Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Stigmata

triler
Na sporedu od: 29.6.2000, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Scenarij: Tom Lazarus, Rick Ramage

Frankie Paige (Patricia Arquette) je sredi dvajsetih. Po poklicu je frizerka. Ima prijatelja. V bližini njenega stanovanja živi še na stotine njej podobnih deklet.

A za razliko od drugih, se to dogaja le Frankie - grozljive reči, ki jih ne zna pojasniti. Čeprav je strorila vse, da bi se jih otresla, se njeno stanje iz dneva v dan slabša. Hodi okoli zdravnikov in psihologov, a nihče od njih ji ne more odgovoriti na eno samo vprašanje: zakaj prav ona?

V najhujših trenutkih njene kalvarije kamera ujame bežno srečanje z mimoidočim duhovnikom in vatikanski veljaki se odločijo, da bodo k njej poslali preiskovalca Andrewa Kiernana (Gabriel Byrne). Soočen z mogočno silo, ki se je polastila Frankie, Kiernan hipoma spozna, v kako hudi nevarnosti je dekle in v globinah svoje lastne duše išče moč, da ji reši življenje - čeprav je to proti njegovim prepričanjem.

Patricia Arquette, Gabriel Byrne in Jonathan Pryce igrajo v novem nadnaravnem trilerju STIGMATA, producenta Franka Mancusa Jr. in v režiji Ruperta Wainwrighta.

Patricia Arquette igra Frankie Paige, živahno in odkritosrčno pittsburško frizerko, ki jo brez vzroka nenadoma obsede mogočna sila. Po nizu paranormalnih napadov, ob katerih krvavi na glavi, po rokah in nogah, je Frankie prisiljena poiskati medicinsko pomoč. Njeno razmerje s prijateljem Stevenom (Patrick Muldoon) in sodelavkama Donno (Nia Long) in Jennifer (Portia de Rossi) se prav tako začne krhati.

Ko je enemu od teh napadov priča lokalni duhovnik, v Vatikan sporočijo, da so njeni napadi morda verskega značaja. Visok vatikanski veljak kardinal Houseman (Jonathan Pryce) pošlje očeta Andrewa Kiernana (Gabriel Byrne) v Pittsburgh, da razišče zadevo.

Kiernan je bolj preiskovalec kot teolog, znanstvenik, ki kot član Cerkvene kongregacije za svetnike razkriva lažne čudeže in potrjuje nepojasnjene fenomene, kot so krvaveči kipci ali obsedenost z demonskimi silami.

A Frankie je izziv njegovi duhovniški veri, ko se sam znajde sredi obsedenosti in mora obvarovati njeno golo življenje.

Odloči se, da se bosta družno soočila z njenimi demoni.

"Vedno sem imel pred očmi lik iz Vatikana, ki skuša pojasniti dogodke, ki jih nihče ne more pojasniti," pravi producent Mancuso Jr., ki je pred nedavnim na platna pripeljal projekte, kot so Species, Ronin in Hoodlum. "Naključje je hotelo, da sem ob nekem drugem projektu spoznal Wainwrighta."

Wainwright je priznan režiser reklamnih in video spotov, ki je režiral tudi filma The Sadness of Sex in Blank Check. Navdušil se je nad Lazarusovim scenarijem.

Mancuso dodaja: "Hoteli smo poudarili življenje običajnega dekleta in kako si njenih težav katoliška cerkev sploh ne zna pojasniti, čeprav vse kaže, da gre za versko dilemo. Konec koncev se ženski pojavljajo stigme - Kristusove rane, čeprav sama sploh ni verna, pojav stigem pa je značilen le za globoko verne in cerkvi predane ljudi."

Stigme so krvaveče rane na glavi, rokah in nogah in ponazarjajo Kristusove rane na križu. Že stoletja se pojavljajo v različnih delih sveta predvsem globoko vernim posameznikom. Še vedno veljajo za nepojasnjen pojav. Za stigme velja le ena dokazana resnica: pojavijo se le na telesu predanega vernika. V STIGMATI pa Frankie Paige nima opraviti ne s cerkvijo, ne z vero.

"O stigmah je malo podatkov in opravljenih raziskav," pravi Wainwright, ki je pred začetkom snemanja intenzivno študiral ne le zapise o stigmah, ampak tudi izvor katoliške cerkve, biblije in zgodovino Jezusa. "Obstoj rimskokatoliške cerkve in njen vpliv na svet je jasen. Gre za inštitucijo, ki se je obdržala dlje kot vsi imperiji v zgodovini civilizacije. Obdržala se je trikrat dlje kot rimski imperij, dvakrat dlje kot kitajska dinastija. Ko smo se lotili tako izzivalnega subjekta, smo bili prisiljen v temeljite in organizirane raziskave."

Na področju zgodnje religije so jim pomagali številni strokovnjaki, ki so popolnili slepe pege v vedenju o religioznih pojavih, tudi duhovniki, ki so osebno sodelovali pri izganjaju demonov, pa akademiki, ki se ukvarjajo z zgodovino v času, ko so nastajali zametki današnje sodobne religije.

"Spisek ljudi, ki so pomagali na različnih področjih religije, je bil dolg," pravi Mancuso. "Na njem so katoliški duhovniki, ljudje, ki imajo za sabo neverjetne izkušnje, skratka vsi, ki so nam pomagali, da smo bolje spoznavali temo, o kateri govori film."

Mancuso poudarja, da so verski svetovalci s svojimi pripovedbi in izkušnjami vplivali na igralce in ekipo. "Igralci so se na te pojave odzivali zelo realistično. Patricia, Gabriel in Jonathan so klepetali s temi ljudmi, da bi razumeli, kaj se med napadi obsedenosti dogaja s telesom in razumom," pripoveduje Mancuso.

"Če bi moral z dvema besedama opisati film, bi rekel, da gre za skrivnostno skrivnost," zaključuje Rupert Wainwright. "Upam, da se bo film dotaknil gledalcev na različnih nivojih uma. Če bo tako, se bodo moje želje izpolnile." P>

O igralcih

Patricia Arquette (Frankie Paige) velja za raznoliko igralko, ki jo poznamo tako s filmskih platen kot tudi s televizijskih ekranov. Snemala je s priznanimi režiserji, kot so David Lynch (Lost Highway), John Boorman (Beyond Rangoon), Tim Burton (Ed Wood) in Tony Scott (True Romance).

Rodila se je v Chicagu. V družini je veliko igralcev: oče Lewis, dedek Cliff in sorodniki Rosanna, David in Alexis. Kot igralka je pritegnila pozornost v vlogi gluhonemega dekleta v televizijskem filmu Wildflower, nastopila je v uspešnicah Nightmare On Elm Street III, Inside Monkey Zetterling, Far North, The Indian Runner, Ethan Frome, Holy Matrimony, Infinity, Flirting With Disaster, The Secret Agent, Nightwatch, goodbye Lover, The Hi-Lo Country.

Pred nedavnim je nastopila v filmu In the Boom Boom Room in v Scorsesejevi mojstrovini Bringing Out the Dead (v katerem je nastopil tudi njen soprog Nicolas Cage).

Gabriel Byrne (Andrew Kiernan) ni le odličen igralec, ampak tudi za oskarja nominiran producent. Z Julio Ormond je igral v drami Mila"s Sense of Snow in trilerju Osumljenih pet. Bil je producent filma v In the Name of Father ter koscenarist in producent filma Into the West, v katerem je tudi igral.

Byrne je svojo kariero začel na domačih irskih in kasneje angleških odrskih deskah. Njegov filmski prvenec je ep Johna Bormana Excalibur. Sledila sta filma Hanna K. (Costa Gavras) in Defence of the Realm. Svoj prvi ameriški film je posnel z bratoma Cohen, in sicer Miller"s Crossing, ki so mu sledili Cool World, A Dangerous Woman, Trial by Jury, Point of No Return in Little Women. Med njegove novejše filme sodijo Frankie Starlight, Jarmuschev Dead Man, Wendersov End of Violence in Polish Wedding.

Byrne se poskusil tudi kot pisatelj. Njegova prva knjiga Pictures in My Head je na Irskem postala uspešnica.

Jonathan Pryce (kardinal Houseman) je svoj igralski talent posvetil filmu in gledališču ter v obeh dosegel mednarodno priznanje. Njegova najbolj znana gledališka vloga v drami Miss Saigon mu je prinesla nagradi olivier (za londonsko uprizoritev) in tony (za broadwaysko uprizoritev). Na filmskem platnu se je Pryce pojavil v vlogi Juana Perona v uspešnici Alana Parkerja Evita.

Pryce je nastopil v filmih kot so Voyage of the Damned, Something Wicked This Way Comes, Breaking Glass, The Ploughman"s Lunch, Jumping Jack Flash in Haunted Honeymoon. Nase je prvič opozoril leta 1985 v filmu Brazil Terryja Gilliama, s katerim sta skupaj delala tudi pri projektu The Adventures of Baron Munchausen. Med Pryceovimi zadnjimi filmi so The Age of Innocence Martina Scorseseja, Regeneration Gillesa MacKinnona, Tomorrow Never Dies Rogerja Spottiswooda in Ronin.

Nia Long (Donna) je prvič stopila pred kamere v vlogi deklata Willa Smitha v zelo priljubljeni televizijski seriji The Fresh Prince of Bell Air. Zatem je nastopila v sodobni drami The Guiding Light.

Mlada Newyorčanka je svojo igralsko kariero nadaljevala v filmih Boyz N the Hood in Made in America, nastopila je v filmih In Too Deep, The Best Man, The Boiler Room in Inconvenienced.

Portia De Rossi (Jennifer) že drugo sezono nastopa v vlogi Nelle Porter v priljubljeni seriji Ally McBeal. Igralsko kariero je začela ob Hughu Grantu, Samu Neilu in Elle Macpherson v filmu Sirens, zatem pa v Scream 2, The Invisible, American Inteččectuals in Girls.

Rade Šerbedžija (Petrocelli) je igral v več kot štiridesetih filmih, ki so jih posneli vsi večji studiji v republikah na področju bivše Jugoslavije. Dvakrat je prejel zlato areno za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Pulju. Nazadnje se je mednarodni filmski javnosti predstavil z vlogoma v filmih Broken English in Before the Rain, za nastop v slednjem pa je prejel zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah in tudi nagrado filmskih kritikov za najboljšo moško vlogo.

Kot eden izmed najboljših gledaliških igralcev si je prislužil naslov najboljšega Hamleta v svoji generaciji na celotni gledališki sceni v nekdanji Jugoslaviji. Šerbedžija je sodeloval pri ustanovitvi gledališča KPGT in s to skupino igral v Avstraliji leta 1980, kjer je dobil nagrado sammy za najboljšo moško vlogo v predstavi The Liberation of Skopje.

Leta 1982 je s skupino nastopal tudi v Združenih državah, kjer je z isto predstavo dobil nagrado obi.

Nastopil je v filmih The Saint, The Truth, Mighty Joe Young, Eyes Wide Shut, pred nedavnim pa je zaključil snemanje nadaljevanja uspešnice Mission: Impossible 2.

Rade Šerbedžija je rojen leta 1946 na Hrvaškem. Poročen je z gledališko režiserko Lenko Udovicki, s katero ima tri otroke. Hči Lucija pa je nastopila v stranski vlogi kot Sofija v filmu Svetnik. Trenutno živijo v prostovoljnem izgnanstvu v Londonu.

O ustvarjalcih

Režiser RUPERT WAINWRIGHT je za film The Sadness of Sex prejel številne nagrade. Režiral je televizijski film Dillinger, predvsem pa je priznan in nagrajen režiser reklamnih oglasov in video spotov (delal je tudi z Michaelom Jacksonom in skupino NWA), za družbo Disney je režiral komedijo Blank Check.

Producent FRANK MANCUSO, Jr. je znan po tem, da se od začetne zamisli pa do končne izvedbe z vsem srcem in dušo posveti filmu, ki ga ustvarja. Nedavno je nadziral nastajanje nadaljevanja uspešnega znanstveno fantastičnega trilerja Species, takoj zatem pa se je posvetil filmu Ronin.

Svojo kariero je Mancuso začel v začetku osemdesetih, ko je prevzel serijo filmov Friday the 13th in produciral tretje in šesto nadaljevanje, pri petem in osmem pa je bil izvršni producent. Njegov prvi producentski projekt je bil Off the Wall leta 1982. Nato je sodeloval pri filmih The Man Who Wasn"t There in April Fool"s Day.

Sodeloval je tudi pri uspešnicah Internal Affairs, He Said, She said, Permanent Record (v kateri je Keanu Reeves odigral svojo prvo večjo vlogo), Cool World, Body Parts, Back to the Beach, Hoodlum, Fled in Mary Jane's Last Dance.

Scenarist TOM LAZARUS je napisal tekst za priljubljene televizijske serije Hunter, Mike Hammer, War of the Worlds, Starman, Jake and the Fatman in Freddy's Nightmare¸in za filme Mazes and Monsters, Hear No Evil, Word of Mouth (ki ga je tudi režiral), Just You and Me, Revenge and Justice.

Scenarist RICK RAMAGE je pred nedavnim napisal scenarij za film The Proposition, ki ga poznamo tudi pod naslovom Shakespeare's Sister. Leta 1992 se je v filmu Molested poskusil kot igralec.

Direktor fotografije JEFFREY L. KIMBALL je v filmsko kamero ujel nepozabne prizore v uspešnicah Top Gun, Beverly Hills Cop, True Romance. Svojo poklicno pot je začel s filmom The Legend of Billie Jean, zatem pa posnel filme Jacob's Ladder, Revenge, Curly Sue in The Specialist.

Scenograf WALDEMAR KALINOWSKI je z Mancusom sodeloval pri snemanju filma Internal Affairs, v katerem je tudi nastopil v majhni vlogi zdravnika. V Avstriji rojen umetnik je odraščal v poljski Varšavi, kjer je študiral fiziko, kmalu pa se je preselil v Združene države in študiral na kalifornijski univerzi.

V uspešnicah Heaven's Gate in Leaving Las Vegas je poskrbel za scenografijo in se poskusil tudi pred kamero kot igralec, zatem pa je ustvaril scenografijo za filme Playing For Keeps, The Boost, Disorganized Crime, Liebestraum, Wrestling Ernest Hemingway, Mr. Jones, Rough Magic, Powder, One Night Stand in Dance With Me.

Kostumografinja LOUISE FROGLEY je pred nedavnim kreirala oblačila v uspešnicah U.S. Marshals in Speed 2, pred tem pa za filme Defence of the Realm, Mona Lisa, Half Moon Street, Bull Durham, Warlock, Heart Condition, Three Man and a Little Lady, Storyville, Wilder Napalm, War of the Buttons, Executive Decesion.

Komentarji

31.8. 2005 ob 12:07

ta film js niti približn ne bi poimenovala TRILER, te film je vsekaor kkšna grozlika al bolš rečeno srhlivka! je res fuuulll hud fiilm in si ga je vredno ogledat. js sm si ga pred kratkim ogledla kr doma in bi blo vlko bolš gled v kinu kr je itq več efektov in tud vzdušje je večje! tista kri pa ot v meni nikoli ne vzbudi straha sam pr tem filmu pa proizna da me je blo mal strah kr je res fuulll dobr, ko neko dekle kao doživi kar je doživel jezus, jo kao pribijejjo na križ sam postopoma doviba lukne in kri pa vse to, pa še težko razumliv je kar je še en velik plus! res si ga morte ogled kr vam neo žau! PRIPOROČAM! (s) mejte se! =)

— neimenovana
16.12. 2005 ob 13:14

ej jst sm že gledu ta film in je ful dobr. priporočam ga tud vm! uživajte. čaw:)

— tomzi
16.4. 2006 ob 18:10

grozljivka?? srhljivka??? ka je pa v tem filmu grozljivga pa tud ne vem ... drgač je pa film res ZAKON!

— andy
16.6. 2006 ob 21:29

ej..film je full dober.. jz sm ga neki časa nazaj gledala na tv res je vredu priporočam a vsem... sej ni kaj jaz vem kok strašen...odvisn kko ga vzames... jz sm ga gledala zvečer in sm bla sama doma zdj pa si mislite svoje =DD resno... to je novejsa različica ala kristusov pasion..sam brez kristusa... in se dogaja v novem času... žurke pa to.. ma ful smeh...resno...pripo ročam

— rea
7.11. 2007 ob 17:14

s prijateljico sva gledali stigmato ko sem prespala pri njej.Okoli 1 ponoči ko sva jo začeli gledati. film je ful hud! najbol grozn pa je to da je stigmata resnična!! poglejte ta film k se res splača (sam nevem koko boste pol po tem še hodil okol pokopališč:P)

— romina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.