti tisti junak, ki reši situacijo. No to pot je vnesel v svojo vlogo tudi čustveno plat očeta, ki ima svojo družino v nemilosti mogočnega koncerna/mafije/tero ristov, ki ne izbirajo sredstev, da pridobijo nove načine za pranje svojega keša. Ker vemo - kaj pa je človeško življenje v primerjavi z mrd dolarji. Kot produkt današnje "demokratične" Amerike je Mars Krupcheck. Ta tretji izmed najstnikov, ki vdrejo v Smithovo hišo (Smith je računovodja koncerna, ki opravlja off-shoring in načine finančnih investicij). Odlična igra mladega Bena Fosterja. Četudi je serijski morilec, občutiš njegove notranje demone, kako je izmučen od bremena življenja, ki mu leži na duši in kako to hladnokrvno prenaša na svojo okolico. Če je bil kdo pozoren na sceno, ko Mars zažiga hišo in ko hoče zažgati še Jeffa in Jennifer izgleda kot kakšen angel maščevanja - podobno kot Brandon Lee v Vrani, le da se Mars maščuje sistemu, imaginarnemu, ki ga je ustvaril...V tistem trenutku izgleda kot trpinčen Jezus, Jennifer pa kot Marija poosebljena nedolžnost in dobrota - pa poudarjam da sem ateist. Mogoče se je še komu vtisnil ta prizor iz filma. Prav ta trenutek, ko si Mars in Jennifer zreta v oči verjetno pomaga Marsu, da vsaj za trenutek spozna svoje grehe in zažge sebe...Genialno moram rečt. Skozi Marsa vidimo, kako Amerika poka po šivih, kako se dobesedno vsakemu najstniku pod vplivom okolice lahko utrga. Zanimiv je še prizor, kjer v končnem obračunu Smith celo zahteva, da zlikovci ubijejo Jeffa Talleya, medtem ko je ta rešil iz ognjenih zubljev njegova dva otroka. Skoraj 100% sem bil, da bo Smith ubil ali vsaj streljal na Talleya, a se potem povsem skesa in če hočete je očaran nad pristnostjo čustev Talleya do svoje družine. V glavnem film se lepo izteče, pusti še nekaj odprtih vprašanj in dober občutek. Moja ocena 8/10.

— Skylax
30.6. 2005 ob 13:44 zvezdica

Sicer nisem ravno pristašica akcij vendar me je tale presenetila. Dobesedno sovražim in preziram predvidljivost filmov in temu je po dolgem času uspelo, da sem samo čakala kaj se bo zgodilo... Mislim, da bi jim težko uspelo bolje. Mogoče malo moti to da je Bruce spet THE ONE AND ONLY BEST ampak se to precej dobro skrije ko končno pokaže tudi svojo ranljivost! Konec - fenomenalen! Preprosto... Šla sem gledat ker ni bilo drugega, odločila sem se zadnji trenutek in ni mi žal. Niti slučajno. Zadeva te res prevzame in je na trenutke prav grozna. Določeni prizori so zares dodelani in veliko ti jih ostane v glavi - kolega je že omenil prizor iz oči v oči, osebno sem si zapomnilaše prizor ko se Talley in Mars gledata (spet) iz oči v oči ko gre talley po ranjenega Smitha in ne veš kaj bo naredil Mars - zmrazijo zlobne ledene "žleht" zapsihirane oči in pa prizor ko Mars vrže dol enega izmed bratov in nato drugega prestreli ko ga ta drži v naročju - hud je prizor ko vrženi revež v zadnjih vzdihljajih gleda v obraz prestreljenega mrtvega brata... Super film. Nepredvidljivost dogodkov rules!!!

— Metka
15.8. 2005 ob 12:49

nevem jst nisem tocno vedla kaj grem gledat u kino in me je film prov presenetu..men je bil ful usec...res sploh pa k nisem vedla kaj se bo sploh dogajal...res mi je bil usec komi cakam da pride na dvdeje ..

— manca
19.8. 2005 ob 23:20

Men je pa ta film full ql. Tiste skromni 2h sm kr not padu in kar naenkrat ga je blo konc. Res v filmu je zmeraj kaj napetega in kar ne moreš it stran od tv-ja:-). Ga priporočam da si ga ogledate.

— Ql Film
4.3. 2009 ob 0:00

to je zakon!!! morte to pogledat :)

— Mrs.MATEJA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.