Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Stari, rad te imam

komedija
Iskal je pričo ... Dobil je zgago.
Podnapisi
Na sporedu od: 23.4.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
23.4.2009, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: John Hamburg in Larry Levin
Režija: John Hamburg
Uspešni nepremičninski agent Peter je našel ljubezensko srečo z lepo Zooey, toda pred poroko mora najti pravega prijatelja, ki bi bil lahko njegova priča. Zaročenka in njene prijateljice mu pripravijo številne spoznavne "zmenke" z zanimivimi moškimi, toda iskanje ustreznega prijatelja se spremeni v serijo katastrof. Na srečo naposled spozna zabavnega Sydneya, s katerim vzpostavi pristno prijateljstvo, toda to ogrozi poroko z Zooey.

O zgodbi

Peter Klaven (Paul Rudd) je uspešen nepremičninski agent, ki ob zaroki s svojim sanjskim dekletom Zooey (Rashida Jones) spozna, da nima nobenega moškega prijatelja, ki bi lahko bil njegova poročna priča. Poda se na vrsto "moških zmenkov", da bi našel najboljšega prijatelja, seveda pa to privede do vrste nerodnih in komičnih zapletov. Spozna Sydneyja Fifa (Jason Segel), uživaškega, karizmatičnega fanta, ki je popolno Petrovo nasprotje. A nasprotja se privlačijo, pravijo, in možaka vzpostavita tesen odnos. A bolje ko se razumeta, bolj trpi Petrova zveza z Zooey, zato se mora Peter nazadnje odločiti in izbrati med novim najboljšim prijateljem in svojim dekletom. Na dveh stolčkih očitno ne more sedeti.

O produkciji

Romantične komedije imajo pogosto enako izhodišče - fant sreča dekle, fant dobi dekle, fant izgubi dekle, fant ponovno osvoji dekle. Romantična komedija Johna Hamburga pa se loteva povsem drugačne teme. Romanca seveda je v filmu, ampak glavni odnos v zgodbi poteka med dvema povsem nasprotnima moškima.

Peter Klaven po zaroki s prikupno in toplo Zooey Rice spozna, da je njegovo življenje precej drugačno od njenega. Ona ima okoli sebe kopico prijateljic, ki jim takoj zaupa vsako novico, Peter pa nima nikogar. Vsaj takega ne, ki bi mu zaupal svoje intimne skrivnosti. Leta in leta se je namreč družil predvsem z dekleti, bil njihov prijatelj, in njegovo zaročenko to precej skrbi. Zato hitro začne iskati nekoga, s katerim bi se prijateljsko dovolj zbližal, da bi lahko bil njegova poročna priča. S pomočjo brata Robbieja, osebnega trenerja, ki je gej in se zato spozna na moške, začne hoditi na t. i. moške zmenke, ki so vsi po vrsti popolna polomija. Po naključju sreča Sydneyja Fifa, samskega možaka, ki Petra nauči nekaj nepričakovanega, nekaj, česar Peter še nikoli ni doživel - pristne vezi med dvema moškima.

Scenarij Larryja Levina je takoj zbudil pozornost producenta Donalda De Lineja. Kmalu potem ga je v roke dobil tudi John Hamburg, ki pa precej dolgo ni našel časa za snemanje. Toda De Line ni hotel nobenega drugega režiserja, zato so s projektom čakali, dokler Hamburg ni bil prost. Pet let potem, ko so začeli razmišljati o tej zgodbi, si je Hamburg končno vzel čas, predelal scenarij, ga dopolnil s svojimi zamislimi in projekt skupaj z De Linejem ponudil Dreamworksu.

Za glavno vlogo je imel Hamburg že od samega začetka v mislih dolgoletnega prijatelja Paula Rudda, s katerim se odlično razumeta. Rudd se je zato zlahka našel v liku, kakršnega je oblikoval Hamburg. Skrivnostnega in karizmatičnega Sydneyja je upodobil Jason Segel, ki je z Ruddom pred tem že uspešno sodeloval v TV seriji “Undeclared” in filmih ‘Knocked Up’ in ‘Forgetting Sarah Marshall’. 

Rashida Jones, ki igra Petrovo zaročenko, je bila navdušena nad vlogo, ki je povsem drugačna od vlog običajnih deklet v romantičnih komedijah. Je inteligentna, samozavestna ženska, ki Petra podpira pri iskanju prijatelja. Njena zveza s Petrom je globoka, zanimajo ju iste stvari, ustvarjena sta drug za drugega, a tudi najbolj trdna zveza lahko začne pokati, če je pritisk prehud. Njen pogled na moške v filmu je pravzaprav pogled, ki je ženskam redkokdaj dan. Pred njenimi očmi se odvija rojevanje prijateljstva med dvema moškima. Skoraj kot bi opazovala antropološki eksperiment.

Družbo dopolnjujejo še Zooeyjine prijateljice ter Petrov brat Robbie, oče Oswald, oziroma Oz, in mama Joyce.

Ker se zgodba dogaja v Los Angelesu, Peter pa igra uspešnega nepremičninskega agenta, bi bilo skoraj nemogoče, da ne bi srečal vsaj kakšnega zvezdnika. Zato je bilo treba poiskati nekoga, ki bi bil zanimiv, znan in pripravljen sodelovati. Hamburg je povsem brez pametnega razloga pomislil na Louja Ferrigna, ki smo ga videvali v vlogi Neverjetnega Hulka. Dvakratni Mr. Universe je bil navdušen in je ponudbo takoj sprejel. Tudi ekipa je bila navdušena nad njim, oz. kot pravi režiser: "Lou je izjemno prijeten možak in človek z največjimi dlanmi, kar sem jih kdaj videl."

Če je komedija dobra, je snemanje zabavno. A kljub temu Rudd trdi, da mu ponavadi uspeva ohraniti zbranost. Tokrat pa prizorišč ni pretresal smeh, temveč krohot in Rudd pravi: “Nisem se mogel nehati smejati. Nisem uničil samo nekaj posnetkov, ampak cele zvitke filma.”

 Film so v celoti posneli v Los Angelesu in mesto prikazali iz drugega zornega kota, kot to dela večina filmov, ki se dogajajo tam. Spustili so se na osebno raven in prikazali, da je v takem mestu težko vzpostaviti osebne stike in mnogi se v njem počutijo osamljeni. Mesto igra tudi vlogo kalupa - kraj, kjer živiš, te določa kot posameznika, ustvarja ti kalup, iz katerega se je včasih težko prebiti in spremeniti življenje. Los Angeles, čeprav je eno samo mesto, je tako raznolik, da se življenje ljudi na vzhodu, kjer živi Peter, in na zahodu, kjer živi Sydney, razlikuje kot noč in dan. En del je osredotočen na posel in zaprt vase, drugi del je kot ogromno letovišče. In zato se prebivalci teh dveh predelov med sabo krepko razlikujejo, čeprav živijo samo uro vožnje narazen. Na obali Sydney sprehaja svojega psa in srečuje druge lastnike psov. Ekipa se je potrudila poiskati najbolj podobne pare, da bi z njimi napolnila film in ponesla trditev, da lastniki psov sčasoma postanejo podobni svojim ljubljencem, v nove višave.

Film se resnične življenjske situacije - iskanja novih prijateljev, ko si odrasel - loteva prefinjeno in z obilico humorja, zato bo všeč vsem, saj ponuja nekaj neotesanosti, ki so pri srcu moškim, in subtilnosti, ki je bližje ženskam. In mogoče bo kdo v njem našel med vrsticami kakšen nasvet za svoje okoliščine in svoje življenje.

Komentarji

15.3. 2009 ob 15:24

dodajte slike za vse filme v maju in aprilu

— nickname_5
24.4. 2009 ob 2:00 zvezdica

Živjo!Včeraj sem pogledala film na premieri, in moram reči da je res super! Res veliko smeha, humorja res ne manka, zares dobra zasedba, enih najbolših komedij. ZELOO priporočam!

— Sara
25.4. 2009 ob 2:00

kul film!

— tjaša
25.4. 2009 ob 17:46

V redu film, ampak ne pojdite ga gledat svojimi otroki oz. mlajšimi od 18 let! :D

— Simona
1.5. 2009 ob 2:00

Včeraj sem si ogledal film, SUPER JE !
Spet se je izkazal igralec ki igra Jason Segel, ki igra že v filmu Pozabi Saro.
Veliko smeha, lepa zgodba skratka vreden ogleda!

— KinoMan
1.5. 2009 ob 2:00

Živio!
Film je čisto tipična ameriška komedija vendar mi je bil vseeno zelo všeč, saj je res smešn. Večina dvorane se je čez cel film smejala.Priporočam ogled. Ocena: 7/10

— a.b.c...
1.5. 2009 ob 17:20

dozaa smeha :)))

— ime
1.5. 2009 ob 17:20

Ful je uredu film! Se splača resno! Hude fore, doug že nism gledala ZABAVBE komedije :)

— Ana
2.5. 2009 ob 16:35

Film je enostavno... zakon!

— Nejco
4.5. 2009 ob 2:00

STARI, RAD TE IMAM

moj Bog,
moj odrešenik,
moj vodnik

razklan
v nevidnost
pronicam

v osrčje
vnebovzetja

— IGOR BIZJAN
4.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Po dolgem času ena res dobrih komedij. Dokaj preprosta vsebina, ampak res polno humorja, brez že obrabljenih for. Film ob katerem se nasmejiš do solz! Oba igralca sta noro zabavna. Upam, da bo v prihodnje še več tako dobrih komedij.
Skratka, film vreden ogleda in vreden cene vstopnice. Ocena: 10

— Naimma
7.5. 2009 ob 19:40

Simona: strokovnjaki v drugih evropskih državah so ocenili, da je film primeren za starejše od 12 let. Saj vendar ne misliš, da mladina ne pozna seks besedišča.

— Skip
10.5. 2009 ob 18:16

vrei film. nasploh smesn pri nekaterih ampak predvidljiv...

— Bozo
12.5. 2009 ob 14:08

Luštn filmček res!

— MMS
19.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Film si v smislu komedije zasluži oceno 9/10. V filmu nastopa ¨pameten¨ humor pri katerem se nasmejiš do solz. V večini trenutkov se najdemo sami, zato nam je dejansko smešno. V večini komediji uporabljajo le ene in iste debilne fore, a tukaj so po dolgem času naredili izjemo. Vloge so igralcem pisane na kože, tako da je bila zasedba super. Edino kar me moti je to, da večino boljših trenutkov v filmu vidimo že v trailerju, tako da to nekako pokvari gledljivost.

— Suicidal
23.5. 2009 ob 10:54

Film je res dober. V njem ni že uporabljenih fint in ni dogokov za katere bi že vnaprej lahko vedeli kaj se bo zgodilo. Res je, da so si vse romantične komedije med seboj podobne, a ta je vseeno nekaj posebnega. Igralci svoje vloge zares dobro odigrajo, kar je v filmu zelo pomembno. Dogajanje je zmeraj napeto, zato ni nikoli dolgčas. Film je vreden ogleda, zato ga priporočam vsem ki imajo radi zaplete, ljubezensko vsebino, smeh in srečen konec. Pozdravček! :)))

— Andika
9.6. 2009 ob 14:43

Mogoče sem preveč pričakovala, zato me ni ravno fasciniral. Ocena:6-7

— Kiki
10.6. 2009 ob 12:57 zvezdica

Danes se zelo redko nasmejiš ob komediji, saj skoraj ni dobrih komedij-saj meni....vendar ta film me je pozitivno presenetil, saj sem se ob njem res sprostila in končno celo iz srca nasmejala. Tako, da ga priporočam.

— anita
16.6. 2009 ob 14:26

super film za se nasmejat!

— rdeča
28.6. 2009 ob 19:47

vredn ogleda ful se nasmejš!!

— kino fan..xd
5.7. 2009 ob 22:16

sm ga gledu...super, priporočam še drugim...

— nekdo
6.7. 2009 ob 16:17

zelo dober film...mogoče ni dlih za tamale, ampak ZELO PRPOROČAM da ga greste gledat.

— hey
7.7. 2009 ob 13:10

tut jas sem gledla ta film..ludi to morte videt..jas pa moji frendi smo se jokali OD SMEHA!!!film je res vredn ogleda..mogli bi snemat več komedij in manj akciskih filmov..komedije bol pritegnejo mlade..xD

— pogrešam ga punee
27.7. 2009 ob 20:15

ful dobr film

— david
14.8. 2009 ob 11:08

Ko sem si s prijatelji hotel ogledati ta film, sem bil zelo skeptičen! Vendar me je pozitivno presenetil! V filmu ni uporabljenih for iz drugih filmov! Vsi smo se iz srca nasmejali! Igralska zasedba je ZAKON! Vreden ogleda!

LP Denis

Moja ocena: 9/10

— Denis

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.