Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Stranski učinki

psihološki triler
Pripravite se na nepozabno noč s Tomom Cruisom!
Na sporedu od: 21.10.2004, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Stuart Beattie
Režija: Michael Mann
Plačani morilec mora v eni sami noči ubiti pet ključnih prič pomembnega sodnega procesa. Ker so ulice Los Angelesa dokaj nepredvidljive, za svoj podvig najame nič hudega slutečega taksista. Seveda je jasno, da nedolžni voznik kaj kmalu obžaluje srečanje s skrivnostno stranko…

Max že 12 let živi povsem vsakdanje življenje taksista. Obrazi v vzvratnem ogledalu prihajajo in odhajajo in kaj hitro jih pozabi. Do tega večera.

Vincent je plačani morilec. Ko kartel, ki vodi preprodajo droge, ugotovi, da mu grozi sojenje, najame Vincenta, naj ubije ključne priče. In tako je danes Vincent prišel v L. A. Da bi za sabo pustil pet trupel.

Po naključju se znajde v Maxovem taksiju in Max tako postane potrošna roba, žrtev, ki je ni škoda, ker se je znašla v napačnem trenutku na napačnem mestu. Vincent ga prisili, da ga ponoči vozi od žrtve do žrtve. In medtem, ko ju lovita policija in FBI, Vincent in Max postaneta odvisna drug od drugega, če želita preživeti noč.

O produkciji

Film se dogaja eno noč v Los Angelesu. A v tej eni noči se nepopravljivo spremenita življenji dveh ljudi. Srečata se v najbolj ekstremnih okoliščinah in v tej eni noči se zberejo vsi njuni občutki iz preteklosti in sedanjosti, želje, izkušnje ...

Film nas postavi naravnost v dogajanje, brez pretiranega uvoda. A gledalec tega ne pogreša, saj se okoliščine, ki so pripeljale do usodne noči, skozi zgodbo postopno pojasnjujejo in kmalu postanejo vsem razumljive.

Scenarist Stuart Beattie ni želel prodreti v um plačanega morilca, čeprav mu to skozi pripoved odlično uspe. V osnovi je želel predvsem prikazati vsakodnevna tveganja preprostega taksista. Zamisel se mu je porodila, ko se je nekega dne vračal z letališča domov in med vožnjo klepetal s taksistom. Takrat ga je prešinilo: "Namesto mene bi tu lahko sedel kdor koli, celo množični morilec, pa taksist tega ne bi vedel in ves čas bi mu nič hudega sluteč obračal hrbet."

Tomu Cruisu se je ponudila redka priložnost, da v filmu igra zlikovca. Vendar lik Vincenta ne gleda skozi črno-bele oči. Ljudje smo pač zapletena, večplastna bitja, vsak s svojimi moralnimi vrednotami, zato v vsakem lahko najdemo dobre in slabe lastnosti.

Da bi ločili Vincenta od drugih Cruisovih vlog, so se domislili popolnoma drugačne zunanjosti za igralca, ki so jo najprej preverili na računalniku.

Glavna lika, Vincent in Max, skozi film doživljata velik psihični preobrat. Medtem ko je Vincent hladnokrvni morilec, inteligenten, z neprebojno fasado in trdno odločen opraviti delo, je Max najprej negotov, poln želja, ki se jih boji uresničiti in zato izbira lažjo pot - tolaži se, da jih bo nekega dne izpolnil, čeprav globoko v sebi ve, da za to nikoli ne bo imel poguma. Razvoj dogodkov pa ju pripelje do tega, da Vincentova fasada začne pokati in mu Maxova človeškost pride do živega, Max pa je očitno potreboval Vincenta kot nekakšno brco, ki mu pomaga, da končno vzame vajeti v svoje roke in nekaj ukrene s svojim življenjem.

Igralci so se na vloge pripravljali s pomočjo ljudi, ki v resničnem življenju opravljajo enake naloge kot liki v filmu. Tako je Jada Pinkett Smith nekaj časa preživela z odvetnico, Mark Ruffalo s policistom, ki dela večinoma pod krinko v oddelku za narkotike, Tom Cruise z nekdanjim agentom britanskih posebnih enot, Jamie Foxx pa je medtem, ko je Cruise treniral na strelišču, preživljal dneve na dirkališču, da bi vožnja avtomobila postala čim bolj instinktivna. To mu je vsekakor uspelo, zato je bilo kasneje, med snemanjem, najtežje odigrati, da vozi taksi, kadar zaradi potreb filma sam ni vozil, ampak so taksi vlekli.

Film so v celoti posneli ponoči v Los Angelesu. Zavedali so se, da 35-mm film ne bi mogel ujeti nočnega Los Angelesa, kakor je želel režiser, zato so cel film posneli digitalno. To jim je omogočilo, da vidimo Los Angeles še bolje, kot bi ga s prostim očesom.

O igralcih

Tom Cruise (Vincent)

Po debiju leta 1981 v filmu Taps je Tom Cruise uspel ustvariti bogato filmsko kariero, ki dvajset let po začetku še ne kaže nobenih znakov, da bi se Cruisov filmski izraz upehal ali začel bledeti. Z nastopom v Risky Business leta 1983 si je prislužil prvo nominacijo za zlati globus in takrat se je začel dvigati med zvezde. Svetovno slavo pa je dosegel leta 1986 z uspešnico Top Gun. Z vlogo Mavericka v tem filmu se je uvrstil med največje hollywoodske zaslužkarje in med igralce, ki najbolj zagotovo s svojim imenom prinesejo uspeh filmu v katerem nastopajo. Leta 1989 je prejel prvi zlati globus in prvo nominacijo za oskarja za vlogo v Stonovem filmu Born on the Fourth of July. Med njegovimi najuspešnejšimi in najbolj znanimi filmi naj omenimo: Rain Man, The Color of Money, All the Right Moves, Legend, Cocktail, Days of Thunder, Far and Away, The Firm, Interview with the Vampire, A Few Good Men, Mission: Impossible (1 in 2), Jerry Maguire, Magnolia, Vanilla Sky. Tom Cruise je posnel več kot 20 filmov, ki so skupaj prejeli skoraj 40 nominacij za oskarja in zaslužili skoraj 2 milijardi dolarjev.

Jamie Foxx (Max)

Kariero je začel predvsem kot komik, vendar se zadnja leta vse bolj uveljavlja kot vsestranski igralec za vse medije in vse vrste vlog. V začetku 90-ih je redno nastopal v seriji In Living Color in gostoval v številnih drugih televizijskih oddajah. Leta 1996 je začel nastopati v lastnem TV šovu, ki so ga predvajali 5 let. Na velikem platnu se je pojavljal v filmih Any Given Sunday, Ali, Bait, The Truth About Cats and Dogs in The Great White Hype.

Jada Pinkett Smith (Annie)

Debitirala je v filmu Menace II Society in od takrat dalje ohranjala uspešno kariero. Med njenimi najbolj opaznimi vlogami so nastopi v filmih The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions, Ali, Bamboozled, Set it Off, The Nutty Professor, Scream 2 ... Trenutno uspešno nastopa tudi kot pevka.

O ustvarjalcih

Michael Mann (režija)

Režiser: The Jericho Mile (1979), Thief (1981), The Keep (1983),Manhunter (1986), The Last of the Mohicans (1992), Heat (1995), The Insider (1999), Ali (2001)

Scenarist: The Keep (1983), Manhunter (1986), The Last of the Mohicans (1992), The Insider (1999), Ali (2001)

Stuart Beattie (scenarij): Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Joey (1997)

Dion Beebe (direktor fotografije): In the Cut (2003), Chicago (2002), Charlotte Gray (2001), Holy Smoke! (1999), My Own Country (1998)

Paul Cameron (direktor fotografije): Man on Fire (2004), Swordfish (2001), Gone in 60 Seconds (2000)

Komentarji

25.8. 2004 ob 14:40

Filma žal še nisem gledal, zato težko podam kakšen posebno dober komentar. Podal sem vam le tega, ki je tudi nekaj vreden.

— Jest
3.9. 2004 ob 13:04 zvezdica

Zasedba je odlična, če je na režiserskem stolčku še Michael Mann, je zagotovo, da bo triler več kot dober. V ZDA igra že od avgusta in je na RottenTomatoes.com ocenjen 86/100 ...

— TheD
6.9. 2004 ob 21:48

cruise jr zopez zmagal full dober muvie kar malo žal mi je da sem ga že pogledal na divx

— m
9.9. 2004 ob 21:44

Totalno razočaranje... sem mislila glede na zasedbo da bo kaj videti.. pa sem se uštela

— Sweety
12.9. 2004 ob 21:34

Tokrat Cruise v drugacni vlogi kot ponavadi - negativca, a vseeno gledljiv film z mnogo akcije.

— peterson
2.10. 2004 ob 16:00

film je specialn pol pa se vidis kak profesjonalno odigra tom pol ga pa še morš enih 2 pogledat res mislim ful fajn nad pricakovanji res

— -mala-
3.10. 2004 ob 20:22

Filma še nism gledala, ampak glede na zasedbo, vem da bo hud. Sploh pa Tom Cruise:), je tok ful cortka in hud in vse, pa še str ne zgleda, čeprov ma sive lase u tem filmu. U glavnem ljubim ga!

— Madi
10.10. 2004 ob 23:13

Pa dobr ajde. Igralska zasedba ugodna, kar se pa same akcije tiče - slabo. Ni kej, bomo pa počakal na MI3 :)

— Bogo
15.10. 2004 ob 16:56 zvezdica

super film + režija + zasedba, o cruisu ni vredno zgubljat besed, še zmer je več kot odlično opravil svoje delo. tud tokrat!še tolko bolj pohvalno kr prvič odigra "bad guy-a"! je biu že cajt! :) lp vsem

— tasha
21.10. 2004 ob 14:48

Če res nimaš kaj delat pojdi to gledat, drugače pa nič posebnega! p.s. Če si nabaviš kokice ti vsaj dolgčas ne bo!

— Mojca
21.10. 2004 ob 16:33

beda!

— beda
22.10. 2004 ob 15:41

ha, bad guya je odigral ze v filmu Intervju z vampirjem.

— biba
22.10. 2004 ob 17:21

ta film je ful dobr.Priporocam da ga greste gledat

— stromar
22.10. 2004 ob 18:53

Zdle ob 21 grem gledat film in kokr sm prebrow je ta praw zame no pustim se presenetet

— milos
23.10. 2004 ob 19:52

iskren upam da bo film dost dobr da za nega zagons dve ure...

— Iihope@email.si
24.10. 2004 ob 14:01

jap, pejte ga gledat!!!

— jap
25.10. 2004 ob 8:21

Prava stvar ni kej. To mi delej.

— vincent
26.10. 2004 ob 16:38

Film me je totalno pustil hladno. Sploh nobenga presenečenja, še najmanj psihološkega. Zgodba tudi ni bila bogve kaj. Ne priporočam.

— ana
26.10. 2004 ob 18:31 zvezdica

Igralska zasedba sicer ni slaba, ampak sama vsebina filma je pa čisto mimo. Če so vam všeč bolj depresivni filmi, potem je ta za vas, meni pa vsekakor ni bil. Za naslov pa res ne vem, kakšno zvezo ima s filmom. V glavnem, črna scena, kjer je pobijanje ljudi tako za šalo, en človek gor ali dol, sej itak noben ne opazi, če je eden manj. Ne priporočam.

— ksenja
26.10. 2004 ob 19:14 zvezdica

Tom Cruise gre na drugo stran. Filmi režiserja Michaela Manna so vedno zelo počasni, natančni, precizni, perfekcionistični in taki, da si vzamejo čas za vse. Tudi za tisto, kar bi lahko ostalo na montažnem pultu. In Collateral, zgodba o poklicnem morilcu Vincentu (Tom Cruise), ki mora v eni noči pospraviti pet žrtev in za talca vzame nič hudega slutečega taksista Maxa (Jamie Foxx), je natanko tak. Počasen, natančen, precizen, perfekcionističen in tak, da si vzame čas za vse. Tudi za Maxovo bolno mamo (Irma P. Hall), za jazz glasbo, za dva policaja (Mark Ruffalo, Peter Berg), za neskončne debate, za mafijca (Javier Bardem) in za odvetnico (Jada Pinkett Smith), ki se z našim Maxom zaplete v zanimiv pogovor. In Collateral, malo Night on Earth, malo pa Dirty Harry in Assassins, zdrži vse kar si zastavi. Še posebej dejstvo, da Tom Cruise igra zlobneža. Preračunljivega, mrtvo hladnega, ostrega, sivolasega in brezkompromisnega poklicnega morilca, ki ga zagotovo ne bi bilo na obletnico mature. Morilca, s katerim ni šale. Čistokrvnega Šakala, ki ima tudi izreden smisel za humor. Ki se z našim Maxom celo spoprijatelji in mu povrne samozavest. Plačani morilec kot psiholog in Deževni človek, kjer avtizem zamenjajo trupla. Film, ki čisto počne točno tako kot se od njega pričakuje. Se pravi točno tako, kot si je želel Michael Mann. Pa čeprav so se za režijo pulili Steven Spielberg, Martin Scorsese in Spike Lee, za glavne vloge pa Robert DeNiro, Edward Norton, Russell Crowe in Colin Farrell.

— iztok gartner
27.10. 2004 ob 9:46

Hudo. To je to. Top 5 letosnjega leta. Vsem ostalim (po prebranem vidim, da bolj dekleta), ki vam ni sedel...verjetno ker ga ne razumete...je bil pretezak za vas. Kar se tice naslova Collateral (ena je omenila da je cisto mimo...)...halo?...B oljsega ne bi moglo biti

— x
29.10. 2004 ob 22:45

Film sem vidu in moram rečt, da kokr je ta muvič pohvaljen ni vreden tega,ker enostavno je zgodba zanič.

— kavlj
29.10. 2004 ob 22:47 zvezdica

jah, film je zelo dober, pa ne le zaradi toma v negativni vlogi, ki mu pravzaprav leži, ampak zaradi stranskega sporočila filma-ljudje v velemestih se brigajo le zase in niti ne pomislijo na druge, čeprav si ta svet vsi delimo in bi si med seboj morali pomagati, ne pa ignorirati klic na pomoč-tom oz. vincent to večkrat v filmu omeni, kar nam da misliti, a ne?

— irena
29.10. 2004 ob 23:44 zvezdica

Ne bi rekel, da je film dober, zgodba je precej šibka. Igralska zasedba je v redu in režija tudi, vendar pa vse skupaj že meji na ameriško slaboumnost. Če je to triler, potem sem jaz helikopter...

— MAC.H
30.10. 2004 ob 14:28

Odličen film, zelo priporočam!! Eden boljših.

— Danilo
30.10. 2004 ob 22:37 zvezdica

Naj povem, da sem kot ljubiteljica umetnosti v pravem pomenu besede, indie filmov in neodvisnih produkcij nasploh, zelo skeptična do hollywoodskih proizvodov, ki nam jih vedno znova ponujajo ameriški režiserji in ustvarjalci. A ker se mi je že sama ideja Stranskih učinkov zdela zelo dobra, sem jim le dala priložnost. In to se je izkazalo kot zelo dobra poteza. Tom Cruise mi je kot igralec všeč že od samega začetka svoje kariere. S prepričljivimi interpretacijami likov vedno znova potrjuje, da je vreden svojega denarja in vsem ciničnim "kvazi kritikom", ki trdijo, da svojo kariero gradi predvsem na šarmantnem nasmehu, dokazuje nasprotno. Cruise je več kot le lep obraz. Tomu imam pravzaprav za očitati le eno - moti me, da svoj talent vedno znova "zapravlja" v patetičnih "special effects" filmih brez kakršnekoli globine. Kdaj pa kdaj bi lahko zagrabil tudi kakšen globlji, nehollywoodski projekt, ki morda res ne bi bil plačan v milijonih, bi se pa zato dotaknil umetnosti v pravem pomenu besede, kar pa je pravzaprav sam smisel igralskega poklica. Stranski učinki so prijetna izjema v poplavi filmov, katerih globina je enaka globini povprečne deževne luže, in ki nekoliko bolj zahtevnemu gledalcu ne nudijo prav ničesar. Na prvi pogled film o morilskem pohodu plačanega morilca, Stranski učinki nudijo mnogo več kot zgolj to. To je zgodba o noči, ki združi dve povsem različni življenji s povsem različno preteklostjo, dve različni osebnosti, ki pa sta obe človeški in s tem krvavi pod kožo, obe sta ranljivi. To je zgodba o minljivosti človeškega življenja, zgodba o sanjah, ki jih še vedno sanjamo, čeprav se nikoli ne bodo uresničile. Zgodba o upanju, ki se zdi kar nekako brezupno. Zgodba, ki nas spomni na to, da je življenje več od nas samih. Od mene, od tebe, od kogarkoli. Zbujamo se in odhajamo spat, vmes se naša srca drobijo, naš mali svet se neštetokrat poruši in spet sestavi - je sploh komu mar? Ali kdo sploh opazi? Gre za film, ki nas spomni na grenko resnico, da živimo v plastičnem, hladnem svetu. In da smo sami. Da svetu preprosto ni mar. Na to nas opomni prav Vincent, ki ga odlično in brez napake upodablja Cruise. Cruise nudi Vincentu ravno pravo mero šarma, hladu, brezbrižnosti in hkrati ranljivosti, ki jo ta lik potrebuje. Režiser nam tu in tam ponudi vpogled v Vincentovo toplo, človeško stran, da se gledalcu kar naenkrat ta morilec zazdi izjemno moralen lik. Vincenta se pravzaprav ne bojimo zaradi orožja, ki ga nosi ob sebi. Vincenta se bojimo zato, ker nas opominja na svet, v katerem živimo. Ker nas opominja na to, da nikomur ni mar. Vsekakor film, ki ga ni dovolj le "gledati", potrebno ga je "videti". Priporočam vsem, ki znajo sprejeti, kar dober film ponuja gledalcu. Priporočam, da si ga pozorno ogledate sami, ali pa v družbi nekoga, ki prav tako zna "videti" dober film - ostalim preprosto ne bo mar.

— sanja
31.10. 2004 ob 15:56

film drzi napetost, je zanimiv in ga priporocam.

— pariss
1.11. 2004 ob 22:03

Moram reči da sem bila nad tem filmom popolnoma razočarana. Pričakovala sem veliko več predvsem zato, ker naj bi v filmu blesel Tom Cruise. Zgodba filma pa je čisto mimo

— Sweety
2.11. 2004 ob 0:46

včeraj sem si ogledala film, moram reči da sploh ni slab in da lahko najdeš kar nekaj dobrih stvari v njem...

— taya
4.11. 2004 ob 12:25

Glede na to, kako mi je film in Cruisa opevala marsikatera kolegica, je film šibek, 7 od 10 ocena, morilec pa zgleda prov smešno majhen in na momente mu tok ne pase orozje, ker ne zna z njim dobr delat..

— Tina
5.11. 2004 ob 10:54

Meni osbno je bil film izredno usec, je ves cas doti napet, vendar u mejah normale... ni pac navaden oz. tipicen triler. poleg tega je tom cruise eden izmed redkih, ki imajo sive lase in je se veno sexi ku hudic...

— Cathy
6.11. 2004 ob 13:45

js bi si pa hotla ugledat ta film...me zanimajo mau komentaji?? kasn se wm zdi da film?? no sj ce ne vm bom pa jst powedala :) :) :) :) :)

— *~*~toxic~*~*
6.11. 2004 ob 15:19 zvezdica

V tem film je Tom pokazal, da mora bit profesionalni morilec predvsem zelo pameten in sposoben. Prva negativna vloga Toma in po mojem skromnem mnenju njegova najboljša do sedaj, res je zgledal kot pravi manijak, predvsem proti koncu, ko je zelo jezen ( takrat, ko vstopi na vlak in ga kamera pokaže nahitro od blizu). Zgodba je dobro zastavljena pa razvoj karakterjev je tudi v redu, Vincent in Max sta v filmu potrebovala eden drugega, Max, bo sedaj res morda uresničil svoje sanje o limuzinah, Vincent pa je lahko upravljal svoje delo zaradi Maxa. Zanimivo je predvsem kako je Vincent prisilil Maxa, da ga vozi po mestu, ni mu pretirano grozil, ampak ga je psihološko prisilil. V filmu je tudi nekaj za mene prav blesavih napak, da v LAju ni signala za mobitel (dobro, tisto z baterijo še kar gre), da v stolpnicah nimajo luči, ki se prižgejo ko zmanka toka in da je Max zgrešil Vincentovo glavo pri streljanju iz take bližine (sicer ni bilo luči) je malo butasto. Tako, da zgodba res ni realna ima pa dobro sporočilo, da smo v milijonskem mestu res prepuščeni sami sebi in da smo kot posamezniki nepomembni v velikem življenskem krogu, ter kako lahko usoda združi dve različni življenji.

— Peter
6.11. 2004 ob 17:51

ziv dolgcas

— meli
9.11. 2004 ob 23:22 zvezdica

Življenje je sila nepredvidljiva stvar. Nikoli ne veš zagotovo, kaj te čaka v naslednjem trenutu, toda po svoje je prav to neke vrste srž, ki življenje dela bolj zanimivo in predvsem bolj razgibano. Stranski učinki je film, ki nam skuša dopovedati, da življenja ne moremo povsem nadzorovati, lahko pa ga spremenimo, če le zmoremo zbrati dovolj poguma za prvi korak. Stranski učinki je vizualno zelo dovršen triler, ki ne temelji zgolj na akciji, temveč na poglobljeni študiji glavnih likov ter ustvarjanju sila učinkovite atmosfere. Tako imamo na eni strani morilca Vinca, pri katerem lahko res začutimo neko sovraštvo ali pa vsaj prezir in razočaranje nad človeštvom ter družbo. Na drugi strani je taksist Max, ki je po eni strani izjemno natančen, po drugi strani pa je popoln sanjač, ki že 10 let vozi taksi, a to še vedno jemlje zgolj kot začasno službo. Kljub moralni razliki oba lika druži neka osamljenost ali pa vsaj izoliranost od človeške družbe. Kot dva volkova samotarja, eden ujet v svojem svetu zaničevanja vseh etičnih vrednot in popolnega nespoštovanja človeškega življenja, drugi nezmožen narediti prvega koraka k spremembi svoje usode. In tako nas film spretno vodi do točno tistega, kar se mora zgoditi, namreč da Vince konča tako, kot je živel, torej izoliran, osamljen, pozabljen in neopažen, Max pa se mora premakniti iz mrtvega teka in prenehati sanjariti o tropskem otočku. Konec filma tako ni neko veliko presenečenje, je pa zato simbolno toliko bolj zgovoren, drobni nepričakovani momenti pa se zgodijo že med samim filmom in tako zelo posrečeno narekujejo ritem filma. Miselnost in splošno psiho glavnih likov zelo dobro prikaže tudi atmosfera, stalno nekoliko melanholična, temačna, brez nekega veselja ali perspektive, kot da bi človek zamudil zadnjo postajo na vlaku svojega življenja. Presenetljivo dobra je tudi igralska izbira in izvedba, saj je Tom Cruise končno dokazal, da zna ustvariti zelo poglobljen lik (pri čemer so ga do sedaj večinoma ustavljale predvsem preobteženosti filmov z zgodbami), podobno posrečen pa je tudi Jamie Foxx, četudi je slednjemu v primerjavi s Cruisom vsiljena nekoliko inferiorna vloga. Stranski učinki je film, kjer za razumevanje, v nasprotju s pričakovanji glede na žanr, niso toliko pomembne oči, temveč predvsem psihična zmožnost gledalca poistovetenja z glavnima likoma, ki sta na nek način tudi simbola za apatičnost, razočaranje in brezciljnost sodobne družbe. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
16.11. 2004 ob 11:51

Meni je bil fil všeč, predvsem zato ker je Tom Cruise povsem izven svojih običajnih vlog, pa tudi ideja sama mi je dobra. Ampak konec mi pa ni bil všeč. Preveč...ameriški.

— Vegos
16.11. 2004 ob 17:29

rajse ostanite in gledajte tom in jerrya,ker toti film je dalec pod pricakovanji.

— Rok
16.11. 2004 ob 17:33

Film ni bil nic kej posebnega,edine stranske ucinke je pustil v moji denarnici.

— Goran
19.11. 2004 ob 22:34 zvezdica

Nekdo je rekel, da ne razume naslova filma. Mislim, da gre za to, da je pobijanje v filmu dejansko ironično prikazano kot "collateral damage", kajti glavna "damage", ki je nastala na tem svetu, je v tem, da je smo ljudje, takšni, kot smo, egositični in brezbrižni do drugih. Kaj pa drugi mislite?

— Maja
20.11. 2004 ob 12:36

Film je za pogledat! Tom Cruise dobro odigra vlogo morilca un crncek p je ful car! Res je naslov mav cudn ampak film ni! pejte gledat!

— shallow
20.11. 2004 ob 18:47

beda, beda, beda. tudi sam ne maram filmov, ki gledalcu ponujajo butaste fore. ampak ta film...ne. tudi mr. Tom je brezvezen.

— www
24.11. 2004 ob 14:31 zvezdica

Filmu manjka le malo do popolne ocene.Rezija je vrhunska, igralci tudi, zgodba je zanima. Edino kar me moti so standardne h woodske napake.Mann je dokazal da je odlicen, prav tako Cruise, Fox in seveda Pinkett. Film se odlicno odvija in ti da obcutek napetosti in obcutek, ko nikoli ne ves kdo bo naslednji umrl saj lahko umre vsak. Vsec mi je da je bolj realen kot ostali filmi kjer dolgotvezijo in na koncu vsi prezivijo. Tukaj ga ustreli brez prevelikega obotavljanja.Film priporaocam vsakomur ki ga zanima vec kot le boom boom in plehke zgodbe. Ocene: Rezija: 5 Zasedba:4,5 Zgodba:4,5

— Ocena:4,5
25.11. 2004 ob 11:07 zvezdica

Odlična zadeva! Sama atmosfera filma mi je bila strašno všeč...Los Angeles je prikazan zelo detajlno, kakor tudi oba protagonista. Sploh Cruise čisto blesti v tej vlogi. Je krut, hladen, oster kot britev, profesionalen...a kljub temu človek, ki ga lahko začutimo in gledamo skoz njegove oči. Enako pri Fox-u, tip je večji del filma njegovo nasprotje. NAuk filma, ki sem ga dobil...ne čakaj na maj, če lahko nekaj storiš zdaj in pa da ljudje v bistvu spimo...ampak ponovno imamo dokaz, da je vsak človek sposoben povleči iz sebe tisto prvinskost, ki ga prebudi iz lera in mu vlije novih moči in novega pogleda na svet, da ni več le bypasser. Ta film je bolj akcijska drama z elementi trilerja. Zelo čist in perfekcionističen film. Moja ocena: 9/10

— skylax
3.12. 2004 ob 10:02 zvezdica

Toliko o Tomu kot negativcu, ni prvič, da mi je všeč kot "bad presone", očaral me je tudi v filmu Intervju z vampirjem, kjer je njegova vloga krvosesa z "realnim pogledom na svet teme, brez odvečne patetike...", film naredil tak kot je bil, dober in v pravšnji meri mračnjaški in je bila Tomova vloga in njegova igra, kot poprček na kar dobro juhico. Le tako naprej Tomi!

— mojca
5.12. 2004 ob 13:13 zvezdica

Zelo poseben film, ki te pritegne, čeprav na prvi pogled zgleda zelo "neholivudski". Je pa prav to tisto, kar mu daje čar. poleg tega, v njm naravnost blestita Jamie Foxx in Tom Cruise, oba vredna oskarja, po mojem mnenju. Film ima zelo ustrezno vzdušje- temačno, deluje zelo izolirano. PRIPOROČLJIV

— Nina
5.12. 2004 ob 20:46 zvezdica

Dolgočasen, razvlečen film za katerega je škoda takšne igralske zasedbe. Film B produkcije z Tomom v glavni vlogi.

— izzy
25.12. 2004 ob 21:42

A kdo slučajn ve, kdo je izvajalec tistga komada Shadow on the sun? Med branjem celotne zasedbe filma sm najdu, da je to Chris Cornell sam ga med njegovimi komadi nikakor ne morm najdt.

— boris_jereb
27.8. 2005 ob 10:41

Ma ta filem je biw ful carski ...zgodba in vse.. in tom cruise je ful dobro igral.. hladnokrvnega morilca.. pa tudi uni črnec ki je vozu taxi je bil klasa! V glavnem..kjer koli igra tom cruise se filem splača it gledat..pa čeprau samo zaradi njega..:)*lova ya*

— *aisha*
19.2. 2006 ob 11:23

ma sej ni blo tok slabo sam mal preveč po tom cruisevsko je blo. drgač je pa jamie foxx suuuper.

— ha.ha

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.