Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Svinjarija

komična kriminalna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 28.11.2013, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Jon S. Baird po romanu Irvina Welsha
Režija: Jon S. Baird
Film, posnet po romanu avtorja kultnega Trainspottinga, nas popelje v burno življenje policista Bruca, ki se redno predaja omamam alkohola, mamil, nepremišljenih seksualnih odnosov in prenažiranja s hitro prehrano. V največji užitek mu je ustrahovanje in izkoriščanje naivnega prijatelja Clifforda, toda ko mora zavoljo napredovanja razrešiti umor japonskega študenta, se Brucu začne podirati svet pod nogami. Meje med resničnostjo in namišljenimi prividi so vse bolj zabrisane in Bruce se znajde na nezadržni poti fizičnega in psihičnega propada.

Fanatični zadrogirani policaj z bipolarno motnjo manipulira in halucinira vse praznike, dokler ne sreča nekoga, ki mu je kos – samega sebe.

Spletkarski pokvarjeni policaj Bruce Robertson je na vrsti za napredovanje in bo naredil vse, da dobi, kar hoče. Dodelijo mu reševanje surovega umora, hkrati pa se počuti ogroženega od svojih kolegov, zato jih hoče Bruce očrniti kar pred nosom nič hudega slutečega glavnega inšpektorja Toala.

Ko kolege spre med seboj s tem, da jim ukrade žene in razkrije njihove skrivnosti, se Bruce izgubi v mreži prevar, ki je ne obvlada več. Njegova preteklost ga začne dohitevati, pogrešana žena, narkomanija in nezaupljivi kolegi pa načnejo njegovo duševno zdravje.

Zgodba se dogaja v Edinburghu, majhen del pa v Nemčiji. Snemali so v Stirlingu, Glasgowu, Belgiji, Hamburgu in Trollhättanu na Švedskem, čeprav je režiser prepričan, da bi se zgodba lahko dogajala kjerkoli in kadarkoli.

O igralcih

JAMES McAVOY (Bruce Robertson) je škotski igralec, ki je nase opozoril z vlogami v britanskih TV serijah, ogledamo pa si ga lahko v filmihBright Young Things, The Last King of Scotland, The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, Atonement, X-Men: First Class in številnih drugih. Prav tako uspešno nastopa v gledališču.

JAMIE BELL (Ray Lennox) je nastopil v filmih Undertow, Dear Wendy, King Kong, Flags of Our Fathers, Hallam Foe, Jumper in številnih drugih, svetovno slavo pa mu je prinesel film Billy Elliot.

IMOGEN POOTS (Amanda Drummond) je nase opzorila z vlogo v filmu 28 Weeks Later in nadaljevala s filmi Fright Night, Chatroom, Centurion, Solitary Man, Cracks, A Late Quarter in drugih.

JIM BROADBENT (DR. Rossi), z oskarjem, bafto, emmyjem in zlatim globusom nagrajeni gledališki, filmski in TV igralec, je najbolj znan po vlogi v filmih Iris, Moulin Rouge in filmih o Harryju Potterju, vidimo pa ga lahko tudi v The Iron Lady, Life is Sweet, Vera Drake, The Crying Game, Bullets Over Broadway, Bridget Jones' Diary, Hot Fuzz, Cloud Atlas in številnih drugih.

O ustvarjalcih

JON S. BAIRD (režija) je kariero začel kot organizator in hitro napredoval po lestvici ter postal eden najsijajnejših mladih škotskih režiserjev. Režirati je začel pri BBC, potem pa napisal, režiral in produciral kratki film It's A Casual Life, ki mu je prinesel delo pridruženega prodencta pri filmu Green Street. Kot režiser je najbolj znan po filmu Cass.

Komentarji

27.10. 2013 ob 7:52

Izvirna slika :D se ujema z naslovom :D

— banana
11.11. 2013 ob 14:12

Ne najdem nobenih avtorjev filma Trainspotting? Kaj se greste tu neko zavajanje, Kolosej?

— Pojemnabano
15.11. 2013 ob 7:43

Pojemnabanano, ti si res "......"! Trainspotting je ROMAN!

— LELLO
15.11. 2013 ob 16:08

@ Pojemnabano, najprej pravilno preberi, potem se oglašaj. Avtor romana je isti ...

— tralala
23.11. 2013 ob 12:58

Ti pravilno preberi delo avtorjev !!!!FILMA!!!!! Trainspotting. Beseda FILMA nima kaj iskati v tej povedi, ker je ogromna laž.

— Pojemnabano
28.11. 2013 ob 7:37

komaj čakam da vidim film, James Mcavoy je najboljši igralec sploh :-) vem da bo fil TOP.

— gorenjka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.