Kolosej
Film distribucije Continental Film

Mišek Stuart Little 2

komedija
Na sporedu od: 15.8.2002, Kolosej Ljubljana
1h 17min / 77min
Leto: 2002
Država: ZDA
Scenarij: Bruce Joel Rubin, E.B. White
Režija: Rob Minkoff

Sinhronizirali v slovenščino

Režiserka: IRENA GLONAR
Stuart Little ......... ZVONE HRIBAR
Marjetica ......... SAŠKA MIHELČIČ
Sokol ............ DARE VALIČ
Snežko..............ALEŠ VALIČ
gospa Little.........SABINA KOGOVŠEK
gospod Little.........BORUT VESELKO
George Little..........TAI ZAVODNIK

Ostale epizodne vloge so interpretirali: Violeta Tomič, Tomi Mlinarič, Vid Ropoša, Jožef Ropoša, Vojko Zidar

Vsebina

Pripravite se - mala miška bo doživela veliko pustolovščino. Živahni, drobni junak Stuart Little (glas mu posoja Zvone Hribar) se vrača na veliko platno v Mišku Stuartu Littlu 2 in bo občinstvo razveselil s svojo še bolj napeto prigodo. Tokrat se odpravi na pot z nejevoljnim Snežkom, da bi rešil novo prijateljico Marjetko iz krempljev zlobnega Sokola. Vrača se tudi vsa Stuartova družina: Geena Davis (gospa Little), Hugh Laurie (gospod Little) in Jonathan Lipnicki (George Little).

Dve leti sta minili, od kar smo se mudili na obisku pri družini Little. Stuart je zelo zadovoljen z novim življenjem. Hodi v šolo (v čisto svojem avtu), zna zelo spretno sestavljati modelčke letal in je zelo ponosen, da je član nogometnega moštva. Rad ima tudi starejšega brata Georga in malo sestrico Martho (Anna in Ashley Hoelck). Celo domišljavemu mucu Snežku je prirasel k srcu. V svetu Littlovih je vse lepo in prav.

A Stuart hrepeni po prijatelju - nekom, ki bi bil tak kot on. Ko se vrača iz šole, zasliši glasno čivkanje in nenadoma na sovoznikov sedež z neba pade ranjena ptičica. Ko se zave, se skrivnostna ptica predstavi za Marjetico. S prestrašenim glasom mu pove, da jo ogroža Sokol, kriminalec, ki se ga vsi bojijo, saj terorizira vsa manhattanska bitja.

Ko Stuart izve, da Marjetka nima kje stanovati, vztraja, da ostane pri Littlovih. Gospod in gospa Little takoj sprejmeta Marjetico in jo kljub Snežkovemu negodovanju povabita, naj ostane, dokler hoče.

Vsem je jasno, da je Stuart zaljubljen v očarljivo ptičko, ki mu obljubi pustolovščino... a Marjetica ima temačno skrivnost in ni tisto, za kar se izdaja. Ko skrivnostno izgine, se nenavadni par Stuart in Snežko odpravita na nevarno pustolovščino in razvozljata skrivnost.

Kosmati dvojici se niti ne sanja, kam - Stuart ve samo, da morata najti Sokolov brlog in pripeljati Marjetico nazaj. To je velikanska naloga za majhnega miška velikega srca in njegovega razvajenega perzijskega pomočnika, a kot pravi Stuart: "Ko si enkrat prijatelj Stuarta Littla, ostaneš njegov prijatelj vse življenje."

O snemanju

Ko sta se odločila prvič sodelovati skupaj, sta producenta Douglas Wick in Lucy Fisher želela posneti film s humorjem in srcem. Zamisel, da bi bil to drugi del Miška Stuarta Littla, se jima je zdela pravšnja - a vedela sta, da bo nadaljevanje uspešno le, če bo ponudilo nekaj novega. "Z režiserjevm Robom Minkoffom smo bili trdno odločeni posneti še bolj napeto in vizualno inovativno pustolovščino," pravi Fisherjeva.

Stuart Little je bil poletna uspešnica leta 1999, po svetu je zaslužil čez 300 milijonov dolarjev in bil nominiran za oskarja za vizuale učinke. "Stuart Little je bil velikanska uspešnica in svetovna senzacija. Naša naloga je ponovno ujeti čarobnost, zaradi katere je bil prvi del tako uspešen."

Filmski ustvarjalci so imeli pri nadaljevanju nov cilj: "V prvem delu smo še odkrivali Stuartovo osebnost in osebni slog," pravi Wick. "Naš cilj pri drugem delu je bil bolj razviti njegov lik"

Scenarij je po Wickovi predlogi napisal Bruce Joel Rubin, ki je dobil oskarja za film Duh. "Bruce je napisal čudovit in napet scenarij," pravi Wick z nasmehom.

Scenarij nas seznani z Marjetico, ptičico, ki se spoprijatelji s Stuartom. Skozi njun odnos se Stuart razvije kot lik in najde notranjo moč, ko se prvič zaljubi. "Marjetica je bila ena naših najljubših likov v knjigi E.B.Whitea in za nas je bil izziv in pravo veselje, da smo jo lahko pozdravili v družini Littlovih."

Filmski ustvarjalci so tudi želeli, da bi se nadaljevanje ukvarjalo z novimi temami in razkrili nove poteze človeških likov. Littlovi se tako soočajo s svetom in spopadajo s težavami, s katerimi se spopada vsaka družina z otroki. "Želeli smo se osredotočiti na osnovne razlike med zaščito otrok in tem, kako otrokom dati moč in možnost, da se postavijo zase in uveljavijo," razlaga izvršni producent Jason Clark, "in težavami, ki se pojavijo, ko imata starša drugačne poglede na določene stvari."

Zares se zdi, da v drugem delu gospa Little z materinskimi nagoni pretirava, saj Stuartu ne dovoli dokazati, da je bolj človek kot pa miška. "Od Marthinega rojstva se gospa Little do Stuarta obnaša še bolj zaščitniško," pravi Geena Davis, "in Stuart zaradi tega trpi, saj je majhen, ona pa se zanj boji in mu ničesar ne dovoli. Skuša najti ravnovesje med tem, da ga varuje in tem, da mu dovoli raziskovati in se učiti na lastnih napakah, a je na žalost zelo ozkogleda." Stuarta zanimajo nogomet, rokoborba in hokej na rolkah, a gospe Little ljubše, če se uči risanja ali plesa. Ker gospod Little dovoli, da se Stuart z Georgeom pridruži nogometnemu moštvu, se zaradi Stuartove neodvisnosti v hiši Littlovih malce sprejo.

"Različne poglede imava na vzgojo otrok," pravi britanski igralec Hugh Laurie. "Imava povsem različna pristopa. Začneva na isti točki, a se potem razideva, na koncu pa spet prideva skupaj."

"Ne strinjava se samo glede tega, kako vzgajati miška," pravi Davisova, "zato dlakocepiva."

Režiser Rob Minkoff pravi: "Otroci morajo uveljaviti svojo voljo, če hočemo, da odrastejo. Te lekcije se Stuart nauči v filmu."

Davisova dodaja: "Stuart iz prvega dela se zelo razlikuje od Stuarta iz drugega dela. Zdaj ima prvič prijateljico, ki je samo njegova, ki je njegove velikosti. Prvič v življenju ima prijatelja, s katerim naveže stik na ta način in ki ni član njegove družine. To je tudi njegova prva ljubezen, kar je zelo srčkano."

Hugh Laurie poudarja, da je Stuart zdaj nekaj let starejši in modrejši: "Je na pragu pubertete in ima vse težave, ki so z njo povezane; prijateljstvo, prva ljubezen, izguba ljubezni, ponovna osvojitev ljubezni in tako naprej. Stuart prihaja v leta, ko si res želi raziskovati in doživljati pustolovščine. Marjetico je tak svoboden duh - razširi krila, se povzpne pod nebo in živi svoje življenje. To je Stuartu resnično všeč."

Jonathan Lipnicki pa izpostavi še eno pomembno razliko: "V tem delu si deliva sobo."

Risane junake je iz pisane besede na veliko platno preneslo 150 animatorjev in digitalnih mojstrov Sony Pictures Imageworks. Za nova lika, Marjetico in Sokola, so skrbno proučili obnašanje ptic.

"Ljudi zanima, kaj pomeni režirati animiran lik v primerjavi z živim igralcem," pravi Minkoff, "dejansko gre za isto stvar. Ukvarjate se z umetnikom, igralcem, nekom, ki bo liku dal globino in razsežnosti. V primeru Miška Stuarta so to animatorji, ljudje, ki postanejo liki, ki morajo like razumeti, če želijo, da bi jih odigrali."

Boone Narr, ki je sodeloval že pri Mišku Stuartu Littlu, je bil tudi tokrat zadolžen za živalske zvezde filma, med drugim tudi za Snežka, ki ga igra pet identičnih perzijskih muckov, vsakega izurili za svojo nalogo.

"Vsi Snežki svoje delo krasno opravljajo," hvali kosmate sodelavce Jonathan Lipnicki. "Eden pleza, drugi teče, tretji je dober za posnetke od blizu, eden je za crkljanje in eden za skakanje."

"Snežko je bil eden najbolj priljubljenih članov ekipe Stuarta Littla," pripomni režiser Rob Minkoff. "Na začetku je imel manjšo vlogo, a ker je tak tat prizorov, smo mu preprosto morali dati večjo vlogo."

In kakšen je nauk zgodbe? "Povsem možno je biti junak, tudi če si majhen. Velik si toliko, kolikor se počutiš," zaključuje režiser.

O filmskih ustvarjalcih

Rob Minkoff (režiser) je bil sorežiser Levjega kralja. Predtem je sodeloval že pri nastajanju Disneyevih uspešnic Mala morska deklica ter Lepotica in zver. Kot režiser je debitiral pri kratkih filmih o Zajcu Rogerju Tummy Trouble in Roller Coaster Rabbit.

Za MGM-ov zabaviščni park je režiral kratki igrani film Mickey's Audition, kombinacijo igranega in risanega filma, v katerega sta med drugim pokukala Mel Brooks in Angela Lansbury.

Minkoff je znan po tem, da zna v zvezdo spremeniti velikega leva in malega miška.

O igralcih

Geena Davis (gospa Little) je dobila oskarja za najboljšo stransko igralko za nastop v Naključnem turistu. Nominaciji za zlati globus in oskarja je prejela za vlogo v Thelmi in Louise. Nominacijo za zlati globus je prejela za filma Speechless in Ženska liga.

Debitirala je v Tootsie, med njenimi filmi pa so še Muha, Beetlejuice, Earth Girls are easy, Hero ter Poljub za lahko noč.

Na televiziji je igrala v nadaljevankah Buffalo Bill, Sara in The Geena Davis Show.

Hugh Laurie (gospod Little) je bil na Cambridgu sošolec Emme Thompson in Stephena Fryja. Njihovo z nagradami ozaljšano oddajo The Cellar Tapes so na BBC-ju premierno prikazali leta 1982. Potem je redno nastopal v Černem gadu ob Rowanu Atkinsonu. S Stephenom Fryjem je nastopal v Saturday Live, posnel epizodo Girls on Top in se pojavil v nadaljevanki Upline.

S Fryem sta bila soavtorja in soigralca enourne oddaje A Bit of Fry and Laurie, ki so jo premierno prikazali za božič in potem zavoljo vernih občudovalcev po vsem svetu snemali več let.

Laurie je tudi ponovno oživil nenavadni lik Bertieja Woosterja v televizijski nadaljevanki Jeeves and Wooster (po romanih PG Wodehousa), ki so jo snemali štiri leta. Med njegovimi filmi so Razsodnost in rahločutnost, Petrovi prijatelji, 101 dalmatinec, Cousin Bette, Mogoče pa bo, punčka, Me & My Shadows, Blackadder Back and Forth ter That Girl from Rio.

Laurie ni le igralec, ampak tudi režiser, pisec in glasbenik. V Veliki Britaniji je režiral vrsto reklam ter zložil in posnel številne skladbe. Izdal je tudi štiri zvezke scenarijev A Bit of Fry and Laurie.

Pred kratkim je izdal prvi roman, The Gun Seller. Zanj je napisal že tudi scenarij, ki ga bodo za filmsko platno posneli v okviru produkcijske hiše Russella Smitha in Johna Malkovicha.

Jonathan Lipnicki (George Little) je pri petih debitiral v uspešnici Jerry Maguire. Njegov glas je bilo slišati tudi v Dr.Dolittlu. Redno je nastopal v nadaljevankah Jeff Foxworthy Show ter Meego. Po Mišku Stuartu posnel The Little Vampire in Like Mike.

S starši in dvanajstletno sestro živi v Los Angelesu. Zelo rad hodi v šolo - najraje ima naravoslovne predmete. Med njegovimi hobiji so deskanje, košarka, igranje električne kitare, baseball in učenje borilnih veščin. Uči se Vale Tudo (ekstremno boksanje) in ima rumeni pas iz brazilskega jiu-jitsuja.

Člani American Humane Society so bili prisotni na snemanju vedno, kadar so v prizorih nastopale živali. Nobena žival se med snemanjem ni poškodovala.

Komentarji

24.10. 2004 ob 22:42

zelo dober FILM!

— miš
9.7. 2005 ob 12:52

v redu

— sv.duh
5.1. 2006 ob 13:53 zvezdica

Jaz Kaja bi komentirala o tem , kakšno dobro vlogo igra ta mišek Stuart, vendar mislim , da bi boljše izpadla, če bi jo malce popestrili. To je moj komentar ,zdaj pa nič ne bo hudega , če pustite tako kot je, saj vendar je najbolši film za otroke , ki ga poznam. Čau,čau,čau,čau!!!

— Kaja
2.2. 2006 ob 18:56

jaz mislim da bi moralo biti bolj napeto inmalo bolj strašno drugač pa je fulj fulj fulj fulj fulj fulj fuljdober!

— Tjaša
18.7. 2006 ob 13:30

TA MALI IGRA TUT V LIKE MIKE:)

— MISKA
5.9. 2006 ob 17:49 zvezdica

Sem gledala po TV-ju sinhronizirano verzijo zadnjič. Tisti, ki je dal glas Georgu Littlu ma tko sexy glas, da bi ga kr pojedla. Verjetno je pravi cukrček :) Pa tudi drugače mi je pa film zelo všeč. Nisem pa gledala original (nesinhronizirane) verzije.

— Andreja
6.9. 2006 ob 14:48 zvezdica

sem upokojenka in imam 3 nečake ki so si vsi po vrsti z veseljem ogledali ta film. še posebno se jim je utisnil v spomin georg little z svojim prikupnim glasom in to jih je navdušila.rada bi pohvalila fanta k je to govoril ker ima žametni lep glasek.

— sara
27.1. 2008 ob 0:00

včeraj e bil po televiziji in sem se skoraj začela jokati ko je george miška postil samega in se je šel george k prijatelju igrat!!!!!!pa še to to je najboljša risanka in filem!!!!!zelo sem vesela da so posneli tak dober film pohvalila bi režiserja gospoda ROBA

— špela
24.3. 2008 ob 0:00

mišek Stuart je zakon!!!

— tina
9.4. 2008 ob 20:44

Tai ima lep glas. Zares.

— Nika
29.5. 2008 ob 2:00

FILM SE MI JE ZDEU FAJNI IN LEPI

— ALEKS
6.7. 2008 ob 2:00

mišek stuart je med najbolj pupularnimi slovensko prevedenimi filmi za celo družino drugače so pupularni še alvin in veverički itd. fsm msf, pp

— glorija
19.5. 2010 ob 17:59

zelo carsko

— jan
2.9. 2014 ob 10:23

ODLICEN FILM I SUPER JER JE SINHRONIZOVAN V SLOVENICNO

— NNIKOLA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.