Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Taksi 5

Taxi 5
akcijska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 19.4.2018, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2018
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian
Peto nadaljevanje najslavnejše francoske akcijske komedije, ki jo je pred skoraj 20 leti režiral Luc Besson. Policijski uslužbenec, ki ga premestijo na policijsko postajo Marseilla, dobi nalogo prijeti skupino italijanskih roparjev v ferrarijih. Pregoni po ozkih ulicah in tudi po avtocesti bodo tudi tokrat v obilju, v tem nadaljevanju pa bo imel eno ključnih vlog legendarni beli peugeot 407.

Sylvaina Marota (Franck Gastambide), pariškega policista in izjemnega pilota, proti njegovi volji premestijo v občinsko policijsko enoto v Marseillu. Nekdanji komisar Gibert (Bernard Farcy), ki je postal župan mesta in ima po vseh sondažah sodeč skrajno nizko podporo, mu zaupa pomembno nalogo: zaustavil naj bi zloglasno »tolpo Italijanov«, ki, oboroženi z rohnečim ferrarijem, kradejo dragocene dragulje. Da mu uspe, Maroti ne preostane drugega, kot da se spajdaši z Eddyjem Makloufom (Malik Bentalha), pranečakom slovitega taksista Daniela in najslabšim voznikom t.i. »turističnega vozila s šoferjem«, ki pa je edini, ki bo zmogel dobiti nazaj legendarni beli taksi.

Igrajo še Édouard Montoute, Salvatore Esposito, Sabrina Ouazani, Ramzy Bédia, igralec in pevec Monsieur Poulpe ter reper Soprano.

Gastambide je tudi režiral po scenariju, ki ga je spisal skupaj s Stéphanom Kazandjianom in Lucom Bessonom; slednji je film produciral, izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Vincent Richard, scenograf Samuel Teisseire in kostumografinja Claire Lacaze.

Franck Gastambide in Malik Bentalha sta velika oboževalca franšize Taksi, a tudi povsem nova, drugačna generacija od tiste, ki je ustvarila predhodne štiri legendarne filme. »Že takoj na začetku sva si razjasnila, da nikoli ne bova Samy Naceri in Frédéric Diefenthal,« pravi režiser in glavni igralec, omenjajoč glavni igralski par iz prejšnjih Taksijev. »Spraševala sva se, kako v franšizo vnesti nekaj novega, posebnega. Nekaj v koraku s časom. Za to je poskrbel Malik, eden najbolj zabavnih ljudi v Franciji dandanes; za to so poskrbele moje režijske sposobnosti. In skupaj sva v filmi prav nenavaden par – tako kot v resničnem življenju. Če imaš jajca, da posnameš nov film v legendarni franšizi, se moraš dobro zavedati svojih prednosti in tega, česa ne smeš spreminjati. Nisva Sanny in Frédéric in ne moreva ju posnemati. Najti sva morala lasten slog.«

Vsekakor je nastal film za oboževalce franšize. »To ni preračunljiv film,« zagotavlja režiser. »Gre za Taksi, ki so ga posneli otroci Taksija. Potrudila sva se vanj vnesti svoje srce, saj sva o tem sanjarila že od malih nog.«

Seveda je bilo režiserju v veliko pomoč tudi dejstvo, da je na producentskem sedežu sedel legendarni filmski ustvarjalec Luc Besson. »Luc je v projekt in naju vložil res ogromno časa,« pove Gastambide. »Bila bi razočarana, če ga ne bi. Od nekdaj sva sanjarila, da bi kdaj delala z njim. Jaz sem dobro vedel, da se bom ob njem veliko naučil. Podpiral naju je. Meni je bil vedno na voljo, če sem imel kakšno vprašanje – sploh glede kaskaderskih prizorov. Kot oče mi je bil. A nikoli ni prišel na snemanje. 'Če me ekipa vidi tam,' nama je rekel, 'bodo mislili, da sem te prišel nadzorovat. Tako pa bodo vedeli, da si ti šef.'«

Komentarji

15.3. 2018 ob 17:53

https://youtu.be/CFhjyA77f7U

— Teaser
2.9. 2018 ob 1:56

Dober film.

— Allroad

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.