Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Tajkun

kriminalka, drama
Spoznajte rojstvo ruskega kapitalizma!
Podnapisi
Na sporedu od: 13.11.2003, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Leto: 2002
Država: Rusija, Francija
Jezik: ruščina
Scenarij: Aleksandr Borodyansky, Yuli Dubov, Pavel Lungin
Režija: Pavel Lungin
Producent: Catherine Dussart
Tajkun je najuspešnejši film z ruskega področja v zadnjih letih, prikazuje pa vzpon kapitalizma v postsovjetski Rusiji. Lik tajkuna se zgleduje po resničnem mogulu Borisu Berezovskemu, ki naj bi bil celo med financerji filma.
Film se začne z umorom enega najbolj razvpitih ruskih podjetnikov - Plata Makovskega. Plato in njegovi štirje prijatelji se leta 1988 odločijo, da bodo pustili študij in se podali v novopodjetniške vode post-socialistične Rusije. Pet prijateljev si kapitalizem razlaga na svoj način in kmalu se izkažejo kot strokovnjaki za lov v kalnem; njihovo majhno podjetje preraste v mogočni finančno-medijski imperij, ki jim ga zavidajo tako drugi podjetniki, kot politiki in mafija. Eden redkih neskorumpiranih policijskih detektivov, pa kljub številnim pritiskom s samega vrha države, razkrije ozadje umora ter tudi nenavadni preobrat in konec zgodbe; pri tem pa nas popelje skozi Platojevo nenavadno pot do vrha. Poznavalci pravijo, da je film narejen po resnični zgodbi o Borisu Berezovskemu.

Najboljši ruski box-office hit zadnjega

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.