Kolosej
Film distribucije Fivia

Dežela tujcev

misteriozna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 3.9.2015, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Leto: 2015
Država: Avstralija, Irska
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Kinirons, Fiona Seres
Režija: Kim Farrant
Po selitvi v odmaknjeno avstralsko puščavo skušata zakonca Catherine in Matthew na novo zastaviti svoji življenji, vendar ne najdeta pravega stika s someščani. Ko tik pred prihodom divjega peščenega viharja izgineta njuna otroka in iskanje ne obrodi sadov, med meščani vzniknejo govorice, sumi in aboriginske vraže. V brezizhodni stiski se skušata obupana starša soočiti s svojo preteklostjo, toda v deželi tujcev odrešitev njune družine ostaja negotova.

Življenje prišlekov v odročno puščavsko mestece Nathgari v Avstraliji, Catherine in Matthewa, se korenito spremeni, ko njuna najstniška hčerka Lily in sin Tommy izgineta neznano kam tik pred silovito puščavsko nevihto.

Mesto je kmalu popolnoma prekrito z rdečim prahom, iskalno akcijo pa vodi krajevni policist David Rae. Hitro postane jasno, da se je otrokoma zgodilo nekaj groznega. Ko se začnejo širiti govorice, se mesto zaroti proti nesrečnima zakoncema. To, notranja trenja in naraščajoče temperature, zaradi katerih ima človek še manjšo možnost preživetja, potisnejo Catherine in Matthewa na rob živčnega zloma.

Nicole Kidman (Catherine Paerker) je rojena v Avstraliji, kjer se je zelo zgodaj začela ukvarjati z gledališko in filmsko igro. Zaigrala je v nekaterih opaznih televizijskih filmih, dokler ni s filmom Dead Calm Phillipa Noyca opozorila nase tudi ameriško občinstvo. Z Žensko za umret Gusa Van Santa je gledalcem dala vedeti, da je sposobna in da bi rada igrala marsikaj izzivalnega. Za to so poskrbeli Jane Campion s Portretom dame, Stanley Kubrick, ki je tedaj zakonca Cruise s svojo močno voljo za skoraj dve leti priklenil nase z nastajanjem svojega poslednjega filma Široko zaprte oči, in avstralski »čudežni otrok« Baz Lurhmann z Moulin Rouge. Prvi zlati globus je odnesla za vlogo v odbiti komediji Ženska za umret, zanj pa se je potegovala še z vlogami v filmih Birth, Hladni vrh, Billy Bathgate, Zajčja luknja (film je producirala prek lastne produkcijske hiše Blossom Films in se z vlogo potegovala tudi za oskarja), Paper Boy (poleg nominacije za nagrado Ceha filmskih igralcev) in v TV filmu Hemingway and Gellhorn (še nominaciji za nagrado Ceha filmskih igralcev in emmyja). Igrala je še v Stoker, Margot at the Wedding, The Golden Compass, Nine, Australia, Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, The Interpreter, Bewitched, The Human Stain, Dogville, Eyes Wide Shut, The Peacemaker,The Portrait of a Lady, Batman Forever, Malice, Far and Away… Med odrskimi upodobitvami je dvignila veliko prahu z gostovanjem na londonskih odrih v igri Blue Room, s katero je bila nominirana za nagrado Laurenca Olivierja.

Hugo Weaving (David Rae) je eden najbolj cenjenih avstralskih igralcev. Videli smo ga v trilogijah Gospodar prstanov in Matrica, kjer je igral agenta Smitha. Diplomiral je leta 1981 in od tedaj odigral številne gledališke, filmske in televizijske vloge. Med drugim v filmih The Interview (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Proof (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Priscilla, kraljica puščave (nominacija za nagrado Avstralskega filmskega inštituta), Bedrooms And Hallways, The Interview, True Love And Chaos, Frauds, The Custodian, Exile, Reckless Kelly, Wendy Cracked A Walnut, The Right Hand Man, For Love Alone, The City's Edge, The Old Man Who Read Love Stories, Strange Planet. Med njegovimi televizijskimi projekti so bolj znani Halifax 3, The Bite, Lust, Bangkok Hilton, Dirtwater Dynasty in mini serija The Custodian.

Joseph Fiennes (Matthew Parker) , rojen v Salisburyju v Wiltshireu, je odraščal v West Corku na Irskem. Zapustil je umetnostno šolo, pričel delati v gledališču Young Vic Youth ter se vpisal na Guildhall, šolo glasbe in drame. Prvič je nastopil v londonski gledališki četrti West End v igri The Woman in Black, sledila je igra A Month in the Country. Nato se je za dve leti pridružil Royal Shakespeare Company in odigral vloge v igrah Son of man Dennisa Potterja, Les enfants du paradis, Troilus and Cressida in The Herbal Red Petra Whelana. Lansko leto smo ga videli v akcijski pustolovščini režiserja Bretta Ratnerja Herkules (ob Dwaynu Johnsonu in Johnu Hurtu).

Komentarji

4.9. 2015 ob 11:59

Žal razočarana. Glede na napovednik sem pričakovala več.

— Hanna
11.9. 2015 ob 16:49
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
22.3. 2018 ob 16:21

Satanistični film :-(.

— Josefh

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.