Kolosej
Film distribucije Fivia

Še vedno Alice

drama
Oskar za glavno žensko vlogo
Podnapisi
Na sporedu od: 5.2.2015, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard Glatzer in Wash Westmoreland po romanu Lise Genove
Zgodba, posneta po knjižni uspešnici svetovno priznane nevrobiologinje, prikazuje cvetočo kariero in življenje profesorice jezikoslovja Alice. Ko nekega dne opazi, da pozablja besede, pomembne sestanke in imena prijateljev, ji zdravniki postavijo diagnozo začetkov Alzheimerjeve bolezni. Ker poskuša svoje življenje prilagoditi naraščajočim luknjam v spominu, se znajde pred težko dilemo, kako naj pred prijatelji in družino ohrani osebno dostojanstvo in hkrati najde dovolj časa za uživanje v iztekajočih se trenutkih prisebnega razmišljanja.

Zgodba, posneta po knjižni uspešnici svetovno priznane nevrobiologinje, prikazuje cvetočo kariero in življenje profesorice jezikoslovja Alice. Ko nekega dne opazi, da pozablja besede, pomembne sestanke in imena prijateljev, ji zdravniki postavijo diagnozo začetkov Alzheimerjeve bolezni. Ker poskuša svoje življenje prilagoditi naraščajočim luknjam v spominu, se znajde pred težko dilemo, kako naj pred prijatelji in družino ohrani osebno dostojanstvo in hkrati najde dovolj časa za uživanje v iztekajočih se trenutkih prisebnega razmišljanja.

Igralska zasedba

Julianne Moore (Dr. Alice Howland) iz leta v leto potrjuje svojo izjemno nadarjenost in mnogostranskost. Kot deveta v zgodovini oskarjev je v istem letu prejela dve nominaciji, in sicer leta 2003 za vlogo v romantični drami Todda Haynesa, Daleč od nebes (za najboljšo igralko), in drami Stephena Daldryja, Ure do večnosti (za najboljšo stransko igralko). Prva ji je prinesla številne nagrade kritikov, med drugim losangeleških, nagrado Independent Spirit ter nominaciji za nagrado Screen Actors Guild in zlati globus. Za vlogo v slednjem, Ure do večnosti, je tudi prejela nominacijo za nagrado Screen Actors Guild. Za oskarja je bila prvič nominirana že leta 1998, in sicer za vlogo v drami Paula Thomasa Andersona, Boogie Nights (nominaciji tudi za zlati globus in SAG, vselej v kategoriji najboljša stranska igralka), drugič pa dve leti pozneje za glavno vlogo v romantični drami Neila Jordana, The End of the Affair (znova nominaciji tudi za zlati globus in SAG).

Kristen Stewart (Lydia Howland) je nase opozorila z vlogo Sarah Altman v trilerju Soba za paniko, ki je bil njen drugi film. Debitirala je namreč leta 2001 z Varnimi stvarmi. Posnela je še filme Zathura: Vesoljska avantura, Speak, Fierce People, Primite ga, Vse za čast in Hudičevo žrelo, Into the Wild Seana Penna, The Cake Eaters Mary Stuart Masterson, In the Land of Women Jona Kasdana z Meg Ryan, Adamom Brodyjem in Dustinom Milliganom, Glasniki zla, Mrk, Mlada luna, Somrak saga, Kaj se je zgodilo, Sneguljčica in lovec,…

Kate Bosworth (Anna Howland-Jones) je bila Lois Lane v Superman se vrača in Sandra Dee v Beyond the Sea. Videli smo jo še v filmih Big Sur, trilerju Black Rock, v Life Happens, Another Happy Day, novi inačici drame Straw Dogs, 21-Razpad Las Vegasa, Wonderland, Win a Date with Tad Hamilton, Bee Season, Rules of Attraction… Pri 14-ih je debitirala v filmu Roberta Redforda The Horse Whisperer in nato igrala v seriji Young Americans in v Bruckheimerjevem Remember the Titans.

Alec Baldwin (Dr. John Howland) iz igralske družine Baldwin je že dolgo v filmskem svetu. Že več kot 30 let uspešno nastopa na filmu, televiziji in v gledališču, ki je bilo in ostaja njegova največja ljubezen. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so: Cats & Dogs, Pearl Harbor, State and Main, Notting Hill, The Edge, Ghosts of Mississippi, The Juror, A Streetcar Named Desire, Malice, Glengarry Glen Ross, Prelude to a Kiss, The Marrying Man, The Hunt for Red October, Miami Blues, Great Balls of Fire, Beetlejuice, Married to the Mob, She's Having a Baby, Working Girl ...

Festivali / Nagrade

Nominacija za Zlati globus 2015 (Julianne Moore za najboljšo glavno igralko)
Nagrada Združenja filmskih kritikov Chicaga (Julianne Moore najboljša glavna igralka)
Nagrada Gotham (Julianne Moore najboljša glavna igralka)
Nagrada Hollywood Film (igralka leta Julianne Moore)
Nagrada NBR (Julianne Moore najboljša glavna igralka, Top 10 neodvisnih filmov leta)
Nagrada Palm Springs 2015 Festival (najboljša glavna igralka)
Nagrada filmskih kritikov San Francisco (najboljša glavna igralka)
Nominacija za nagrado Screen Actors Guild (Julianne Moore za najboljšo glavno igralko)
Nominacija za nagrado Broadcast Film Critics Association (Julianne Moore za najboljšo glavno igralko)

Komentarji

13.2. 2015 ob 7:03

Komaj sem čakala, da pride film v slovenske kinematografe. Splačalo se je čakati, saj je drama zelo globoka, tako, da me je celo spravila v jok, kar je redkost. Vse pohvale igralcem, posebej Julianne. Brez nje film ne bi bil tako čustven. Želim vam, da si ga ogledate.

— Katja
13.2. 2015 ob 14:59

Poslušal sem kritiko na radiu. Le zakaj sem postal jezen na osebo, ki filma
ni 0 razumela in javno izpoveduje svojo praznino, ki ni povezana z early onset A'lojz?

— Jože
24.2. 2015 ob 9:57

absolutno fantastičen film.

— katarina
25.2. 2015 ob 16:18

Komaj čakam nasljednje komentarje

— Obvezno
2.3. 2015 ob 10:33

Razočarana nad igro glavne igralke, ki se je premalo vživela v lik, zato menim da si oskarja za glavno žensko vlogo ni zaslužila !

— mojca
4.5. 2015 ob 20:25

Hey!
Filem je res carski,me pa zanima,če mislite da je primeren za skupino punc starih 12/13 let?Tega ne znam presodit.
Tnx,lp,
Silvia

— Lolika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.