Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Sprehod z dinozavri V 3D

družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 26.12.2013, Kolosej Ljubljana
1h 15min / 75min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: John Collee
Navdihujoča in poučna prazgodovinska pustolovščina nas popelje 70 milijonov let v zgodovino, ko so svetu vladali dinozavri. Čeprav je radovedni Paki najmanjši v svojem gnezdu, ga ni strah nobene pustolovščine, vedno pa lahko računa na pomoč prijateljice Brine in zobatega ptiča Aleksa. Skupaj se morajo soočiti z neizprosnimi gozdnimi požari, divjimi rekami, boji za prevladi v čredi in krvoločnimi plenilci, ki na vsakem koraku prežijo na neprevidne žrtve. Ko požrešni Temni princ ujame in pokonča Pakijevega očeta, mora mladi naslednik poskrbeti za varnost in preživetje tropa.

Sprehod z dinozavri 3D je veličastna, poučna in razburljiva prazgodovinska pustolovščina, v kateri bodo uživali prav vsi člani družine. Prvič v filmski zgodovini bodo gledalci resnično videli in občutili, kako je bilo, ko so Zemlji vladali dinozavri.

Sinhronizirani film nam bo z uporabo najsodobnejše 3D tehnike omogočil poglobljeno izkušnjo epskega prazgodovinskega sveta.

Prvič v zgodovini filma bodo gledalci zares videli in občutili, kako je bilo, ko so Zemlji vladali dinozavri. Sprehod z dinozavri je največja pustolovščina na velikih platnih, v katero se lahko potopi vsa družina. Spoznali boste dinozavre, ki so bolj resnični kot kdaj koli doslej, in se z njimi podali na prazgodovinsko popotovanje.

Paki prihaja iz rodu in plemena pakirinozavrov (grška beseda za kuščarje z debelimi nosovi) in se mora z brati in sestrami bojevati za hrano. Je edinstven, obziren in radoveden, a nekakšen podcenjen izobčenec, ki pa verjame vase in v svoje sposobnosti. Z njegovimi junaškimi podvigi in prigodami se lahko poistoveti sleherno obdobje, hkrati pa je naš junak rezultat svojega časa in tlačenja zemlje – slednja pripada obdobju krede, približno 70 milijonov let na ozemlju današnje Aljaske.

Na pustolovščinah se Pakiju pridruži prazgodovinski ptič Aleks – njegov prijatelj, vodnik, vest in mentor; zato pa ni mu prav nič v pomoč brat Grubež, ki bi rad očeta Bikana nasledil v vlogi vodje črede. Grubež Pakija draži in se izživlja nad njim, a se mu ta srčno zoperstavlja. Zato pa potrebuje precej drugačno srčnost in pogum, da ogovori čedno (no, vsaj za pakirinozavre…) dinozavrinjo Brino, s katero si delita čut za pustolovščino, pogum in vztrajnost.

Ko med vsakoletno selitvijo požar – v katerem Pakijeva mama umre – oddvoji Bikana, Grubeža in Pakija od preostale črede, jih v past ujame spletkarski in vztrajni gorgozaver Gorgon, ki je kot tiranozaver na turbinski pogon, se nenehno ozira za naslednjo malico. Bikan se žrtvuje za svoja sinova, ki se morata zdaj prebiti skozi ognjeni pekel in se znajti sama. Negotovost in nevarnost podžigata njuno rivalstvo, ki se razplamti, ker brata odraščata v mladeniča. A skupaj z Brino jih čaka največja bitka, v kateri Paki zbere ves pogum in moč, da postane vodja, za kakršnega je bil rojen.

Po scenariju Johna Colleeja sta film režirala Barry Cook in Neil Nightingale. Producentje so bili Mike Devlin, Amanda Hill in Deepak Nayar. Glasbo je zložil Paul Leonard-Morgan.

Sprehod z dinozavri je ena najbolj poznanih, prepoznanih in priljubljenih franšiz o dinozavrih. Izvirna BBC-jeva serija, ki so jo začeli predvajati leta 1999, je spremenila naš pogled na te živali: revolucionarna serija, ki jo je ustvaril Tim Haines, je gledalce popeljala naravnost v svet dinozavrov, kot da so živi in jih je mogoče posneti v divjini. Z nekaterimi najbolj sodobnimi tehnološkimi prijemi na TV je zaobjemala je 155 milijonov let prazgodovine; po vsem svetu jo je doslej videlo že prek 700 milijonov ljudi, nadgradila pa jo je leta 2007 turneja Walking with Dinosaurs: The Arena Spectacular, ki si jo je v 215 mestih po vsej zemeljski obli ogledalo prek 8 milijonov ljudi.

Odkar so začeli predvajati izvirno serijo, so nove najdbe dinozavrov naše razumevanje teh neverjetnih bitij povzdignile na novo raven. Njihovi ostanki so prišli na plano na vseh celinah in razkrivajo, da je ta skupina živali živela po vsem planetu med mezozoikom, torej v treh pomembnih geoloških dobah: v triasu, juri in kredi.

Kino film, ki se dogaja proti koncu krede, je tako za franšizo nov korak; gledalcem po vsem svetu ponuja priložnost. da se z neverjetnimi, skorajda resničnimi dinozavri srečajo na velikih platnih v 3D tehniki. Spremlja ga nova mednarodna spletna stran walkingwithdinosaurs.com, kjer boste našli ogromno informacij, fotografij ter nove aplikacije, izdelke in igrice.

Spoznajte dinozavrsko druščino:

Radoveden in optimističen PAKI (Patchi) (pakirinozaver) je naš vodnik v čas pozne krede, v prazgodovinsko obdobje, v katerem se odvija naša zgodba. Že ko se bo izvalil, se bomo zaljubili vanj ter z njim delili pustolovščine in izzive odraščanja. Ni največji niti najmočnejši v čredi, vendar pa uporablja svojo glavo in srce, da bi ravnal, kot je prav. Na svoji poti do vodje črede in do Brininega srca preživi nekaj dramatičnih izkušenj. Po naravi ni agresiven, vendar pa je pripravljen žrtvovati svojo varnost, da bi rešil Brino ali svojega brata Gubeža. Je tipični podcenjevani junak, ki najde notranjo moč, da dokaže, koliko je vreden.
BRINA (Juniper) je glavni ženski lik zgodbe. Je zelo lepa (za vrsto pakirinozaver) in ima močan značaj. Kot otrok pogumno sodeluje v Pakijevih pustolovščinah, ko je ločena od družine in od črede. S Pakijem postaneta prava prijatelja, čeprav mu tega ne zna vedno pokazati. Vedno uboga mamo, vendar bi raje ravnala po svoje in izbrala svojega prijatelja Pakija, namesto da upošteva protokol in postane del harema vodje črede. S Pakijem se veseli, ko le-ta postane vodja črede
Velik, močan in nadvse samosvoj GUBEŽ (Scowler) hoče za vsako ceno postati novi vodja črede. Svojega mlajšega brata Pakija ima kar rad, vendar pozabi tudi nanj, kadar se žene za svojim ciljem. Pomanjkanje bistrosti nadomesti s pogumom.
TEMNI PRINC (Gorgon) je, preprosto povedano, malopridnež našega filma. Pameten, hiter in srhljiv gorgozaver vselej išče svojo naslednjo žrtev. Je kot nabiti tiranozaver, in nič ga ne ustavi, ko skuša nakrmiti svojo ogromno družino. Je zvit in neustavljiv ter uporablja natančno taktiko pri lovu na naslednji obrok. Gorgozavri so ubili Pakijevega očeta, zato je grozeča grožnja za našega junaka še toliko srhljivejša.
ALEKS (Alex) je aleksornis, majhen ptič z zobmi. V filmu živijo te ptice v sožitju s pakirinozavri - jedo klope in druge žuželke, ki grenijo življenje velikim prijateljem ter tako dobijo zastonj obrok in varno zavetje. Aleks postane Pakijev prijatelj in zaveznik, ki se pogosto prikaže ravno ob pravem času na pravem mestu, da usmeri Pakija v pravo smer. Zabaven in morda malce zajedljiv je navdušen nad Pakijem in njegovimi pustolovščinami.
BIKAN (Bulldust) je Gubežev in Pakijev oče, močan in spoštovan vodja črede. Med vsakoletno selitvijo se Bikan, Gubež in Paki v gozdnem požaru ločijo od črede, nato pa jih v past ujame še prežeči gorgozaver. Bikan se spopade z njim, da bi rešil sinova, toda gorgozaver mu vzame življenje in naš junak ostane brez očeta.

Neverjetna dejstva o Sprehodu z dinozavri

 • Hvaležni ste lahko, da ne živite v pozni juri: en sam prdec diplodoka je proizvedel toliko plina, da bi napolnil balon na vroči zrak.
 • Nekateri pterozavri so dosegali velikost manjšega letala.
 • Našli so tako velike fosilne iztrebke tiranozavra (sorodnika gorgozavra), da bi z njimi lahko napolnili dvolitrsko plastenko vaše najljubše pijače.
 • Stegozaver, še en dinozaver iz pozne jure, je imel možgane velike kot mucek – pa čeprav je tehtal več kot 2700 muckov.
 • Naš pernati junak Aleks spada v skupino zobatih ptičev, ki so živeli ob dinozavrih. Ptiči, ki jih poznamo danes, so izgubili zobe, a so znanstveniki uspešno vzgojili piščance z zobmi. To daje slutiti, da so geni, ki poskrbijo za zobe, še vedno skriti v DNK živečih ptic!
 • Nekateri znanstveniki so nekoč verjeli, da je edmontozaver skakal kot kenguru. Odkritja bolj celostnih okostij dokazujejo, da to ne drži.
 • Znanstveniki so identificirali fosil edmontozavrove kože – tako je ohranjen, da je videti celo brazgotine.
 • Zobje gorgozavra so imeli obliko banane, a so bili nazobčani kot žaga – idealni za kosanje mesa.
 • Dinozavri so lahko dobili tumorje! V lobanjski votlini gorgozavrovega fosila so našli gobasto tvarino. Zaradi te je morala biti žival precej majava in nerodna.
 • Znanstveniki niso prepričani, zakaj so imeli mnogi teropodi, kakršen je gorgozaver, tako kratke roke. Teorije o tem, kako so te roke uporabljali, so od možnih do bebavih – med njimi: da so držali še migljajočo hrano, medtem ko so jo jedli;
  • za nekakšen paritveni obred;
  • da so lovili ravnotežje, se obračali ali nasploh bili okretni;
  • da so si pripravili gnezdo – torej postlali posteljo;
  • da so obračali jajca;
  • jih sploh niso uporabljali in so sčasoma potom evolucije izginile.

O ustvarjalcih

BARRY COOK (režiser) je kariero začel v studiih Hanna-Barbere kot animator asistent pri pilotski epizodi risane serije The Smurfs, nato pa pri Disneyu sodeloval pri projektih, kot so Tron, The Little Mermaid, Beauty and the Beast in Aladdin. Kot režiser je debitiral s kratkima računalniško animiranima Off His Rockers in Trail Mix-Up, njegov prvi risani celovečerec Mulan pa je po svetu prinesel prek 300 milijonov dolarjev. Razvil je risana projekta My Peoples in Mean Margaret, pomagal napisati scenarij za Jack& Ben in sorežiral Arthur Christmas.

NEIL NIGHTINGALE (režiser), kreativni vodja znamke BBC Earth, sorežiser 3D filma Enchanted Kingdom in izvršni producent BBC-jeve serije Great Barrier Reef, je pri BBC vodil oddelek za naravno zgodovino in je zaslužen za odmevne TV in radijske serije, kot so Life, Planet Earth, Life In Cold Blood, Life In The Undergrowth, Big Cat Diary, Nature’s Great Events, Natural World, Soundscapes, Gardens of Faith…; za spletno produkcijo (Earth News, Earth Explorers, Wildlife Finder, Breathing Places…) in celovečerne dokumentarce Deep Blue, The Meerkats in Earth. Pred tem je bil urednik programa Natural World, izvršni producent programa o divjini in producent serij Continents in Wild Down Under. Zaslužen je za Attenboroughovi seriji Lost Worlds, Vanished Lives in Private Life of Plants, pa za Portrait of the Planet in Restless Year.

JOHN COLLEE (scenarij) je soscenarist risane uspešnice Happy Feet in zgodovinske drame Petra Weira Master and Commander: The Far Side of the World. Potem ko je delal kot zdravnik na rodnem Škotskem, je objavil tri romane – Kingsley’s Touch, A Paper Mask in The Rig – med pisanjem tedenske kolumne za The Observer pa se je podal tudi v pisanje za filme. Po njegovem scenariju (ki ga je priredil po lastnem romanu) so naprej posneli film Paper Mask, spisal pa je tudi nekaj TV dram, med njimi The Heart Surgeon za BBC, dokumentarno dramo Oceans in priredbo romana Tima Flanneryja The Weathermakers.

Slovenska sinhronizacija

Režiser slovenske sinhronizacije: Logan Susnick

Slovenski glasovi: Rok Kuntner, Klemen Varl, Zala Linea Rutar, Kristijan Ostanek, Miha Rodman, Rok Kunaver, Katja Ajster, Jure Lavrin

Komentarji

28.12. 2013 ob 19:24

Film je zanimiv za otroke,vendar ga ne priporocam ogleda v 3d verziji ker se cez ocala ki ti jih dajo nicesar ne vidi,izgubijo se vse barve,efektov pa sploh ni,ceprav smo veckrat zamenjali ocala.

— Robert
29.12. 2013 ob 20:29

Film mi je bil zelo všeč.Najbolj mi je bill všeč Alex.

— Maj
15.2. 2014 ob 11:38

ful dobr je blo

— katja
20.2. 2014 ob 21:41

film je ful kul!!!

— Robert
23.2. 2014 ob 14:16

Filem je izredno dober ter poučen.Izredno mi je bilo to všeč,ko sta se paki in alex prepirala kdo pripoveduje!

— bonco10

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.