Kolosej
Film distribucije Continental Film

Spomenik Majklu Džeksonu

črna komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 13.11.2014, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2014
Jezik: srbščina
Scenarij: Darko Lungulov
Režija: Darko Lungulov
Leta 2009 kralj popa Michael Jackson načrtuje svoj veliki povratek na glasbeno sceno, med tem pa se nekje na Balkanu frizer Marko sooča z razpadom svojega zakona. Ker je žena naveličana monotonega življenja v dolgočasni vasici, Frank skuje nenavadno idejo, kako bi poskrbel za razcvet rojstnega kraja in tako rešil svojo ljubezen. Postaviti želi velikanski Jacksonov spomenik in tako privabili trume turistov, toda najprej mora na najbolj nenavadne in zabavne načine k sodelovanju prepričati dvomljive sovaščane.

Za postavitev spomenika je potreben ... junak

Z glavnega trga malega srbskega mesta, ki zamira, umikajo spomenik iz socialističnega obdobja. Večni sanjač Marko je tik pred razvezo od Ljubinke, ljubezni njegovega življenja, ki je globoko razočarana in namerava zapustiti umirajoče mestece in njega. Marko sklene rešiti mestece in obdržati ljubezen svojega življenja tako, da bi na mesto, kjer je prej bil komunistični spomenik, postavil spomenik Michaelu Jacksonu, ki je pravkar napovedal novo turnejo. Najbližje prijatelje mu uspe prepričati, da mu pomagajo, toda župan Dragan ima drugačne načrte in izkoristi nacionalistično skupino Čista Srbija, da bi uničil Markove sanje.

Marko v obupu ponaredi pismo in tako prepriča župana in druge, da bo Michael Jackson prišel na odkritje spomenika. Mestece zaživi, ljudje so polni navdušenja in upanja, Marku pa uspe pregovoriti Ljubinko, da ostane. Med odkritjem spomenika prispe novica o smrti Michaela Jacksona. Niz nenadnih zapletov nepričakovano privede do izpolnitve Markovih sanj, ampak na zelo absurden in mračno-ironičen način.

Nagrade:

Grand Prix “zlata mimoza” za najboljši film na Filmskem festivalu v Črni gori, Hercegnovi 2014. Grand Prix NAISA, za najboljši nastop Borisu Milivojeviću za vlogo MARKA na Festivalu igralskih stvaritev domačega igranega filma v Nišu 2014.

Nagrada kritike FIPRESCI Srbije Borisu Milivojeviću za vlogo MARKA na Festivalu igralskih stvaritev domačega igranega filma v Nišu 2014.

Darko Lungulov, režiser filma Spomenik Majklu Džeksonu, biografija in filmografija

Darko Lungulov se je rodil v Srbiji. Filmsko umetnost je študiral v New Yorku. Od leta 1997 do leta 2003 je delal kot režiser in producent dokumentarnih filmov v produkcijski hiši Spiral Pictures/Ross Institute.

Njegov celovečerni prvenec Tamo i ovde je prejel nagrado za najboljšo filmsko pripoved v New Yorku na Filmskem festivalu Tribeca (TFF), kjer je bila tudi svetovna premiera filma. Film Tamo i ovde je bil deležen številnih pohval kritikov v prestižnih revijah, kot so Hollywood Reporter, Variety in The New York Times.

Evropsko premiero je doživel na festivalu v Karlovih Varih v programu "Izbor kritikov Varietyja", nato pa je osvojil dvajset nagrad na več kot petdesetih mednarodnih filmskih festivalih po vsem svetu, med temi nagrado za najboljšo režijo "Golden Reflection" na švicarskem festivalu "Cinema Tous Ecrans ", nagrado za režijo najboljšega tujega filma na mednarodnem filmskem festivalu v Fort Lauderdalu, nagrado za najboljši tuji film na festivalu v Orlandu ter posebno nagrado žirije na festivalu "Skip City" na Japonskem.

Film Tamo i ovde je bil predvajan v kinematografih v ZDA, Nemčiji, Švici, na Madžarskem, v Grčiji, pravice za prikazovanje pa so bile prodane v enaindvajset držav. Več kot dve leti se predvaja na ameriškem kanalu Showtime. FIPRESCI Srbija je razglasila Darka Lungulova za najboljšega režiserja leta 2009, film Tamo i ovde pa je bil kandidat Srbije za predizbor oskarja za najboljši tujejezični film.

Črna komedija Spomenik Majklu Džeksonu je drugi celovečerni film Darka Lungulova. Svetovno premiero je doživel na letošnjem filmskem festivalu v Karlovih Varih, nato pa je osvojil Grand Prix "zlato mimozo" za najboljši film na črnogorskem filmskem festivalu v Hercegnovem. Na festivalu v Pulju je bil Spomenik Majklu Džeksonu edini film z razprodanimi vstopnicami. Vseh 5000 gledalcev, ki so si ga tisti večer ogledali v puljski areni, ni moglo skrivati navdušenja nad filmom.

Alissa Simon, kritičarka Varietyja, ene izmed najuglednejših filmskih revij na svetu, je v recenziji zapisala: "V Spomeniku Majklu Džeksonu, čustveni tragikomediji Darka Lungulova, ki združuje vzhodnoevropski sarkastični humor in ostro družbeno kritiko, absurdni načrt lokalnega sanjača o oživitvi turizma v svojem mirnem mestecu spektakularno uide iz nadzora. Izvrstna igralska zasedba obogati film s komičnim duhom in ganljivo melanholijo. Odlična izvedba brezhibno poudarja ironični ton filma, od uvodne špice, ki se razblini v prah, do elegantne glasbe."

Spomenik Majklu Džeksonu je prejel nagrado Grand Prix "zlata mimoza" za najboljši film na črnogorskem filmskem festivalu v Hercegnovem, Boris Milivojević pa je osvojil nagrado za najboljšega igralca na Festivalu igralskih stvaritev domačega igranega filma v Nišu. Scenarij za film je prejel nagrado "Script Corner" na filmskem festivalu "Manaki" v Makedoniji.

Darko Lungulov je pravkar dokončal film Anđela, ki je kot del omnibusa Jednaki, humanitarnega projekta o človekovih pravicah otrok, doživel svetovno premiero v sklopu uradnega programa filmskega festivala v Sarajevu.

Leta 2010 je bil član žirije na festivalu "Tribeca" (TFF). Dela tudi kot filmski svetovalec za "RocketHub", platformo za skupinsko financiranje s sedežem v New Yorku (http://www.rockethub.com), in je predsednik odbora mednarodnega festivala dokumentarnega filma BelDocs.

Izbrana filmografija:

JEDNAKI, 2014 (omnibus iz 6 delov o pravicah otrok – segment ANĐELA): Svetovna premiera na filmskem festivalu v Sarajevu 2014

SPOMENIK MAJKLU DŽEKSONU, 2014: Svetovna premiera na festivalu v Karlovih Varih julija leta 2014; Montenegro Film Festival, Hercegnovi 2014 - Grand Prix "zlata mimoza" za najboljši film

TAMO I OVDE, 2009: Svetovna premiera na filmskem festivalu Tribeca 2009 - nagrada za najboljši film v kategoriji filmske pripovedi v New Yorku; Festival Cinema Tous Ecrans 2009, Švica - nagrada za najboljšo režijo; nagrada žirije kritikov - nagrada FIPRESCI de la Critique Internationale; Fort Lauderdale International Film Festival 2009, ZDA - nagrada za režijo najboljšega tujejezičnega filma, nagrada "Duh neodvisnosti" - Spirit of Independence Award; Orlando International Festival 2009, ZDA - nagrada za najboljši tujejezični film; Karlovi Vari 2009 - prikazan v programu Variety Critics Choice Selection “Europe Now”; Skip City Festival, Tokyo, Japonska 2009 - azijska premiera in posebna nagrada žirija idr.; FIPRESCI, Srbija - Darko Lungulov razglašen za najboljšega režiserja leta 2009

kratkometražni film "2005", 2005: "METAFOREIGN

Dokumentarni film BEKSTVO (ESCAPE), 2004: Hamptons International Film Festival 2004 - nagrada občinstva

Komentarji

18.11. 2014 ob 20:30

Dober flim: dobra glasba, vrhunska igra, dobra zgodba

— ena V
13.12. 2014 ob 16:43

Kaj ga ni več v kinu?

— julija
1.2. 2015 ob 9:14

zakaj pa ni sporeda?

— lejla

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.