Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Stepfordske ženske

znanstveno-fantastična parodija
Mestece popolnih soprog.
Na sporedu od: 2.9.2004, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Paul Rudnick po romanu Ire Levina
Režija: Frank Oz
Film prinaša subverzivni in komični pogled na potrošništvo in neusahljivo željo po popolnosti. Hkrati izpostavlja vrednote, ki so nad vsem, kar skušamo narediti v svojem malem, popolnoma nepopolnem svetu. Gre za predelavo filma iz leta 1975, v katerem smo priča skupnosti popolnih žena s presrečnimi soprogi, ki pa svoje žene sčasoma začnejo zamenjevati z roboti. Stepfordske ženske se ponaša z zvezdno zasedbo: Nicole Kidman, Glenn Close, Christopherjem Walkenom, Johnom Cusackom, Joan Cusack, Bette Midler in drugimi.

Joanna Eberhart je prepričana, da njeno življenje ne bi moglo biti boljše. Kot najmlajša predsednica v zgodovini televizijske mreže EBS ima cvetočo kariero, poleg tega pa še ljubečega moža in dva čudovita otroka.

Nenadoma pa se njen svet poruši. Izgubi službo in doživi živčni zlom. Kot kaže, je prišel čas, da Joanna in njen mož Walter dodobra razmislita, kaj jima je v življenju pomembno. In tako se družina preseli v idilično mestece, pravi mali raj, imenovan Stepford.

A v Stepfordu se dogaja nekaj čudnega in Joanna je zelo sumničava. Da v paradižu nekaj smrdi, je jasno tudi pisateljici Bobbie in arhitektu Rogerju, ki se je s svojim ljubimcem nedavno priselil v Stepford.

Tisto, kar v mestu najbolj izstopa in moti, so ženske. Vse so lepe, srečne in neverjetno spretne pri ročnih delih. Vsaka zna kuhati, peči, urejati hišo, ki je vedno brezhibno pospravljena, kositi travo, se igrati z otroki, zvečer pa še vedno vse pozdravijo svoje može v čipkastem spodnjem perilu in jim privoščijo nepozabno noč. Joanna se v novem domu počuti vse slabše, Walter pa - razumljivo - uživa. Družinsko življenje njegovih novih sosedov se mu zdi preprosto sanjsko. Potem pa mu Joanna, taka kot je, nenadoma postane v napoto.

O produkciji

Najprej je Ira Levin napisal knjigo, ki je kmalu postala uspešnica.

Knjiga je leta 1975 doživela prvo filmsko upodobitev.

Takrat, ko je zgodba prvič prišla na celuloid, je Ameriko zalil prvi val feminizma. A tedaj razlike med realnim življenjem in idealnim mestecem v zgodbi še niso bile tako zelo izrazite kot danes, ko so mnoge ženske izjemno pomembne in močne.

Zato je dandanes zgodba še veliko bolj zabavna kot je bila pred tridesetimi leti.

Film ne predstavlja le želje vsakega povprečnega moškega, da bi bil kralj v svojem domu in imel popolno ženo, ampak tudi obsedenost sodobnega sveta po spremembah, naj bodo še tako drastične, da bi dosegli popolnost.

A bistvo zgodbe je odnos med partnerji. Joanna in Walter prideta v idealen kraj, kjer živijo popolne ženske, neskončno srečni moški in kjer stojijo čudovite hiše. A nazadnje ugotovita, da popolnost ni le nemogoče doseči, pa tudi, da smo ljudje lahko dobri partnerji le takrat, ko sprejmemo, da naš partner ni popoln.

Zgodba je mešanica satire in trilerja. Poigra se z mnogimi temami, ki so danes močno izpostavljene - bitka med spoloma, premagovanje stereotipov in potreba po individualnosti.

Da bi prikazali bogato, veličastno življenje stepfordskih parov, je morala snemalna ekipa najti primerne hiše, ki bi ustrezale življenjskemu slogu ljudi, ki imajo vse in se tega ne sramujejo.

Največji podvig je bil renovacija Lockwood-Mathews Mansion muzeja v Connecticutu, 140 let stare stavbe, ki jo je ekipa dobila v najem pod pogojem, da jo korenito popravi in obnovi.

O igralcih

Nicole Kidman (Joanna Eberhart) ima za sabo že bogato filmsko kariero in več nagrad, med njimi tudi oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo v filmu The Hours. Rodila se je na Havajih, odraščala pa v Avstraliji. Pri 14. letih je debitirala v avstralskem filmu Bush Christmas, zaslovela pa je tri leta kasneje z vlogo v mini seriji Vietnam. Mednarodna javnost jo je spoznala v filmu Dead Calm.

Filmi: Dogville, Cold Mountain, The Human Stain, Birthday Girl, The Hours, Moulin Rouge, The Others, Eyes Wide Shut, Practical Magic, The Peacemaker, The Portrait of a Lady, Batman Forever, To Die For, Malice, My Life, Far and Away, Billy Bathgate, Flirting, Days of Thunder.

Matthew Broderick (Walter Kresby) je igralec, ki svoj čas enakomerno razporeja med oder, film in televizijo. Filmi: The Last Shot, Marie and Bruce, Good Boy!, The Music Man, You Can Count on Me, Election, Inspector Gadget, Godzilla, Addicted to Love, The Cable Guy, Infinity, Mrs. Parker and the Vicious Circle, A Life in the Theatre, The Lion King, The Road to Wellville, The Night We Never Met, Out on a Limb, The Freshman, Family Business, Glory, Biloxi Blues, Torch Song Trilogy, On Valentine's Day, Project X, Ferris Bueller's Day Off, 1918, Ladyhawke, Max Dugan Returns, WarGames.

Bette Midler (Bobbie Markowitz) se je rodila na Havajih, leta 1965 pa se je preselila v New York. Že nekaj mesecev kasneje je debitirala na odrskih deskah. Uspešno usklajuje igralsko in pevsko kariero. Filmi: Drowning Mona, Isn't She Great, What Women Want, That Old Feeling, The First Wives Club, Gypsy, Hocus Pocus, For the Boys, Scenes From a Mall, Stella, Beaches, Big Business, Outrageous Fortune, Down and Out in Beverly Hills, Ruthless People, Jinxed, The Thorn, The Rose.

Christopher Walken (Mike Wellington) se je mednarodni javnosti najbolj vtisnil v spomin v filmu Lovec na jelene, za katerega je tudi prejel oskarja za stransko vlogo. Sicer pa ima za sabo že več kot 50 filmskih vlog. Filmi: Around the Bend, Envy, Man on Fire, Romance and Cigarettes, Undertaking Betty, Gigli, Kangaroo Jack, Poolhall Junkies, The Rundown, Catch Me If You Can, The Country Bears, The Affair of the Necklace, America's Sweethearts, Joe Dirt, Scotland, PA, The Opportunists, Prophecy 3, The Ascent, Blast From the Past, The Eternal Kiss of the Mummy, Illuminata, New Rose Hotel, Sleepy Hollow, Vendetta, Antz, Kiss Toledo Goodbye, Suicide Kings, Excess Baggage, Mouse Hunt, The Prophecy II, Touch, Basquiat, The Funeral, Last Man Standing, Things to Do in Denver When You're Dead, The Addiction, A Business Affair, Nick of Time, The Prophecy, Pulp Fiction, True Romance, Batman Returns, The Comfort of Strangers, King of New York, Communion, Biloxi Blues, The Milagro Beanfield War, At Close Range, A View to a Kill, Brainstorm, Dogs of War, Last Embrace, The Deer Hunter.

Roger Bart (Roger Bannister) je bil za nastop v mjuziklu The producers nominiran za Tonyja. Več let že nastopa predvsem na odrskih deskah, pa tudi na televiziji.

Faith Hill (Sarah Sunderson), ki že 10 let uspešno nastopa kot pevka in je za svojo glasbo dobila že tudi nagrado Grammy, je v tem filmu prvič nastopila tudi kot filmska igralka.

Glenn Close (Claire Wellington) je na Braodwayu debitirala leta 1974 in še vedno redno nastopa na odrskih deskah. Pojavlja se tudi na televiziji, med njenimi najbolj znanimi filmi pa so Brush With Fate, Le Divorce, The Safety of Objects, The Ballad of Lucy Whipple, Things You Can Tell Just by Looking at Her, 102 Dalmatians, Tarzan, The Big Chill, Air Force One, 101 Dalmatians, Mary Reilly, The House of the Spirits, The Paper, Meeting Venus, Hamlet, Reversal of Fortune, Dangerous Liaisons, Fatal Attraction, Jagged Edge, The Natural, The Big Chill.

David Marshall Grant (Jerry Harmon) je že takoj po končanem študiju dosegel velik uspeh na velikem platnu, televiziji in na odru. Na filmu je debitiral v komediji French Postcards, kasneje pa smo ga videli še v The Chamber, Through the Eyes of a Killer, And the Band Played On, Citizen Cohn, Forever Young, Strictly Business, Air America, American Flyers, Legs, Kent State.

Jon Lovitz (Dave Markowitz) je kariero začel v Saturday Night Live, nadaljeval pa v številnih mednarodno uspešnih komedijah: 3000 Miles to Graceland, Rat Race, Little Nicky, Small Time Crooks, Getting Personal, The Wedding Singer, City Slickers II: The Legend of Curly's Gold, Trapped in Paradise, Coneheads, National Lampoon's, Loaded Weapon 1, A League of Their Own, Mom and Dad Save the World, Big, My Stepmother Is An Alien, Jumpin' Jack Flash, Last Resort, Three Amigos!

Lorri Bagley (Charmaine) je bila od 15. leta manekenka, kot filmska igralka pa je debitirala v filmu Tommy Boy. Sledili so 54, Mickey Blue Eyes, Trick, The Crew in Shallow End. Redno je nastopala na televiziji v seriji Veronica's Closet.

O ustvarjalcih

Frank Oz (režija): The Score, Bowfinger, In & Out, The Indian in the Cupboard, Housesitter, What About Bob?, Dirty Rotten Scoundrels, Little Shop of Horrors, The Muppets Take Manhattan, The Dark Crystal.

Paul Rudnick (scenarij): Marci X, Isn't She Great, In & Out.

Rob Hahn (direktor fotografije): The Score, Loser, In & Out.

Komentarji

26.8. 2004 ob 13:50

Se mi zdi znana zgodba. Zagotovo je ena od epizod znanega stripovskega heroja precej podobna s tem, da je seveda bolj krvava in grozljiva.

— Vlad, the Drakulya
26.8. 2004 ob 20:10 zvezdica

Ko sem 1.6. bila na enem koncertu na Dunaju so veckrat prikazovali trailer pred zacetkom koncerta, pa glede na to kaj sem vidla menim, da bo film kar dober, samo pa ne najboljsi. (S)mejte se.

— NICOLE
28.8. 2004 ob 14:37 zvezdica

Jst sm ga gledala in mi je res uredu film! Tema pa je že bila nekje uporabljena!

— carrie
31.8. 2004 ob 17:30 zvezdica

Filem je za ženske! Malo dovgočasen...

— Misek25
1.9. 2004 ob 14:53 zvezdica

Film sem si pred kratkim ogledala v Madridu in me je totalno presenetil. OK, pred filmom sem pricakovala tezko dramo, po uvodni minuti pa totalno komedijo - na sreco sta se obe skrajnosti uravnotezili in uzitek v filmu je bil popoln. Saj bi se dalo se kaj izboljsati, a se mi zdi, da je na film predstavil nekaj pomembnih tem, katere nas danes utesnjujejo.

— G-girl
1.9. 2004 ob 16:41 zvezdica

Nicole itak dela sam dobre filme odkr se je znebila tiste majhne nadloge imenovane Tom Cruise. zgleda, d je zaviral njeno nadarjenost. sej desci itak nikol ne marajo, d bi ble ženske boljš, tko je blo verjetn tud tuki. sej smo vidl: ločitev, prvi film po ločitvi Moulin Rouge in nominacija za oskarja,...ker film, posnet po ločitvi je propadel, bil slabo sprejet pri gledalci al pr kritikih? točn tko, NOBEN. in tud s tem nov nč drgač. bo uspešen (če bo hit, mal dvomm) film, ki bo prikazal Nicole Kidman kot eno najboljših (če ne najboljšo) igralk 2. tisočletja (ne lih celga, od 2000-2006 najmanj). in pomoje si to tud zasluž.

— thorpedo
4.9. 2004 ob 9:03

Ljubezen premaga vse. U popolnem svetu so lahko popolne samo ženske. Lepota je ključni dejavnik u zakonu. Komformizem se ne splača. Asocialnost v resnici pomen demenco.

— film skriva presenečenje
10.9. 2004 ob 15:10

najbrž ste mav film je za ene hd za ene pa ne (men 1) ampak vseen vi se preveč silte! mejte se pa pište mi kej!

— petrchy
13.9. 2004 ob 18:09

film mi ni bil prevec vsec. vse kar se zgodi v filmu, razen zadnjih 5 minut, izvemo ze iz trailerja, kar pa je totalno brezveze.

— ela
16.9. 2004 ob 23:54 zvezdica

Pravljica. Čar ženske je bil od nekdaj v tem, da je bila ženska. Bitje z napakami. Več napak kot je imela, bolj je bila seksi. In seksi je bila tudi takrat, ko je bila tečna, nesramna, jezna in nejevoljna. Hudiča, tudi takrat, ko se je pozabila našminkati in si naviti lase. Popolne ženske so čisti dolgčas. Kot bejbe iz filmov Repli-Kate, Cherry 2000 in Wird Science. Ali še boljše, kot kopije mojstrovine Invasion of the Body Snatchers. Kot vse današnje porno zvezde, ki izgledajo tako, kot da bi ji delali v Stepfordu. Mestu moških sanj. Mestu ultimativne moške fantazije. Zares prave pravljice, kjer so vse ženske brez napak. Kjer so vse ženske lutke brez možganov. Lepe, popolne, urejene, našminkane in orgazmične. In moški naj bi si želeli natanko takšnih žena. Še več, moški naj bi si želeli tudi natanko takšnih psičkov, pa čeprav gre za živali, ki so tudi sicer doma v Stepfordu. In ravno tu je glavna neumnost tegale premalo zabavnega ter preveč farsičnega filmčka, ki pozabi, da se da stepfordsko žensko danes najti tudi drugod po svetu. Seveda, če imaš dovolj denarja in če ti je vseeno za pravo ljubezen. Lepo vas prosim, le katera ženska med orgazmom tudi v resnici poje tako lepo kot Faith Hill. In le kateri moški ne bi stepfordski ženski že čez teden dni zabrusil: Nehaj izgledati in čvekati tako hudičevo popolno.

— iztok gartner
25.9. 2004 ob 15:10

Nad filmom sm bla totalno razočarana...hvala bogu d je zraven mene sedel en hud tipček tko d sm mela vsaj kj od predstave:) Škoda da Nicole Kidman dajo v tak filmček,ker jo je škoda!! Uživite*

— pureangel
25.9. 2004 ob 21:30

Iztokov komentar me je cisto fasciniral. Sam ne bi mogel bolje povedat.

— hruške, jabuke, slive
28.9. 2004 ob 20:06 zvezdica

Iztoku sm povedala svoje že na strani od Troje tko d kle ne bom ponavlala. zgleda d se najina mnenja zelo krešejo. me prov zanima, Iztok, kva maš za povedat za film Vas ob gozdu. oglas se mal tm gor, ok? Res je dober film. vsi imamo drugačne okuse in men je biu ful dober. Nicolina igra kot vedno: POPOLNA. ženskica si je res zaslužla tistga oskarja, pa še kšnga bi loh dobila! on je spoštovanja vredna igralka. le kaj je delala s tistim tomom? ... pa sej ji je zdej boljš brez njega. Zdej jo vsi poznajo kot dobro igralko in upam d bo še naprej zbirala dobre vloge in d ne bo padla sam v en žanr filma k pol je pa konc z njo. njo si težko predstavljam v eni romantični komediji. bi jo blo pa zabavn vidt.

— thorpedo
29.9. 2004 ob 19:30

film je totalno dougočasn, preveč pocukran in brezvezn!

— neja
22.10. 2004 ob 21:06

ko človek misli, da je vidu že vse najbolj bedne in prismojene scenarije, ti naredijo tak film... ne vem kaj naj bi si mislil. zagotovo ne eden od filmov, ki si ga zelim v svoji zbirki.

— tom
29.12. 2004 ob 19:35

to je res vredu film. ob njem se boste pošteno nasmejali. to je film ki je vreden ogleda. le olejte si ga-ne bo vam žal!

— Naty

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.