Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Številka 23

triler
Resnica bo prišla na dan.
Na sporedu od: 10.5.2007, Kolosej Ljubljana
28.6.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 35min / 95min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Fernley Phillips
Režija: Joel Schumacher
Sicer povsem običajno življenje optimističnega Walterja se obrne na glavo, ko v roke dobi skrivnostno knjigo, s pomočjo katere prične razmišljati, da število 23 utemeljuje njegovo življenje. Vse številke v njegovem življenju - od njegovega datuma rojstva pa do številke njegovega zavarovanja - so na nek način kombinacije števila 23. V svoji obsedenosti postaja vse bolj prepričan, da bo zagrešil grozljiv umor, tako kot je zapisano tudi v knjigi. Zadevi se odloči priti do dna, a ob tem tone v vse večji prepad med teorijami zarote in realnostjo.

Walter Sparrow (Jim Carrey) postane obseden s številko 23, zato se njegovo idilično življenje spremeni v pravi pekel, kar pa lahko privede do njegove smrti in smrti njegovih bližnjih. Vsega je kriv roman z naslovom Številka 23, ki si ga ne upa nehati brati, saj pomeni ključ do njegove preteklosti in prihodnosti z ženo Agatho (Virginia Madsen) in najstniškim sinom Robinom (Logan Lerman).

Roman, ki ga je Walterju za rojstni dan podarila žena, govori o skrivnostnem umoru in na las spominja na njegovo življenje. Življenje glavnega lika, razmišljujočega detektiva Fingerlinga (prav tako Carrey), je polno trenutkov, ki Walterja spominjajo na lastno preteklost. Walter se kmalu naleze Fingerlingove obsedenosti s skrivno močjo številke 23.

Walter vidi številko 23 povsod in hitro začne verjeti, da je tudi njemu usojeno storiti grozljiv zločin kot Fingerlingu - umor. Preganjati ga začnejo grozljive podobe.

Če se mu bo uspelo rešiti številke 23, bo morda lahko spremenil svojo prihodnost.

Uganka številke 23

 1. Človeško telo ima 46 kromosomov, 23 od vsakega starša.
 2. Kri obkroži telo v 23 sekundah.
 3. Pri ljudeh določa 23. kromosom spol.
 4. Latinska abeceda ima 23 črk.
 5. Julija Cezarja so zabodli 23-krat.
 6. Naklon Zemljine osi je 23,5 stopinje.
 7. Vitezi templjarji so imeli 23 velikih mojstrov.
 8. William Shakespeare se je rodil 23. aprila 1564.
 9. William Shakespeare je umrl 23. aprila 1616.
 10. Titanik je potonil 15.4. 1912. (4 + 1 + 5 + 1 + 9 + 1 + 2 = 23)
 11. Maji so verjeli, da bo konec sveta 23.12. 2012. (20 + 1 + 2 = 23)
 12. Produkcijska hiša Jima Carreyja se imenuje JC23 Entertainment.
 13. Kurt Cobain se je rodil leta 1967: 1+9+6+7 = 23.
 14. Kurt Cobain je umrl leta 1994: 1+9+9+4 = 23.
 15. Če seštejete število črk imen Joel Schumacher in Jim Carrey, dobite 23.
 16. Če seštejete število črk imen Virginia Madsen in Jim Carrey, dobite 23.
 17. Charles Manson se je rodil 12. novembra (11 + 12 = 23).

Igralci

Jim Carrey (Walter Sparrow/detektiv Fingerling)
Že pri 15 letih se je dokazoval kot odličen komik v številnih kanadskih klubih za stand-up komedijo. Štiri leta kasneje se je odpravil v Ameriko in redno nastopal v Mitzi Shore's Comedy Store, kjer je navdušil legendo komedije Rodneyja Dangerfielda, ki ga je povabil na svojo turnejo. To je bila za Carreyja enosmerna vozovnica v svet igralstva. Predstavil se je v NBC-jevi seriji The Duck Factory, kmalu pa je odigral glavno vlogo v celovečercu Howarda Storma Once Bitten.

Svoje zgodnejše filmske vloge je odigral v celovečercu Francisa Forda Coppole Peggy Sue Got Married, Juliena Templea Earth Girls Are Easy in Buddyja Van Horna The Dead Pool. V zgodnjih 90-ih je nastopal v televizijski seriji In Living Color (Fox Network).

Novembra 1991 se je premierno zavrtela njegova oddaja Jim Carrey's Unnatural Act režiserja Michaela Frencha in navdušila kritike. Sledila je Foxova drama Doing Time on Maple Drive Kena Olina. Leta 1994 se je na filmskem platnu dokončno uveljavil z glavno vlogo v komediji Toma Shadyaca Ace Ventura, Nori detektiv. Še istega leta je navdušil v veliki uspešnici Charlesa Russella Maska (nominacija za zlati globus) in Petra ter Bobbyja Farrellyja Butec in butec. Leto kasneje je zaigral v uspešnici Joela Schumacherja Batman za vse čase, v glavni vlogi pa se je ponovno dokazal v komediji Stevea Oedekerka Ace Ventura: Klic divjine. Zabaval je še v komediji Bena Stillerja Zgaga, ter ponovno sodeloval s Tomom Shadyacom pri projektu Ti, ti lažnivec (nominacija za zlati globus).

Leta 1997 mu je NATO/ShoWest dodelil nagrado najboljšega komedijanta leta. Celovečerec Petra Weira Trumanov šov mu je prinesel zlati globus za najboljšega dramskega igralca. Že naslednje leto je prejel še zlati globus za najboljšega igralca v muzikalu ali komediji za vlogo v mojstrovini Miloša Formana Človek z lune. Leta 2000 je znova zaigral za režiserja Petra in Bobbyja Farrellyja v celovečercu Jaz, Irene & jaz in si prislužil MTV-jevo filmsko nagrado za najboljšo vlogo v komediji.

V tem letu ga je NATO/ShoWest izbral za najboljšega zvezdnika leta, z vlogo v celovečercu Rona Howarda Grinch pa si je priigral MTV-jevo filmsko nagrado za najboljšega podleža, nagrado People's Choice in peto nominacijo za zlati globus.

Leta 2001 je prišla vloga v filmu Franka Darabonta The Majestic, dve leti kasneje pa posnel svoj doslej najuspešnejši film Vsemogočni Bruce, znova s Tomom Shadyacom. Posnel je tudi film Lemony Snicket: Zaporedje nesrečnih dogodkov, ki ga je po knjižni predlogi (Daniel Handler) režiral Brad Silberling.

Med njegove projekte sodijo še animirani film Tima Johnsona Za živo mejo, za katerega je posodil svoj glas in celovečerec Norčije z Dickom in Jane Deana Parisota.

Virginia Madsen (Agatha Sparrow/Fabrizia)
Najbolj znana je po filmu Francisa Forda Coppole Mojster za dež. Nastopila je tudi v filmih Ghosts Of The Mississippi, Candyman, Hot Spot, Long Gone in Dune.

Videli smo jo nadaljevankah Frasier in Praksa. Nastopila je tudi v nekaterih neodvisnih filmih, kot so Almost Salinas in American Gun, v katerem je igral James Coburn.

Občudovali pa smo jo lahko tudi v odlični drami Stranpota. Igrala je še v Altmanovem Radijskem šovu in v trilerju Požarni zid.

Izza kamere

Joel Schumacher (režiser)
Je režiser, ki ga ljubitelji sedme umetnosti poznajo zlasti po družbeno kritični drami Prosti pad z Michaelom Douglasom, Tanki liniji smrti z Julio Roberts in Kieferjem Sutherlandom, ter po dveh filmskih priredbah Grishamovih romanov, Čas za ubijanje in Klient. Posnel je tudi dve uspešni nadaljevanji filmske serije o stripovskem junaku Batmanu, Batman za vedno (1995) in Batman in Robin (1997). Videli pa smo tudi njegovo izvrstno psihološko srhljivko Telefonska govorilnica s Colinom Farrellom v glavni vlogi.

Režiral je še filme 8MM, V slabi družbi, Veronica Guerin in muzikal Fantom iz opere.

Schumacher je študiral oblikovanje na priznani Parsons School of Design v New Yorku. Z zabavno industrijo se je spoznal najprej prek televizijskih reklamnih filmov in nato kostumografije za filme Sleeper in Interiors Woodyja Allena, The Last of Sheila Herberta Rossa in Zaljubljeni Blume Paula Mazurskega. Napisal je tudi scenarija za film Sparkle in komedijo Car Wash.

Komentarji

20.3. 2007 ob 9:27

Priporocam ogled. Film je zelo zanimiv, naj vas ocena na IMDb ne zavede. Lp

— Mico
2.4. 2007 ob 22:22

Se strinjam z Micotom... Zanimiv film, vsekakor.. ni primeren za tiste, ki se jim ne da niti malo razmišljati, ker so bodo "izgubili" ;) ocena 8/10

— Insomnia
7.5. 2007 ob 14:27

Glede na to,da je mel Carrey v večini filmov, ki so bili komedije, neumne vloge, bo to vsaj nekaj novega...

— Arwen
9.5. 2007 ob 9:55

Točno to - na Imdb se krešejo mnenja, obstajajo celo topici "Worst Movie Ever", ampak vseeno imam občutek, da bi znal film biti zelo zanimiv. Tako da, še kak komentar tukaj bi bil vsekakor zaželjen! :)

— Eira
9.5. 2007 ob 15:56 zvezdica

23 razlogov proti. Jim Carrey je imel nazadnje s spominom težave leta 2001, ko je posnel dramo The Majestic. Popolnoma prezrt, dolgočasen in nezanimiv filmček, ki ga je seveda pozabil tudi sam. Ravno zato se mi zdi zelo čudno, da je sedaj spet posnel film, kjer ga še enkrat matra izguba spomina in kjer gre še enkrat za popolnoma prezrt, dolgočasen in nezanimiv filmček, ki ga je seveda pozabil tudi sam. Jim pač igra tipa po imenu Walter Sparrow, ki mu žena Agatha (Virginia Madsen) podari roman z naslovom The Number 23. Roman, ki ga potem obsede, znori in spravi na rob obupa. Zgodba romana je namreč popolnoma enaka njegovemu življenju, vse skupaj pa se vrti okoli številke 23. Prav imate, Johnny Depp je nekaj podobnega doživljal v filmu Secret Window, Jim Carrey pa je seveda pozabil, da ga nikoli ne bomo mogli kupiti kot smrtno resnega igralca, ki se na vsak način trudi dobiti oskarja. Povedano drugače, moj rojstni dan je 16. julija. Če seštejem 16 in 7, dobim 23. Ker sem trenutno star 32 let, lahko cifre obrnem okoli in spet dobim 23, sicer starost mojega dekleta. Ko vse to potegnem skupaj, seveda ugotovim, da bi lahko tudi jaz nastopal v temle filmu. Pa še spomina mi ne bi bilo treba izgubiti. Ni kaj, Jim bo moral spet na brisanje spomina v film Eternal Sunshine of the Spotless Mind, če bo hotel pozabiti tole bedarijo.

— iztok gartner
11.5. 2007 ob 17:04

pa kul ije tud...!

— grozn!
13.5. 2007 ob 3:22

Men je bil pa film čist v redu,pa ni podoben samo filmu Secret Window,ampak tud filmi PI,oz. je neka varijanta vmes,ampak za razliko od onih dveh filmov,ti ni žal,da si tega gledal. P.S. Aja pa Gartnerja PROSIM,da ne prepisuje komentarjev od drugih "profesionalnih" komentatorjev

— dare
13.5. 2007 ob 17:43

film sm gledala ze pred ksnim mesecem in se mi je zdel soliden..po pravici povedano sem bila na zacetku mnenja, da je bolj grozljiv. isicer ima tiste flashe, ki mene tako preserjejo,vendar bi bila zgodba lahko bolj odprta. poleg tega je zanimivo gledat jim-a v resni vlogi

— pikpik
13.5. 2007 ob 21:01

sicer nisem se videla filma.zdaj glih ga grem gledat...se mi zdi ze reklama od njega enkratana...komaja čakam da si kga pgledam

— pinky
15.5. 2007 ob 10:18

samo zaradi asociacije z zloveščim številom 23 se filma ne splača gledati. služi poneumljanju z numerologijo.

— marjeta
16.5. 2007 ob 22:13

ok tko btw...sej je sam film... pa jim carrey je car u taki in drugačni vlogi

— krava
17.5. 2007 ob 14:47

film je nor!!! mene je zlo navdušiu, ni ga pa priporočlivo gledat otrokom. res splača se ga ogledat!!!

— komentar za film: številka 23
17.5. 2007 ob 20:10

amm.. guvuri se d je film bedn. nism ga še gledala in ga pmoje n bom. b.day mam 16.7. ( 16+7=23 ) lool

— katja*
17.5. 2007 ob 22:17

sj po mojm da bo ful fajn film.. sam js ga morm it najprej gledat

— buchek
18.5. 2007 ob 19:30 zvezdica

Film sem odšla gledati brez kakršnih koli pričakovanj in me je prijetno presenetil. Nekateri zgodbo preveč povezujejo s hudičem; ta je namreč omenjen le enkrat, največ dvakrat. Številka 23 je polna preobratov, presenečenj in miselnih izzivov, vendar po mojem mnenju ni primerna za ljudi, ki se v kino odpravijo utrujeni. Razlog je predvsem zapletenost zgodbe, ki sicer ni izvirna, vendar zelo dobro zrežirana. Jima Carreya nisem navajena v takih vlogah, a se je odrezal odlično. Edina slaba plat filma je konec, ki se nekako ne ujema s celotno zgodbo. Moja ocena: 7/10

— Katty
18.5. 2007 ob 22:25

število komentarjev 23 :)

— 23
19.5. 2007 ob 17:18

moj RD 12.11. [12 + 11 = 23] ni čudno, da iz vsakega RD, vsakega imena lahko pride number 23? Itś everywhere. Meni je biL fiLm zeLo zanimiv.. in tudi sama sem resno začela razmišljati o pomenu te števiLke. :] [amm. btw.: ni me obsedla. =D] ampak se mi zdi vse to zanimivo. s prijateLjico sva še isti večer odšLi računati, če št. 23 lahko pride tudi iz najinega življenja. :] amm..Iztok.. ne. ti ne bi mogeL igrati v tem FiLmu. ne zaradi tega, ker ne bi imeL veze s št. 23, [to ima skoraj vsak.] ampak ker po mojem mnenju pač ne bi vsak zaigrati tako prepričLjivo kot je Jim Carrey. Men se zdi FiLm ZaKon!

— Number 23.
19.5. 2007 ob 18:18

puna vredi

— neža
27.5. 2007 ob 7:52

Maji niso verjeli, da bo konec sveta 23.12.2012, pač pa se njihovo koledrsko štetje konča 21.12.2012.

— eho.
27.5. 2007 ob 14:06

ful cool

— ana
28.5. 2007 ob 18:07

Ziva groza od filma, kr neki, dolgcas, ojoj... zapustila predstavo. Mogoce je komu ok meni ne.

— Rosvita
2.6. 2007 ob 18:41

zelo dolgočsn film

— hunki
2.6. 2007 ob 21:02

Nism še gledala filma.. sam si ga ful želim vidt.. resno =) že zato.. k mi je 23 najljubša cifra, k mi je jim carrey najlubši igrauc.. p k mam rada grozliuke.. troje u enem:) sicr baje to ni lih gruzliuka, sam ni pa kokr zmeri - komedija .. nvem pa kaj nej si mislm.. glede na to d so vaši komentarji dost različni... no najbol d se sama prepričam. :) btw, mam jst tut b-day 30.7. (30 - 7 = 23) .. heh .. sej je res ja.. pusod je ta cifra.. pač najbolša an .. zto mi tut najlubša.. hehe .. hec:) fain se meite usi :) :)

— Urša
2.6. 2007 ob 21:43

film je biu dobr...aja omfg do zdele je blo 23 komentarjov k sm jih šou štet..scary...sam je tko dost za razmišlat tkoda uni mal bl glupi (sepraw zenske večinoma ..JOKE JOKE.)ne it gledat

— mali_ludi_crni
4.6. 2007 ob 15:33 zvezdica

Film je kot en komad od Nicka Cavea, in mi je bil tudi precej všeč zaradi tega. Če imate raje najstniške komedije, akcijske bedarije v katerih Američani rešujejo svet, ali podobne zadeve, vam ga pa odsvetujem.

— Vegos
5.6. 2007 ob 16:07

Film je res ful ful hud. Zlo je zanimiv kko je vse ful povezan. Ampak useen usi govorite da je številka 23 povsod. Jst sm zapustu dvorano ob 17:15(17+15),... Ampak jbg Številko pač iščemo in če jo vidmo na ene par mestih smo že čist happy "jej jst sm pa str 32 pa obrns". Številko vidmo sam tm k jo hočmo... Ampak usen kot prej napisan je film ful hud! Lp folk!

— Cvičk
8.6. 2007 ob 22:34

če sestejem 2+3+...+ dobim 92. 92 delejno s 4 je 23. groza.

— Nina
10.6. 2007 ob 21:42

Film me je neverjetno presenetil, kar nisem pričakoval zaradi tega ker je v glavni vlogi Jim Carrey. Sem se pač zmotil mi je pa najboljši film do sedaj ki sem ga gledal!

— TonC
11.6. 2007 ob 0:05 zvezdica

Scenarij in fotografija sta odlicna. Jim se kot igralec v resnih vlogah dobro znajde, film kot celota pa me ni razocaral. 8/10

— Voith
26.6. 2007 ob 17:33

men osebno je biu film supr in pomoje bi ga še gledala!!

— malena
26.6. 2007 ob 17:40

okey kai vm je folk sei je sam film!!o fak keri komentarji!!film je cist oky sam sm misnla d bo mau bl strašn!!drugac pa cool!

— janja
26.6. 2007 ob 22:15

Filma še nisem gledal, vendar mi je všeč

— Družba AA
27.6. 2007 ob 14:05

ej folk morte ga it gledat, najbolši film ever! igralc Jim Carry je full hud k ful dobr igra!PEJTE GLEDAT!

— anja
30.6. 2007 ob 11:49

film je super!morte si ga ogledat!

— katja
20.7. 2007 ob 10:43

sm took film je čist cool sm mors ga razumet... če pa ne razumes pol ti je pa bedn... tko da se ga splača ogledat

— shadow
26.10. 2007 ob 18:27 zvezdica

Fajni triler kr je mal drugačn od ostalih. ;) zanimiva zgodba, jim carrey je super.

— Samy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.