Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Sunshine

drama
Na sporedu od: 28.6.2001, Kolosej Ljubljana
3h / 180min
Scenarij: István Szabó, Israel Horovitz
Režija: István Szabó

O filmu

SUNSHINE je epska romantična zgodba o treh generacijah madžarske židovske družine Sonnenschein, skritih strasteh, prepovedani ljubezni, tragični izdaji in družinskem tajnem receptu za eliksir mladosti. Na duhovit, zapeljiv in hkrati resen način nas režiser filma SUNSHINE oskarjevec István Szabó z mojstrsko mešanico družinskih vrednot, ljubezni, strasti in politike vpelje v življenja junakov s katerimi podoživimo celotno dvajseto stoletje.

Scenarij filma SNSHINE sta napisala István Szabó (Mephisto, Colonel Redl) in Israel Horovitz (Author! Author!, The Indian Wants the Bronx), v glavni vlogi nastopa oskarjev nominiranec Ralph Fiennes (Schindler's List, The English Patient) ter še renomirani in eminentni igralci in igralke v preostalih glavnih in stranskih vlogah, kot Rachel Weisz (The Mummy, The Mummy Returns, Chain Reaction, Stealing Beaty), oskarjeva nominiranka Rosemary Harris (Tom And Viv, Hamlet), Jennifer Ehle (Paradise Road, Wilde), Molly Parker (Kissed, Walking the Dead, The Five Senses), Deborah Kara Unger (Crash, The Game), James Frain (Elizabeth, Hillary and Jackie), John Neville (The Adventures of Baron Munchausen, Wild West Included) in seveda dobitnik oskarja William Hurt (Children of a Lesser God, Broadcast News).

Film se začne z zgodbo, ki nam jo pripoveduje Ivan Sonnenschein o njegovem pra-pra-dedku vaškem žganjekuhu Emmanuelu, ki je postavil temelje za to, da bodo njegovi dediči kasneje postali bogati, tako da je izumil tonik "Sunshine" - čudovito pijačo, ki poživi telo in duha. Recept je zapisal v znamenito knjigo in jo dal svojemu sinu Ignatzu, ki potem udejanji očetova prizadevanja in zasluži bogastvo, ter kljub izrazitemu anti-semitističnemu razpoloženju v predvojni Madžarski, postane celo ugledni sodnik Vrhovnega sodišča. Toda njegov uspeh in briljantno kariero tekom prve svetovne vojne zasenči prepovedana ljubezen s sestrično Valerio.

Vročekrvnost in sla po nevarnosti in prepovedanem podeduje njegov sin Adam. Tudi on je uspešen, izjemen mečevalec, ki pride v državno reprezentanco in se bori za najvišja olimpijska odličja, a tudi njemu, tako kot očetu, zadišijo prepovedani sadovi in se zaljubi v bratovo ženo. Tudi on se, tako kot njegov oče, odpove svoji dediščini v zameno za uspeh na atletskem bojišču in pravniški karieri. Žal ga niti njegov poklic niti izjemna olimpijska kariera ne moreta rešiti pred grozoto holokavsta.

Adamov sin Ivan se odloči za politiko in kmalu tudi njega doleti družinsko prekletstvo imenovano prepovedana ljubezen, ko se zaljubi v policijsko agentko - ženo vplivnega politika, visokega partijskega funkcionarja.

Ko Ivanu zaupajo vodenje primera o subverzivnih elementih v vladi, ki spominja na lov na čarovnice in s katerim bi moral dokazati vpletenost Židov v zaroto, ki je ni, doživi Ivan notranjo spremembo in se odloči glasno povedati resnico in tako postavi na kocko vse, kar je v življenju dosegel.

S pomočjo čudovite intimno-osebne zgodbe, ki se prepleta z ljubezenskimi, političnimi in verskimi spletkami umeščenimi v dogodke zgodovinskih razsežnosti je István Szabó ustvaril metaforo Evrope v preteklem stoletju in narisal čudovit portret neke družine ter mojstrsko razodel njihove srčne skrivnosti in nam približal drobne radosti, ki pomenijo življenje.

Poleg čudovite fotografije za katero je zaslužen predvsem Lajos Koltai, ne smemo pozabiti, da je glasbo za film napisal legendarni Maurice Jarre, ki je svetu podaril velik del najboljše filmske glasbe vseh časov, kot so Doctor Zhivago, Ghost, The Mirror Has Two Faces, Lawrence of Arabia, Dead Poets Society, Fatal Attraction, Mad Max 3, Firefox, Shogun, Great Expectations, The Longest Day, I Dreamed of Africa...

Citat iz filma:

Valerie: "I have seen the collapse of government after government, and they all think they can last a thousand years. Each new one always declares the last one criminal and corrupt, and always promises a future of justice and freedom."

Komentarji

5.5. 2007 ob 11:31

Kr neki j tale film.

— gogi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.