Kolosej
Film distribucije Cenex

Stotnik Amerika: Zimski vojak 3D

akcijska domišljijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 3.4.2014, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Anthony Russo, Joe Russo
Pravičniški vojak iz 2. svetovne vojne Steve Rogers skuša miselnost in simbolni pomen svojega herojskega lika Stotnika Amerike prilagoditi sodobnemu svetu, vendar vedno znova naleti na moralne dileme ameriškega vojaškega posredovanja po svetu. S pomočjo neustrašne Črne vdove in novega prijatelja Sokola skuša Stotnik Amerika razkriti srhljivo zaroto, ki ogrozi prihodnost celotnega sveta. Ob tem se mora v osupljivih dvobojih soočiti z nekdanjim prijateljem, ki so mu v sovjetskih laboratorijih oprali možgane in spremenili v zloveščega Zimskega vojaka.

Studio Marvel predstavlja ljubiteljem filmskih priredb svojih znanih stripov drugo pustolovščino o super junaku stotniku Ameriki, sam zaplet zgodbe pa je logično nadaljevanje kataklizmičnih dogodkov v New Yorku po Maščevalcih (The Avengers). Steve Rogers aka Stotnik Amerika živi odmaknjeno in mirno življenje v prestolnici Washington in se po najboljših močeh trudi prilagoditi modernemu svetu, v katerem se je znašel po sedem desetletij dolgem »ledenem spancu«.

Toda ko se njegovi prijatelji in soborci v O.B.O.D.-u znajdejo v nevarnosti, se stotnik Amerika takoj odzove in znajde v mreži zarot in skrivnostnih intrig, ki pretijo ne le njim, temveč vsemu svetu. Moči združi s pretkano Natašo Romanoff aka Črno vdovo ter novim prijateljem in zaveznikom Samom Wilsonom aka Sokolom. Njihova prizadevanja, da razkrijejo nevarno in prostrano zarotniško mrežo, rodijo vedno več skrivnostnih poskusov, da bi utišali tako Steva kot Natašo, dokler se skupaj ne znajdejo pred nepričakovanim in neverjetnim sovražnikom - Zimskim vojakom.

Sama zgodba seveda temelji na seriji stripovskih knjig iz leta 1941, v njej pa sta se na velika platna vrnila Chris Evans (Stotnik Amerika: Prvi maščevalec, Maščevalci) kot kultni super junak Steve Rogers/stotnik Amerika in Scarlett Johansson (Maščevalci, Iron Man 2) kot Nataša Romanoff/Črna vdova. Pridružili so se mu Sebastian Stan (Stotnik Amerika: Prvi maščevalec, Črni labod) kot Bucky Barnes/Zimski vojak, Anthony Mackie (Bombna misija, Punčka za milijon dolarjev) kot Sam Wilson/Sokol, Hayley Atwell (Stotnik Amerika: Prvi maščevalec) kot Peggy Carter, oskarjevec Robert Redford (Vse je izgubljeno, Zakon molka) kot Alexander Pierce, eden izmed članov nadzornega sveta O.B.O.D.-a, in pa Samuel L. Jackson (Maščevalci, Iron Man 2) kot neustrašni in brezkompromisni direktor O.B.O.D.-a Nick Fury.

Zasedba vlog

Chris Evans (Stotnik Amerika/Steve Rogers) : potem ko so slabotnega Steva Rogersa v tajnem programu spremenili v super junaka Stotnika Ameriko, je s svojimi podvigi v 2. svetovni vojni postal živa legenda. Steve je rešil New York pred uničenjem in spremenil tok svetovnega spopada v prid zaveznikov, toda proti koncu vojne je z letalom strmoglavil v arktično morje. V življenje so ga po globokem »spancu« v ledeni tundri obudili v moderni dobi. Znajde se sam v življenju, ki ga komajda prepozna in razume. Toda v svoje vrste ga pokliče Nick Fury, saj je treba rešiti svet pred invazijo zlobnih sil z drugega konca vesolja. Steve si znova nadene uniformo Stotnika Amerike, vzame v roke svoj ikonografski ščit in Maščevalcem služi kot vodja železne volje, brezkompromisnega mišljenja in izjemne moči.

Scarlett Johansson (Črna vdova/Natasha Romanoff) , agentka O.B.O.D.-a, je ena najsposobnejših vohunk na svetu in bržkone tudi ena najspretnejših plačanih morilk. Oborožena je s celo vrsto posebnih orožij, na primer, bodal, igel in majhnih, vendar smrtno nevarnih miniaturnih kasetnih bomb ter vešča vseh najnevarnejših borilnih spretnosti. Zaradi tega je Furyjeva vrhunska agentka in seveda nepogrešljiv člen v verigi, ki se imenuje Maščevalci.

Scarlett je prejela nagrado BAFTA in se štirikrat potegovala za zlati globus, ob svojem broadwayskem krstu je prejela tonyja. Posnela je filme Izgubljeno s prevodom, Šepetati konjem, Ghost World, The Man Who Wasn’t There, Hitchcock, Kupili smo živalski vrt, Iron Man 2, V dobri družbi, Zadnji udarec, Mu pač ni do tebe, Druga sestra Boleyn, Ljubezen v Barceloni, Dekle z bisernim uhanom, Otok, Črna dalija, Varuškin dnevnik, Skrivnostna sled,...

Robert Redford (Alexander Pierce) je eno od najbolj prijetnih presenečenj filma. Igra zunanjega ministra in vplivnega člana nadzornega sveta O.B.O.D.-a. Igralec je priznal, da je vlogo sprejel predvsem zaradi tega, ker so Marvelovi stripi močno zaznamovali njegovo otroštvo. »Ko sem bil mulec, sem jih nadvse rad bral, čeprav so starši temu nasprotovali in mi prigovarjali, naj berem kaj »stvarnega«. Zato sem se z baterijo v roki zapiral na stranišče in jih prebiral. Zdaj dobro razumem, zakaj so stripi otrokom še vedno tako privlačni in verjamem, da sem prav zaradi njih vzljubil in znal ceniti literaturo v večjem in širšem smislu.« Robert Redford je proti koncu lanskega leta gostoval v kinih z izjemno dramo Vse je izgubljeno (All Is Lost). V zgodovino filma se ni zapisal le z izjemnimi igralskimi stvaritvami, na primer, v Želu Georgea Roya Hilla, Vseh predsednikovih možeh Alana J. Pakule, Treh Kondorjevih dnevih, Jeremiahu Johnsonu in Moji Afriki Sydneyja Pollacka ter številnih drugih, temveč tudi kot režiser (Reka poje mi z Bradom Pittom, Kviz z Ralphom Fiennesom in drugi) in kot ustanovitelj priznanega filmskega festivala neodvisnega filma v Sundanceu.

Sebastian Stan (Zimski vojak/Bucky Barnes) : Zanj je bila preobrazba v Zimskega vojaka priložnost, da svojo igro materializira z uspehom filmskega nadaljevanja Stotnika Amerike in priljubljenostjo zgodbe. Stan ozadje svojega lika opisuje takole: »Rusi so našli Buckyja Barnesa in zaslutili enkratno priložnost, da ga uporabijo kot orožje proti Steveu Rogersu tako, da udarijo v njegove šibke točke, čustva in preteklost. Od nekdaj sem navdušen nad »negativcem« Zimskim vojakom in z veseljem se sprejel vlogo te zapletene osebnosti.« Sebastian je po rodu Romun, pohvale pa je požel tudi z vlogami v srhljivki The Covenant (2006), Črnem labodu in Rachel se poroči.

Frank Grillo (Brock Rumlow) je nov lik v drugi filmski zgodbi o stotniku Ameriki. Ustvaril je ostrega in nepopustljivega borca, ki je pravzaprav mornariški specialec, vodja elitne skupine agentov, ki zna opraviti dano nalogo tako ali drugače. Odraščal je v zvezni državi New York. V srednji šoli je veliko nastopal v gledaliških igrah. Bil pa je tudi nadarjen atlet in njegove sanje so bile, da postane profesionalni športnik. Za seboj ima vrsto vlog na malih zaslonih (nanizanka Zakon in Red) med celovečernimi filmi pa omenimo The Grey, Gangster Squad, Sovražnik pred vrati (2013).

Zabavna dejstva

  • Lik Zimskega vojaka je za Marvelov strip ustvaril Ed Brubaker leta 2005. Bucky Barnes se je predstavil že v prejšnjih stripih o Stotniku Ameriki, vendar so ga ubili v 2. svetovni vojni. Oživel ga je šele Brubaker.
  • Ljubitelji Stotnika Amerike bodo tokrat videli več tipov mogočnih plovil, 2.0 različice tako imenovanega »helicarrierja«, in poveljstvo O.B.O.D.-a, stavbo Triskelion v povsem novi obliki in zasnovi.
  • Zaradi zahtevnega akrobatskega pristopa k pretepaškim prizorom je igralec Chris Evans resno vzel gimnastične treninge, ki pa so se izkazali za dobro naložbo, zlasti med snemanjem zahtevnega prizora spopada z več agenti v dvigalu.
  • Omenjeni prizor so posneli takoj na začetku snemanja kot prvega. V njem sodeluje agent Rumlow in deset drugih agentov proti stotniku Ameriki. Največji izziv je bila koreografija, ki je morala delovati prepričljivo, čeprav je bila omejena na zelo majhen zaprt prostor. Na začetku je Chris Evans lahko uporabil le roke in noge z zelo kratkimi udarci; šele ko si je izboril prostor, je lahko pokazal vso svojo borilno tehniko in naredil nekaj »resne škode«.
  • Za kostum in bojno opravo Sokola so se oblikovalci odločili, da mu odvzamejo nekaj stripovskih primesi, ki bi v današnjem času delovale smešno. Dodali pa so mu več taktičnih in manevrskih zmožnosti, močnejši pogon, letalno membrano in podobno. Igralec Anthony Mackie je potreboval 25 minut, da si ga je nadel.
  • Francoskega plačanca v filmu igra svetovni prvak v velterski kategoriji Georges St-Pierre. Naključje je hotelo, da je urnik odgovarjal tako ustvarjalcem filma kot športniku, ki se je iskreno razveselil svojega prvega nastopa v visoko proračunskem hollywoodskem filmu.

Komentarji

3.4. 2014 ob 20:48 zvezdica

Stotnik Amerika: Zimski vojak je nadaljevanje prvega dela Stotnika Amerike iz leta 2011, vendar se ta del odvija v sodobnem času. V filmu se v vlogi Stotnika Amerike ponovno pojavi Chris Evans. Zraven njega v filmu igrajo še Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Cobie Smulders in Robert Redford.

Preden sem šel v kino, sem imel pozitivna pričakovanja zaradi odličnih napovednikov, odlične zgodbe in odlične igralske zasedbe. In priznati moram, da so bila vsa moja pričakovanja izpolnjena. Ta film je PERFEKTEN!

Sam ne morem verjeti, kako zelo sem užival v tem filmu. Prvi del je bil dober, ampak ta pa je odličen in ima tudi boljšo ter globjo zgodbo. Veliko v tem filmu naredijo tudi izjemno posneti in koreografirani akcijski prizori, kateri so tako zelo zabavni, da med ogledom nočeš, da bi se sploh končali.

Kot sem že omenil, zgodba v tem filmu je fantastična, prav tako scenarij in kemija med igralci. Stotnik Amerika in Črna vdova imata fantastično kemijo med seboj in zdi se mi, da je k temu veliko pripomogla tudi njuna fantastična igra.

Edini majhni težavici, ki sem ju zasledil med filmom sta, da se v sredini film morda za trenutek malo zavleče - največ za kakšnih deset minut - in druga težava je ta, da je bilo v filmu videti premalo Zimskega vojaka, kar ni ravno razumljivo, saj se ime njegovega lika pojavi v podnaslovu filma, ampak ko na plan pridejo njegovi prizori, film postane še desetkrat bolj »carski« kot prej.

Kot sem omenil zgoraj, Chris Evans je fantastičen v vlogi, Scarlett Johansson prav tako in v filmu mi je bil tudi zelo všeč lik Anthonyja Mackieja, ki igra Sokola v tem filmu in njegove scene so bile tudi naravnost fantastične.

Kar se tiče 3D-ja; če si film ogledate v 2D-ju, ne boste za nič prikrajšani, 3D res zasije v zadnjih 30 minutah filma, drugače pa je 3D dober – globina je odlična. Zdaleč najboljši 3D efekti so bili v Sokolovih prizorih, med njegovim letenjem in pa seveda v vseh akcijskih prizorih, ki so, še enkrat, IZJEMNI!

Konec koncev, film vam absolutno priporočam, sploh če ste veliki oboževalci superjunaških filmov in ljubitelji akcijskih filmov nasploh. Sam obožujem ta film, po mojem je to eden najboljših Marvelovih filmov vseh časov in zdaleč najboljši film, kar sem jih videl letos in tudi edini film letos, kateri od mene dobi popolno oceno. Pojdite si ga ogledat, ne bo vam žal.

Končna ocena film: 10/10

— Matic Valentan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.