Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Sprehod med nagrobniki

akcijska kriminalka
Podnapisi
Na sporedu od: 16.10.2014, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Scott Frank po romanu Lawrenca Blocka
Režija: Scott Frank
Film, posnet po knjižni uspešnici Lawrenca Blocka, gledalca popelje v temačno podzemlje ugrabiteljev žensk, onkraj zakonov človečnosti in morale. Sadističnim krvnikom je na sledi zagrenjeni detektiv Matt, ki je moral po nesrečnem streljanju zapustiti policijske vrste. Ko ga najame moški, ki so mu ugrabili in umorili ženo, se neustrašni iskalec pravice zaplete v srhljivo spletko okrutnih zločincev, ki naženejo smrtni strah v kosti vseh, ki jim prekrižajo pot. Toda Matt je odločen, da bo zgodbo pripeljal do konca.

Film Sprehod med nagrobniki je posnet po uspešni zbirki kriminalnih romanov pisatelja Lawrenca Blocka. Glavno vlogo v filmu igra Liam Neeson (Nonstop, Ugrabljena). Upodobil je nekdanjega policista Matta Scudderja, ki zdaj brez uradnega dovoljenja dela kot zasebni preiskovalec.

Scudder nerad privoli, da bo preprodajalcu heroina Kennyju Kristu (Dan Stevens) pomagal odkriti, kdo je ugrabil in nato brutalno umoril njegovo ženo. Med preiskavo ugotovi, da so morilci v preteklosti podoben zločin že zagrešili in da v prihodnosti načrtujejo novega. Meja med dobrim in zlim je zabrisana, ko Scudder po newyorških ulicah sledi zločincem ter jih poskuša ustaviti, preden ponovno udarijo.

Vlogo Petra Krista, Kennyjevega brata in ozdravljenega narkomana, ki Scudderja prosi za pomoč pri iskanju morilcev, je odigral Boyd Holbrook (Very Good Girls). Ponorela množična morilca Raya in Alberta sta zaigrala David Harbour (Kvantum sočutja) in Adam David Thompson (Martha Marcy May Marlene), vloga mladega brezdomnega umetnika TJ-ja, ki se spoprijatelji z nekdanjim policistom, pa je pripadla Brianu »Astru« Bradleyu (Earth to Echo).

Film je režiral Scott Frank, zanj pa je napisal tudi scenarij.

Pogled v devetdeseta

Dodaten izziv pri ustvarjanju filma Sprehod med nagrobniki je predstavljal čas, v katerega je dogajanje postavljeno. Čeprav se leto 1999 ne zdi tako zelo oddaljeno, je vseeno potrebno biti pozoren na razlike in posebnosti tistega obdobja.

Kostumografinja Betsy Heimann, katere delo lahko občudujemo tako v inovativnem filmu Šund kot tudi v opevanem Skoraj popularni, si je večino oblačil zamislila v temnih odtenkih, ki še dodatno poudarijo razpoloženje v filmu. Vsakemu liku posebej je barvno paleto prilagodila tako, da ta kar najbolje izraža njegove značilnosti. Odločila se je predvsem za rjave, mornarsko modre, svetlo rjave, olivne, opečnate in bordo odtenke. Njen cilj je bil ustvariti videz, ki sodi v leto 1999 in je hkrati brezčasen.

Za Scudderjev lik si je zamislila temen, skoraj uniformiran videz. »Scudder je moški z nizko samopodobo,« pove oblikovalka. »Nočemo, da se neprestano preoblači. Izgledati mora, kot da ves čas nosi iste stvari, čeprav jih v resnici ne. Zamislila sem si žameten plašč, nekaj ponošenega in udobnega v rjavi ali olivno zeleni barvi. Zanj sem si zamislila tak puli, kot ga je v devetdesetih letih nosil Sean Connery. Takrat sta prevladovali črna in rjava, zato lik večinoma nosi ti dve barvi.«

Za vsakega izmed treh preprodajalcev droge, ki se izdajajo za navadne uslužbence, je Heimannova ustvarila poseben videz. Ti liki so prepričani, da so videti kot običajni ljudje, zato pravi, da je bilo »dodajanje preprodajalskega videza« pravi izziv.

Za ruskega preprodajalca Jurija si je oblikovalka zamislila evropski videz. Ob tem je povedala: »V devetdesetih letih so bile trenirke zelo popularne, zato smo Jurija za sprehod s psom oblekli v trenirko znamke Fila in zelo čiste telovadne copate, dali pa smo mu tudi prstan in zlat ruski križ. V ostalih prizorih nosi oprijeto usnjeno jakno in sprane kavbojke. Noben od teh treh likov ni velika riba, vsi so zelo povprečni in neopazni.«

Preprodajalec Reuben Quintana je v prostem času igralec. »Prepričan je, da je zelo moderen,« pravi Heimannova. »Kavbojke v devetdesetih niso bile tako priljubljene. Ljudje so večinoma nosili navadne hlače, v modi pa so bili tudi naborki. Zato Quintana nosi hlače iz kakija, z urejenim videzom pa poskuša ostati neopažen.«

Pri liku Kennyja Krista se je oblikovalka odločila za drugačen pristop: »On je bolj podoben tipičnim preprodajalcem, zato sem hotela, da je videti nepopustljiv. Odločila sem se za bordo barvo in črno usnje in mislim, da mu to pristaja. Vsi liki v filmu namreč ne morejo nositi samo črne barve.«

Komentarji

17.10. 2014 ob 21:08

odličen film, Neeson spet blesti, napet do konca,

— nemeth
20.10. 2014 ob 21:40

Zaplet je dokaj dobro ustvarjen. Tudi za nezahtevne gledalce bo razplet zadoščal z bolj ali manj dramatičnimi obrati. Vendar nekako je težko sprejeti nesorazmernost v karakterizaciji likov. Najbrž ,da je večini gledalcev manj pomemben poglobljen odnos med brezdomcem in detektivom v širšem okviru zgodbe ,kjer dobimo kot kontrautež popolno odsotnost risanja motivacijskega lepila ,ki je združilo dva morilca skupaj. Da ne omenjam nobene razlage osnovne travme v njih,ki je sprožila nebrzdano kaskado negativnosti.Celo v žanrovskih grozljivkah kot je Haloween se probajo tega lotiti .V takšnem filmu pa je to nujno, tako,da smo se gledalci na koncu sprehodili med meglo.

— analizator
22.12. 2014 ob 13:31

analizator ,,,ti si en navaden nakladač.

film je odličen in basta.

lp bertoni

— bertoni
25.12. 2014 ob 15:58

Bertoni naj ti božiček prinese nekaj procentov inteligence

— analizator

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.