Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Superman se vrača

akcijska znanstvena fantastika
Vrnitev jeklenega moža
Na sporedu od: 13.7.2006, Kolosej Ljubljana
27.7.2006, Kino Komuna
2h 34min / 154min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Michael Dougherty in Dan Harris, po zgodbi in likih Bryana Singerja, Michaela Doughertyja, Jerryja Siegela in Joeja Shusterja
Režija: Bryan Singer
Nepremagljivi mož se s pomočjo režiserja Bryana Singerja (Možje X, Osumljenih pet) vrača na velika platna, kjer bo tokrat za rešitev sveta moral napeti vse svoje moči, kajti izziv ni bil še nikoli tako strašen. Po nekajletnem tavanju po vesolju se Superman (Brandon Routh) vrne na Zemljo, kjer se je veliko stvari spremenilo. Lois Lane (Kate Bosworth) je našla novo ljubezen, ljudje pa so skoraj že pozabili nanj in se naučili sami spopadati z vsakodnevnimi težavami. Toda prihod zlobnega Lexa Luthorja (Kevin Spacey - dobitnik oskarjev za filma Osumljenih pet in Lepota po ameriško) iz zapora, Supermana prisili v novo reševanje sveta, saj je zlobni Lex skoval nove načrte, kako uničiti svojega smrtnega sovražnika, pri čemer je v nevarnosti ves svet.

Zgodba

Superman, ki se je rodil na drugem planetu, je odraščal pri krušnih starših na farmi Kentovih v Kansasu. Mladega fanta po imenu Kal-El so preimenovali v Clarka Kenta in čeprav je odraščal med ljudmi, pa vseeno ni eden izmed njih. Pod Zemljinim rumenim soncem lahko počne stvari, o katerih lahko ljudje samo sanjajo. Toda če hoče normalno živeti z njimi, mora živeti dvojno življenje, in sicer kot skromen Clark Kent, ki se na skrivaj spremeni v jeklenega moža, ko ga svet potrebuje.

Toda zdaj že pet let nihče ne skrbi za tegobe sveta, saj je Superman skrivnostno izginil. Brez njegove pomoči se je stopnja kriminala v mestu Metropolis in tudi drugje nevarno dvignila. Poleg tega je na prostosti Lex Luthor, ki je prišel iz zapora z enim samim ciljem, in sicer izkoristiti Supermanove tehnološke skrivnosti za svoje osebne cilje in slavo.

Lois Lane, zvezdniška poročevalka za Daily Planet in Supermanova ljubezen, je nadaljevala s svojim življenjem, odkar jo je Superman zapustil brez ene same besede. Prejela je celo Pulitzerjevo nagrado za esej "Zakaj svet ne potrebuje Supermana". Lois ima zdaj še druge opravke - poročena je z urednikovim nečakom in ima malega sina.

Za Supermana pa se dolgo iskanje svojega mesta v vesolje konča nazaj na farmi Kentovih, v edini družini, ki jo je kdajkoli poznal. Njegova usoda leži v Metropolisu, kjer mu zgolj en Loisin pogled pove, da je ta kraj njegov resnični dom.

In ker namerava Lex uresničiti svoj načrt le nekaj ur po Supermanovi vrnitvi, ga bo svet še kako potreboval.

Produkcija

"Ni države na svetu, kjer ne bi poznali Supermana," pravi režiser filma Bryan Singer, ki je prvič opozoril nase z izjemnim filmom Osumljenih pet, nato pa je režiral tudi prvi in drugi del Mož X. "Znamenito črko S bi lahko nesel v džunglo in bi ga prepoznala vsaj polovica ljudi. V tem smislu je res globalni junak."

"Vsakdo od nas je odraščal s tako ali drugačno verzijo Supermana," pravi Dan Harris, ki je napisal scenarij skupaj z Michaelom Doughertyjem. "Naj bodo to stripi, televizija ali pa kino, vsi poznamo jeklenega moža. To je dejstvo."

"Zaradi njegovih sposobnosti, torej njegove neuničljivosti in zmožnosti letenja, je tako zanimiv za ogromno število ljudi," pravi Singer. "Da popravljaš krivice, da se lahko spopadeš z vsem, kar ti pride naproti, in da lahko poletiš v nebo... Vsi smo si že kdaj predstavljali, kako bi bilo, če bi bili Superman."

Odkar se je prvič pojavil v stripu leta 1938, je bil Superman neke vrste simbol človeškega ideala. "Bil je prvi, ki je prišel z drugega planeta in pooseblja veliko stvari, o katerih ljudje samo sanjamo, predvsem o sposobnosti letenja," pravi izvršni producent Chris Lee. "Seveda pa ne smemo pozabiti njegove supermoči, poštenosti in pa seveda sposobnosti, s katero lahko vidi skozi predmete. Zaradi vsega tega je bil v teh sedemdesetih letih tako priljubljen lik."

Lik Supermana se je nato pojavljal v časopisu več kot tri desetletja, danes pa še vedno zabava milijone oboževalcev v stripu DC Comics in je preveden v 25 jezikov v 40. državah. Na velikem platnu se je jekleni mož prvič pojavil leta 1941 v 17. risanih kratkih filmih, ki so nastali izpod rok Fleischer Studios. Od takrat se je lik Supermana pojavil v petih celovečernih filmih, številnih uspešnih televizijskih serijah ter v 35. naslovih za video in DVD. Prvi celovečerni film je prišel na platna leta 1951, in sicer Superman and the Mole-Men, v katerem je igral George Reeves.

Prvi moderni celovečerni film, Superman: The Movie, ki ga je režiral Richard Donner in v katerem sta zaigrala pokojni Christopher Reeve kot jekleni mož in filmska legenda Marlon Brando kot njegov oče, Joe-El, je prišel na platna leta 1978.

V času, ko je prihajalo do hitrih sprememb - kulturnih, industrijskih ali tehnoloških - se je Superman trdno zavzemal za resnico, pravico in vse, kar je nepokvarjeno. "Svet v letu 1941 je bil precej drugačen kot leta 1978, ki pa je bil precej drugačen od današnjega sveta," pravi Singer. "Pri Supermanovi zapuščini ne gre toliko za spremembe, kot pa za razvoj. Seveda se je boril proti različnimi zlikovci in skozi vsa ta leta se je tudi spreminjala njegovo oprava. Kot je tudi res, da se je marsikaj spremenilo v petih letih, ko ga ni bilo. Vseeno pa nekaj ostaja nespremenjeno - njegova uporaba posebnih sposobnosti, s katerimi hoče izboljšati svet."

Singerjev Superman se vrača je neke vrste duhovni naslednik filmov Superman: The Movie in Superman II in zaobjema elemente Brandove igre kot Jor-El. Scenarist Michael Doougherty pravi: "Bili smo mnenja, da vsak pozna izvirno zgodbo. Vsak ve, kdo je Superman. Zato smo hoteli nadaljevati zgodbo."

Singer je že od nekdaj čutil čustveno vez med njim in junakom, zato je že od samega začetka vedel, kako želi prikazati superjunaka. "Supermana in mene druži dejstvo, da sva oba posvojena," pravi. "Jaz sem edinec in tudi on je. Iz teh enostavnih razlogov sem vedno čutil, da sva povezana, in zato je tudi moj najljubši superjunak. Zato je tudi tako pomembno, da povem njegovo zgodbo na svoj način."

Producent Jon Peters se spominja dneva, ko je prvič slišal za zgodbo, ki jo hoče povedati Singer. "Spomnim se, da so mi šli kar mravljici po telesu. Mislil sem si: Hudo, to je prava stvar," pravi. "Zgodba je sodobna, čustvena, nabita z akcijo in tudi ljubezenska. Pokriva prav vse elemente, ki si jih želimo videti v filmu o Supermanu."

"Bryan je izjemen filmar," pravi producent Gilbert Adler. "Tak uspeh je doživel zato, ker je izjemen pripovedovalec zgodb. Bryan je pravi maestro!"

Zgodba in igralci

Ko je Superman pet let nazaj skrivnostno izginil z Zemlje, je odpotoval globoko v vesolje, da bi našel svojo preteklost in sledi svoje družine ali pa vsaj sebi enake. Toda ko najde radioaktivno razvalino, kjer je bil nekoč Kripton, se mož, ki se je rodil kot Kal-El, vrne domov, in sicer strmoglavi nazaj na farmo Kentovih v Kansasu.

Singer je hotel igralca, ki bi poosebljal vse kvalitete Kal-Ela, Clarka Kenta in Supermana, ki je kos napornim fizičnim in čustvenim zahtevam vloge in ki je ustrezen naslednik pokojnega Christopherja Reeva. Od samega začetka pa je hotel neznanega igralca. "Ne glede na to, da gre za izjemno nehvaležno vlogo, saj je moral igralec naslediti Christopherja Reeva, pa igralec Supermana ni smel biti obremenjen z zvezdniškim statusom," pravi Singer. "Hotel sem nekoga, ki pooseblja vse naše predstave o Supermanu."

Richard Donner, ki je za vlogo vzel Reeva, je bil postavljen pred enak izziv več kot tri desetletja nazaj. Donner pravi, da tisti, ki igra Supermana, "mora vdihniti življenje v sina Jor-Ela. Prav tako mora biti videti resničen in neobremenjen. Spremeniti se mora v superjunaka. Če je kakorkoli zaznamovan s preteklimi dosežki, bi bila usodna napaka, če bi igral Supermana. Mislim, da je imel Bryan enako dilemo. V trenutku, ko lahko povežeš igralca z drugo vlogo, je lik izgubljen. Če hočeš, da človek leti in da je pri tem prepričljiv, mora biti neznan, kar je dandanes še bolj pomembno."

Po več mesecih iskanja so naleteli na posnetek še neodkritega igralca, ki je bil na avdiciji prejšnjega filma o Supermanu, ki so ga razvijali pri Warner Bros. Pictures. 26-letni Brandon Routh je bil eden tistih mulcev, ki so v Supermanovi pižami "leteli" po svojih domovih. Že na tem posnetku z avdicije je imel Singer priložnost videti nadarjenost in prav srhljivo podobnost Supermanu. "Ko sem se pogovarjal z njim, sem začutil energijo, ki jo izžareva fant, ki je odraščal na srednjem zahodu, ter vse tiste klasične ideale, ki izhajajo iz takega otroštva, in so podobni idealom, ki jih pooseblja Superman," pravi Singer. "Poleg tega mu je tudi zelo podoben. Videti je, kot bi ravnokar stopil iz stripa. Bil je moja prva in edina izbira, saj sem bil prepričan, da bo zmogel odigrati vse tri vloge - kot Kal-El, Clark Kent in Superman."

Čeprav Routhu uradno niso sporočili, da je dobil vlogo, pa je takoj začel prejemati klice za kostumske vaje in fizični trening. Šele, ko se je znašel v Avstraliji, na setu farme Kentovih, je vse postalo resnično. "Ko sem vstopil v Clarkovo sobo, Kal-Elovo sobo, je bilo vse tako, kot si predstavljaš," pravi Routh. "Moja prva scena je bila, ko sem kot Clark hodil po dvorišču farme, in takrat sem tudi jaz začutil. Res je bila izjemna izkušnja igrati ta lik. Bila je velika odgovornost, predvsem zato, ker gre za junaka, ki ga pozna cel svet."

Scenarist Dougherty pravi, da "Routhu ni bilo težko igrati Clarka, ker on je Clark. Je moški iz Iowe, ki je visok 190 cm, čeden, obenem pa sramežljiv in neroden."

V nasprotju z napornim iskanjem igralca Supermana, pa vlogo hudičevo pretkanega nasprotnika podelili takoj. Kevin Spacey je igral že v Singerjevih Osumljenih pet, za to vlogo je prejel tudi oskarja za stransko moško vlogo. Singer pravi, da so ta lik napisali prav za Kevina. "Vse od Osumljenih pet sva iskala priložnost, da bi spet delala skupaj, in mislim, da je idealen za to vlogo. V njem se prepleta ravno pravšnja mera humorja in cinizma, poleg tega, da je seveda izjemen igralec."

Najbolj težavno pri tem pa je bilo, kako najti čas, saj je Kevin izredno zaseden, kajti igra na londonskih odrskih deskah. "Zaradi tega smo imeli zelo malo časa, da smo ga pripelji v Avstralijo in posneli njegove kadre," pravi Singer. "Mislim, da smo imeli samo šest tednov, zato smo posneli vse, kar smo morali, in ga pravočasno pripeljali nazaj v London."

"Na snemanju je bilo izjemno in zelo zabavno," pravi Spacey. "Z Bryanom nama je bilo res lepo na snemanju tega filma, kot tudi pri Osumljenih pet. Prav lepo je bilo videti, kako je napredoval v zadnjih desetih letih."

Dvakratni oskarjevec (drugega oskarja, tokrat za najboljšega igralca, je prejel za vlogo v filmu Lepota po ameriško, ki je prejel oskarja za najboljši film) opisuje svoj lik Lexa kot "zelo temačnega, zagrenjenega in maščevalnega, toda še vedno ima komične trenutke. Je kapitalist na kvadrat. Ima ogromne in izjemno zapletene zlobne načrte. Toda na koncu hoče samo eno stvar. Svoj delež."

Martho Kent, Clarkovo krušno mati, igra filmska legenda Eva Marie Saint (North ny Northwest, On the Waterfront). Martha je presrečna, ker se je sin vrnil, ampak ji takoj postane jasno, da njegova usoda leži drugje. "V njegovi mladosti so mu starši ves čas govorili, da mora opravljati dobra dela s sposobnostmi, ki jih ima," pravi Saintova. "Toda ko se vrne domov, je videti potrt, zato ga mora ona dovolj motivirati, da spet dobi nazaj samozavest, s katero bo lahko nastopil kot Superman."

Saintova, ki je prejela oskarja za vlogo v filmu Na pristaniški obali (On the Waterfront), kjer je zaigrala ob legendi Marlonu Brandu (ki je že zaigral Supermanovega očeta, Jor-Ela), je s svojo vlogo v filmu navdušila vnuke. "Zelo sem vesela, da sem igrala v filmu," pravi. "Ko so za to izvedeli moji trije vnuki, so najprej vsi skupaj zakričali: Kako kul! Povedali so vsem prijateljem, kar je dobro za film, ne?"

Avstralija in metropolis

Snemanje se je začelo blizu Breeze v Avstraliji, na farmi, ki so jo preuredili za snemanje. Položili so tudi 10 km ceste, ki je peljala do "baznega tabora", kjer so se nahajale prikolice za igralce in snemalce, šotori s hrano, kot tudi prikolice za garderobo in posebne učinke. Tabor je bil opremljen tudi z internetno prikolico, ki je sredi avstralske divjine omogočala brezžično omrežje.

Za tri tedne se je filmska ekipa preselila v New South Wales, kjer so posneli prizore na farmi Kentovih. Filmska ekipa se je zares potrudila - položili so nove ceste, postavili več kilometrov telefonskih drogov ter posejali semena za pridelke. To pa je bil velik izziv, saj je območje pestila večletna suša, zato so morali postaviti svoj namakalni sistem, da so pridelki zdržali do konca snemanja. Ko so posneli vse prizore, so z njihovo koruzo kmetje nahranili svoje živali.

Za zgradbo Daily Planeta so uporabili edinstven načrt, in sicer so združili klasični art deco stil in najnovejšo tehnologijo. Rezultat je bil zunanji klasični videz, v sami stavbi pa so stene krasili plazmatski televizorji, mize pa so bile polne LCD monitorjev. Združili so staro in novo in postalo večno... Kot Superman. Zgradbo Daily Planeta so risali pol leta, štiri mesece so jo gradili in porabili so še en mesec, da so jo primerno osvetlili. Uporabili so kakšnih 3000 reflektorjev in 30 kilometrov kablov.

Posebno vlogo pri vsem skupaj so igrali tudi kostumi, še posebej Supermanov. Kostumografinja Louise Mingenbach se spominja prvega dne, ko je prišel Brandon. "Spominjam se, da je Brandon rekel, da hoče udoben kostum, ki ga ne bo oviral pri igri. Zasmejala sem se in rekla, da mu tako neudobno, kot mu bo v tem kostumu, ne bo nikoli več. Brandon sploh ni vedel, v kaj se spušča."

V naslednjih mesecih je moral Brandon preživeti v tesni obleki, pod katero pa je nosil še obleko, ki je povečala mišice. Poleg tega pa je ogrinjalo tehtalo celih pet kilogramov, zato Brandonu res ni bilo udobno. Zaradi tega je moral prestati številne treninge, da je dobil kondicijo. Dan za dnem je prestajal različne napore, ki so ga pripravljali na kasnejše snemanje.

Igralci

Brandon Routh (Kal-El / Clark Kent /Superman)
Superman se vrača je njegov celovečerni prvenec.

Svojo prvo večjo vlogo je dobil leta 1999, v epizodi kratko trajajoče humoristične nanizanke Odd Man Out, leta 200 se je pojavil tudi v Gilmore Girls. Stalno vlogo si je priboril v humoristični nanizanki One Life to Live. Pojavil se je tudi v Cold Case, Will & Grace ter Oliver Beene.

Kate Bosworth (Lois Lane)
Pred kratkim je igrala v filmu Kevina Spaceyja Beyond the Sea, kjer je igrala ob samem Spaceyju. Pri štirinajstih letih se je prvič pojavila na filmu, in sicer v Šepetati konjem, ki ga je režiral Robert Redford.

Igrala je še v Win a Date with Tad Hamilton, Blue Crush, Wonderland, Pravila slačenja, Ne pozabite Velikanov, v katerem je zaigral Denzel Washington. Pred kratkim se je pojavila tudi v Bee Season, kjer je igral Richard Gere.

James Marsden (Richard White)
Trenutno ga lahko vidimo v tretjem delu stripovske akcije Možje X: Zadnji spopad. Marsden trenutno snema Enchanted, ob Susan Sarandon, Amy Adams, Idini Menzel in Patricku Dempseyju. Pred kratkim je posnel Heights, kjer igrata še Glenn Close in Elizabeth Banks.

Igral je še v filmih, kot so The Notebook, v vseh treh delih Mož X, Disturbing Behavior, Gossip, 24th Day, Sugar and Spice, Interstate 60, igral pa je tudi v zadnji sezoni Raztresene Ally.

Frank Langella (Perry White)
Njegova kariera je zares raznolika, saj igra tako v filmih, kot tudi v gledališču.

Igral je v filmih, kot so Lahko noč in srečno, Lolita, Deveta vrata, I'm Losing You, Dave, 1492: Conquest of Paradise, Those Lips, Those Eyes, Drakula, The Twelve Chairs.

Na Broadwayu je igral v Match, Fortune'sFool, The Father, Present Laughter, Amadeus, Hurlyburly, Passion, Seascape, Drakula.

Kevin Spacey (Lex Luthor)
Pred desetimi leti so filmski gledalci odkrili v treh izjemnih vlogah: igral je Buddyja Ackermana v Swimming With Sharks, Verbala Kinta v filmu Bryana Singerja Osumljenih pet ter Johna Doeja v Sedem.

Kasneje je igral v številnih odličnih filmih, in sicer v L.A. zaupno, Vrt dobrega in zla, Pogajalec, Hurlyburly, K-Pax, Ladijske novice in Lepota po ameriško. Za te vloge je prejel številne nominacije in nagrade, med drugim tudi dva oskarja, in sicer za stransko moško vlogo v Osumljenih pet ter za glavno moško vlogo v Lepoti po ameriško.

Izza kamere

Bryan Singer (režiser, producent)
Leta 1995 je na canneskem festivalu zbudil precejšnjo pozornost s svojim drugim celovečercem Osumljenih pet, ki je navdušil tako kritike kot občinstvo. Zavidanja vredno igralsko ekipo so sestavljali Gabriel Byrne, Kevin Spacey, Kevin Pollak, Stephen Baldwin in Chazz Palminteri. Mlademu režiserju je bilo komaj 28 let, a mu je uspelo za šest milijonov dolarjev posneti v 35 dneh film pravočasno in za manj denarja, kot je bilo predvideno. Osumljenih pet je dobil dva oskarja: Kevin Spacey za najboljšega stranskega igralca in Christopher McQurrie za najboljši izvirni scenarij.

Singerja je kinematografija od nekdaj navduševala in je začel snemati filme že kot najstnik z 8mm kamero. Obiskoval je prestižno School of Visual Art v New Yorku, nakar se je preselil v Los Angeles in pričel študirati na Univerzi južne Kalifornije. V tem času si je še bolj zaželel postati filmski ustvarjalec. Po diplomi na USC je napisal in režiral Lion's Den, 25-minutni film o življenju petih srednješolskih prijateljev, ki se ponovno srečajo po diplomi. Film je prejel več nagrad. Singer je k sodelovanju povabil svojega prijatelja iz otroštva Ethana Hawka in ga posnel na 16mm trak za 15 tisoč dolarjev. Lion's Den je Singerju odprl vrata in tako je lahko posnel svoj prvi celovečerec Public Access, pri katerem je bil koscenarist, producent in režiser.

Režiral je še Burn, Vzorni učenec, Možje X 1&2.

Michael Dougherty (scenarij in zgodba)
Je scenarist in režiser, ki se je proslavil z različnimi projekti. Pred Supermanom je Dougherty s svojim kolegom napisal scenarij za mega uspešnico Možje X 2, ki ga je režiral Bryan Singer.

Poleg tega je Dougherty tudi uveljavljen animator in ilustrator, njegove animirane filme so vrteli na MTV, SCI Channel...

Njegovi prihodnji projekti vključujejo priredbo uspešnega romana I, Lucifer, ki naj bi ga režiral Dan Harris, režiral pa bo Trick or Treat, grozljivko, ki bo tudi njegov režijski prvenec (producent bo Bryan Singer).

Komentarji

18.6. 2006 ob 22:17 zvezdica

To stari! To bo film leta! BTW, eni ki so si ga ze ogledali na ameriski press konferenci, pravijo da je film eden najboljsih kadarkoli posnetih, primerjajo ga z filmi Jeana Cocteauja in Francisa Coppole. Ja, je menda res tako dober. Bryan Singer (reziser Osumljenih Pet) je res filmski genij, tako da nisem nic presenecen.

— Danijel
19.6. 2006 ob 14:07 zvezdica

Velika pričakovanja, saj so se spravili k oživljanju očeta vseh filmov posnetih po stripih po novi spektakularni recepturi, kjer je Supermanovega očeta za 4 mio $ honorarju le 10 min. igral Marlon Brando, kjer je Gene Hackman dejansko postal Lex Luthor, kjer je Superman po zaslugi inovativnega Jugoslovana Zorana Perišića zares letel, kjer je Christopher Reeve postal legenda in pojem za izgled superjunaka in kjer je bilo vse skupaj začinjeno z eno najboljših in najprepoznavnejših melodij ter rušenjem skal, eksplozijo jezu, popravljanja tektonskih prelomnic, vrtenja časa nazaj, ležanjem pod tiri. Težka naloga, ki jo lahko film doseže ali preseže le s hommagem originalu. Glede na občutke ob gledanju trailerja pospremljenega z znanim glasbenim preludijem, Brandovim glasom, Kevinom Spaceyem kot Lexom Luthorjem in Brandonom Routhom kot Supermanom (saj kdo je pa bil Christopher Reeve pred Supermanom), dajem novemu filmu možnost da pove svoje. Good luck Supes! ;)

— SkylaX
19.6. 2006 ob 15:14

Zanimivo da je Slovenija med prvimi državami v Evropi kjer se bo vrtel ta film v kinih. Celo en dan preden pride v Anglijo. Najbrž zaradi Xpanda al kej...

— Skeletor
19.6. 2006 ob 16:16

Juhuu...da vidimo kaj so skvačkali z novim supermenom.me praw zanima ???...Sem velik fan fantastike...tipo..S TAR WARS, X-MAN, MATRIX...tudi nanizanka SMALLVILLE je zakon...čeprav si je večina želela v vlogi supermana videt Tom-a Weling-a...živi bili pa videli-pravjo.. !

— COWBOY
19.6. 2006 ob 16:53 zvezdica

Eh, verjemi mi, razen fanov Smallville serije si prav nobeden ni želel videti Wellinga kot Supermana. Sem fan DC stripov in posebej Supermana že več kot 20 let, in lahko mirno rečem da je ta serija navadna najstniška komercijalna limonada narejena za razvajeno MTV (de)generacijo in ima malo kaj skupnega s pravim Supermanom iz stripov, filmov in risank. Welling pa itak izgleda kot mala punčka z našobljenimi ustnicami - bljak. Ta film, Superman Returns, bo po moje najboljši Superman film do zdaj. Zgodba in kinematografija izgledata obetavno, novi Superman je podoben ta staremu, Christopherju Reevu. Kevin Spacey pa je itak legenda, in nenazadnje film režira Bryan Singer, človek ki je posnel X Men 1 in 2, najboljše stripovske adaptacije do zdaj.

— Superman 1# fan
20.6. 2006 ob 2:18

Moram vam povedat da to je film ki bi si ga mogl ogledat vsi stari in mladi saj ima res vse kar hočeš. Vidu sm že kr neki reklam za film in povem vam da me je ful impresioniru čeprav to ponavad nč ne pomen mi verjemte to bo res film stoletja in bo tudi podru rekorde boste vidl.

— Ryu
20.6. 2006 ob 2:23

ma kva, a sm prou slišu da tudi Marlon Brando igra v tem filmu tko kot v enki??

— El Hombre Loco
21.6. 2006 ob 5:54

Nedvomno je to najbolj pričakovan film leta. Na netu sem zasledil, da je tudi najdražji film (film z največjim proračunom), ki so jih kdarkoli posneli, celo dražji od Titanika. Zanj naj bi odšteli preko $300 milijonov. Snemanje so celo hoteli prekiniti, ke so bili stroški iz dneva v dan večji. Vendar mislim, da bo ves trud poplačen, saj ta film težko pričakuje skoraj vsak zemljan.

— nani
21.6. 2006 ob 18:16

Ta film je stal 200 milijonov, so pa porabili 100 milijonov za propadle Superman projekte od sredine 90-ih naprej, preden se je ta režiser lotil tega filma.

— Deja Vu
22.6. 2006 ob 8:49

kot vidim bolšega filma ne bo kot je bla triologija GOSPODAR PRSTANOV

— SLOtruplo
22.6. 2006 ob 21:48

edina stvar ki me jezi je da moramo čakat do 13 julija na ta film. po 20 letih dobimo now superman film in nemorejo imeti worl wide realese.

— fan
23.6. 2006 ob 13:14

@Superman 1# fan: Se strinjam s tabo glede "Smallville" in našobljenega MTv-jčkastega Wellinga. Nihče ga ne bo pogrešal, ker bo ta film čisto drugega kalibra. Haha, ta ti je dober in pove vse - MTV (de)generacija :)) Pazi to, sem pred kratkim gledal X-men 1 in 2 (kao prelude pred X3: the last stand) in vidim, da je bil poleg režiserja Singerja, režiser 2nd unit - RICHARD DONNER - režiser prvega originalnega Supermana l. 1978 in 3/4 drugega l. 1980. To lahko samo pomeni, da ima Singer za Supes returns najboljšega možnega mentorja :) @El hombre: Res je, uporabili bodo neobljavljene posnetke, ko se Superman v svoji trdnjavi samote pogovarja z Jor-elom/očetom (Brando). Ti posnetki so bili originalno mišljeni za Superman II l.1980. Vendar je prišlo do hudega spora med studiem (producenta Alex & Ilya Salkind) z Brandom in režiserjem Donnerjem pa so vse skupaj skenslali. Če še ne veš je Richard Donner posnel 3/4 filma Superman II., Richard Lester pa le zanemarljiv del in Donnerja niso niti omenili v napisih :(. V glavnem meni so šle prvič kr kocine pokoncu, ko sem v trailerju zaslišal Brandov glas ."Even though you've been raised as a human being you're not one of them". Wow, komaj čakam vso zadevo!!

— SkylaX
23.6. 2006 ob 13:17

Ne rečem, sem komaj čakal spet nadaljevanje filma superman :0) ampak ni ga igralca ki bi lahko zamenjal Cristopherja Reeva ki je bi res originalen lik za ta film ... če bi bil še ziv bi verjetno bil tudi liK nadaljevanja filma ... NAJ ŽIVI SUPERMAN ...NA PLATNIH ;0))

— producent
23.6. 2006 ob 13:35

Kevin Spacey se mi zdi edini dovolj kredibilen, da nasledi Lex Luthorja (pardon Gena Hackmana) :) Ima podobno karizmo in dinamičnost ter mimiko. "MS. TEEESCHMAAACHER!!!" :))

— SkylaX
23.6. 2006 ob 14:22

Saj v bistvu, kolikor sem razumel, nobena država v Evropi nima worldwide releasa ravno zaradi svetovnega prvenstva ki traja do 9. julija. Če bi ga imeli 28.6, malo bi ljudi šlo to gledati v kino, ker veš kako je s fuzbalom. 13.7 je meni ok datum, sej je samo dva tedna narazen...

— Daniel
29.6. 2006 ob 6:50

... to so naslovi kritikov, ki so si že ogledali film. Vsako oceno doslej, ki sem jo zasledil na netu, govori samo o dobrem, predvsem pa hvalijo Brandona in Spaceya. Komaj čakam 13. julija...

— nani
1.7. 2006 ob 9:32

Joj že spet prihaja junak z nadnarvnimi močmi. Sploh ga ne bom šla gledat, razen, če ga bo hotel moj brat. Seveda bom zraven zaspala. Tega filma nikomur ne priporočam!

— ana
1.7. 2006 ob 12:32

kako lahko to rečečeš? saj še ga gledala nisi.

— fan
1.7. 2006 ob 18:37

Ljudje moji ta film bo zazgav ,kot sem slisal so kritike super .V ameriki bo film ful ušpešen saj so američani usekjeni nato . Zate draga ANA pa priiporočam da se pozanimas o filmu in ne pises neumnosti. toje to in to je vse.

— reziser
2.7. 2006 ob 10:31

js mislm d bo film leta prej pirati s karibov ;)

— no no...
2.7. 2006 ob 15:24

^ne dvomim da bo Pirati s Karibov komercijalno bolj uspešen film, toda kar se tiče same kvalitete pa ne verjamem. Prvi del piratov je bil zgolj zabavn filmček, dvomim da bo ta nov kej bolš. Superman je vseeno malo bol resna zadeva...

— Deja Vu
4.7. 2006 ob 19:56

PIRATI S KARIBOV SO BILI ZA LETO 2003 NOMINIRANI ZA OSKARJA ,me pa zanima ČE JE BIL SUPERMEN ZE NOMINIRAN ZA OSKARJA,DRUGAČE PA DBVOMIM V USPEH FILMA PRINAS

— reziser
5.7. 2006 ob 16:00

^bili so nominirani v manj pomembnih kategorijah kot so šminka/zvok/efekti. Drugače pa me sploh ne zanimajo oskarji ali kakršnekoli druge "svetovno priznane" nagrade, temveč to kako se meni zdi film. Ne potrebujem mnenja drugih da bi si ustvaril svojega.

— Deja Vu
5.7. 2006 ob 19:09

bli so nomimirani tud za glavno moško vlogo

— še to
6.7. 2006 ob 12:59

novi pirati bodo uspešnca, ampak ne bodo tok dobri k je bil prvi del... za supermana je pa itak jasno d bo zažgal...

— eddd
6.7. 2006 ob 15:45

PRED DVEMI LETI ,KO JE V NAŠE KINE PRIŠEL SPIDERMAN 2 ,,KI JE BIL MIMGREDE V ZDA NORA UŠPESNICA . PRI NAS PA ČISTO POVPREČEN FILM. TAKO DA SI BO FILM PRI NAS OGLEDALO OKOLI 50 TISOČ LJUDI. (SUPERMAN) .ŠE NEKAJ GOVORI V KORIST PIRATOV S KARIBOV PIRATI IMAJO OKOLI 60 KOMENTATRJEV NA KOLOSEJEVI STRANI V DOBRIH 14 DNEH ,(DAVINČIJEVA ŠIFRA JE IMELA OKOLI 50 KOMENTARJEV ) SUPERMAN PA JIH IMA 28 PA SE NEKAJ VSI SUPERMANI . SUPERMAN NAJ BI BIL PO PISANJU NEKE AMERISKE REVIJE GEJEVSKA IKONA . TOREJ TO JE TO.

— reziser
6.7. 2006 ob 18:23

Reziser, zdej pa ga bluziš. Se vidi da še ne ločiš med pojmoma "kvaliteta" in "popularnost". Po takšni tvoji logiki je karkoli kar je bol komercijalno uspešno "boljše" od tistega kar je manj, kar pa sploh ni res. Aja, pa mal manj prebiraj tabloidov, pametnejši boš...boš vidu.

— Deja Vu
6.7. 2006 ob 21:40

BLUZIM BLUZIM-ZABLUZIM REVIJA V KATERI SEM PREBRAL TO SE IMENUJE PILOT ,KI MISLIM DA NI DLIH TABLOID ,MA KUKR KOL MAL STATISTIE TI NE BO SKODL. AJDE

— REZISER
7.7. 2006 ob 17:13

jaz mislim da superman nebo podrl rekordov glede denarja. zgleda da jim ni več tako zanimiv superman. jaz pa še vseeeno mislim da bo to eden boljših filmov po stripu. če bo pa boljši od batman begins bom pa zvedel naslednji teden. to da je gej je takrtak že bilo. tudi o spidermanu so to pisali ali pa o batmanu .če nisi homofop ti je to takrtak smešno. aja pa še to. depp je bil nominiran za glavno moško vlogo. samo morte priznat da je odigral zelo dobro. če si pogledate v kakšnih filmih je vse depp odigral boste vidli da je bil to obrat za 180 stopinj. drugače pa takrtak vsi vemo da popularnost piratov je zelo povezano z imeni ki igrajo v filmu:depp,bloom in seveda knightley.ti trije so bili leta 2003 ful ''in''.

— fan
7.7. 2006 ob 18:10

saj so še vedno!! hehe

— =)
8.7. 2006 ob 10:41

maš prav hehe

— fan
8.7. 2006 ob 17:45

pa baje so pirati v prvem dnevu naredil 55.06 miljonov superman pa 6.9 miljonov dolarjev dobička ni še uradno sam usen...

— haha
8.7. 2006 ob 21:26

NO STE VIDEL VI SUPERMANEVCI STE VIDEL KULK MAJO PIRATI S KARIBOVZASLUŽKA 55,6 MILJONA TOREJ ADIJO 300 MILJONOV

— REZISER
8.7. 2006 ob 22:06

Lepo da je Pirates zaslužil toliko, vendar to ni tekmovanje med filmi kdo bo več zaslužil in le kreteni se ponašajo z zaslužki filma s katerim niso imeli prav nič. Kar se pa tiče Supermana, to sploh ni res za 6 milijonov, zaslužil je 21 milijonov (tako kot Vojna Svetov lani), v prvem tednu pa okrog 130 milijonov, kar je dokaz da pišeš izmišljotine in nimaš nič pametnejšega za početi, kot pa pod različnimi imeni trolat tukaj na forumu. Če nimaš ničesar pametnega povedati o vsebini TEGA filma, pa ti priporočam da ostaneš tam na Pirates forumu kjer zadostujejo enostavčnice z tisočimi klicaji na koncu stavka in IQ sobne temperature, tukaj pa lepo prosim, da prepustiš diskusijo ljudem ki jih v bistvu zanima ta film.

— Deja Vu
8.7. 2006 ob 23:07

Moram rečt, da se strinjam z Dejavuejem. Ne razumem zakaj eni čutijo potrebo da svoj entuzijazem do filma usmerjajo sem v obliki negativne energije. In to ne le tukaj, skoraj povsod na internetnih straneh, kot je recimo imdb.com, fani POTC2 gredo provocirati na superman board, češ kako je "njihov" film veliko denarja zaslužil, ter je zaradi tega boljši. Mislim, ne želim biti žaljiv ali pa preveč posploševati, toda človek dobi občutek da del občinstvo tega filma ni ravno najbolj brihten. No, kakorkoli že, jaz komaj čakam na oba filma, in si ju bom z veseljem ogledal v kinu. peace

— Daniel
8.7. 2006 ob 23:19

hehe daniel maš kr prov :) najbrž sta oba dobra

— mir
9.7. 2006 ob 11:49

//Superman is back! 18.6.2006 | Danijel To stari! To bo film leta! BTW, eni ki so si ga ze ogledali na ameriski press konferenci, pravijo da je film eden najboljsih kadarkoli posnetih, primerjajo ga z filmi Jeana Cocteauja in Francisa Coppole. Ja, je menda res tako dober. Bryan Singer (reziser Osumljenih Pet) je res filmski genij, tako da nisem nic presenecen.// Ne prbiji, človek. Kva je s tabo. Jaz edino kar slišm je, da ma ful premal akcije.

— mAH
9.7. 2006 ob 13:07

kaj pa ce bi vsi pocakal do 13-ga da pride film v kina, pol pa debatirijte, ne pa se zdej tu neki brezvez kregat okrog filma katerga se sploh niste gledali

— Ivana
11.7. 2006 ob 18:03

a kdo ve kdaj bo igral superman v četrtek?

— fan
11.7. 2006 ob 22:07

me zanima če bo tudi 3D verzija v Xpandu. v ameriki vrtijo iMAX 3d verzijo

— xpand
11.7. 2006 ob 22:38

FUL ULTRA se mi zdi dobr d se da kupt karte za 12.7., premiero za V.I.P.:P

— ed
12.7. 2006 ob 8:33

to bo film leta.upam da bo zlo carski!

— neznanec
12.7. 2006 ob 17:59

Ne vem od kje vam podatki, da je Pirati iz Karibov zaslužil v nem dnevu $55 m, toliko denarja ni zaslužil noben film. Vsekakor pa je Superman do sedaj od premiere sazlužil že $144.3 m. Glede na to, da se ne vrti še nikjer, razen v Ameriki, mislim da bo presegel mejo $300 m. Več si lahko preberete na www.supermanhomepage .com

— nani
12.7. 2006 ob 18:22

Superman je zakon!!!

— Nastja
12.7. 2006 ob 19:25

imam karte za predpremiero v mb, začne se čez eno uro. komaj čakam!

— Jan
12.7. 2006 ob 19:32

Tisto ko leti v vesolju je ful cool.

— Dobar
12.7. 2006 ob 23:24

Ta film sem čakal kot nor in sem bil zelo razočaran, ker ne vem kaj so delali, ker niti ene prave borbe ni. V Matrix 2, bi NEO oblekli v superman obleko in bi bil to ful dober superman. Po mojem bo veliko ljudi šlo razočarnih domov.

— dejan
13.7. 2006 ob 1:06 zvezdica

Inovativen film... vsaj v primerjavi s spidermanom, x men 3 itd. Manj akcije, več povdarka na zgodbi in drami. Kar posrečeno je izpadlo. 4,5/5

— K.
13.7. 2006 ob 11:07 zvezdica

Če vzameš film kot tak, da je strip, se bo morda zdel kot posrečen, sicer pa malo razvlečen, pocukran, akcija definitivno ni, prej Zf drama, vendar se režiserju dobro posreči ostati zelo blizu izvirnika, kar je vredno pohvale, le doda duh sodobnega časa! Sicer pa te vse do konca na sedežu drži čednost glavnega igralca! Zadevščina je tko tko!

— L.D.
13.7. 2006 ob 11:55 zvezdica

Sem imel srečo in dobil karte za predpremiero. Uh, po prvih taktih Williamsove "ta glavne" melodije in uvodnega "S" z imeni igralcev.me je kar prestavilo kar v nek paralelni svet :) Odlična in zabavna oživitev franšize. Vso zadevo je Bryan Singer še izboljšal - če je originalni Superman iz leta 1978 po prihodu Clarka v Metropolis kar preklopil v čisto drugo atmosfero, pa pri Superman Returns iz 2006 poteka vse v konstantni atmosferi. Dosti je zato zaslužna zgodba o Supermanove notranji odtujenosti, saj je bolj poudarjeno, da je na Zemlji tujec in strahu, ker se je vrnil ter vse skupaj začinjeno z čustvi do Lois. Če je bil originalni SUPERman, je ta novi superMAN. Film je kič visoke kakovosti, definitivno za romantike, dramatičen, klišejski in nekako drugačen. Seveda mojim budnim očesom in ušesom niso ušli prevzeti dialogi iz orig. Supermana in slika Glenna Forda pri Kentovih doma in igralca, ki sta igrala Lois Lane in Jimmya Olsna v serijah iz 1950, ko je bil Superman Kirk Allyn. Obvezen ogled za fane filmov po stripovskih predlogah, ostali pa po želji ;)

— Skylax
13.7. 2006 ob 14:04

ta movie je čist great kr jz sm cist a fan Supermana!!!

— mr. blabla
13.7. 2006 ob 14:07

Superman je hud sam BATMAN je bl carski!!!

— batman fan
13.7. 2006 ob 14:09

Superman je the best ampak nič ni bolš kt Darth Vaderja in STAR WARSA!!!

— Darth Vader
13.7. 2006 ob 22:19 zvezdica

Danes sem si ga ogledal in moram priznati, da je res dober, predvsem zgodba je odlična. Res da ni veliko akcije, vendar jo je ravno dovolj, da gledalca "pritegne" k gledanju. Brandon in Spacy sta odigrala fenomenalno, predvsem Spacy, kot pravi zlikavec. Moja ocena 9/10.

— nani
14.7. 2006 ob 8:39

//vendar se režiserju dobro posreči ostati zelo blizu izvirnika, kar je vredno pohvale, le doda duh sodobnega časa!// Glih zrd tega je tema film. To ni remake, ampak nadaljevanje, to je 5 let po drugem delu. Katastrofa. To je blo kokr remake, groza, spet predstavite Supermana pa to, groza, nič akcije v Supermanu, ki je akcijski junak. X3 je bil bistveno bolši.

— Mah
14.7. 2006 ob 14:59

ej ta film je carski. uceri sm ga gledu in no blo je carsko!

— Deny
15.7. 2006 ob 2:00 zvezdica

D best muvi. Tale Bryan Singer je pa res genij. Ironično me moti samo glavni igralec. Brandon Routh je še mal preveč moker za ušesi in se mu občasno vidi na platnu (zame bo itak edini pravi Superman Christopher Reeve, sem pač ta generacija), ostalo 1A. Toplo priporočam ;-)

— Superfrik
15.7. 2006 ob 16:55

Če imajo kvalitetni režiserji premalo denarja na razpolago dobimo mojstrovine ala Osumljenih pet, če ga imajo preveč dobimo Supermana... Nikoli ne bi mislil, da bo takšen režiser pozabil, kaj je za gledalca resnično zanimivo, in to zagotovo ni snemanje skal pol ure... Hvala bogu za Petra Jacksona...

— BS
15.7. 2006 ob 18:27

Aha, še posebej tistega Petera Jacksona ki je porabil celo uro filma King Kong za slabo kopijo scen iz Jurassic Parka in reciklažo njegovih trash grozljivk. Da ne govorim o dialogu...

— Deja Vu
16.7. 2006 ob 21:56 zvezdica

Fantastično ste opisali svaku Supermanovu pojedinost. Na našim hrvatskim stranicama nisam nigdje naišao na tako dobre komentare. Iako sam se namučio čitajući, polako, ali sigurno tekst vam je odličan. Što se tiče samog filma već sam nestrpljiv. Najradije bih otišao u sloveniju u kino pogledati Superman Returns, jer naši hrvaški distributeri kasne s prikazivanjem filma sve do osmog mjeseca. Ljubitelj sam Supermana od malena, i čekam ga već 20 godina. Sada se vratio; a mislim da ću se morati strpiti 3 tjedna dok se ne pojavi u našim kinima.. Joj!

— KO.D.
16.7. 2006 ob 22:13 zvezdica

Film je naravnost vrhunsko izdelan,v njem najdemo vse od akcije do drame meni je bil zelo vsec in upam da ne bo to zadnji film Supermena.

— ice
16.7. 2006 ob 23:45 zvezdica

Dons sm vidla film in rawno kar pršla domov... film mi je bil zelo ušeeč in tut ta tanow igrauc supermana ja zlo fajn =) Splača se widt folk res... vm pa priporočam da si zrawn kupte velik bonbonow al pa kokic, pjače in tega sranja ker je film zlo doug in napet... Če bi ga mogla ocenit bi mu dala definitiwno 5 :) Pejte gledat in veliik zabawe!

— BeeYbiiKaa
17.7. 2006 ob 7:31 zvezdica

Film je dober, ampak malo predolg. kakšne romantične scene se prav vlečejo. Lahko bi blo mal več akcije.

— dzuro
17.7. 2006 ob 10:45 zvezdica

Odličen film še ena klasika,ki kar stane 250 milijonov.Vsa čast režiserju in igralcem oskar za najboljsi film je že njihov.Predvsem me je presenetilo da je bilo več povdarka na zgodbi in ne na akciji in X men3 mu neseže niti do kolen. God luck supermen!

— najboljsi film leta
17.7. 2006 ob 17:12 zvezdica

Če opišem film z eno besedo - dolgčas. Vse se je prepočasi dogajalo, skoraj sem zaspala zraven. Superman v izvirniku je 1000x boljši. Karakterna igra Luis Lane name ni naredila nobenega vtisa. Superman pa je izledal dokaj gejevsko v svojem superhero kostumu. V glavnem je škoda časa. ki ga porabite za ogled tega filma. Da ne bojo samo pozitivne kritike ki lahko tukaj zavajajo bralce. Lp

— andie
17.7. 2006 ob 17:16 zvezdica

Sem SUPERMANOVA oboževalka, ampak ta fim me je v celoti razočaral! Akcije skoraj ni... Nekje je nekdo opeval, da je ta film mednaroden in da se dogaja tudi na drugih koncih sveta in ne samo v Ameriki?!? Mogoče, ampak tega dogajanja je tako zanemarlivo malo, da bi bilo vseeno, če bi ga iz filma izpustili. V ospredju je samo in le ljubezenska zgodba, potem dolgo časa ničesar in potem malo akcije. Film je dolgočasen in ga pravim ljubiteljem Supermana odsvetujem. Pa tudi zgodba je kr neki, da ne govorimo o efektih; neprepričljivi da je joj!

— Mojca
17.7. 2006 ob 18:43

ah...to je spet en gej u oprijetih hlačah...nč novga

— jojo
17.7. 2006 ob 20:40 zvezdica

PA JE PRISEL FILM SUPERMAN ,ORJASKI PRORAĆUN IN REZIJA BRYANA SINGERJA STA MI DAJALA UPANJE ,DA BO FILM DOBR ... PA JE BIL ZANIČ ČE SO ZA TA FILM PORABILI 300 MILJONOV SEM JAZ PAPEZ,RES PA JE DA SO EFEKTI VRHUNSKI .IGRA IGRALCEV JE DOKAJ DOBRA Z IZJEMO KEVINA SPACEYA KI JE VRHUNSKI .DOLZINA JE NE PRIMERNA ,DOLGI KADRI . VENDAR PA IMA TA FILM TUDI DOBRO PLAT -HUMOR-PRIZNAJMO SI SUPERMAN JE ZAL IZUMRLA VRSTA . NE TA FILM NE BO DOBIL OSKARJA-DRAGA MOJCA EDINA SVETLA PLAT TEGA FILMA SO EFEKTI ,AJA PA SE TO SPIDERMAN JE BIL 3X BOLJSI .TO JE TO IN TO JE VSE

— reziser
18.7. 2006 ob 7:45

Film je kr neki... dolgčas za zf film...

— Kr neki
18.7. 2006 ob 10:19

a mi lahko kdo razloži, kaj bi naj tista skala, ko jo je supermandvignil v zrak, pomenila? Zakaj se tista razpoka v zemlji, kar naenkrat ustavi, če pa bi naj uničila celo ameriko, ampak ko pride do uredništva revije, se kar ustavi. Zgodba je čist mimo in ne vem zakaj je superman, kar padel v nezavest, ko je dvignil tisto skalo.

— bober
18.7. 2006 ob 14:11 zvezdica

meni se zdi da je ta film zelo dober in nimam nobenih pripomb na vsebino. všeč mi je vsebina in vrjetno tudi film ni slab. a vseeno mi je malo čudno ker Superman nosi očala

— jan
18.7. 2006 ob 14:15

men se film zdi ful bedn ker se ne dogaja nč zanimivga vse je tok staro

— peter
18.7. 2006 ob 14:17

HEY!!! well i'm just going to see the movie, so i hope i'll enjoy it, i really hope, i heard A LOT of good things about it, so i'll let you know how it comes up.see ya.BYE

— foreign_girl
18.7. 2006 ob 16:23 zvezdica

meni se zdel film zelo spodobno nadaljevanje prejšnih in pravi retro za ljubitelje izvirnika in temačnost x menov ter batman beginsa.všeč mi je tudi dobra igra Speceya ki je celo boljši od hackmana škoda le da ni tudi Zoda,Nona ter Urshe ki se mi zdijo bolj posrečeni ot negativci.Routhova igra supermana in Clarka se mi zdi solidna in se bliža podobnosti z prejšnim igralcem le neroden je manj kot Clark.Edino me moti da manj komičnih trenutkov drugače pa ogled priporočam.

— tomy
18.7. 2006 ob 22:42

Bilo je nekega torkovega popoldneva, ko sem se s prijateljem odločil, da si ogledam film ''Superman returns''. Fino, cenejše karte, neprevelika gruča in seveda klimatizirana dvorana so mi seveda takoj popestrili večer. Film se je začel zelo v redu, znana uvodna glasba in logotip katerega kar dobro pozna vsak nostalgik/ljubitelj stripov/superjunakov (pa čeprav živi v majhni podalpski državici, Slovenija imenovani, v kateri DC Comics niso tako na široko izhajali in Superman ni bil tako znan kot je v ZDA). No, da vam že v naprej povem, da je film za prave ljubitelje velikega Supermoža in ljubitelje stripov, precej šibak, in iskreno povedano ni ipolnil mojih pričakovanj (mogoče pa pričakujem preveč?). Štorijalno zadeva kar sede, akcijsko takenako, saj ni neka prezvezna ''Jean-Claude Van-Dam'' zadevain je kar umirjena. Mogoče je res film malo bolj razvlečen kot bi lahko bil (še posebej konec, ki je-meni osebno, malo preveč osladen). Napaka pa nastane, ko se izve, da ima Supermož sina (ups, sem pokvaril presenečenje?). Vsak pravi ljubitelj Supermana ve, da Loise ne bi nikakor mogla nositi Supermanovega otroka. Zakaj? Enostavno zato, ker ako bi SM imel spolni odnos in ako bi ta po nekakšnem čudežu zanosila, bi jo otrok uničil. Loise, ki je zemljanka/smrtnica nima dovolj močne maternica za otroka vesoljnega nadnaravnega bitja kot je SM. Že na primer najmanjši stik z sončnimi žarki (vsi vemo, da SM daje moč sonce) in otrok bi z enim samim gibom predrl trebuh. Kaj bi šele bilo na porodu se raje ne vprašajte. Mogoče zahtevam malo preveč in večina ljudi me tako ali tako ne bo razumela, ampak kot pravi fan SM vem, da je edina možnost Supermožovega otoka mogoča le z Wonderwoman(ki jo v naši Podalpski delželici ne poznamo prav dobro). V ZDA bi bil veliko večji odziv na to opazko, medtem, ko so pri nas taki ljubitelji zelo redki in ljudje ob gledanju tega filma ne pomoslijo na to. Tisti, ki tega niste vedeli, upam da ste bili razsvetljeni, tisti ki pa ste vedeli o čem se gre pa mislim, da boste malo razočarani, kot recimo jazst, LP

— ShinAr
19.7. 2006 ob 18:27 zvezdica

Zakaj svet potrebuje Supermana. Ko je Christopher Reeve leta 1987 v zelo slabem četrtem delu Supermanovih prigod svoje ogrinjalo za vselej obesil na klin in se potem sredi devetdesetih fatalno poškodoval pri padcu s konja, je bil svet v hudi krizi. V tako hudi, da so se zgodile tri divje katastrofe. Enajsti september, napad na London in masaker cunamijev, ki so pomorili na tisoče ljudi. In da je Lois Lane (nekoč Margot Kidder, zdaj Kate Bosworth) ravno v tem času, v času hude krize, napisala članek, da svet ne potrebuje Supermana in zanj prejela celo Pulitzerjevo nagrado, je grdo. Zelo grdo. Tako grdo, da je bil skrajni čas, da se the man of steel, gospodič El, vrne nazaj in pokaže, da je še vedno najboljši. Kljub temu, da mu štrene mešajo Batman, Spider-Man, Možje X in Fantastičnih pet. In novi Superman, ki ga ravno prav elegantno, lepo, kičasto, zmedeno in ponosno igra Brandon Routh, sicer neverjetna kopija mladega Reevea, premore dovolj svežine, izvirnosti in idej, da ga vzamemo za svojega. Da smo resnično veseli njegove vrnitve, ki bi lahko bila znatno slabša in površna. Samo pomislite kako grozno bi bilo, če bi ga igrali Nicolas Cage, Ashton Kutcher, Josh Hartnett, Brendan Fraser in Paul Walker, ki so stali v vrsti. To bi bilo zelo narobe, saj Superman ne potrebuje znanega igralca, marveč atmosfero nepozabnega originala iz leta 1978. In igralca, ki nas spominja na nesrečnega Reevea. In tu je glavna odlika novega filma. Odlika, ki mu bo seveda vzela nekaj zaslužka. In odlika, ki mu daje kvaliteto in pariranje z originalom, ki se ga seveda ne da preseči. In pozor, z nami je tudi Marlon Brando, Supermanov očka Jor-El, ki je v prvem delu za deset minutk svojega poziranja pobasal več denarja kot vsa ostala ekipa. Če ne bi umrl, bi se tokrat verjetno zgodilo isto, saj je mladi Routh v denarnico pospravil le milijonček dolarjev. Če se je vrnil Brando, no ja vrnil se je le s starimi posnetki, je jasno, da se je vrnil tudi zloglasni Lex Luthor (nekoč Gene Hackman, sedaj Kevin Spacey), Supermanov večni nasprotnik, ki hoče tokrat sredi morja zgraditi svoj kontinent in razčefukati Ameriko. Kot Osama Bin Laden, le da ima več idej in denarja za svoje nore projekte. Jasno, Superman Returns ni rimejk originala iz leta 1978, kakor tudi ni njegova bleda kopija. Je dober, eleganten, dinamičen in dovolj kvaliteten poklon franšizi, ki je rabila točno tak film, če je hotela znova poleteti. Še posebej zato, ker je zaman letela celih deset let in se lovila na številne igralce in še bolj številne scenariste ter režiserje. In le kdaj bi svet bolj potreboval Supermana, če ne ravno sedaj, ko se je začela vojna med Izraelom in Libanonom.

— iztok gartner
20.7. 2006 ob 18:10

film je še kar v redu,tko da če imate preveč časa&$$$ si ga poglejte. P.S. Pa Hvala,ker Gartnerja niste ocenili s komentar+,res hvala

— rob
20.7. 2006 ob 21:02 zvezdica

Po mojem mnenju ta film je boljsi kot Superman: The movie iz leta 1978. Mogoce je res malo prevec Lois Lane, mislim, film bi lahko tudi poimenovali Lois Lane returns, res je malo prevec nje. Ampak je film zanimiv, Kitty je bila mogoce malo prevec cudna v tem filmu, Parker Posey je ena od mojih najljubsih igralk, ampak to ni pomagalo, Kitty je bila prevec cudna!

— I.S.
21.7. 2006 ob 13:28 zvezdica

jao to je opet eden od dobrih filmova. Znate ja sam gledao sve tri dele pa vam kažem da je ovaj najbolji. Pa ta novi glumac je odličan. Pa bio je i Kristoper Rives dobar igrač a ovaj je puno bolji. Ja vam rečem dajte si ovaj filam ogledat, pa boste videli da je stvarno dobar.

— suvad
22.7. 2006 ob 16:23

Zlo dobr film vrdn ogleda ! Primen za vse !

— somebody
24.7. 2006 ob 11:00

film je super!pejte ga gledat,ne bo vam žou!!! pa igrauc je ful hud:)

— TINA
24.7. 2006 ob 11:11 zvezdica

Film ki je vrden večkratnega ogleda ! Nadušenci in prvrženci strpovskih adaptacij oz: Supemana ne bodo razočarani ! Iz moje stani zelo pohvalno !!! Brendon je izvrstno odigral glavni lik;tako da tudi fanom Smallvilla ne bodo objokovali Toma Wellinga ! živel SUPERMAN !

— COWBOY
25.7. 2006 ob 17:11

supermen se vrača je dolgočasen film...jsm ene 5krat zaspuo umes

— dejan
27.7. 2006 ob 9:14 zvezdica

Ne vem, zakaj se ljudje pritožujejo čez film, saj je za zvrst "akcijska znanstvena fantastika" zelooo dober! Presenetilo me je celo to, da ima nekaj humorja, kar ga do sedaj pri filmih Superman-a ni bilo! Kar se tiče akcijskih delov filma - enkratno! Sploh pri reševanju aviona in ropu banke(metek v oko)!!! Da ima superman sina - še boljše - se že veselim nadaljevanja! Tisti, ki pa govorijo, da deluje Routh gejevsko - govorijo samo zato, ker so to prebrali v nekem časopisu. Če se ga gleda kot Supermana v filmu in ne kot Brandon Routha - osebo, je odigral zelo dpbro! Ljudje se tudi pritožujejo čez Lois Lane-da je bilo preveč v filmu nje in ljubezenske zgodbe. Kateri Superman je pa ni imel? Meni se zdi film vreden ogleda in mojim trem otrokom prav tako!!! Pa kolosej je tako prijazen, da je mojim otrokom poklonil plakat! Hvala!

— Aleksandra
28.7. 2006 ob 11:04

DOLGČAS DOLGČASDOLGČASDOLGČA SDOLGČASDOLGČASDOLGČ ASDOLGČASDOLGČASDOLG ČASDOLGČASDOLGČASDOL GČASDOLGČAS

— EGGSDGSZRH
29.7. 2006 ob 12:53 zvezdica

Pa seveda je film vredi. Po tolko letih pripravljanja pa vseh zavrženih scenarijih pa še tolko xy milijonskem proračunu sploh nisem pomislil na to da me bo film razočaral. Seveda je pri vsakem takem projektu, ko vsi gledalci ocenjujejo sedanje delo s preteklim, nekaj nestrinjanja. Prepričan sem, da je bila ekipa odgovorna za novega Supermana zmožna do potankosti kopirati vse kar je gradilo prejšnje, a so se odločili, da bodo film prilagodili današnjemu trgu, česar jim ne moremo zamerit. Film odlikujejo odlični efekti, Marlon Brando, igralci in tista nepogrešljiva supermanova glasbena tema :D Seveda pa ima vsak gledalec svoj okus...

— Terminator
31.7. 2006 ob 10:56

ne vem zakaj se eni norce delate s filma k nimate pojma pa verjetno ste večinoma zelenci k niste gledali originala.že res da ne doseže batman beginsa je pa po kvaliteti primerljiv z prvim supermanom in to je glavno,tak da pomoje se boljšga filma ne bi dalo naredit kot je.Je pa res da keremu ni ta film ušeč je tudi zelo zelo slab poznavalec supermana.

— tommy
1.8. 2006 ob 7:48

bede, ki jo prinaša premišljena promocija. Film je neznosno dolgočasen, nefluiden, monoton...Ljudje pa še pred ogledom nalagate kako izjemen naj bi bil. Porazno! Edino kar je "hudega" na tem filmu je razlika med tem kar obljublja in onim kar dejansko dostavi!

— Gustl
1.8. 2006 ob 20:54

v filmu je res malo akcije.je tudi zelo napeto ampak dodal bi več akcij infilm ze 10 min. skrajšal.meni je bil zelo všeč

— še kr
1.8. 2006 ob 21:06

to z otrokom na koncu je bilo preveč - limonada

— kiki
4.8. 2006 ob 14:33

V DVEH TEDNIH SI JE SUPERMANA OGLEDALO 12.842 .PIRATE S KARIBOV 2 PA SI JE V ENEM TEDNU OGLEDALO NEVERJETNI 50.099 ,KAR POMENI DA JE SUPERMAN IZUMRLA VRSTA

— REZISER
7.8. 2006 ob 15:04

PIRATI SO EN VELIK OTROČAJSKI FILM...KATERI SE NE MORE SPLOH PRIMERJAT Z SUPERMANOM..LEPO PROSIM...ČEPRAV SO PRATI VEČ KASIRALI...EDINA PLUS TOČKA PIRATOV JE KOMIČNI J.DEP ! ENICA JE BLA BEDA. DVOJKA JE SAM MALO BOLŠA ! ŠE ENO DEJSTO JE DA JE VEČINA SLOVENCEV CEPLJENA PROTI ZNANSTVENI FANTASTIKI...NAJ OBISKANI ŽANRI PRI NAS SO KOMEDJE, DRAME IN TRILERJI...Z.F. JE NEKJE PRI REPU GLEDANOSTI. ŽIVEL SUPERMAN KI SE VRAČAL ŠE V DRUGO..2009 !!!

— COWBOY
8.8. 2006 ob 23:38

Thanx god! superman je nazaj in to v pravem sijaju! Poglejte si ga!

— Cesnja11
1.9. 2007 ob 14:14

film je res dober ampak bi še mogli naredit film superman ko je še dojenček in kako odrašča in sprejema nove moči.hvala

— marko
29.8. 2008 ob 9:51

film je res dobr

— superman
20.1. 2014 ob 12:08

ful kul film rada ga imam saj je supermen kul in je ful kulsko use!!! JOJkako rada imam film! poljubcki! adijo

— špelamarela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.