Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Spopad titanov 3D

domišljijski akcijski spektakel
Podnapisi
Na sporedu od: 22.4.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
22.4.2010, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Travis Beacham, Phil Hay in Matt Manfredi po izvirnem scenariju Beverley Cross
Režija: Louis Leterrier
Režiser divjih akcij Prenašalec 2 in Neverjetni Hulk gledalca popelje v mitološki svet antične Grčije, kjer želi zlobni bog podzemlja Hades strmoglaviti Zevsa in Zemljo spremeniti v pekel. Po robu se mu postavi pogumni polbog Perzej, ki se s skupino neustrašnih vojščakov odpravi na fantastično avanturo, polno srditih bojev s starodavnimi pošastmi in demoni. A preden se sooči z najstrašnejšimi silami teme, mora Perzej sprejeti svoje nadnaravne moči in na novo skovati svojo usodo.

V Spopadu Titanov med navadnimi smrtniki in kralji ter kralji in bogovi vzplamti boj za oblast; toda tisto, kar lahko uniči celoten svet, je borba med bogovi samimi. Perzej (Sam Worthington), ki se je rodil bogu, a je odraščal kot človek, mora rešiti svojo družino pred maščevalnim bogom podzemlja Hadom (Ralph Fiennes), a je brez moči. Ničesar nima izgubiti, zato se prostovoljno poda na nevarno nalogo, da uniči Hada, preden se ta dokoplje Zevsove (Liam Neeson) moči in ustvari pekel na zemlji.

Junak se tako poda na nevarnosti polno pot globoko v prepovedane svetove, sledi pa mu neustrašna vojska junakov, med katerimi je tudi izkušeni bojevnik Draco (Mads Mikkelsen); ta trmoglavega Perzeja prepričuje, naj vendar uporabi sposobnosti, ki jih ima kot potomec bogov. V boju proti nesvetim demonom in strašnim zverem bodo preživeli le, če se bo znal Perzej sprijazniti s svojimi božanskimi močmi, če bo kljuboval svoji usodi in začrtal lastno.

Spopad Titanov gledalce popelje v mitološki svet epske pustolovščine v 3D tehniki, zato bodo bogovi še bolj sijajni, zveri še bolj strahovite in gledalci še bolj oviti v mitološko okolje Perzejevega podviga.

Na čelu mednarodne zasedbe je v vlogi Perzeja, sina nesmrtnega boga Zevsa, avstralski igralec Sam Worthington (Avatar). Oskarjevi nominiranec Liam Neeson (Schindler’s List) igra vsemogočnega Zevsa, oskarjevi nominiranec Ralph Fiennes (The English Patient) Hada, boga podzemlja, ki se hrani s strahom smrtnikov. Igrajo še Gemma Arterton kot Perzejeva skrivnostna vodnica Io; Jason Flemyng kot Akrizij, nekoč kralj, ki se je spremenil v strašno pošast; Danny Huston kot kralj morij Pozejdon; in Alexa Davalos kot Andromeda, princesa, ki jo, če Perzeju spodleti, čaka poguba.

O snemanju filma

"Izpustite krakna!"

Ob neverjetnih mitoloških pošastih, osupljivih razgledih, ki segajo od dna pekla do vrhov gore Olimp, in srditih spopadih na smrt med smrtniki in bogovi, je Spopad Titanov pravi epski spektakel, ki bo gledalce s pomočjo tehnike 3D že od prvega prizora potegnilo v antično Grčijo, kakršna je mogoča zgolj v 21. stoletju.

"Gre za neizmerno pustolovščino, pobeg v svet sanj; in takšne filme obožujem," pravi režiser Louis Leterrier. "Sama zgodba govori o junaštvu; je mitološka, romantična; govori o tem, kako izpolniti svojo usodo. Domišljija dela s polno paro, zabavno je in tudi nekoliko strašljivo. Če temu dodamo igralce, kot so Sam Worthington, Ralph Fiennes in Liam Neeson, dobimo zares zabavno izkušnjo."

Z Leterrierjem na režijskem stolu so se zvezdniki več kot navdušeno podali v mitološki svet. "Vedno mi je všeč režiser, ki se ne ustraši izzivov," pravi Sam Worthington, ki igra glavnega junaka Perzeja. "Louisova vizija je bila razsežna, pogumna in junaška. Hotel je posneti razburljivo dogodivščino, ob kateri lahko gledalci hrustljajo pokavko, in mislil sem si: No, s takim režiserjem se pa splača iti v bitko. Hotel sem biti del projekta."

Dobra prijatelja Liam Neeson in Ralph Fiennes, ki igrata Zevsa in Hada, se strinjata. "Moji otroci so me prepričali, da sprejmem vlogo," pravi Neeson, "in vedel sem, da bodo zadeve pod vodstvom Louisa in z vsemi neverjetnimi računalniškimi čarodeji in tehniki v ekipi dobesedno skočile s platna." Fiennes pribije: "Vedno sem oboževal grško mitologijo in kaj vse lahko dandanes ustvarijo s posebnimi učinki – rekel bi, da so od sile. Zdelo se mi je tudi, da je scenarij zelo živahen in ima epsko razsežnost, kar me je res pritegnilo."

Leterrier noro obožuje originalno verzijo filma in se je med snemanjem počutil kot otrok v trgovini s sladkarijami. "Spopad Titanov iz leta 1981 je bil eden mojih najljubših filmov – pravzaprav gre za prvi tovrstni film, kar sem jih videl. Čisto me je zadel. Nisem se obotavljal posneti svoje verzije." Njegovo navdušenje nad tematiko je razvidno: producent Kevin De La Noy pove, da "Louis do ustvarjanja filmov in pripovedovanja zgodb goji posebno ljubezen. Vsakega izziva se je lotil s humorjem in odločnostjo, da bo zadevo speljal do konca. Njegov neusahljivi trud nam je bil vsem v navdih. Poglobil se je v sleherni posnetek; jasno je videl, kako in kaj, in to je hotel dati vsem na znanje. Rezultat je, kakršnega si je želel."

A filmska snov ni navduševala zgolj Leterrierja. producent Basil Iwanyk pravi: "Spominjam se, da sem pri enajstih dve debeli uri stal v vrsti – to je bil eden najlepših filmskih koncev tedna v mojem življenju – da sem videl Spopad Titanov, vse tiste pošasti in bitke in princese in ljudi z meči… reči, ki jih dotlej še nisem videl.

Kultno klasiko so se v 21. stoletje trudili prenesti scenaristi Travis Beacham, Phil Hay and Matt Manfredi. "Nad njihovim delom sem bil zelo navdušen," se spominja Leterrier. "Ni šlo zgolj za prenašanje izvirnega filma prizor za prizorom s pomočjo sodobne tehnologije; scenarij je obdržal neokrnjenost izvirnika, a je bil povsem drugačen."

"Izvirnik mi je bil nadvse všeč, zato se temu izzivu nisem mogel upreti, čeprav me ga je bilo precej strah," pravi Beacham. "Med drugim sem pri filmu – pa pri mitih nasploh – oboževal, kako vsakdanji boj človeštva postavljajo v neverjetne okoliščine, da izpostavijo reči, ki sicer ne bi prišle do izraza. Bi rad rešil dečvo? Kako zelo? Kajti da se dokoplješ do nje, se boš moral spopasti z neustavljivo pošastjo. Bi se rad našel? Podati se boš moral na konec sveta in nazaj. Bi se rad uprl staršem? No, tvoj oče je bog, pa poglejmo, iz kakšnega testa si."

"Pogovarjali smo se o tem, kakšen ton bi radi; kako ustvariti zabavno pustolovščino s poudarkom na akciji, a da je ta akcija pogojena z liki in s tem, kaj vse doživljajo," pravi Hay in Manfredi dodaja: "Za nas akcija vžge le, če je čustveno nabita. Z vsako sekundo akcije smo hoteli pokazati, kdo je Perzej v tistem trenutku; akcija je preizkušnja, ki kuje njegov značaj in njegove odnose z drugimi. Akcija mora pustiti posledice na likih, za katere navijamo."

Kot pravi Iwanyk, gre za "klasično pripovedništvo – v dobesednem smislu. Za življenje in smrt, za izdajo in pogum… med smrtniki, pošastmi, bogovi. Moj cilj pri obuditvi tega filma je bil, da gledalcem ponudimo isti občutek, kot sem ga doživel sam kot otrok, vendar z vso sodobno tehnologijo, ki je na voljo."

Da dosežejo za cilj, jim je pomagala nova dimenzija – 3D, ki se sijajno prilega viziji ustvarjalcev. "Čeprav nismo snemali v 3D tehniki, sem precej prizorov zasnoval z mislijo na ta slog – ko se junaki podajo v podzemlje; ko nad gledalce planejo velikanske pošasti; domišljijski prizori," priznava Leterrier, ki je s svojim predvidevanjem udaril žebljico na glavico. "Konverzija v 3D vsakem prizor navdahne z neverjetno globino, obogati zgodbo in poskrbi za celovito gledalsko izkušnjo."

Junakovo popotovanje

V mitologiji Spopada Titanov so človeka ustvarili bogovi, njegove molitve pa so bogovom v zameno zagotovile nesmrtnost in moč. Tako so zahvaljujoč človekovemu oboževanju bogovi lahko smrtnikom tudi vladali. "Gre za klasično zgodbo o draženju osla s korenčkom," razlaga Leterrier. "A draženja je počasi preveč in korenčka premalo, pa se človeštvo začne upirati in pride do trenj. Drug drugega potrebujejo, res, a hkrati stojijo na nasprotnih bregovih."

Glavni junak filma Perzej je ravno izgubil edino družino, ki jo je bil poznal, in zdaj je razpet med dva svetova: človeškega, v katerem so ga vzgajali, in božjega, kamor, kot menijo mnogi, spada. Polboga, ki se obotavlja sprejeti ali sprijazniti se z dejstovm, da je Zevsov sin, in z vsem, kar pride s tem, igra Sam Worthington.

"Igralec za to vlogo je moral imeti dobro srce in surovo zunanjost," poudarja Leterrier. "Sam je eden najbolj eksplozivnih igralcev, kar jih poznam, a zame je bilo najbolj pomembno, kaj je prek tega lika skušal povedati. Podal je robustnega, odločnega Perzeja, ki pa si vedno postavlja vprašanja, kar je natanko to, kar vloga zahteva."

Kot pravi Iwanyk, so "takoj, ko je Sam vstopil v sobo, vedeli, da imamo Perzeja. Takoj nam je bil všeč; všeč nam je bilo, da je bil pripravljen trdo delati in da je razumel, kaj bo vloga od njega zahtevala. Intenziven je in hkrati mladosten. Robat je, neverjetno telo ima; kar verjameš, da je malo božji…"

"Ko ga prvič srečamo, je Perzej preprost ribič s preprostim življenjem," razglablja Worthington, "vendar ga okoliščine pahnejo v maščevanje za smrt njegove družine, ki jo je ugonobila roka bogov. Poleg epske razsežnosti me je k filmu pritegnil koncept družine – koncept očetov, ki se skušajo spet zbližati s sinovi; sinov, ki bi radi vedeli, zakaj jih očetje ne marajo ali zakaj so jih zavrgli; in bratov, ki se povežejo na različnih ravneh."

Iwanyk dodaja: "Perzej je v bistvu kolateralna škoda v boju med smrtniki in bogovi. Pritepe se v Argos, zibelko civilizacije v antični Grčiji, ki se seseda pod rokami taistih bogov, ki so pobili njegovo družino. Tu odkrije, kdo v resnici je."

Perzej noče sprejeti svojih olimpskih korenin, kar je bil za Worthingtona odločilen dejavnik, saj ni želel, "da bi bil Perzej dober, da bi mu uspelo. To, da zavrne svoje korenine, da skuša vse doseči kot smrtnik, je dobro sporočilo. Ne mara težakov – tako namreč dojema bogove – in dovolj ima vsega. Nekdo se bo moral postaviti za človeštvo; zakaj ne kar on sam? Seveda začne precej bombastično in objestno, a mora počasi odrasti in sprejeti svoje rojstne danosti, če bo hotel preživeti."

Perzejeve neodvisnosti kajpak ne odobrava njegov krvni oče in kralj bogov Zevs, ki meni, da bi ga moral sin prositi za pomoč – in si jo tudi želeti. Ker je vajen, da ga njegova stvaritev, človeštvo, brezpogojno ljubi, ne ve, kako natanko naj se loti dejstva, da njihovo oboževanje pojenja in da se kuhajo upori. "Zevs bolj kot katerikoli drugi bog ljubi človeštvo," razlaga Leterrier. "Ustvaril je ljudi in zdaj je v precepu, saj jih noče kaznovati z vso silo. Zato se je domislil pretkanih načinov, da ga ubogajo, a časi so se spremenili…"

Ne pomaga, da gospodar podzemlja Had na svojega brata Zevsa pritiska, naj mu dovoli, da zadeve uredi po svoje. Priznani igralec Liam Neeson, ki igra neodločenega kralja Olimpa, razloži, kako delikatno je njuno razmerje: "Pred milijoni let so Zevs, Had in njun brat Pozejdon v svoje roke vzeli oblast nad vesoljem in svojimi starši Titani. Prvi je prevzel nebesa, Pozejdon oceane in Zevs je z ukano prepričal Hada, da vlada podzemlju. Had zdaj vidi priložnost, da Zevsa z ukano spravi v vojno s človeštvom. Zevs sprva nasede bratovim prošnjam, misleč, da ima morebiti celo prav… Mogoče pa morajo človeštvo res naučiti pameti."

"Z Zevsom bi lahko ubrali dve poti," pravi Leterrier: "lahko bi ga upodobili s belimi lasmi, belo brado, v togi, sedečega na prestolu. A tega nismo želeli. Naš Zevs se gre vojno; aktiven je, srdit. Njegova slabost je, da ima rad smrtnike – predvsem ženske." Iwanyk dodaja, da je bil "Liam fizično idealen za vlogo. Visok je, močan, ima odmeven, ukazovalen glas, a mil obraz in izrazito čustvene oči. Zevs, ki smo ga ustvarili, je mogočen kraj bogov, a tudi prizadet, zmeden; raznežil se je bil. Liam je prevladujoč, nadvladujoč možakar, a zna odigrati tudi to razneženost, to čustvenost."

Had prepriča Zevsa, naj mu dovoli, da v srca smrtnikov spet vnese strah – tako, trdi, bodo spet začeli moliti k njemu in Zevs bo imel spet moč nad njimi. Toda v resnici strah ljudi ojača Hada, ne Zevsa. Priznani igralec Ralph Fiennes, ki igra spletkarskega vladarja podzemlja in si želi nebes, "fizično ne deluje ravno kot vsemogočna oseba," pravi Iwanyk, "sposoben pa je v vlogo vnesti silno intenzivnost, bes in moč. Hada je skušal upodobiti kot strašljiv, edinstven lik, in uspelo mu je." Producentu je bilo povšeči tudi prijateljstvo med Fiennesom in Neesonom. "Had in Zevs imata na platnu sila zapleten odnos, saj nista zgolj nasprotnika, temveč tudi brata. Prijateljstvo med Ralphom in Liamom je veliko prispevalo k tej dinamiki."

"Med bogovi vlada obsedno stanje," pravi Fiennes, "in ko Had prikoraka v širno marmorno dvorano nad oblaki Olimpa, dojame, česa vse spodaj med mrtvimi in prekletimi nima. Ni ravno bog sočutja; Zevs ga je izdal, pa meni, da je zdaj vrsta na njemu. Poda se v Argos in nad prebivalci izkaže svoj bes in premoč. Zahteva žrtev, zaradi katere se Perzej na koncu poda na svoj podvig.

Had zahteva, da princeso Argosa Andromedo ob prihajajočem mrku žrtvujejo velikanskemu pošastnemu lignju Kraknu. Žrtev, voljno umreti za Argos, igra Alexa Davalos: "Andromeda je vsekakor trmasta in uporniška," pravi igralka. "A ob tem je tudi ranljiva. Bori se proti zgodovini in kraljevski liniji svoje rodbine; s prebivalstvom je bolj povezana kot njeni starši."

Perzeja na njegovi poti spremlja Io; njena usoda je povezana z njegovo in nekakšen angel varuh mu je. Gemma Arterton, prav tako oboževalka izvirnega filma, je bila čisto iz sebe, ko je izvedela, da je dobila vlogo. "Pretvarjala sem se, da mi ni mar, a sem brž telefonirala mami in sestri." A vloge v izvirniku sploh ni. "Zato je bilo še bolj vznemirljivo, saj sem ustvarjala nov lik, nekaj novega in drugačnega tudi zame."

Ob obeh ženskah, ki vplivata na Perzejevo popotovanje, je ob njegovi strani Draco, ki prvi zavihti meč in se pridruži odpravi. Postane nekakšen mentor in trmastega polboga na poti uči mečevanja in vojaškega strateštva. "Drako je telesni stražar princese in nekdanji vojščak, ki se že nadeja upokojitve," pripoveduje Mads Mikkelsen, ki igra lik. "Ve, da Krakna ni mogoče ubiti, zato ni ravno najbolj srečen, ko se mora pridružiti Perzeju; vendar je vsekakor najbolj sposoben mož za nalogo." Na srečo igralec in nekdanji telovadec ni bil tako zlovoljen: "Ko so mi povedali, da se bom moral z mečem guncati na vrvi, sem se spomnil, o čem sem sanjaril kot otrok, kar je bilo bajno."

V Spopadu Titanov like oživljajo še Jason Flemyng (Akrizij/pol pošast Kalibos: "Kadar hočejo igralca za štiri ure nameščanja proteze, pokličejo mene," se pošali igralec), Danny Huston (Pozejdon), Pete Postlethwaite, Elizabeth McGovern, Luke Treadway, Liam Cunningham, Nicholas Hoult in Hans Matheson. Zasedbo bi lahko šaljivo poimenovali kar "Združeni narodi," saj so se igralci natepli od vsepovsod: iz Avstralije, Danske, Irske, Izraela, Francije, VB, ZDA, Poljske, Škotske in še od kod. Leterrier, sam Francoz, je ob začetku snemanja kar nekaj od njih vprašal, če so pripravljeni biti "naslednjih šest mesecev mokri, umazani, nesrečni, na vročini, lačni in v bolečinah. Vsak je odvrnil, da je. In vsak dan so to obžalovali!" smeje pove režiser.

Bogovi in pošasti

Poleg človeških likov mitologijo filma krepijo mitske zveri in bitja – od krilatega Pegaza in smrtonosne Meduze do škorpijonom podobna bitja in srhljive pošasti Krakna. Pri ustvarjanju teh bitij je bila potrebna mešanica praktičnih elementov in vizualnih učinkov. Kot pravi mojster za te učinke Nick Davis, so se ukvarjali "z Olimpom in Hadom, torej z nebesi in peklom, pa z bogovi in pošastmi; precej domišljijsko. A hkrati smo hoteli, da je videti resnično. Hoteli smo, da gledalci verjamejo, da konj res leti in da so harpije resnične."

Za spopad s škorpijoni so izdelali makete na daljinsko upravljanje, za Meduzo, Krakna, harpij in Pegaza pa kombinacijo računalniške grafike in snemalnih tehnik.

V iskanju Grčije leta 200 pr.n.š.

"Pri filmu je na obeh straneh kamere sodelovalo prek 800 ljudi po vsem svetu, da smo zajeli dejansko podobo sveta," pravi Leterrier o dejstvu, da so snemali na vsemogočih krajih in za snemanje leteli marsikam. "Louis je že od začetka vedel, kaj hoče," razlaga De La Noy. "Ni hotel povsem v digitalni svet; seveda smo morali uporabiti digitalne mitološke stvore, a hoteli smo, da je svet, v katerem prebivajo junaki, kar se da resničen." Tako so Spopad Titanov dejansko snemali domala povsod po svetu; nekatera od prizorišč redkokdaj vidimo na velikem platnu. Na Tenerifih na Kanarskih otokih na primer že prek štiri desetletja niso videli snemalne ekipe.

"V nasprotju s prizorišči, ki sem jih na filmu videl že neštetokrat," navaja Leterrier, "je tam nekaj čisto novega: črna in bela lava, zelena drevesa, nenavadne formacije oblakov. Zdelo se je, kot da smo nad Zemljo, nekje, kamor še ni stopila človeška noga."

Nasploh so Tenerifi ponudili vrsto raznolikih prizorišč ter edinstvene priložnosti. Kot pravi De La Noy, so bili "za prizor, ko na Argosu omahne kip Zevsa, na višini 2 km in nad odprtino vulkana so preletavali helikopterji. To je bilo prvič, da so sploh leteli tam. Naša pokrajina je bila polna potokov žareče lave."

S pridom so uporabili tudi ocean, ki obdaja otok, predvsem v prizoru, ko bogovi nad Argos zvrnejo svoj bes; tu v ribiškem čolnu umre Perzejeva družina.

Snemali so tudi na Gran Canarii in Lanzerotu, saj otoka ponujata povsem drugačno okolje. "Kanarski otoki so kot celota velik del filma – na nekaj drobnih otokih smo poustvarili cel kontinent," pravi De La Noy.

Druga snemalna prizorišča so našli v Walesu (tod so snemali Had; obisk pri čarovnicah Stiksa). "Po naši mitologiji," razloži scenograf Martin Laing, "je eden od Titanov, ko so ti ustvarjali Zemljo, umrl, in njegova dlan je obtičala v zemlji, kar je ustvarilo pogoje za prebivališče čarovnic – med njegovimi prsti. Čas si preganjajo tako, da patruljirajo pod dlanjo, in takšen videz sem ustvaril. Zamisel sem dobil pri podobi Walesa; narisal sem sila temačno, glineno pokrajino z veliko dima." Nato je skice pokazal Leterrierju in "med pogovorom sva se domislila dlani; zrasla je iz dima. To je bilo sijajno sodelovanje."

"Pošteno je poudariti, da ta film sloni na grški mitologiji in ne na grški zgodovini; tako sem se lahko malo poigraval, čeravno še vedno v okvirih tedanje arhitekture," nadaljuje Laing. "Meduzin brlog je bil narejen blizu Ateninega templja, a se je Atena nad Meduzo, ki je k njen prišla po pomoč, razjezila, zdrobila njeno svetišče in ga vrgla v pustinjo. Zato sem iz papirja izdelal približen model Ateninega svetišča , ga zmečkal in upogibal in iskal kote, pod katerimi bi lahko snemali. Ko smo brlog nato zgradili, je bil to sijajen prostor za snemanje; veliko skrivališč je ponujal."

V akcijo

Spopad Titanov je poln širokopotezne akcije epskih razsežnosti. Da so uskladili logistiko premnogih bitk, je Leterrier poiskal pomoč koordinatorja kaskaderjev
Paula Jenningsa. "Neverjeten je," pravi režiser. "Zbral je sijajno ekipi kaskaderjev in pripravil neverjetno koreografijo bitke. Lahko mu preprosto rečeš, da hočeš mečevanje, kakršnega oči še niso videle, pa bo poskrbel za to."

Leterrier se je brž naučil, kako med igralci vzdrževati prijateljsko tekmovalni duh, ki jih je spodbudil, da se naučijo osnov, potrebnih, da uprizorijo, kar je treba: "Spodbujal sem kanček tekmovalnosti," pravi. "Ko so se igralci učili veščine mečevanja, je med njimi veljal neizrečen boj, kdo bo boljši. Sam je bil izjemen vodja, tudi Mads, in rivalstvo je kmalu postalo nekakšna bratovščina. Zabavno je bilo."

"Po moje bodo gledalci hoteli videti, kako se liki čisto zares spopadajo," meni Worthington. "Z veseljem sem se učil vihtenja meča. Pa nadeti si jermena in skakati na vreče fižola je bilo tudi zabavno."

Seveda se niso na vreče, metaforično rečeno, metali zgolj moški. Če gre verjeti Leterrierju, niso bila dekleta nič manj zagreta za akcijo. "Alexa je kot riba; po tri minute lahko ostane pod vodo in hkrati neprisiljeno igra, kar je bilo pri tem filmu nujno potrebno."

Onkraj tog

Leterrier je pri razpravi o kostumih za film kostumografki Lindy Hemming dal vedeti, da želi Perzeja in njegove bojevnike videti v oblačilih, ki bodo ponazarjala njihovo robatost in moč, a ne bodo razkrivala preveč gole kože, predvsem ne nog. "Izdelala sem nekaj slogov oklepov, pa odporne ščitnike za noge in roke," pravi Hemmingova. Pri oblačenju bogov in boginj na Olimpu je Leterrier vztrajal, da ne nosijo tog. Kot se spominja Hemmingova, je hotel, "da nosijo oklepe, saj so v vojni s smrtniki na Zemlji. Delovati morajo nadčloveško." Zato je za vsakega boga oblikovala poseben oklep z motivom, ki označuje posameznega boga: Zevsov je na primer "podoben orlu".

Kar se tiče barvne palete, se je Hemmingova kar se da izdatno zgledovala pri zgodovini antične Grčije in izbrala dramatične, umazane barve, značilne za barve iz rastlinskih izvlečkov, noro rdečo in prežgano oranžno.

Leterrierju je med najbolj ljubimi oblačili tisto, ki ga nosi Had. "Nosi ga, odkar je bil takoj po bitki s Titani poslan v podzemlje," opozarja režiser. "A oklep je razžrt zaradi žvepla; razpada že, on pa ga še kar nosi. In njegovo ogrinjalo je polno krikov tisočerih duš. Iz dima je in prahu in bolečine in krvi."

Ta verzija Spopada Titanov je pogled na grško mitologijo s stališča leta 2010," pravi Leterrier." Je širokopotezen pustolovski film, film o družini, privrženosti in usodi. Širokopotezen, ker je širokopotezen svet grške mitologije; nobenih zadrževanj ni bilo. Pošasti so največje, kar ste jih kdaj videli – in ne le dve, tri; dvanajst različnih imamo! To je čisto nov svet, kakršnega še nismo videli, in občinstvo čaka enkratno doživetje."

O igralcih

Sam Worthington (Perzej) trenutno igra v uspešnici Avatar Jamesa Camerona, ki je igralca za vlogo izbral po izčrpnem iskanju po vsej zemeljski obli. Film je po dvanajstih letih končal zaslužkarsko vladavino Cameronovega Titanika in bil v igri za devet oskarjev (dobil je tri) ter odnesel zlati globus za najboljši film. Pred tem je leta 2009 Worthington ob Christianu Balu igral v zf uspešnici Terminator: Salvation; kmalu ga bomo videli v neodvisnih filmih Last Night ob Keiri Knightley in Evi Mendes ter v The Debt ob Helen Mirren, nato pa začne snemati The Fields za producenta Michaela Manna.

V domači Avstraliji je po študiju igre nastopal na odrskih deskah, filmski debi pa doživel v avstralskem filmu Bootmen in dobil nagrado avstralskega filmskega inštituta. Igral je še v Dirty Deeds z Johnom Goodmanom, Toni Collette in Samom Neillom, Gettin’ Square, Hart’s War z Bruceom Willisom in si nato v Somersault prislužil pozornost mednarodne javnosti.

Na televiziji je igral v nagrajenih serijah Love My Way in The Surgeon.

Gemma Arterton (Io) je bila po študiju leta 2007 ena najbolj obetavnih hollywoodskih igralk. Letos jo bomo ob Jaku Gyllenhallu in Benu Kingsleyju videli v Prince of Persia: The Sands of Time, snema pa tudi filma Tamara Drewe Stephena Frearsa in The Disappearance of Alice Creed.

Pred kratkim smo jo ob igralcih, kot so Philip Seymour Hoffman, Kenneth Branagh, Bill Nighy in Emma Thompson videli v filmu Pirate Radio in bila je Bondovo dekle v pustolovščini Quantum of Solace; igrala je v Ritchiejevem RocknRolla, v A Deal Is a Deal, St. Trinian’s 2: The Legend of Fritton’s Gold in St. Trinian’s.

Sicer gledališka igralka je nastopila je tudi v nekaterih najboljši TV dramah: v BBC-jevi Tess of the D’Urbervilles ter v Lost in Austen in Capturing Mary.

Mads Mikkelsen (Draco) je pred kratkim nastopil v filmu nizozemskega režiserja Jana Kounena Coco Chanel & Igor Stravinsky, v BBC-jevi pustolovščini Valhalla Rising in v nemškem trilerju The Door. Pred tem smo ga videli v Bondovem filmu Casino Royale ob Danielu Craigu in v Flame and Citron, za katero je bil v igri za danskega oskarja.

Mikkelsen je kariero začel kot telovadec in plesalec ter se udinjal v gledališču, na TV in pri filmu in kmalu postal eden največjih zvezdnikov v Skandinaviji. Policijska serija Unit 1, v kateri je igral, je dobila mednarodnega emmyja, sicer pa je morda najbolj znan po vlogi iz filmov Open Hearts in After the Wedding Susanne Bier; igral je tudi v I Am Dina ob Gérardu Depardieuju, Shake it all About, Flickering Lights Wilbur Wants to Kill Himself, The Green Butchers, With Blood on My Hands: Pusher II, Pusher, King Arthur, Adam’s Apples, ki je bil v igri za oskarja za tujejezični film, in v švedskem trilerju Exit.

Alexa Davalos (Andromeda) je pred kratkim igrala v filmu o holokavstu Defiance z Danielom Craigom; za igro v Feast of Love ob Morganu Freemanu in Gregu Kinnearju si je prislužila odlične kritike in nastopila v filmu The Mist režiserja Franka Darabont in pisca Stephena Kinga. Leta 2004 je ob Vin Dieslu igrala v The Chronicles of Riddick. Na TV je debitirala leto poprej ob Antoniu Banderasu v And Starring Pancho Villa as Himself za mrežo HBO, nato pa nastopila v pilotski epizodi za serijo Raines in kot hčerka Diane Keaton v TV filmu Surrender Dorothy.

Jason Flemyng (Kalibos/kralj Akrizij) je pred kratkim igral v prvem mednarodnem filmu iz Dubaja City of Life, v The Curious Case of Benjamin Button, The League of Extraordinary Gentlemen, Rock Star, From Hell, Stealing Beauty in v Lock, Stock and Two Smoking Barrels, kjer si je prislužil pozornost mednarodne javnosti in slavospeve kritikov, ter nadaljeval v naslednjem Ritchiejevem filmu Snatch, pri katerem je sodeloval tudi Matthew Vaughn. S slednjim je posnel Layer Cake in Stardust, trenutno pa snemata Kick-Ass z Nicolasom Cageom in Markom Strongom. Med drugimi naslovi se ponaša še z Below, The Red Violin, Deep Rising, The Hollow Reed in Alive and Kicking.

Na TV je nastopil v priljubljeni nanizanki Primeval, A Question of Attribution in The Man-Eating Leopard of Rudraprayag ter se izkazal v gledališču.

Ralph Fiennes (Had) ima za svoje delo v gledališču in na filmu nemalo priznanj. Leta 2008 je bil v igri za dve nagradi Neodvisnega britanskega filma kot igralec v stranskih vlogah v The Duchess ob Keiri Knightley, s katero se je potegoval tudi za zlati globus, in v In Bruges s Colinom Farrellom. Igral je tudi v dramah The Reader s Kate Winslet in devetkratnem nominirancu za oskarja The Hurt Locker Kathryn Bigelow. V filmu za HBO Bernard and Doris je igral ob Susan Sarandon, sicer pa ima za seboj pisano paleto likov in filmov: Cemetery Junction, Nanny McPhee and the Big Bang z Emmo Thompson, ekranizacijo Shakespearjeve igre Coriolanus z Gerardom Butlerjem in Vanesso Redgrave, kjer je prvič tudi režiral. Spet bo upodobil Mrlakensteina v dvodelnem zaključnem filmu Harry Potter and the Deathly Hallows.

Dvakratni nominiranec za oskarja si je prvo nominacijo (in še več drugih nominacij in nagrad) prislužil v Spielbergovi drami Schindler’s List, drugo pa v Minghellinem The English Patient. Za vlogo v The Constant Gardener je bil okinčan z nagrado Neodvisnega britanskega filma in bil v igri za bafto; sicer uveljavljeni gledališki igralec je igral še v Ivoryjevem The White Countess, posodil glas z oskarjem nagrajeni risanki Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit ter risanki The Prince of Egypt; ostali naslovi so Red Dragon, filma Neila Jordana The End of the Affair in The Good Thief, Cronenbergov Spider, Chromophobia in Onegin Marthe Fiennes, v Sunshine Istvana Szaboja, Maid in Manhattan, The Avengers, Oscar and Lucinda s Cate Blanchett, Strange Days, Quiz Show Roberta Redforda in Wuthering Heights, v katerem je debitiral.

Liam Neeson (Zevs) je nagrajeni igralec, ki slovi po vsem svetu po vlogah v filmih velikih studiov in v neodvisni produkciji. Za upodobitev treh zelo različnih resničnih oseb je dobil več priznanj: v igri za oskarja, zlati globus in bafto je bil za vlogo Oskarja Schindlerja v Spielbergovi drami Schindler’s List. Tri leta pozneje mu je vloga v biografski drami Michael Collins Neila Jordana prinesla nominacijo za zlati globus, nagrado časopisa Evening Standard ter pokal grofa Volpija na Beneškem festivalu. Leta 2004 je igral kontroverznega raziskovalca spolnosti Alfreda Kinseyja in bil v igri za zlati globus in nagrado Independent Spirit ter dobil nagrado filmskih kritikov Los Angelesa.

Pred kratkim smo ga videli v trilerju Taken, neodvisnem filmu Chloe Atoma Egoyana, The Next Three Days, Unknown White Male, The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader, The Lion, the Witch and the Wardrobe, Prince Caspian in Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace, Batman Begins. Kmalu bo zaigral v neodvisnem filmu After.Life in v težko pričakovani filmski priredbi serije The A-Team.

Kariero je začel v gledališču v Belfastu in Dublinu ter drugod, filmski debi pa je doživel v Boormanovem epu Excalibur. Nato je zaigral v filmih The Bounty, The Mission, Lamb, Duet for One, A Prayer for the Dying, Suspect, The Good Mother in High Spirits, pri katerem je prvič sodeloval z Neilom Jordanom.

Med ostalimi naslovi so še Darkman, Crossing the Line, Under Suspicion, Husbands and Wives, Ethan Frome, Nell, Rob Roy, Before and After, Les Miserable K-19: The Widowmaker, Gangs of New York, Love Actually, Kingdom of Heaven in Breakfast on Pluto Neila Jordana.

O ustvarjalcih

Louis Leterrier (režiser) je pred kratkim režiral uspešnico The Incredible Hulk, prej pa napeti akcijski triler Transporter 2 ter Unleashed. Francoz je bil pomočnik režiserja pri filmih Alien: Resurrection, The Messenger: The Story of Joan of Arc in Asterix & Obelix Meet Cleopatra, ki so jih režirali njegovi sonarodnjaki Jean-Pierre Jeunet, Luc Besson in Alain Chabat.

Travis Beacham (scenarist) je spisal scenarij za kratki film Marka Freiburgera Booth o atentatu na predsednika Lincolna, nato pa za film A Killing on Carnival Row. Trenutno pripravlja več projektov, med drugim za zf film The Black Hole Josepha Kosinskega.

Phil Hay in Matt Manfredi (scenarista) sta spisala scenarij za zf triler Aeon Flux s Charlize Theron, kot scenaristična partnerja pa sta debitirala leta 2001 s kritiško priznano dramo Crazy/Beautiful s Kirsten Dunst. Manfredi je napisal in s Hayem sorežiral neodvisni film Bug. Med načrtovanimi projekti imata adaptaciji stripov R.I.P.D in The Boys.

Basil Iwanyk (producent) je svojo družbo Thunder Road Pictures pred kratkim produciral kriminalno sago Brooklyn’s Finest Antoina Fuque; med ostalimi projekti podjetja sta tudi We Are Marshall in Firewall. Pri novem filmu The Expendables, v katerem igra in ga režira Sylvester Stallone, bo izvršni producent, kot producent pa bo sodeloval pri drami The Town Bena Afflecka.

Kariero je začel kot vajenec pri agenciji za talente, nato pri Warner Bros. kot kreativni vodja in nato kot podpredsednik produkcije. Pri tem je sodeloval pri nastanku flmov, kot so Training Day, Ocean’s Eleven, Batman & Robin in Insomnia.

Leta 2000 je postal predsednik mednarodne produkcije pri Intermedia Films in nadzoroval nastanek filmov, kot so K-19: The Widowmaker, Terminator 3: Rise of the Machines, Adaptation, Laws of Attraction in The Quiet American.

Kevin De La Noy (producent) je bil izvršni producent pri uspešnici The Dark Knight, pred kratkim pa je soproduciral biografsko dramo Michaela Manna o Johnu Dillingerju Public Enemies. Na različne načine je producentsko sodeloval pri filmih Blood Diamond, The Last Samurai, Timeline, Saving Private Ryan, Ali Titanic Braveheart, Mission: Impossible, Mission: Impossible II, The Power of One, The Ghost and the Darkness, The Secret Garden in 1492: Conquest of Paradise.

Peter Menzies, Jr. (direktor fotografije) z režiserjem Louisom Leterrierjem spet sodeluje po uspehu njunega filma The Incredible Hulk, sicer pa je za kamero stal v filmih Shooter, Four Brothers, Die Hard with a Vengeance, The Thirteenth Warrior, Lara Croft: Tomb Raider The General’s Daughter, When a Stranger Calls, Hard Rain, A Time to Kill, The Getaway, White Sands, The Great Raid, Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous, Kangaroo Jack Man of the House…

V posel ga je uvedel njegov oče, avstralski snemalec Peter Menzies, in najprej se je ukvarjal s fotografijo, nato s snemanjem oglasov in filmov, in za vsa ta področja prejel več nagrad.

Martin Laing (scenograf) je sodeloval pri filmu Terminator: Salvation in z Jamesom Cameronom pri njegovem kratkem dokumentarcu Ghosts of the Abyss ter pri prihajajočem zf trilerju Battle Angel; pri City of Ember, Pearl Harbor, The Haunting, In Dreams, Titanic, True Lies, Batman in The NeverEnding Story II: The Next Chapter.

Ramin Djawadi (skladatelj) je bržkone najbolj znan po kitarsko naravnani scenski glasbi za film Iron Man, a ima v repertoarju celo paleto filmskih žanrov; v Nemčiji rojeni skladatelj je po šolanju pritegnil pozornost legendarnega Hansa Zimmerja in po selitvi v Los Angeles spisal dodatno glasbo za filme The Time Machine, The Recruit in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Z Zimmerjem je sodeloval pri skladanju in produciranju glasbe za Thunderbirds, Something’s Gotta Give in Batman Begins. Z reperjem RZA je zložil glasbo za Blade: Trinity za režiserja Davida Goyerja, s katerim je sodeloval še pri njegovih filmskih in TV projektih, kot sta The Unborn in Flash Forward. Zložil je tudi glasbeno podlago za TV serijo Prison Break in celovečerce Mr. Brooks, Deception, Ask the Dust, Open Season, Open Season 2, The Chubbchubbs Save Xmas, Fly Me to the Moon in Around the World in 50 Years za belgijski NWave.

Komentarji

9.1. 2010 ob 14:42

Po trailerju lahko povem, da film vsekakor ni bil poceni narejen! :))
Zaenkrat zgleda obetavno, in se že veselim da pride na veliko platno.. ^^

— DeKay
17.1. 2010 ob 11:53

spektakel vseh spektaklov

— ne vem
20.1. 2010 ob 20:22

Nekak mam občutek da bo preveč efektov - drgač dobr zgleda

— MareKO
22.1. 2010 ob 12:35

Izgleda, da smo dočakali sorodnika tristotice

— :^)
10.2. 2010 ob 9:00

V ameriki se oglašuje predvsem kot 3D. Ima kdo kakšne informacije če bo tudi pri nas 3D, saj na kolosejevi strani ne najdem nič pametnega....

— Smack
11.2. 2010 ob 12:21

tole bo prov hudo

— mate
15.2. 2010 ob 23:04

film nekaj obeta upam da nebom razočaran :D

— TheLeXoR
18.2. 2010 ob 7:16

Ja izgleda full dobro! Pa film je carski ! Ne zamudi !!!

— BauBau
22.2. 2010 ob 18:17

to zgleda ko nek Age of Mythology...:)

— jojo
24.2. 2010 ob 7:28

Hudo zgleda tole, pa fajn je k so not mitološka bitja ne pa en larifari k si ga je en Lukas spomnu. :)

— un tm
25.2. 2010 ob 18:35

Tle sploh ni titanov kot so Kronos Gaia ..

— CAR
25.2. 2010 ob 21:18

Smack, js nevem če si ti kreten al neki, samo na veliko ti piše Spopad titanov 3D.
3D. Na veliko. V naslovu.

— DobaR
28.2. 2010 ob 20:59

a kdo ve ker komad je med trailerjom ?

— Špicparkl
6.3. 2010 ob 17:54

tole bo pa hut flim!!

— kik
14.3. 2010 ob 11:10

sam kaj so tle titani? upam da bo uredu film

— en
15.3. 2010 ob 22:09

Kar se tice Clash of the Titans bi mogu vsak preden gre tole gledat obdelat naprej original iz leta 1981, da lahko rece ali je tale zadeva v redu ali ni. Vsekakor bo zanimivo pogledat kako so se lotili zgodbe, za punce je pa tukaj privlacen Sammy Worthington, za fante pa odlicni efekti. Bojim se samo tega, da ne bo prevec odvecnega nasilja in premalo pameti. Bomo vidli.

— Miso
17.3. 2010 ob 12:23

Tole bo bil eden boljših filmov tega leta za zdaj, in to je dobro da bo bil kak junak za katerega še nism slišu, zdaj, je bil kje že omenjen, jst za tega še nism slišu tako da ne vem. Po trailerju sm še vidu da tole ni bil nizkoproračunski film ampak so razprli denarnico kar na veliko. Samo mislim da so tmle z tistimi uniformami malce pretiravali, bolj spominjajo na Rimske uniforme po moje so najbolj zadeli uniforme v fimu Troja (Brad Pitt, Eric Bana itd.) pa so še take, da se vidi, da glavni lik se komaj premika.
Upam da bodo v filmu pokazali kakega grškega boga ne pa samo tiste pošasti.

— Pejt
17.3. 2010 ob 17:54

bodo posebni efekti (sedeži pršenje) tudi? Ali bo samo 3D slika..?

— alaan
18.3. 2010 ob 9:41

Glede na to, da Shia LaBeouf ne igra v tem filmu, ima zelo dobre možnosti da bo zadeva gledljiva.

— Marjan
18.3. 2010 ob 14:35

btw za vse ki pišete smotane komentare...btw ta film je remake

— dexter
18.3. 2010 ob 17:02

komad v trailerju je The Bird and the Worm od The Used. Sam d je prirejen

— Smilko
18.3. 2010 ob 21:19

kt fan grške mitologije res komi čakam tale muvi...sm že gledu original in morm reč da je to film k si je definitivn zaslužu remake

— đizs
20.3. 2010 ob 10:44

še eno sranje brez zanimive zgodbe in lepim 3d izgledov. hvala avatar res si spremenil filmsko industrijo. no resno upam da se motim. čeprov se ne ampak jebat ga.

— miha
20.3. 2010 ob 11:46

Jah men se pa zdi da je to remake gospodarja prstanov pa 300! Strinjam se da bo preveč efektov,,,

— Žan
23.3. 2010 ob 9:25

komur efekti ne odgovarjajo naj gre pa v dramo..bravo Sam Worthington,, že v terminatorju je bil dober da o avatarju ne govorim.....še takih filmov

— ibro
23.3. 2010 ob 9:54

kritiki pravijo da bi naj bil 3D zelo slab.

ne vidim 2D verzije pod napovedi. a zdaj nas bo Kolosej silil gledat samo 3D?

— MNJ
23.3. 2010 ob 14:57

komi cakam ta film

— seed
25.3. 2010 ob 18:06

gledala sem staro verzijo, upam da bo zgodba temeljila na mitologiji in ne bo kakšne drugačna zgodba prišla ven. Po ogledu trailerja bi si upala rečt da bodo v ospredju efekti in ne zgodba, ampak pustimo se presenetit, mogoče pa niti ne bom zelo razočarana, samo da pustijo originalni mit in da bo vse in vsi to kar morejo bit.

— Katzenaugen
27.3. 2010 ob 22:52

kumej čakm ta film!!!!!!!!!!!!!!!!
in sigurnu bo ful dobr sploh kr bo u 3D..... d bi bli še učinki zravn pol pa itak supr.......pa sam worthington igra...........kumej čakm!!!!!!!!

— _V-I_
28.3. 2010 ob 15:21

ja ibro maš prov. zakaj bi v življenju razmišljal s svojo glavo če to lahko naredijo drugi namesto tebe. :D haha ko se boš oženil z miss slovenije in po parih letih ugotovil da izgled ni vse me boš pa začel razumet. ja bravo Sam Worthington terminator je bil pravi cukerček in odkar si posnel avatarja samo zaradi tebe skačem po dvorišču v modri pižami. NOT

— miha
28.3. 2010 ob 18:10

Tuki pise da pride filem 22.4 v xpandu pa pise da pride 8.4. kaj je zdej prov?

— gagi
29.3. 2010 ob 10:50

Wiiiii....komi čakam, komi čakam :) že tastara različica je bla men čist huda...sam upam, da se bojo te zgodbe držal :)

— Miha
2.4. 2010 ob 23:13

ja tu tut mene znima kej zdej 8 al 22

— -L-
3.4. 2010 ob 19:26

dobr je sem ga ze gleduse kar no ni ga cez hitri in drzni

— buda-alah-bog.za vas
4.4. 2010 ob 16:24

To bo ful hud film! Komi čakam da pride...

— Enej
5.4. 2010 ob 15:23

komi čakam wiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwiwi hudo bo blo res

— markmark
5.4. 2010 ob 19:37

tole grem pa gledat :)

— miha
7.4. 2010 ob 0:24

Igralci so super, ampak film pa ne preveč. To pove tud ocena na IMDB:
6.6, točno tako, kot original iz leta 1981. Hja, dober remake moram reči.
Lepo šanso so zapravili..

— Lej no
10.4. 2010 ob 11:43

Baje je grozen v 3D! In daleč od Avatarja, ki je bil sneman s 3D kamero in od začetka mišljen kot 3D, ti ki so ga že videli priporočajo gledanje v 2D, ali 3D in da snameš očala, hehe! Čeprav zgodba tudi šepa, akcije ne manjka. V ameriki mu trenutno strmo pada gledanost, medtem ko drugi 3D film kako izuriti zmaja zelo dobro ohranja in ima dobre kritike.

O teh poznejših predelavah v 3D v po produkciji se ogromno govori, baje pošiljajo končne filme v korejo, tak bo tudi harry potter, se pa obetajo tudi posneti z 3D kamero, tak bo baje Webbov četrti spider-man, spielbergov tintin,...

— Brane¸
10.4. 2010 ob 17:54

cool

— cobra 11
11.4. 2010 ob 8:22

stavm, do bo kul film, sej je legenda o legendi, zato bi dou 5*.

— Maksim Zlat
14.4. 2010 ob 19:05

Ta film si res morate pogledat. Učer sm ga gledal doma in morm rečt da me je prijetno presenetil. Ocene na IMDB pa so itak bolj ali manj med 6- 8, tko da na to se ne smete preveč zanašati na to. Z veseljem si ga bom ogledal še v 3D verziji.

— marko
16.4. 2010 ob 20:59

fino, da ne bo samo v 3D, ker ljudje imajo prav ko pravjo, da nemorš 3d nardit u parih tednih, zato verjamem da u 3D sploh ni dobr.
pa nevem kaj ljudje vidijo v 3d tehniki, zaenkrat ni nevem kolk bolš od 2d, tukaj gre samo za denar.
in upam da se bo tole nehal, da u 2d posnamejo, pol pa u 3d pretvorjo, ker tuki pač ni več taprave kakovosti.

— komentar
18.4. 2010 ob 19:16

Film je ubijalski, doma gledal, tole si bom zihr šou ogledat še u kino, da o zgodbi ne govorimo, super igralci, tisti k ne marate preveč efektov vm bo zato ta film še bolj ušeč, za moje pojme najboljši film letovšnjega leta ( do zdej), kolkor se razvid bo nadaljevanje.

— maqros
21.4. 2010 ob 11:40

Ne gledat v 3D,ker boste ful razočarani.. kolegica ga je gledala v ZDA in je bla jezna,ker je blo zanič. Film ni sneman v 3D,ampak je samo prirejen za predvajanje. Kar pomeni,da je vse motno in nerazpoznavno ko gledaš film. Sama ga grem obvezno gledat v 2D...

— Jennyh
22.4. 2010 ob 9:03

raje privarčujte kaj denarja in si sposodite knjigo o grških mitologijah. Ta filem je porazen!
Nikakršnih 3D učinkov, zgodba predvidljiva, slaba igra,....

— zeus
22.4. 2010 ob 16:05 zvezdica

vse skupaj zelo podobno filmu z istim imenom iz leta 1981....
Očitno nimajo več domišljije da bi naredili kaj izvirnega....
http://www.youtube.com/watch?v=LImPkrDWPCs

— muha
23.4. 2010 ob 15:30

This is the best movie of all time can not wait to arrive in the Colosseum and it more quickly because I hope to počitnicaj to come out soon and that will be interesting

nice compliments to the Colosseum and I hope to get into the Colosseum to watch movies and on holidays
Bye everyone

— justin bieber
23.4. 2010 ob 20:39

film sem si ogledu u kinu sej niti ni tok slb priporočam ogled...na začetku je vse tko lepo počas pol gre pa čezdali hitrej tistga crackana ubije u celka 3h minutah. Drugače pa je vreden ogleda
;D

— zevs
24.4. 2010 ob 19:00

ni slab, dobra grafika

— kr en:D
24.4. 2010 ob 21:19 zvezdica

Filim sploh ni vreden ogleda!!!
Zakaj ne bom naštel na kratko:

Zgodba sploh ne sledi grškim mitom (pegaz je bel in ne črn kot v zgodbi,...)
Naslov sploh ni pravilen ker sploh ni titanov ampak nastopa Perzej,
In zgodba je brez smisla še posebej pa konec, ki je čisto brezvezen.

— filip
25.4. 2010 ob 11:46

dober film!!!
priporočam ogled!

— dj
25.4. 2010 ob 17:13

spopad titanov=ZAKON!
ko pa si nadeneš še 3d očala...=nepozabno!!!!!

— štekarka
25.4. 2010 ob 18:58

zakva tok pozn komentarje objavjo...to pomoje zto če ni dobr film d si ne nardijo zgube....(komentar pa upam d nebo zbrisan...)

— simon2342323
25.4. 2010 ob 22:57 zvezdica

Večina vas komentira, pa sploh niste pogledali filma. In potem si nekdo pogleda te komentarje in ugotovi, kako se veselite kakega filma. To lahko počnete na chatu, forumu ali kje drugje.
Ta film sem čakala več kot dva meseca, odkar sem v koloseju prvič videla predfilm. Ker se navdušujem nad mitologijo, se mi taki filmi zdijo prava paša za oči. In ponavadi pravilo, da ko pričakuješ preveč dobiš malo, ali nič, in filmi, kjer ne pričakuješ ničesar ali zgolj malo, presenetijo.
Po ogledu filma sem bila še vedno prepričana, da to zagotovo ni pravi film. Zgodba je nedodelana. In ker gre za domišljijske filme, imam ponavadi več časa za ogled same vživetosti v vlogo in igre igralcev. Sam Worington preseneti, a ne v dobrem smislu. Čeprav je dobrega izgleda, to ne odtehta dejstva, da v parih kadrih ne ve kaj bi počel sam s seboj, z rokami in deluje nekoliko izgubljeno. Razumem, da je naporno snemati več filmov hkrati. Zagotovo to ni eden izmed njegovih presežkov.
Ubistvu je bil celoten film podoben Percyju. Morda celo preveč podoben. Kadri se končajo, še preden se sploh dodobra začnejo, tudi efekti niso ravno najboljša stran tega filma.
Skratka, močno sem razočarana nad tem filmom, ki je dejansko obljubljal veliko, ponudil pa skorajda nič, le že videno zgodbo, kup efektov (ki sami po sebi niso slaba stvar v filmu, če so uporabljeni premišljeno) ter 3D prikaz, ob katerem bi se človek najraje zjokal in si zaželel, da bi si film ogledal doma iz fotelja, z 8 euri več v žepu.
Zagotovo nisem omenila vsega, pa vseeno, tega filma ne priporočam, saj sem po opazovanju izrazov in pogovori med odhajanjem ugotovila, da nisem bila edina, ki jo je ta film pustil na cedilu.

— Anki
27.4. 2010 ob 9:55 zvezdica

Gledala sem ga včeraj in odsvetujem gledanje v 3D - ni vsak Cameron :P Kar se pa filma tiče, je ocena na IMDBju povsem ustrezna: skratka, veliko lepih deklet, mišičastih fantov, eksplozij, ognja, nadnaravnih kreatur in nasilja v 1001 obliki. Zgodba blazno peša, oz. je v ozadju. Ne priporočam zahtevnejšim gledalcem.

— Papaja
27.4. 2010 ob 10:36

Ful dobr film, gledu sm v xpandu, sam 3d je pa bl zanc.

— Rahman
27.4. 2010 ob 11:42 zvezdica

Moram priznat, da tako slabega filma pa že dolgo nisem gledal. Kot je rekel prijatelj - film se zanaša na efekte, ki pa, roko na srce, niso ne vem kaj. Slabi liki, slaba igra, slab dramatski trikotnik, slaba logika, slabi dialogi.

— Gregor
27.4. 2010 ob 13:03

Film je vsekakor vreden ogleda, Avatar mu ne seže do kolen!

— Someone
27.4. 2010 ob 15:29

Včeraj sem gledal 3D različico tega filma v Xpandu in tako kot je že Brane povedal močno ODSVETUJEM gledanje v 3D tehniki! Film ni bil sneman v 3D tehniki ampak nakadno predelan in je katastrofalno za gledati - slika je večinoma motna in temna, 3D efektov pa skorajda ni. Po možnosti boste dobili še popraskana 3D očala. Dejansko ne veš a bi dal očala dol in gledal na trenutke podvojeno sliko ali pa gledal z očali in imel motno in temno sliko. Obup! Da ne omenjam, da je cena vstopnice za 3D 6,30 EUR + 1,00 EUR za 3D očala, ki jih plačaš ločeno. S kolegi smo se vsi strinjali glede kakovosti predvajanja.
Kar se tiče samega filma je še kar za pogledati, ne bi ga šel pa 2x gledat. Mogoče ravno zato, ker mi je 3D predvajanje uničilo film.
Vsekakor, če se odločite za film ga NUJNO pojdite gledat v 2D različici.

— Aleš
28.4. 2010 ob 8:53

Film ima čisto zgrešeno mitološko zgodbo.
3D je FUJ!! (če se lahko tako izrazim)
Nad filmom sem zelo razočaran.

— vovkc
28.4. 2010 ob 11:52

povsem tipicen film danasnjega casa, naspidirani efekti. obupna zgodba. js osebno sm komaj cakal da bo konec.

— nedr
28.4. 2010 ob 22:31

ravnokar prišel iz koloseja.
razočaranje...kr en brezvezn kao wannabee 3D...grdo...ponekod se še prou piksli vidjo.nimam pohvalnih besed.
2 ki sta šla z mano,sta šla s težavo gledat,ker ju ta film iz trailerjev ni ravno pritegnil pa sta bila prijetno presenečena. narobe svet :)

— J-Master
28.4. 2010 ob 22:45

razočaranje od filma! v 3d učinku so bili pa samo podnapisi...

— zala
29.4. 2010 ob 12:12

kva pa je s 3Djem.. cel film sem čakal na en konkreten 3D efekt pa nič.. V tem filmu ni bilo niti enega 3D efekta.. oz. samo intro.. če ga nebi šel gledat v 3D bi mi bil verjetno boljši.. tko pa sem bil čisto razočaran..

— marco
29.4. 2010 ob 13:46

Ta film me je pa res razočaral in sploh ni sneman v 3D tehniki... edino kar je 3D v tem filmu so reklame na začetku za Shrek 4 pa še slika je motna ..katastrofa

— ANBU
29.4. 2010 ob 20:34

Zakon film, 3D je čist zakon bolš kokr 2D

— Majmun
30.4. 2010 ob 18:41

Film smo si s prijateli ogledali in morm priznat da je na momente dolgočasen in preveč dialogov je. Mogoče je 20 min akcije. Drugače bi dal filmu 3/5. Samo v končni fazi ni tako slab kot se zdi. Glede 3D pa vam povem da jst osebno skoraj nisem opazil nobenih efektov zato če želite pejte 2D(pršparate).

— dRizZzlE
30.4. 2010 ob 18:51 zvezdica

Film sem videl gledal sem ga le ker sem imel drugo izbiro ob tistem času neko risanko(Se mi zdi da bi mogli gledat risanko) Film je na momente zanimiv vendar neke zgodbe ni in iz mitologije je vzeto le nekaj delov.
Zmotilo pa me je:
3D so bili le podnapisi tako da sem polovico filma gledal brez super duper očal
Pegazus je še vedno bil bele barve samo v tem filmu grde črne barve.
Premalo akcije in veliko preveč dolgočasnih dialogov
V sredini filma smo s frendi vedeli konec (ženska umre,Perzej z glavo v torbi gre v mesto in nadomesti prvo žensko z njeno sestro)
Neumno pa mi je bilo da je z odrezano glavo okamenil velikansko pošast za pol mesta in to z enim pogledom odsekane glave
Da drugih stvari ne omenjam. :P

Drugače filma ne priporočam če pa bi ga radi videli glejte 2D in s seboj vzemite tavelike kokice ki vam bood krajšale čas med filmom :P

— cybeR
1.5. 2010 ob 18:05 zvezdica

Vsi, ki jamrate, da film nima 3D efektou, bi blo prou, da se prej malo pozanimate preden pljuvate po vsem mogočem.
Kot ste že sami ugotovil je bil film sneman v 2D tehniki in naknadno predelan v 3D. Če je film predelan, potem ti daje samo občutek globine in je 3D slika v platnu, medtem ko pri filmih ki so snemani s 3D (e.g. Avatar), liki izstopajo iz platna in imate občutek da ste v sceni.
Film mi ni nič posebnega, ne maram mitologije, šel sem ga gledat zaradi akcijskih prizorov (ki jih v filmu ne manjka), a vseeno je na trenutke težko sletdit zgodbi, ker se preprosto preveč dogaja.

— Postrah Entertainment
2.5. 2010 ob 8:13

Odličen film. 3D efekti so odlični, predvsem na začetku filma.
Vendar so nekaj močno ZAMOČILI. Precej 3D odsekov so s sencami namesto s 3D, kot bi bil dvojnik 2D slike. Ali je nekaj narobe s sinhronizacijo projekcije, še bolj verjetno je pa original zanič. S prijateljico sva celo zamenjala očala, ker nama ni bilo jasno, kaj predvajajo. Hitre sekvence so zelo nejasne v 3D. Očitno bodo morali hitre sekvence snemati z večjim fps, če bodo hoteli v prihodnosti te reči narediti gledljive.
Amaterji :)

LP

— Frenk
2.5. 2010 ob 13:02

Premalo akcije, mislil sem da se bodo vsa bitja spopadala proti bogovom, men osebno je blo 3d vsec zgodba pa prekratka, se je videlo, da je jim je zmanjkalo cajta, vse so hotel na hiter narest.

— Matevz
2.5. 2010 ob 13:07

ZANIČ FILM RESNO

— Kos
4.5. 2010 ob 21:38

Jaz sem gledala film in mi ni bil nič posebnega. Vmes so kakšni svetli trenutki ampak to je pa tudi to. V trailerju je pokazano ogromno akcije, ki jo v filmu pogrešam. Zgodba ne sledi ravno grški mitologiji kar je na momente moteče - ne vedno. Veliko scen v filmu je popolnoma nesmiselnih, brez pomena in so notri samo zato da bi film trajal več kot 30 minut. In čeprav mi je Liam Neeson, kot igralec, zelo všeč - sem se v sceni ko reče "Release the kraken" (vem, moja angleščina ni popolna :) tako nasmejala da glava boli. Reče popolnoma brez občutka, brez strahu, brez sovraštva. Ni da ni. Osebno sem mislila, da bo film mnogo boljši, ampak no ja ... Je za pogledati, če že ne film pa Sam Worthington. :)

— ********
6.5. 2010 ob 19:42

zaaakkoon film...res ...priporoćaam =)

— kiki
7.5. 2010 ob 9:51 zvezdica

V začetku osemdesetih let prejšnega stoletja sem si v kinu Bežigrad ogledal film Boj titanov, nad katerim sem bil neizmerno navdušen. Seveda sem bil precej mlajši in zagotovo manj zahteven gledalec, kot sem danes. Vendar se mi vseeno zdi, da je bila celotna zgodba popolnejša, bolj dodelana in zanimiva. Tudi posebni učinki so bili za tisti čas dobri. Konec koncev je bil to zelo drag film, ki pa nikoli ni povrnil vloženega denarja. Film je bil "propadla uspešnica".
Nova verzija, ki sem si jo ogledal v 3D tehniki ima pomanjkljivo zgodbo, vse je nekako na "hojladri" nobene napetosti, nič kar bi te "potegnilo" v film. Efekti povprečni, 3D tehnika nima nobenega učinka. Mislim, da tudi v "drugo" film, Spopad titanov, ne bo uspešnica.
No, edini dokaj zabavni del filma je kratek kader z mehansko sovo, ki pa ga razumemo samo tisti, ki smo gledali Boj Titanov iz leta 1981! :)

— oilpower
7.5. 2010 ob 13:17

pri temu filmu vsi ki smo gledali original vemo kakšen bo konec a vseeno vas prosim da ne debaterate tukaj o vsebini. Še posebej pa o koncih filma.lp

— lion
7.5. 2010 ob 15:16

ta film sm šla gledat v kino že dvakrat. meni osebno je bil FUL COOL velik akcije res dobr. priporočam ga res vsem k mate radi akcije.

l.p

— ana
9.5. 2010 ob 17:04

zakon film res priporočam ogled

— vaterpolo
15.5. 2010 ob 22:31

Ta film je ful dobr, in ga priporočam! Eni so rekl da je 3D slab, kar se men ni zdej, je pa res da sm biu prvič v 3D-ju tko da nevem kako so bli drugi filmi. Ampak je ful dobr film!

— oooooo
23.6. 2010 ob 19:03

ja nevem ne tko no sei mogoce ampak nevem jajane pa a ves sei ves ann?janene jaja tko tko sei ves ann??

— lolipop
10.11. 2010 ob 19:16

''Neumno pa mi je bilo da je z odrezano glavo okamenil velikansko pošast za pol mesta in to z enim pogledom odsekane glave''

cybeR, s tem stavkom te lahko razglasim za trola leta! Takoj v roke leksikon grške mitologije, preberi kaj o Perzeju in Gorgoni Meduzi, in si ne delaj sramote z neznanjem pred vesoljno Slovenijo!!

— Ozna12

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.