Kolosej
Film distribucije Cenex

Spoznajte Robinsonove 3D

animirana družinska komedija
3D verzija - ekskluzivno v Kolosejevih dvoranah XpanD v Mariboru in Ljubljani!
1h 34min / 94min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Michelle Bochner in Daniel Gerson po zgodbi Williama Joyca
12-letni Lewis je premeten izumitelj, ki ustvari čitalnik spominov, da bi odkril, kdo so bili njegovi starši, toda fantastično napravo ukrade zlobni znanstvenik. Lewisu pomoč nepričakovano ponudi Wilbur, ki ga s pomočjo časovnega stroja odpelje v prihodnost, polno neverjetnih naprav in čudaških bitij, prav tako nevsakdanja pa je tudi Wilburjeva družina - Robinsonovi. A kot se izkaže, ključ do vseh Lewisovih vprašanj tiči prav pri njih, pa tudi zlobni profesor še ni rekel zadnje besede. Film je sinhroniziran v slovenščino. V XpanDu si lahko ekskluzivno v Sloveniji film ogledate tudi v 3D verziji!!!

Zasedba vlog (glasovi) - slovenska sinhronizacija

Luka Jošt Bobnar
Vilbur Rok Kuntner
Klobučnik Jernej Kuntner
Gubi Aleksandra Krajnovič
Kornelij Sebastijan Cavazza
Mildred Nataša Matjašec
gospa Fekonja Helena Petelin
gospod Fekonja Robert Vrtovšek
gospod Vilerštajn Brane Završan
dr. Lucija Živec Katja Šoltes
trener Miha Žorž
Stanko Zablojnik Jaka Smrkolj
Liza Zala Rutar
direktor Iztok Jereb
Mirko Uroš Potočnik
Slavko Mitja Grajzer
Kanta Boštjan Napotnik
dedek Bine Marko Derganc
tetka Betka Suzana Grau
stric Gaston Drago Milinovič
stric Mark Valter Dragan
Talula Nina Valič
Laszlo Gregor Gruden
stric Fritz/teta Petunija Srečko Kermauner
Fani Pia Zemljič
Franki Krota Tomaž Ahačič
Dino Jernej Kuntner
Reporter Štefan Kušar
dodatne vloge: Igor Potočnik, Katja Preša, Petra Svetina, Miha Zajc

Izvedba slovenske sinhronizacije:

režija Jure Zebec, Špela Kravogel
prevod Teja Bivic
tonski tehnik Tristan Peloz
kreativni supervisor Maciej Eyman
sinhronizacija Studio Ritem

Pesmi:

pesem "Another Believer" Robert Dragar
pesem "Little Wonders" Miki Vlahovič
pesem "Where is Your Heart At?" Tomaž Ahačič
pesem "Give Me the Simple Life" Tomaž Ahačič
pesem "The Future Has Arrived"
režija pesmi Vojko Sfiligoj
prevod in priredba besedil Marijan Bunič

Produkcija slovenske sinhronizacije:

DISNEY CHARACTER VOICES INTERNATIONAL, INC.

O produkciji

"Tu pri nas se ne oziramo dolgo v preteklost. Raje se posvečamo prihodnosti, odpiramo vedno nova vrata, počnemo nove stvari... Ker smo radovedni in radovednost nas vodi na vedno nove poti."
-- Walt Disney

Če mislite, da je vaša družina nenavadna, drugačna od drugih, počakajte, da spoznate Robinsonove. So familija iz fantastične, osupljive, domiselne prihodnosti, kjer je vse mogoče.

Zgodba se začne, ali bolje, zgodbo začne Luka (Lewis), genialni deček, ki obožuje igračke, robote in podobne naprave in ves čas živi v upanju, da bo nekoč spoznal svoje prave starše. Luka namreč živi v sirotišnici, kamor ga je takoj po rojstvu odložila mati. Toda njegova izumiteljska žilica in neumorna želja po družini ga bo popeljala v kraj, kakršnega si celo on ni drznil zamišljati, nekam, kjer besede nemogoče ne poznajo več: v prihodnost.

Ko spozna skrivnostnega tujca z imenom Wilbur Robinson, ga ta odpelje na potovanje njegovega življenja - na polet s časovnim strojem - in kot bi mignil, bo za časovni korak naprej nekje, kjer spozna družino, ki ji ni enake. Neizmerno smešni, izvirni, skratka futuristični Robinsonovi mu bodo pomagali odkriti vrsto fantastičnih in srčnih skrivnosti o njegovih lastnih neomejenih sposobnostih. Hkrati pa bo prišel navskriž z zlobnežem čisto posebne sorte, takšnim, ki besedi zloben prej škodi kot koristi - možaka s polcilindrom (g. Klobučnik), ki ukrade Lukovo edino prevozno sredstvo za vrnitev domov. V slogu edinstvene dediščine Disneyjevih animiranih filmov nam Spoznajte Robinsonove odkriva osupljivi svet jutrišnjega dne in ob tem razvije zgodbo o veri v družino samega sebe in bodočnost brezmejnih možnosti.

Robinsonovi bodo spregovorili slovenskim gledalcem v domačem jeziku, sinhronizirani v studiu Ritem. Film prihaja v slovenska kina 29. marca letos.

V Sloveniji bomo med redkimi v Evropi, ki bomo Robinsonove lahko spoznali tudi skoraj na otip: film bo namreč na ogled tudi v dvoranah XpanD v Ljubljani in Mariboru, kjer se bo predvajala 3D različica filma.

V njej bomo še od bliže doživeli prelepi svet najsodobnejše računalniške animacije in stopili korak bliže prihodnosti kino zabave. 3D različica filma Spoznajte Robinsonove, ki si jo boste lahko ogledali ekskluzivno v dvoranah XpanD, se ne bo predvajala s klasičnega filmskega traku, ampak z digitalne kopije - tako bo to prvi hollywoodski film, ki si ga bomo v Sloveniji ogledali v digitalnem formatu in v 3D različici.

Spoznajte Robinsonove: kdo je kdo v družini

Luka je sirota z nadpovprečnim IQ in strastno ljubeznijo do izumov. Njegova neuklonljiva narava in nenamerno katastrofalni izumi mu preprečujejo, da bi našel nekaj, kar si nadvse želi - družino, ki bi bila samo njegova. Prepričan je, da se mu bo ta želja uresničila le, če bo našel svojo pravo mater, zato izumi čitalnik spomina, napravo, ki bo v njegovem spominu "odkrila" njeno davno pozabljeno podobo. Trgovina z elektronskim materialom, v kateri Luka kupuje dele za svoje izume, je dobila ime po režiserjevem sinu Jakeu.

Vilbur Robinson je skrivnostni tujec iz prihodnosti, čigar največje napake - samozavest (malce prebujna), nastopaško vedenje in gostobesednost - so hkrati njegove največje odlike. Zaradi njih je Wilbur vedno korak pred svojimi nasprotniki. Ker ve, da je Vojkovo znanje ključ do prihodnosti, ga odpelje s seboj v časovnem stroju, pri tem pa se bojujeta z grozovitim dinozavrom, žabami, ki si podjarmijo pamet in vrsto drugih zlobnežev v želji in naporih, da rešita pred propadom svet, kakršnega pozna Wilbur.

Kornelij Robinson je Wilburjev oče. Imenujejo ga tudi "ustanovitelj prihodnosti". Je neprekosljiv izumitelj in priljubljen lastnik podjetja Robinson Industries.

Fani Robinson je Wilburjeva vzkipljiva mama, ki je odkrila način, kako naučiti žabe peti in igrati v bendu. Zlasti Žabec Franček je pevec, da mu ni enakega in bi se kaj lahko kosal z najbolj slavnim med človeškimi pevci, s katerim ga veže celo zelo podobno ime ... Fanijin žabji bend združuje 27 regljajočih dvoživk: Frančka, pianista, bobnarja, basista, 5 klarinetistov, 4 trobentače, 4 tromboniste, 6 saksofonistov in 4 igralce na tubo.

Karlo je ljubeznivi robot družine Robinson, ki jim je vedno in povsod na uslugo. Je očarljiv in bister, poleg tega pa mora ves čas reševati Wilburja iz težav. Karlo je tudi zelo priljubljen med damami, med katerimi izstopajo pomivalna mašina, napravica za kavo in čajnica. Sicer pa ima Karlo 613 komandnih vzvodov in gumbov, s katerimi so ga animatorji "oživili" in ga "upravljali".

Dedek Bine je na prvi pogled morda čuden, toda ko je v krogu svoje družine, rad gleda na življenje z malce drugačnega zornega kota. Rad nosi obleko na hrbtu in neprestano išče svoje zobe.

Babi Lucija zna izvrstno peči piškote, kakor pravi dedek Bine, kar pomeni, da fantastično pleše disko plese. V resnici je babi Lucija daleč od predstave običajne babice, ki se ukvarja s peko piškotov. Zakaj, morate ugotoviti sami.

Stric Arne je po videzu zelo junaški medgalaktični dostavljavec pic, ki svoje delo jemlje zelo resno. Njegovo življenjsko poslanstvo, ko pilotira hitro vesoljsko vozilo po sončnem sistemu, je, da v nekaj minutah dostavi svežo vročo pico kamorkoli v galaksiji.

Teta Betka hje že od malih nog obsedena z vlaki igračkami. Čeprav je že zelo odrasla, se še vedno najraje igra z njimi, le da so zdaj v naravni velikosti in potujejo po vsej hiši Robinsonovih. Težava je, ker so tudi zelo hitri.

Stric Gaston najbolj uživa, kadar se izstreli iz topa in dirka z Betkinimi vlaki. Je najboljši vlakovodja, kar jih je.

Stric Fritz in Teta Petunija imata nenavaden zakon. Ona je neznansko sitna in dolgega jezika, če tega, da je ročna lutka, niti ne omenjamo.

Stric Jože neznansko uživa v fitnes telovadbi na televiziji.

Zvinko in Zvonko živita v keramičnih lončkih na verandi pred vhodom. Sta nekakšen človeški alarmni sistem domačije Robinsonovih. Če se dotaknete njunih lončkov, zakričita.

Kdaj in kako nas bodo obiskali Robinsonovi

"Osrednja tema našega filma je moto Walta Disneyja, ustanovitelja animiranega studia, ki je vsem generacijah po svetu dal številne nepozabne risane filme," pripoveduje režiser Robinsonovih, Steve Anderson. Ta moto je: Vedno glej naprej, v prihodnost. Zadnjih nekaj let je ustvarjal fantastično podobo sveta prihodnosti, v katerem živi in ustvarja družina Robinson.

Anderson je režiral dve veliki Disneyjevi uspešnici izpred nekaj let, Medvedja brata in Cesarjevo novo podobo, z njim pa so sodelovali nekateri animatorji, ki so pomagali ustvariti celo Robina Hooda (1973) in Rešitelje (The Rescuers, 1977). Moto: "Glej v prihodnost" verjetno za nikogar ne velja bolj kakor za njih!

Anderson je z Robinsonovimi uresničil zahteven projekt, ki pretanjeno niha med povsem novo dimenzijo vizualnega in tradicionalnim Disneyjevim načinom pripovedovanja zgodbe, ki se razgrne pred gledalcem v vseh odtenkih od popolnoma smešne in nemogoče do dostojanstveno čustvene.

Številne nenavadne like je uspel prikazati tako s čudaške kakor preproste človeške plati. Poleg tega Robinsonovih ni le režiral, marveč je svoj glas posodil hudobnemu Možaku s polcilindrom in še nekaterim drugim likom.

Spoznajte Robinsonove v digitalni 3D obliki

V Sloveniji bomo film Spoznajte Robinsonove doživeli v njegovi neverjetni popolnosti - v digitalni tehnologiji in 3D različici, v kateri bodo liki iz filma dobesedno oživeli pred našimi očmi - in to ekskluzivno v dvoranah XpanD v Ljubljani in Mariboru. Disneyevi mojstri animacije so poskrbeli, da bomo Robinsonove videli tako, kot bi pred nami res nastopali v živo. Oživljanje likov v 3D je s filmom Spoznajte Robinsonove preseglo tisto, česar smo bili vajeni doslej, saj je z mislijo na različico v 3D film začel že nastajati: to pomeni, da je 3D različici prilagojena tako zgodba kakor tudi vizualna podoba filma.

Lylle Breier, pri Disneyju odgovorna za posebne dogodke, pravi: "Spoznajte Robinsonove je film o prihodnosti, zato je za tako, čisto novo doživetje filma, pričakovano, da te popolnoma potegne v animirani svet in ti da občutek, kot da ga dejansko zares doživljaš. To je prihodnost, kakršno si lahko zamislimo samo pri Disneyu - in dandanašnje sodobno občinstvo pričakuje, da lahko zgodbe doživi čisto od blizu na zelo prepričljiv način."Kino gledalci so imeli vedno radi 3D, a tehnologija doslej ni bila zmožna pričarati popolnosti 3D iluzije. Zdaj, ko tehnoloških omejitev ni več, je 3D popolnoma zaživel."

3D, ki mu strokovno rečemo stereoskopija, je način snemanja in predvajanja filmov, ki ustavarja iluzijo, da liki prihajajo iz platna. Tehnologija ni tako nova, saj so prve 3D filme predvajali že v 50-ih letih prejšnjega stoletja, vendar šele digitalna kinematografija prinaša pomemben korak k razširitvi možnosti ustvarjanja in predvajanja 3D filmov. Iluzijo globine filma omogočata poseben način snemanja in projekcije ter uporaba posebnih 3D očal.Rezultat filma, posnetega in projiciranega v 3D tehniki, so t.i. stereopodobe. Izraz stereo poznamo iz avdio področja - podobno kot je tam govora o dveh zvočnih signalih, ki ustvarjata vtis globine zvočnega prostora, gre pri 3D tehniki za dva nekoliko različna svetlobna, vidna signala. Posebna 3D očala delujejo tako, da v vsako oko pošljejo le eno od teh t.i. polpodob, možgani pa na podlagi sprejetih informacij ustvarijo globoko prepričljiv vtis 3D sveta, kot bi nekaj ali nekdo resnično prihajal ven iz platna.

3D različica filma Spoznajte Robinsonove se bo po svetu predvajala zgolj tam, kjer so na voljo kinodvorane, opremljene z digitalnimi projektorji, in v katerih se za učinek 3D podob uporablja t.i. polarizacijska metoda*: v navadnih kinematografih pa bo na ogled samo navadna, "ploska", 2D verzija filma. V Sloveniji, eni od redkih evropskih držav, kjer si bomo sploh lahko ogledali tudi 3D različico, bo to mogoče ekskluzivno v dvoranah XpanD v Ljubljani in Mariboru.

Film Spoznajte Robinsonove je nastal v času, ko je tehnologija že tako razvita, da tehnološke možnosti lahko že vplivajo na sam kreativni proces. Phil McNally, ki so mu zaradi izkušenj pri snemanju 3D filmov nadeli vzdevek "Kapitan 3D" in ki je pri filmu Spoznajte Robinsonove skrbel za stereoskopske učinke, pravi: "Že ob začetku nastajanja filma smo napisali t.i. "globinski scenarij" za celotno zgodbo. V tem scenariju smo določili, koliko globine želimo pričarati v posameznem delu zgodbe. To je bila naša velika prednost, saj smo lahko soustvarjali zgodbo in ji dali nove poudarke z uporabo 3D učinkov." McNally in njegova kreativna skupina so, na primer, namenoma ohranili nekoliko plitvejši občutek v prvem delu filma, ko pa se Luka odpelje v prihodnost, se svet iz platna dobesedno razcveti in nas potegne vase. Pri določanju 3D učinkov so želeli biti tudi nadvse natančni - le to lahko zagotovi prepričljivost v očeh gledalca. Like so dejansko merili, določali, kako obli ali oglati morajo biti, kako so videti s strani itd.

Vsi ti tehnološki prijemi prispevajo k temu, da je 3D različica filma Spoznajte Robinsonove fantastično prepričljivo doživetje. Tehnologija, ki jo pri ustvarjanju 3D učinkov uporabljajo pri Disneyju, je popolnoma odpravila vse stare težave in omejitve snemanja 3D filmov: zdaj je vse mogoče!

* Pri polarizacijski 3D tehniki se polpodobi, ki ju projektor pošilja na platno, razlikujeta v smeri polarizacije svetlobe. Očala so v resnici par pravokotno postavljenih polarizacijskih filtrov: vsaka leča prepušča določen tip polarizirane svetlobe (eno stekelce prepušča horizontalno, drugo pa vertikalno polarizirano svetlobo). Tako spet vsako oko "vidi" samo eno od polpodob, možgani pa poustvarijo 3D, globinsko stereopodobo.

Komentarji

4.3. 2007 ob 9:44

takšnega dobrega filma še ni bilo

— l.f
24.3. 2007 ob 17:40

ke fore!*

— anja
24.3. 2007 ob 17:44

jOoOoOoOj nimam kj za powedat!* to tak super film da newem...!* col!* ne znam opisat kako cool film je to!* uau,kako je mega!*->moi naswet: ogleite si ga!* res najbolj col film kr sm jih widla!*

— KoKiCa
28.3. 2007 ob 17:50

jaz si ga grem jutri ogledat v 3D tehniki. upam da je res zanimiv. samo če bi vedla kdaj bo to kaj so vstopnice na net fmi podeljevali

— teja
28.3. 2007 ob 17:52

kje pa ste vi to gledali če je jutri prvič v sloveniji???

— kaja
28.3. 2007 ob 18:27

Mene pa zanima, če se splača v 3d kinu vzet za ta film sedeže s posebnimi učinki? (oz ali je ta film narejen tudi za uporabo posebnih učinkov?) Hvala lp

— robi
31.3. 2007 ob 15:56

Je že bil kdo gledat 3D verzijo? Se splača?

— MED
31.3. 2007 ob 19:43

Mene isto zanima kot MED-a, a je to kdo gledal 3D v XPandu, a se splača?

— jst
1.4. 2007 ob 11:23

robinsovi so super!

— je
1.4. 2007 ob 13:08

Film je ful cool, še posebi v 3D verziji! LP

— film
1.4. 2007 ob 13:10

Splača se ga ogledat !

— Poglej
2.4. 2007 ob 22:09

Risanka je resnično vredna ogleda v 3D sistemu. Za vse tiste, ki pa bi radi nekaj več - samo v vednost: sedeži s posebnimi učinki so pri tej risanki POPOLNOMA BREZVEZE!!! Slabo - nesmiselno, nesinhrono in nedomiselno programirani premiki sedeža in ostalih efektov. Razen nekaj "dežja" je vse ostalo NESMISELNO - škoda denarja za ta dodatek.

— Damijan
3.4. 2007 ob 16:32

škoda ker ni za posebne učinke prav dobro bi se ujelo k tem . to je moj čist resen komentar

— Katarina
25.4. 2007 ob 13:46

to je res zanič film

— blabla
3.5. 2007 ob 19:03

Danes smo si ogledali ta film v mariboru. Niti približno nisem zadovoljen. Sicer soživiš vse kar obljubljajo, ampak z napakami, kot so: prepozno ali prehitro premikanje sedežev in učinek vetra, za katerega uporabljajo velike propelerje (eden izmed njih ropota kot traktor-to seveda odvzame ves užitek pri filmu). Vsekakor to ni to, kar bi moralo biti. P.S.: Sedeli smo v dvorani 8.

— Jaz
8.5. 2007 ob 21:05

fuldor film zato ,ker je hud film in ker je 3D

— luka
12.5. 2007 ob 13:26

Odlična risanka, predvsem zahvaljujoč dobri 3D izvedbi. To je vredno videt. Težava nastane kaneje, ker boste potem producentom raznih Spidermanov zamerili, ker filme snemajo samo v 2D.

— F

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.