Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Sprejemci

romantična komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 6.6.2013, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Karen Croner po romanu Jeana Hanffa Korelitza
Režija: Paul Weitz
Režiser komedij Ameriške sanje in Njuna družina predstavlja zgodbo ambiciozne Portie, ki se ji po letih trdega dela obeta imenovanje na čelo oddelka za izbiro novih študentov prestižne princetonske univerze. Med iskanjem nadarjenih učencev naleti na neobičajno šolo nekdanjega svobodomiselnega sošolca Johna, ki ji predstavi malce čudaškega, toda zelo nadarjenega varovanca Jeremiaha. Poleg tega ji razkrije, da bi bil lahko Jeremiah njen sin, ki ga je v mladosti, takoj po rojstvu, dala v posvojitev. Ker želi Portia zadevi priti do dna, se kmalu znajde v zabavnih težavah neprofesionalnega prirejanja pravil in nepričakovanih ljubezenskih zapletih.

Tina Fey (30 Rock) in Paul Rudd (This is 40) prvič sodelujeta v celovečercu, novi komični drami oskarjevega nominiranca Paula Weitza (About a Boy, In Good Company) o presenetljivih ovirah, na katere naletimo na poti do sreče.

Vsako pomlad dijaki, ki zaključujejo srednjo šolo, nestrpno pričakujejo pisma fakultet, ki morda potrjujejo in spodjujajo njihov potencial. Na univerzi Princeton je odgovorna oseba, ki letno oceni več tisoč prijav, Portia Nathan (Tina Fey). Portia se dosledno drži vsakršnih pravil, ki urejajo njeno življenje tako v službi kot tudi doma, ob njenem partnerju Marku (Michael Sheen), profesorju na Princetonu. Ko Clarence (Wallace Shawn), vodja sprejemnega oddelka, oznani svojo neizogibno upokojitev, sta najverjetnejša kandidata za zasedbo njegovega položaja Portia in njena sodelavka Corinne (Gloria Reuben).

Portia se tako kot vsako leto loti terenskega dela, novačenje novih študentov. Odpravi se tudi na alternativno srednjo šolo New Quest, kjer poučuje njen nekdanji sošolec John Pressman (Paul Rudd). Po njegovih domnevah je Jeremiah (Nat Wolff), nadarjen, a nenavaden dijak New Questa, njen sin, ki ga je pred mnogimi leti med šolanjem skrivoma dala v posvojitev. Jeremiah se zdaj prijavlja na Princeton.

Portia se znajde v veliki zagati, saj se od nje pričakuje, da pri fantu prekrši pravila in s tem ogrozi svojo prihodnost, kakršno si je vedno želela. Med spopadanjem s svojimi dvomi se presenetljivo zaplete v razburljivo romanco, o kateri je lahko samo sanjala.

O produkciji

Tina Fey se spominja, kako so se na njeno novo vlogo odzvali njeni prijatelji. »Ko sem jim opisala zgodbo filma, so bili navdušeni in zlasti tisti, ki so starši, so bili polni vprašanj. Pri vseh, ki jih čaka ta postopek, vlada nekakšen strah. Zgodba se mi je zdela zanimiva, zato sem sprejela izziv in zaigrala osebo, ki je v središču tega postopka.«

»Portia je ženska, ki živi v svetu, polnem predsodkov in pravil. Tak svet jo povsem posrka, toda ko se v njej prebudi materinski čut do Jeremiaha, je zanj pripravljena tvegati. Skuša se mu približati in mu pomagati izkoristiti njegov potencial.

Scenaristka Karen Croner se je pogovarjala z osebjem sprejemnega oddelka na nekaterih najboljših ameriških šolah. »Najprej sem želela izvedeti, kdo so ljudje, ki sprejemajo te pomembne odločitve. Nekaterim staršem je vpis njihovih otrok na fakulteto nekakšna potrditev starševskih sposobnosti. Pravzaprav se prijavljajo oni. Konkurenca je izjemno huda. Starši svoje otroke v zadnjih letih srednje šole močno priganjajo in jih spodbujajo tudi k obšolskim dejavnostim: objava članka v pomembnem časopisu, zanimanje za molekularno biologijo… Ko se vpišejo na fakulteto, so mnogi mladoletniki zato že povsem pregoreli in še vedno v iskanju svoje identitete.«

Komentarji

20.5. 2013 ob 0:48

Tina Fey!! ker srček :)

— Gucci
30.5. 2013 ob 0:50

Tole bo supr, Tina Fey bo spet blestela, tko kot v 30 Rocku... carica, ni kej! :D

— hollll
13.6. 2013 ob 13:55

Sploh ni slab!

— obvezna
22.6. 2013 ob 14:40

Zelo zabaven film. Se veliko nasmejiš... RES VREDEN OGLEDA! ;))))

— LOL

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.