Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Usodna oboževalka

triler
Na sporedu od: 8.5.2003, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Scenarij: Philip Schneider, Charles Bohl, Phil Schneider, Charlie Bohl
Režija: John Polson

Zgodba

Ben Cronin živi popolno življenje: ima mnogo prijateljev, čudovito dekle, poleg tega pa je na odlični poti za pridobitev štipendije za športnike. Toda pot do uspeha nikakor ni lahka... Poleg napornih vsakodnevnih treningov in dela v bolnišnici, je del njegovega vsakdanjika tudi njegovo čudovito, ljubeče dekle, gimnazijka Amy. Toda pravljica ne traja dolgo....

Njegovo svetlo in gotovo prihodnost na glavo obrne prihod skrivnostne zapeljivke, Madison Bell. Novinka se zelo hitro začne sukati okrog perspektivnega plavalca in njuna začetna, zelo nedolžna srečanja, dobivajo iz dneva v dan večji pomen. V to je prepričana predvsem Masidon, ki od njunega odnosa želi več...kar največ. Njeno zapeljevanje je le začetek. Kmalu namreč postane Benova največja "oboževalka" in nepričakovana nočna mora. Njena vse hujša obsedenost se sprevrže v izdajstvo, norost in na koncu celo v umor.

Režiser

John Polson (režiser) je nagrajeni igralec in režiser ter ustanovitelj največjega avstralskega festivala Tropfest, posvečenega kratkim filmom. Njegovo režiserko delo vključuje tri priznane kratke filme in celovečerni film "Siam Sunset", ki je prejel prestižno nagrado Rail D'Or na filmskem festivalu Cannes, Australian Film Institute pa ga je nominiral za najboljši film. Novembra 1997 je Polson prejel nagrado Byrona Kennedyja na AFI Awards za svoj prispevek pri avstralski filmski industriji.

Kot igralca smo ga pred kratkim videli v uspešnici "Misija nemogoče II", ob Hughu Grantu pa je zaigral tudi v filmu "Sirens". Za vlogo v filmu "The Sum of Us" je prejel nagrado Australian Film Critics Circle Award, za vlogo v filmu "The Boys" pa mu je Australian Film Institute podelil nagrado za najboljšega stranskega igralca. Polson je igral tudi v filmih "Idiot Box", "Prisoners of the Sun", v mini serijah "Kangaroo Palace" in "Vietnam", in v televizijski produkciji "Dadah is Death". Prav tako ostaja izredno aktiven v gledališču, kjer je svojo kariero tudi začel.

Igralska zasedba

Jesse Bradford (Ben Cronin) je pred filmom "Usodna oboževalka" zaigral v celovečercu "Clockstoppers" in v psihološkem trilerju "According to Spencer", skupaj z Adamom Goldbergom. V veliki uspešnici, komediji "Bring It On" je nastopil skupaj s Kirsten Dunst, v filmu "A Soldier's Daughter Never Cries" pa so poleg njena zaigrali še Kris Kristofferson, Barbara Ershey in Leelee Sobieski.

Bradford si je prvič pridobil pozornost občinstva v kultni klasiki Stevena Soderbergha "King of the Hill", kjer je zaigral ob Spaldingu Grayu in Elizabeth McGovern. Tej vlogi, ki je naletela na pohvalo kritikov, je sledil lik v filmu "Romeo in Julija", kjer sta glavni in naslovni vlogi odigrala Leonardo DiCaprio in Claire Danes. Poleg tega smo Bradfordove vloge lahko spremljali še v filmih "Hackers", skupaj z Jonnyjem Lee Millerjem in Angelino Jolie, in "Far From Home: The Adventures of Yellow Dog".

Erika Christensen (Madison Bell) je v celovečercu "Preprodajalci" upodobila z drogami zasvojeno hčerko hčerko Michaela Douglasa. Celotna igralska zasedba, z oskarjem in zlatim globusom nagrajenega filma Stevena Soderbergha, je za svoje delo prejela tudi Screen Actor's Guild Award.

Erika je v komediji "Lahki dekleti" zaigrala skupaj s Susan Sarandon, Goldie Hawn in Geoffrey Rush. Poleg tega jo bomo videli tudi v filmu "Home Room".

Erika je gostovala v številnih humorističnih nanizankah, kot so "Frasier", "Tretji kamen od sonca", "The Geena Davis Show" in "Movie Stars", ter imela različne vloge v televizijskih serijah "Praksa", "Touched by an Angel", "Time of Your Life", "The Pretender", in "Nothing Sacred". The Hollywood Reporter jo je za vlogo v slednji nanizanki nominiral za najboljšo mlado igralko v televizijski seriji.

Shiri Appleby (Amy) je v seriji "Roswell", ki prepleta znanstveno fantastiko z realnostjo zgodnje odraslosti, igrala Liz Parker. Zasledili smo jo lahko tudi v televizijskih filmih "Perfect Family" ob Jennifer O'Neill in Bruceu Boxleitnerju, in "Family Prayers" ob Paulu Reiserju in Anne Archer. Poleg tega je nastopala tudi v seriji Normana Leara "Sunday Dinner".

Njen zadnji celovečerec je bil "A Time for Dancing" režiserja Petra Gilberta ("Hoop Dreams").

Kate Burton (Carla) je igrala v filmih kot so "Nezvesta", "The Ice Storm", "Zvezdniki", "August", "The First Wives Club", in "Big Trouble in Little China." Na televiziji se je pred kratkim spet pojavila kot Susan Alexander v "Praksi", gostovala pa je tudi v serijah Sidneya Lumeta "100 Centre St." in "Law and Order: Criminal Intent." Poletja preživi na gledališkem festivalu v Williamstownu (The Williamstown Theater Festival), kjer je pred kratkim zaigrala v Shakespearovi drami "The Winter's Tale" režiserja Darka Tresniaka.

Dan Hedaya (Coach Simkins) je zaigral ob Samuelu L. Jacksonu v filmu "Shaft", ob Denzelu Washingtonu v "Hurikanu", in upodobil Richarda Nixona v filmu "Dick". Nastopil je v skoraj 40 celovečercih, med njimi so tudi "Mulholland Drive", "The Addams Family", "The Seduction of Joe Tynan", "Blood Simple", "Marvin'ova soba", "Benny and Joon", "Searching for Bobby Fischer", "Maverick", "To Die For", "The Usual Suspects", "Clueless" in "The First Wive's Club".

Pristni Newyorčan se pogosto pojavlja tudi na televiziji. Verjetno je najbolj zaslovel z upodobitvijo Nicka Tortellija v humoristični nanizanki "Na zdravje". Poleg tega je igral v serijah "Hill Street Blues", "Zakon v L.A.", "Law and Order", "Družinske vezi" in "Homicide", ter v filmih "The Second Civil War", "Bounty Hunters", "Fallen Angel", Betrayal of Trust", in "The Whereabouts of Jenny." Hedaya je nastopil v tudi v številnih dramskih delih.

Produkcija

Pri filmu Usodna oboževalka sta združili moči dve neodvisni produkcijski hiši - GreeneStreet Films (ki je bila producent lanskega oskarjevega nominiranca "In the Bedroom" in uspešnice "Pińero") in Michael Douglas' Furthur Films, poleg tega pa še ekipa nadarjenih režiserjev, producentov in igralcev. Ta kombinacija je tovrstnemu žanru (trilerju) prinesla nekaj novega. Glavni igralci so najstniki, in ker GreeneStreet ter Furthur nista hotela razočarati potencialnega občinstva, je filmska ekipa pred produkcijo obiskala Westchester, newyorško gimnazijo, kjer je opravila številna srečanja z dijaki. "Izvedeli smo, da mladi ljudje hočejo videti film, ki ne poskrbi le za običajni trepet, temveč jim obenem predstavlja določen miselni izziv," pravi producent John Penotti.

Produkcijski hiši sta se s scenarijem Charlesa Bohla in Phillipa Schneiderja obrnila na Johna Polsona, avstralskega filmskega nagrajenca, igralca in režiserja. "Zamisel, da bi režiral film, ki vseskozi drži občinstvo na trnih, mi je ugajala," se spominja Polson. Prav tako so režiserja privabile teme Bohlovega in Schneiderjevega scenarija. "Zanima me ideja človeškega neuspeha," razlaga. "SWIMFAN je moralna zgodba o fantu, ki mu gre vse po maslu in ima vse pod nadzorom. Do ušes je zaljubljen v punco, pred njim je uspešna kariera. Njegova prihodnost se zdi čarobna. Potem pa nekega dne zagreši eno samo napako - a izredno veliko."

Polson se je povsem strinjal z željo producentov, da bi posneli drugačen najstniški triler. "Želel sem film, ki je inteligenten in občinstvu predstavlja določen izziv," pravi režiser. "Triler, ki slučajno govori o najstnikih, vendar pa ni 'najstniški triler.'"

V vrtincu razburljivih trenutkov je maturant Ben Cronin, čigar svetlo prihodnost uniči prihod zapeljivega dekleta. Ko je Bradford prebral scenarij za film SWIMFAN, se je hitro odločil: "Lik Bena Cronina me je zelo navdušil. Bena čaka čustveni preizkus - življenje se mu obrne na glavo. Je plavalec, ki si želi na olimpijske igre. Ko ga spoznamo, ni več težak, kakršen je bil nekdaj. Spremenila ga je njegova punca Amy. Ko pa v mesto pride novo dekle, Ben stori veliko napako."

"Novo dekle" Madison igra Erika Christensen, ki je prejela pohvale kritikov po celem svetu za vlogo problematične najstnice v filmu "Preprodajalci". Vendar pa le-ta še ni prišel na filmska platna, ko so iskali igralsko zasedbo za film SWIMFAN. Erika se je sprva potegovala za vlogo Benove ljubice Amy. Ko pa so Polson in producenti opazili njeno delo v Soderberghovem filmu so vedeli, da so našli svojo Madison. "Erika je v "Preprodajalcih" upodobila prebrisanost in ranljivost," pravi Polson, "in ravno to smo hoteli pri Madison. Če pogledamo njeni vlogi v filmih "Preprodajalci" in SWIMFAN, ni presenetljivo, da Cristensenovo privlačijo temnejši liki. Vendar pa sama vztraja, da Madison ni izključno zlo. "Všeč mi je, da je Madison v osnovi zlobni lik, " pravi igralka, "vendar pa je obenem tudi precej ranljiva. Nihče je ne razume." Erika prav tako ceni občasno nenavaden pristop k trilerju. "Ta film je nekako drugačen in to me je zelo navdušilo." Eden neobičajnih elementov zgodbe je dejstvo, da je Madison izvrstna čelistka. Christensenova je zato morala intenzivno vaditi. "Naučila sem se biti vsaj prepričljiva, če že ne dobra čelistka."

Lik Amy Miller je popolno nasprotje liku Madison Bell. Medtem ko je Madison obsedena, zapeljiva in nevarna, je Amy ljubezniva, odkritosrčna, sočutna, v Benovo življenje vnaša stabilnost. Za upodobitev Amyjinih kvalitet je bila izbrana Shiri Appleby. "Njeno delo smo občudovali v seriji 'Roswell' in bili mnenja, da bi bila popolno nasprotje Eriki in tako odlično dopolnila ljubezenski trikotnik," pravi Polson. "Shiri nas s svojo žilavostjo prepriča, da se lahko zoperstavi strah vzbujajoči Madison." Shiri pravi, da je Amy "poštena oseba, neverjetno odkrita glede svojih čustev do Bena, ustvarjalna in zabavna." Shiri je za vlogo morala pridobiti tudi določene fizične sposobnosti, med drugim se je morala za vrhunski podvodni prizor naučiti tudi podvodnega dihanja.

Erika Christensen se je morala naučiti igrati čelo, Jesse Bradford je treniral plavanje, s strogo dieto pa je pridobil trenirano, mišičasto telo vrhunskega plavalca. "Ponosen sem na svoje plavanje," pravi Bradford. "Mislim, da sem dovolj dobro osvojil tehniko, da sem prepričal ljudi, ki ne vedo o tem športu prav nič, in občasno celo tiste, ki se dobro spoznajo nanj.

Podvodni prizori so bili za vse velik izziv, zadnji teden so snemali v bazenu. "Težko je snemati pod vodo," pravi Polson. "Petkrat bolj zamudno je kot snemanje na suhem, nikamor se ne moreš premakniti, potrebno pa je tudi veliko časa za namestitev kamer."

Komentarji

17.7. 2006 ob 21:00

ljubim denisa!

— maya
18.2. 2007 ob 14:09

film mi je zlo všeč.je napet,zanimiv,skrivn osten...

— pikica
1.5. 2007 ob 17:04

ful dobr film!

— nika
21.6. 2010 ob 14:30

ta film smo gledali v šoli in je bil vsaj do takrat ko je učitelj ugasnil TV zelo zanimiv

— oj

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.