Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Vsota vseh strahov

akcijski, avantura, drama, triler
Na sporedu od: 22.8.2002, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Scenarij: Tom Clancy, Paul Attanasio, Daniel Pyne

Ali lahko teroristi na ameriških tleh sprožijo orožje za množično uničevanje? Po navedbah CIA-e 20 držav, od katerih je skoraj polovica na Bližnjem vzhodu, že ima ali pa razvija orožja za množično uničevanje. Poleg tega je splošno znano, da je bilo med hladno vojno narejeno več deset tisoč kosov tega orožja, ki je čakalo na izstrelitev. Neko poročilo navaja, da se za 164 bojnih glav ne ve, kje se nahajajo.

Film Vsota vseh strahov, v katerem nastopata Ben Affleck kot CIA-in analitik Jack Ryan in Morgan Freeman kot direktor CIA-e William Cabot, pretresljivo realistično opisuje, kaj bi se zgodilo, če bi kakšno od teh orožij prišlo v napačne roke, in kako hitro strah preraste v paranojo, ki premaga človekovo sposobnost razumnega razmišljanja.

Roman Toma Clancyja Vsota vseh strahov, ki je izšel leta 1991, je bil 6 mesecev na lestvici uspešnic New York Timesa in se je do zdaj prodal v 6 milijonih primerkov. Je Clancyjev četrti roman, ki ga je na filmsko platno spravil producent Mace Neufeld.

Neufeld je produciral tudi prejšnje uspešnice iz cikla Jack Ryan-a Lov na Rdeči oktober, Patriotske igre in Neposredna nevarnost.

Paramount Pictures predstavlja film Vsota vseh strahov, ki ga je režiral Phil Alden Robinson. Scenarij sta po romanu Toma Clancyja napisala Paul Attanasio in Daniel Pyne. Izvršna producenta sta Tom Clancy in Stratton Leopold, glavne vloge pa igrajo Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, Liev Schreiber, Alan Bates, Phillip Baker Hall, Ron Rifkin in Bruce McGill.

Paramount Pictures je del podjetja Viacom, enega največjih podjetij v svetu zabaviščne industrije in medijev in vodilnega podjetja na področju produkcije, promocije in distribucije zabave, novic, športa in glasbe.

O zgodbi

"Danes živimo v zelo nevarnem času", pravi producent Mace Neufeld. "Glede na to, koliko različnih eksplozivnih naprav kroži po svetu, smo res lahko zaskrbljeni. Nevarnost terorističnih napadov je vse večja, in časopisni naslovi so vse bolj podobni naši zgodbi. Upamo, da ne bodo nikoli enaki."

"Scenarij me je presenetil s svojo inteligentnostjo, ki je značilna za vse Clancyjeve filme," pravi režiser Phil Alden Robinson. "Vsi po vrsti so akcijski filmi, ki na inteligenten način obravnavajo probleme iz resničnega sveta. Po koncu hladne vojne je vse več regionalnih konfliktov in nevarnost, da bi kdo uporabil orožje za množično uničevanje je vse večja. Film prikazuje, kako nas strah lahko pripelje do popolnoma napačnega sklepanja in odziva."

"Film je inteligenten, natančen in realističen," dodaja Ben Affleck. "Vedno sem bil ljubitelj romanov Toma Clancyja in filmov, posnetih po njih."

V Clancyjevih romanih je Jack Ryan napredoval od mladega analitika pri CIA-i do namestnika direktorja in do direktorja obveščevalne službe. Na koncu je pristal celo v predsedniškem uradu. Pri prirejanju Vsote vseh strahov so Neufeld in njegova ekipa morali lik Ryana, ki je očitno dosegel vrhunec v svoji karieri, spraviti nazaj v akcijo. V ta namen so scenarij prilagodili za 28-letnega Ryana, ki se je šele pred kratkim začel delati v CIA-i.

Iskanje igralca za to vlogo, ki jo je Harrison Ford tako dobro odigral, ni bilo lahko delo, dokler se niso spomnili na oskarjevca Bena Afflecka, enega najbolj nadarjenih mladih igralcev v Hollywoodu.

"Ko je Ben pokazal zanimanje za to vlogo, smo prenehali iskati," se spominja Neufeld. "Je eden najzanimivejših igralcev v njegovi generaciji in idealna izbira. Poleg tega, da je privlačen, je tudi zelo prepričljiv v akciji. Prav tako ima tudi dober smisel za humor."

"Zelo vesel sem, da Ben igra Jacka Ryana. Je nadarjen, inteligenten in neposreden," pravi Tom Clancy. "Tudi on je scenarist. Pravzaprav je za scenarij dobil tudi oskarja, kar v to vlogo vnaša čisto novo razsežnost."

Režiser Phil Alden se strinja: "Poleg tega, da je nadarjen igralec, je tudi zelo privlačen fant s prirojeno inteligenco. Zelo dobro zna delati z ljudmi in ima dobro srce. Mislim, da je odličen Jack Ryan. V svetu CIA-e in raznih tajnih informacij je Ben tisti, ki se približa gledalcem in nam pomaga Ryanov svet bolje razumeti."

Affleck takole opisuje, kaj ga je pritegnilo k vlogi: "Ryan je zelo verjeten junak. Je moralen, ima močan občutek za etičnost in ima rad svojo domovino. Poleg tega mi je bilo všeč, da je režiser Phil Robinson. Je zelo politično angažiran tip, ki ga ni zanimal samo akcijski film. Posneti je hotel inteligenten in napet film, v katerem se odraža nevarnost današnjega političnega ozračja. In to me je zelo pritegnilo."

Trikratnemu nominirancu za oskarja Morganu Freemanu so ponudili vlogo Williama Cabota, Ryanovega mentorja in direktorja CIA-e.

"V vsaki svoji vlogi pokaže Morgan drug obraz," pravi Robinson "in vedno jo odigra strastno in iskreno."

Neufeld dodaja: "Morgan ima eno od tistih redkih sposobnosti, da v vsako svojo vlogo vnese verjetnost in avtoriteto. Lik Williama Cabota je ključen v tej zgodbi, in Morgan mu da vso potrebno težo. On je bil prva oseba, ki smo jo imeli v mislih za to vlogo in na srečo se je izšlo tako, da jo je lahko sprejel."

Tudi Freeman je vesel, da je lahko sodeloval pri projektu takšnega kalibra in da je lahko sodeloval s to ekipo. "Phil Robinson je neverjeten," pravi Freeman. "Na snemanju je vedno zelo miren, ker ve, kaj počne. Kar pa se tiče Macea, je eden redkih producentov v Hollywoodu, ki so neokrnjenega ugleda."

James Cromwell, ki je z Neufeldom sodeloval pri filmu Generalova hči, igra Roberta Fowlerja, predsednika ZDA in človeka, ki v tej zgodbi nosi na ramenih usodo vsega sveta.

"Ni bolj osamljene funkcije od funkcije predsednika ZDA," pravi Cromwell. "Verjetno je največja mora vsakega predsednika to, da bi se moral soočiti s položajem, v kakršnem se znajde Fowler - sprožiti ali ne sprožiti množičen napad. To je zares grozljiv položaj. Kaj bi dejansko naredil, če bi moral izdati ukaz za uničenje nekega mesta in bi tako povzročil uničenje sveta? O čem bi takrat razmišljal? Resničnost tega položaja te res strezni."

O produkciji

Ker sta pri filmu Vsota vseh strahov zelo pomembna natančnost in realističnost, so producenti nasvete iskali pri vojaških strokovnjakih in vladnih uslužbencih. Med najbolj ustrežljivimi je bil Charles E. Davis, ki je pri vojnem letalstvu zadolžen za kontakte z zabaviščno industrijo in ga je Ministrstvo za obrambo dodelilo k temu filmu.

"Bili smo zelo navdušeni, ko nas je produkcijska hiša prosila za pomoč pri nastanku tega filma," pravi Davis. "S producenti in režiserjem smo identificirali njihove potrebe in jim nato predlagali, kako bi jih lahko najbolje dosegli. Lahko vam povem, da je Vsota vseh strahov po dolgem času eden redkih tehnično doslednih filmov."

Ministrstvo za obrambo je prav tako omogočilo snemanje številnih letal, kot so F-16 in B-2, ter helikopterjev Blackhawk. Za sceno, v kateri marinci rešijo predsednika ZDA, je ministrstvo prispevalo tri helikopterje CH-53, s katerimi so upravljali marinci iz Willowgrova v Pensilvaniji.

Za videz filma je bil odločilen tudi dostop ekipe do Pentagona, Bele hiše in letečega poveljniškega centra. Člani scenografske ekipe so lahko pod nadzorom fotografirali in delali skice ter zapiske, ki so se izkazali za nepogrešljive pri opremljanju scen. Poleg tega je Ministrstvo ekipi dovolilo snemati letalo letečega poveljniškega centra med vzletom, letom in prečrpavanjem goriva.

"Tolikšna podpora s strani vlade in vojske je omogočila verodostojnost filma, ki je sicer ne bi mogli doseči," pravi producent Neufeld. "Noben nadomestek ni tako dober kot prava stvar."

O igralski zasedbi

Ben Affleck (Jack Ryan) je pred kratkim igral Gavina Blaneka v Paramountovem filmu Changing Lanes. Prav tako je igral v filmu Martina Bresta Gigli, skupaj z Jennifer Lopez, trenutno pa snema filmsko priredbo stripa Daredevil. Pred kratkim je z Mattom Damonom, Chrisom Moorom in Seanom Baileyjem ustanovil LivePlanet, Inc. Njihov prvi dosežek, Project Greenlight, je bil predvajan na HBO-ju in kritike navdušil s pogledom v zakulisje izzivov, s katerimi se mora soočati novopečeni filmar, ki so ga na internetnem natečaju scenaristov izbrali, da posname svoj prvi film.

Affleck se je prvič proslavil v komediji Kevina Smitha Chasing Amy. Za scenarij Dobri Will Hunting, ki ga je napisal skupaj z Damonom, je leta 1998 dobil oskarja in zlati globus. Nato je nastopil v visokoproračunskem akcijskem filmu Armageddon, v filmu Zaljubljeni Shakespeare, ki je tudi bil nagrajen z oskarjem, v romantični komediji Forces of Nature, v fantazijski komediji Dogma, v wallstreetovski drami Boiler Room, v napetem trilerju Reindeer Games, v romantični drami Bounce ter v zgodovinskem filmu Pearl Harbor.

Morgan Freeman (William Cabot) je eden od igralcev, ki ga v Ameriki enako občudujejo tako gledalci kot tudi kritiki in igralski kolegi. Za vlogo v filmu Street Smart je leta 1987 dobil prvo od treh nominacij za oskarja. Za vlogi v filmih The Shawshank Redemption in Driving Miss Daisy je bil nominiran za najboljšega igralca, pri čemer mu je slednji prinesel tudi nagrado Zlati globus. Freemanova pestra kariera traja že 30 let in obsega delo na filmu, v gledališču in na televiziji.

Igral je v naslednjih celovečernih filmih: Along Came a Spider, Nurse Betty, Deep Impact, Hard Rain, Amistad, Kiss the Girls, Chain Reaction, Outbreak, Seven, Unforgiven, Robin Hood: Prince of Thieves, Glory in Lean on Me.

O filmski ekipi

Phil Alden Robinson (režiser) je bil nominiran za oskarja za najboljšo priredbo scenarija za film Field of Dreams, ki ga je tudi režiral. Film je prejel tudi nominacijo za najboljši film. Poleg tega je bil režiser in scenarist filma In the Mood, režiser in soscenarist filma Sneakers in scenarist filma All of Me.

Mace Neufeld (producent) je eden najuspešnejših producentov v Hollywoodu, njegovi filmi so ustvarili za več kot za milijardo dolarjev prometa. S svojo sposobnostjo prepoznavanja talentov in ustvarjanja filmskih uspešnic po objavljenih romanih je pripomogel h karieram zvezdnikov, kot sta Kevin Costner in Alec Baldwin, ter režiserjev, kot so Richard Donner, Roger Donaldson, Phillip Noyce in John McTiernan. Neufeld je nazadnje produciral Paramountov triler Generalova hči. To je njegov peti film, ki je doma iztržil več kot 100 milijonov dolarjev in mu je leta 1999 prinesel priznanje za "producenta poletja" revije Daily Variety.

Leta 1990 je produciral Lov na rdeči oktober, s Seanom Conneryjem in Alecom Baldwinom (njegova prva večja vloga) v glavnih vlogah, kateri je bil druga velika uspešnica režiserja Johna McTiernana (po Umri pokončno).

Neufeld je nato na podlagi romanov Toma Clancyja produciral še dve uspešnici, Patriotske igre in Neposredno nevarnost.

Drugi njegovi priznani filmi so No Way Out, The Frisco Kid, The Saint in Lost in Space. Svoj prvi film, The Omen, je produciral leta 1976.

Komentarji

9.8. 2006 ob 15:42

WA !!! Ful dober film ! Nori efekti, igralska zasedba,... najbolš je ko atomsko raznese ! gledite ta film ful je dober.

— Hitman

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.