Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Gorska mrzlica

Summit Fever
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 3.11.2022, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2022
Država: Anglija
Jezik: angleščina
Scenarij: Julian Gilbey
Režija: Julian Gilbey
Mladega angleškega alpinista prijatelji povabijo v Alpe, da bi mu v enem poletju pomagali osvojiti "velike tri", Matterhorn, Eiger in Mont Blanc. Kljub temu, da sta med vzponom na prva dva vrhova priča smrtnim žrtvam vztajata na končnem vzponu, ne da bi se zavedala smrtonosnih nevarnosti. Ko smrtonosna nevihta ujame plezalce blizu vrha in odreže vsako upanje na rešitev, so prijatelji prisiljeni zaupati drug drugemu, da se rešijo na kakršen koli način.

Film je režiral in napisal scenarij priznani režiser Julian Gilbey, ki je tudi sam izkušen alpinist. V glavnih vlogah drame, ki so jo snemali pet let na resničnih alpskih vrhovih, zaigrajo Ryan Phillippe, Freddie Thorp, Michel Biel, Hannah New, Mathilde Warnier, Laura Ferries, Gianmarco Saurino, Jocelyn Wedow, Jake J. Meniani in drugi.

O ZGODBI:

Mladega angleškega alpinista njegov prijatelj zvabi v Alpe, da bi mu pomagal osvojiti »velike tri« vrhove – Matterhorn, Eiger in Mont Blanc. A kljub temu, da so plezalci med vzponom na prva dva vrhova priča smrtnim žrtvam, vztrajajo pri vzponu na zadnji vrh, a ne pričakujejo smrtonosne nevihte, ki se pripravlja na drugi strani gore.

Drama bo gledalce popeljala dobesedno na vrh nekaterih najnevarnejših vrhov sveta, hkrati pa pripovedovala vznemirljivo, a nežno zgodbo o ljubezni, izgubi in preživetju. Film združuje ganljivo človeško dramo z nekaterimi najbolj dih jemajočimi posnetki alpskega plezanja, kar jih je bilo kdaj ujetih na kamero in obljublja izkušnjo, ki si jo bodo gledalci zapomnili še leta.


FILM NASTAJAL PET LET, SNEMALI NA VRHU GORA

Julian Gilbey je večkrat nagrajeni režiser, ki je svoj najnovejši celovečerec Gorska mrzlica snemal zadnjih pet let - gre za epsko alpinistično pustolovščino, postavljeno v evropske Alpe. Veliko je snemal na severni steni Eigerja in na razvpito nevarnem Matterhornu na nadmorski višini nad 4.500 metrov, saj je bila režiserjeva absolutna prednostna naloga ta, da je ujel realnost.

Režiser se je ukvarjal s plezanjem in alpinizmom od leta 2008, a tri leta kasneje ga je obisk Chamonixa v Franciji navdušil, da posname dramo Gorska mrzlica. »Bil sem navdušen nad razsežnostjo kraja in očaran nad planinsko in smučarsko kulturo, ki je pronicala iz vsake pečine. Mladi bi čez dan tvegali svoja življenja na najbolj drznih vzponih in smučarskih poteh zunaj smučarskih prog ter se vsak večer na polno zabavali. V Chamonixu sem se seznanil z žurerskim rokenrol stilom ekstremnega alpinizma. To je stran športa, ki je nismo veliko videli na velikih ali malih zaslonih. In odločil sem se, da jo prikažem.«

 

Ker je režiser sam osvojil vrhove Eiger, Matterhorn in Velikanov zob, je vedel, da ne bi bilo mogoče učinkovito poustvariti posnetkov v studiu, zato je želel čim več posnetkov narediti prav tam, na gori. »Na koncu smo snemali na severni steni Eigerja in Mont Blanca in mladi igralec Freddie Thorp je treniral z mano in povzpela sva se na razvpiti Matterhorn. Film smo snemali na vrhu na nadmorski višini 4478 metrov, nad oblaki, s kamero, v resničnosti. Težki pogoji snemanja so se obrestovali, saj se nobeni posebni učinki ne morejo primerjati s tem. Nič ni tako dobro kot prava stvar. Nič,« je še povedal.

»Snemanje na tako visoki višini ni nujno najlažji način snemanja, vendar rezultat veliko bolj odtehta. Snemanje filmov je težko. Snemanje filmov je pustolovščina. Kot mora biti. Najboljši rezultati gredo redko z roko v roki s preprostim pristopom. Gorska mrzlica je film, ki je nastajal pet let in vabim vas, da se nam pridružite v tej pustolovščini,« še dodaja režiser.Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.