Kolosej

Studio 54

drama, glasbeni
Na sporedu od: 10.6.1999, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Scenarij: Mark Christopher

O vsebini

V poznih sedemdesetih je na ulici 54 v srediscu Manhattna iz zapuscenega televizijskega studia zrasla najbolj znana diskoteka vseh casov - Studio 54. Klub, katerega idejni oce in eden od lastnikov je bil v Brooklynu rojeni podjetnik Steve Rubell, je utelesal duh tistega casa, v katerem je disco glasba vladala radijskim valovom, je imela Farrah Fawcett znamenito frizuro, je Brooke Shields nosila jeans in je Vidal Sasson obljubljal, da nas lahko vse naredi lepe.

Med zidovi Studia 54 je bila na razstavi vsa dekadentnost in ekscestnost tistega casa - droge, glasba, moda, sproscenost dobe pred aidsom in slavne osebnosti - v vsem svojem slepecem in omamnem preobilju. Klub je postal mesto, osvobojeno vseh etiket, kjer so gostje padali v hedonosticni trans, po katerem zabava pomeni vse - medtem, ko so plesali in se ljubili na edini pravi disco zabavi v mestu.

Ceprav samo na drugi strani mostu, pa vendar iz povsem drugacnega sveta Jersey Cityja, je devetnajstletni Shane O"Shea uspel prestopiti žametno vrvico in vstopiti v glamurozni in vznemirljivi svet Studia 54. Shane najde zaposlitev v klubu in nadomestno novo družino v porocenem sodelavcu Gregu, ki sanja, da bo obogatel kot natakar in Aniti, garderoberki, ki hrepeni, da bi postala zvezda disca. In ko koncno spozna svoje dekle iz sanj, zvezdo soap oper Julio Black, preskoci romanticna iskrica. Skupina mladih sanjacev - natakar, garderoberka in igralka - vzklije iz dobe svetlecih luci, bliskajocih kamer in neprestane akcije najvecje zabave vseh casov - v Studiu 54.

O produkciji

Stavba, v kateri je deloval legendarni nocni klub na ulici 54, je danes zapuscena, a se vedno zbuja spomine na nekdanje slavne noci. Nekateri trdijo, da ce se spominjate, kaj ste poceli v Studiu 54, v resnici niste bili tam. Toda stevilni ljudje imajo se kako žive spomine na edinstven cas, preživet v svetovno znanem klubu. Ohranjena je tudi bogata dokumentacija iz tega obdobja v obliki stevilnih fotografij, video posnetkov, casopisnih in revialnih clankih.

Skusal sem vzbuditi nostalgicna custva pravi scenarist in režiser Mark Christopher. Zabavno je potovati nazaj v preteklost in obiskati ta nori cas, te cudovite dneve, vendar je pri tem važno obdržati realisticni pogled na dogajanje - brez presojanja ali dolocanja "To je bilo slabo". Mislim, da ima film taksen pogled. Glasba utelesa srce in duso disco ere - svobodo, razburjenje in zabavo.

V letu 1979, ko je Studio 54 dosegel svoj zenit, je Christopher koncal srednjo solo v Fort Dodge, Iowa. Celo v Iowi sem vedel vse o Studiu 54 in sanjal o njem, se spominja. Že samo brati o klubu je bilo na moc vznemirjajoce.

Ko se je leta 1980 preselil v New York, je klub izgubil že precej svojega sijaja, a vseeno je na njegovem plesiscu preživel prenekatero noc. Takrat se mu je tudi porodila ideja o filmu: Vec ko sem opravil raziskal, vec fotografij in video posnetkov, ko sem videl, bolj jasno mi je postajalo, da ni bilo nicesar tako vznemirljivega, kot je bil Studio 54 v svojem casu.

Njegova prvotna ideja je bila napisati scenarij za disco verzijo Ameriskih grafitov, ki bi pripovedovala zgodbo o nemirnih najstniskih letih v sedemdesetih. Taksno je bilo tudi moje življenje v srednji soli - vožnja z avtomobili in obiskovanje disco klubov. Med studijem na Columbia University je idejo predstavil svojemu ucitelji, scenaristu in režiserju Paulu Schraderju. Skupaj sva prisla do ideje, da bi zgodbo postavila v Studio 54 in postavila glavnega junaka za tocilni pult. Glavni junak, natakar Shane prihaja iz delavskega razreda iz Jersey Cityja. Samo v svetu Studia 54 lahko postane natakar znana osebnost, pravi Christopher. Film govori o njegovem potovanju iz Jerseyja v deželo Oz.

Njegovo potovanje se zacne, ko zaradi svoje želje po pustolovscinah in samostojnosti pride v Studio 54, kar mu vzbudi obcutek, da je prisel v center vesolja. Vse je tako enostavno - prijatelji, seks, droge, denar. Sef ga ima rad in znani ljudje ga poznajo.

Ceprav je lik Steva Rubella, enega od lastnikov kluba, dramaticna vloga, je bila nadarjenost za komedijo Mika Myersa pomemben prispevek tako k vlogi kot k samemu igranju. Režiser je želel nekoga s smislom za humor, ki bi lahko vdihnil v lik car in zabavnost hkrati. Myers je preuceval lik in ga naredil za svojega. Vsak dan je preživel dve do tri ure ob preobrazbi v Steva in med tem procesom obicajno gledal video posnetke svojega junaka. Myers je bil navdusen nad svojim likom in fasciniran nad celotno sceno. Kar nekaj stvari je bilo resnicno zanimivih v zvezi s Studiom 54. Najprej je bila to potreba po ljubezni, ki je prisla do veljave že na samih vratih. Potem je bilo tu rojstvo slave že zaradi slave same - kjer si slaven že zato, ker tako pravis. Poleg tega pa je tu se moj najljubsi izrek o Studiu 54: "V sestdesetih so govorili "Make love not war." V Studiu 54 pa so v sedemdesetih to tudi resnicno poceli.

Tako scenograf Kevin Thompson kot kostumograf Ellen Lutter sta odigrala pomembno vlogo pri oživljanju kluba in duha tistega casa. Vsi tisti, ki so kadarkoli prestopili njegov prag, bodo prepoznali stevilne elemente notranje opreme originalnega kluba - srebrne klopi, bar v obliki diamanta in obdan z ogledali, s parketom obloženo plesisce, bogato okraseno stopnisce, jeklen most, steklene krogle, ki so visele izpod stropa. In seveda to ne bi bil Studio 54 ce nebi bilo decka na luni in njegove žlice koke.

O igralcih

RYAN PHILLIPPE - Shane O"Shea
Preden je prevzel vlogo Shana je Phillippe igral vlogo saljivega prijatelja Sarah Michelle Gellar v hit trilerju I Know What You Did Last Summer. Skupaj z Nastassijo Kinski je igral v crni komediji Little Boy Blue in z Billyjem Bobom Thortonom in Hankom Azario v akcijski komediji Homegrown. Njegova prva vloga je bila v filmu White Squall.

MIKE MYERS - Steve Rubell
Za Mikea, ki je znan po svojih komicnih vlogah, je lik Steva Rubella dramaticni debi.
Rojen v Torontu, je bil leta 1979 kot punk roker v srednji soli svetlobna leta oddaljen od scene v Studiu 54. Za svojo vlogo se je temeljito pripravljal, med drugim tudi s strokovnjakom za govor, da je svoj kanadski akcent zamenjal z newyorskim.
Pred tem je Myers igral glavno vlogo v zelo uspesni komediji Austin Powers: International Man of Mystery, za katero je napisal scenarij in jo tudi produciral in ki ji v kratkem sledi nadaljevanje. Ena njegovih najbolj znanih vlog je prav gotovo duet z Wayneom Campbellom v filmih Wayne's World in Wayne's World 2. Igral je v romanticni komediji So I Married an Axe Murderer. Njegova naslednja projekta sta romanticna komedija Just Like Me in crna drama Meteor.

SALMA HAYEK - Anita
Hayekova je prisla v Studio 54 direktno iz snemanja neodvisnega filma Velocity of Gary, drami o ljubezenskem trikotniku.
Nedavno je igrala v filmu Fools Rush In in Fled. Prvic je na velikem platnu nastopila v filmu Roberta Rodrigueza Desperado in kmalu zatem v filmu Allison Anders Mi Vida Loca. Preden je pred petimi leti nadaljevala svojo kariero v ZDA, je bila Hayek uspesna igralka v Mehiki, kjer je igrala v seriji Teresa. V tem casu se ni znala besedice anglescine. V svojem sledecem filmu Frida bo zaigrala v Mehiki rojeno umetnico in kulturno ikono Frido Kahlo.

NEVE CAMPBELL - Julie Black
Vloga Julie, slavne igralke soap oper, je bila za Neve, ki je bila velikokrat pohvaljena za svoje vloge pametnih in kompleksnih najstnic, povsem nov teritorij. Z vlogo v priznani seriji Miza za pet in kultnem trilerju Krik in Krik 2 si je pridobila zvesto obcinstvo.
Leta 1996 je igrala najstnisko carovnico v crni komediji The Craft. Nedavno smo jo lahko gledali v eroticnem trilerju Wild Things.

O režiserju

MARC CHRISTOPHER
Studio 54 je njegov dolgometražni prvenec. Njegov kratki film Alkali, Iowa je bil velik festivalski hit in dobitnik stevilnih nagrad. Po isti poti je sel tudi njegov drugi kratki film, ki ga je posnel leta 1983 The Dead Boy's Club

Rojen v Fort Dodgeu, Iowa, je diplomiral na Columbia Univerity Film School v New Yorku. Nedavno je z družbo Miramax podpisal pogodbo o režiji dveh novih filmov.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.