Kolosej
Film distribucije Fivia

Mali vohuni

akcijski, komedija, družinski
Na sporedu od: 18.10.2001, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Scenarij: Robert Rodriguez

Kratka vsebina

Mednarodna supervohuna Gregorio in Ingrid Cortez sta si po umiku iz nevarne službe zaželela ustvariti družino in uživati mirno življenje. Seveda pa ne gre vse po načrtih. Kmalu se morata ponovno lotiti svojega starega poklica in pri tem ju ujamejo sovražniki. Poleg njiju izgine še sedem agentov OSS-ja. V skrivnostna izginotja naj bi bil vpleten Fegan Floop, strokovnjak za neverjetne tehnološke izume. Usoda Cortezovih - in morda tudi sveta - je odvisna od poguma in dejanj dveh oseb: Carmen in Junija Corteza, osnovnošolcev, ki rada igrata računalniške igrice. Pri svojih junaških podvigih uporabljata ultra-lahka letala, podmornice, žvečilko z elektrošokom in, kar je najpomembnejše, svoji brihtni glavici ter družinsko ljubezen.

Triler, ki kar poka po šivih od akcijskih prizorov, izbruhov energije in nenavadnih pripomočkov, ni le za otroke. Režiser Robert Rodriguez s filmom MALI VOHUNI odpira novo poglavje v kinematografiji: družinski vohunski film oziroma James Bond za otroke. MALI VOHUNI, v katerem kar mrgoli izumov, navidezne resničnosti in nepričakovanih spoznanj, pripoveduje o bratcu in sestrici, ki se lotita dveh nevarnih nalog: rešiti svet pred grozečimi pošastmi in obdržati skupaj družino.

MALE VOHUNE je napisal in režiral Robert Rodriguez, najbolje znan po El Mariachiju, Desperadu, Od zore do mraka in Zbornici. Miroljubnega bivšega vohuna z lažnimi brki, Gregorija Corteza, igra Antonio Banderas; njegovo bivšo sodelavko in ženo, Ingrid Cortez, Carla Gugino; njuna otroka in vohuna po sili razmer, Carmen in Junija, Alexa Vega in Daryl Sabara; dežurnega zlobca Fegana Floopa pa je upodobil Allen Cumming. V drugih vlogah se pojavijo še Cheech Marin, Tony Shalhoub, Danny Trejo, Robert Patrick in Teri Hatcher.

Čeprav se film dogaja po vsem svetu, so ga večinoma posneli kar v domačem kraju Roberta Rodrigueza, v teksaškem Austinu. Nekaj posnetkov (na primer ozadje za Floopov grad) izvira iz Čila, prizore pod vodo pa so posneli na Bahamih.

Neverjetne pripomočke za MALE VOHUNE so izdelali posebej za film, med njimi računalniško vodeno podmornico, ki se lahko spremeni v ladjo; svetleči vohunski avto z video zasloni; poseben satelitski sistem za izsleditev tarč; hitro letalo, ki obkroži svet v le nekaj minutah; nahrbtniki rakete in pasovi presenečenja.

Igralci

Antonio Banderas (Gregorio Cortez) je eden najbolj slavnih mednarodnih igralcev našega časa. Priznanje kritikov in nominacijo za zlati globus mu je prinesla vloga Cheja v Eviti, drugo nominacijo pa si je prislužil z Zorrom - zakrinkanim maščevalcem. Njegov najnovejši film se imenuje Izvirni greh, triler noir Michaela Christopherja, njegova soigralka pa ni nihče drug kot Angelina Jolie. Banderas je poleg tega režiral še svoj prvi film Nori v Alabami, v katerem igra tudi njegova žena Melanie Griffith.

Banderas je zaslovel s filmoma najbolj slavnega (in zloglasnega) španskega režiserja Pedra Almodovarja: Ženske na robu živčnega zloma in Zveži me. V Ameriki je debitiral s Kraljema mamba, kasneje pa so sledili Filadelfija, Hiša duhov, Obračun v Las Vegasu, Rapsodija v Miamiju, 13. bojevnik in mnogi drugi.

Alan Cumming (Fegan Floop) je znan tako po svojih vlogah v gledališču, celovečercih in komičnih nanizankah kot po pisanju scenarijev in režiranju za film ter televizijo. Cumming je bil za svoje delo že večkrat nagrajen, za vlogo Emceeja v Kabareju je prejel celo tonyja, gledališko inačico oskarja.

Njegove najbolj znane filmske vloge so bile v: Kremenčkovi - Viva Rock Vegas, Urbania, Titus, Široko odprte oči, Plunkett in Macleane, Spice Girls, Prijateljici, Emma, Praga, Second Best... Njegova najnovejša filma se imenujeta Company Man s Sigourney Weaver, Woodyjem Allenom in Johnom Turturrom ter Josie and the Pussycats z Rachael Leigh Cook in Parkerjem Poseyjem.

Carla Gugino (Ingrid Cortez) je zaslovela z vlogo v Kačjih očeh, kjer je bil njen soigralec oskarjevec Nicolas Cage. Poleg tega je igrala v Judeževem poljubu z Emmo Thompson, Michaelu z Johnom Travolto, Rapsodiji v Miamiju s Sarah Jessico Parker ter v mnogih drugih.

Guginova je igrala tudi v televizijskih nanizankah, na primer v komični Vsi županovi možje in v zelo priljubljeni Bolnišnici upanja.

Režiser

MALI VOHUNI so že sedmi film Roberta Rodrigueza, scenarista, režiserja in producenta. Prvi film, El Mariachi, je posnel leta 1993 z borimi 7000 dolarji in zanj prejel kar nekaj nagrad. Kasneje je režiral še: Roadracers, Desperado (nadaljevanje El Mariachija), The Misbehavers (enega od štirih delov v Štiri sobe), Od zore do mraka in Zbornica. Njegova žena Elizabeth Avellan je pri MALIH VOHUNIH sodelovala kot producentka.

Komentarji

28.2. 2005 ob 6:53 zvezdica

Filmska zasedba je vrhunska, film je izvrstno posnet pa tudi efekti so izjemni. Pojdite si ga ogledat- ne bo vam žal! Film je vreden svojega denarja.

— Ana
7.7. 2005 ob 19:26

pojdite ga gledat

— yugi
20.8. 2005 ob 18:04

če bi se dalo, bi zaradi tega filma postal vohun!!!

— kristjan
8.2. 2006 ob 11:31

ful dobr film

— sara
25.2. 2006 ob 19:44

Filmska zasedba je vrhunska, film je izvrstno posnet pa tudi efekti so izjemni. Pojdite si ga ogledat- ne bo vam žal! Film je vreden svojega denarja.

— klemen kolar
31.3. 2006 ob 9:55

Ta film sem si sposodil iz bližnje video izposojevalnice in mi je bil tako všeč, da sem si ga dal presneti kar na videokaseto, da ga imam za vedno :D... Žal pa nisem pravočasno opazil, kdaj je bil ta film v kinu! Ta Rodriguez pa res zna...

— David
23.10. 2006 ob 19:08

ta film je ful hud. gre se o dveh malih vohunih ka hočeta rešit starša ka ih je en ugrabu. nakonc so prjatli tisti ka so pa pred tem delal za zlobneža im zdej pomagajo doma pri gospodinjskih delih

— mancika
15.1. 2011 ob 13:29

Ta film bo dons na televiziji ob 15:30

— maja
30.8. 2013 ob 17:56

film je res najboljši mislim res vrhunski vse je pravilno tako kot ora biti to je nekaj najboljšega

— adri123

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.