Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Spirit: Divji žrebec

drama
Nekaterih legend ni moč ukrotiti!
Na sporedu od: 3.10.2002, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: John Fusco

Risani film Spirit: Divji žrebec pripoveduje o pustolovščinah divjega in razposajenega mustanga na popotovanju po slikoviti ameriški pokrajini. Prvič se sreča s človekom. Ostane neukročen, čeprav se spoprijatelji z mladim indijanskim bojevnikom. Pogumni žrebec se zaljubi v prelepo kobilo Roso in kmalu postane eden največjih junakov starega Zahoda.

Nada (Up): Spiritova razumevajoča in ljubeča mati, čudovita kobila pasme palomino, ki budno pazi na svojega mladiča. Čeprav je Spirit neustrašen in se potika po ameriških prostranstvih, se vedno ukloni materini moči.

Rosa: Prelepa in nežna mlada kobila, popolnoma vdana svojemu gospodarju Malemu potoku. Trdno je odločena, da bo Spiritu pokazala dobroto, ki obkroža vas plemena Lakota. Kmalu se zaljubi vanj. Čeprav je odločena, da bo pobegnila s Spiritom, jo njen močan nagon pripelje nazaj k Malemu potoku, ko je ta najbolj potreben pomoči.

Mali potok: Močan, razumevajoč mlad Indijanec iz plemena Lakota. Mali potok prvič sreča Spirita, ko oba ujame konjenica. Ko jima uspe drzen pobeg, Mali potok spozna, kako poseben konj je Spirit. Pelje ga v svojo vas, kjer se med njima razvije posebno prijateljstvo, ki temelji na zaupanju in spoštovanju. V vasi Spirit prvič sreča Roso in spozna drugačen odnos med konjem in človekom. Ker začuti, da skupaj delijo sanje o ohranjanju Zahoda, Mali potok osvobodi Roso in Spirita, da se vrneta v svoj rodni kraj.

Spirit (Duh): Pogumen in plemenit mlad mustang, rojen na travnikih ameriškega Zahoda. Kot vodja črede je Spirit ponosen in močan žrebec, odločen, da za vsako ceno ohrani svojo svobodo. Kljub slabim izkušnjam z ljudmi se spoprijatelji z mladim Indijancem iz plemena Lakota in se zaljubi v prelepo pisano kobilo. Skozi pustolovščino Spirit spozna prave vrednote svobode in se vrne v svoj rodni kraj.

Tradicionalno risan film sta režirala Kelly Asbury in Lorna Cook, producentka je bila Mireille Soria, scenarist John Fusco. Izvirno glasbo je napisal oskarjevec Hans Zimmer (The Lion King), pesmi prepeva s številnimi grammyji nagrajen Bryan Adams. Glavnim junakom so glasove posodili James Cromwell, Daniel Studi in Bryan Adams, pripovedovalec je Matt Damon.

DreamWorksov najnovejši animirani film kaže, da je dandanes t.i. tradicionalna animacija vse prej kot zares tradicionalna. Uporaba računalnikov pri animaciji je preobrazila žanr - izvrsten primer za to je lanskoletna z oskarjem nagrajena uspešnica Shrek. Vsekakor so računalniki vplivali tudi na t.i. dvodimenzionalno (bolj znano kot tradicionalno) animacijo. Dokaz za to je presenetljivo dejstvo, da je Spirit: Divji žrebec najbolj tehnološko zahteven animiran projekt doslej.

Kljub temu, da je računalniška miška eno najbolj pomembnih orodij sodobnih animatorjev, producent Jeffrey Katzenberg poudarja, da računalnik ne more in ne sme nadomestiti ročnih spretnosti animatorjev, ki so lastne le tradicionalni animaciji.

"Kar tako zelo zaznamuje tradicionalno animacijo je življenje, ki ga vsak animator z lastnimi rokamu vdahne risanemu liku," pojasnjuje Katzenberg. "To je nekaj edinstvenega, kot razlika med elektronsko pošto in pismom, napisanim z roko. Nekaj zelo osebnega, intimnega. Neposredno ustvarjanje življenja le s pomočjo papirja in svinčnika. Računalniki tega ne zmorejo. Za zdaj."

Katzenberg nadaljuje: "Računalniki niso sovražniki tradicionalne animacije. S tem filmom sem želel z roko naslikane risbe združiti s sodobno tehnolgijo in ustvariti film, ki bo najboljši na obeh področjih. Iskal sem besedo, s katero bi definiral to početje. Gre za nekakšno ponovno rojstvo tradicionalne animacije, zato sem postopek imenoval 'tradigitalna' animacija."

Spirit: Divji žrebec nikakor ni prvi tradicionalno animiran film, ki vsebuje elemente 3D tehnike ali računalniške animacije. Ker pa se obe tehniki močno prepletata, je del produkcijske ekipe menil, da gre za neke vrste hibridno obliko animacije. Glavni liki so animirani v dvodimenzionalni tehniki, računalniki so priskočili na pomoč le pri dodatkih v ozadju. Vendar pa so osrednji liki - tudi Spirit - mestoma računalniško animirani, odvisno pač od prizora. Gre za neopazne prehode med računalniško in tradicionalno animacijo, ko je v sliki en sam lik v enem samem prizoru. Strokovnjaki pravijo, da celo izkušeni animatorji ne morejo zagotovo reči, kdaj se ena tehnika prelevi v drugo in obratno.

Izvrsten primer takega prehajanja je eden od začetnih prizorov, v katerem odrasel Spirit teče s svojo čredo. Med tekom gledamo 3D animacijo, tako črede kot samega Spirita. Ko pa se Spirit loči od črede in doseže vrh hriba in se kamera osredotoči nanj in na bližnjo okolico, mi vidimo - ne da bi opazili - 2D animacijo prizora. Ko se kamera umika, v nekem trenutku slika spet postane 3-dimenzionalna. Ne glede na to, ali gre za 2D ali 3D animacijo, je konje zelo težko preliti na papir, še težje animirati in prav zato je pričujoči film prvi celovečerni animirani film, v katerem igra konj osrednjo vlogo. Dodaten izziv je dejstvo, da konji v filmu ne govorijo. Katzenberg poudarja: "Nobena žival v filmu ne govori." Tako so se odločili že v začetni fazi produkcije. Režiser Asbury se spominja: "Tisti hip, ko bi konj spregovoril, bi šlo za komedijo. Govorečega konja vendar nihče ne jemlje resno. Zato smo se odločili, da bomo živalim dali naravno podobo in jim skozi animacijo vdahnili življenje."

Scenarij Johna Fusca ima zelo malo dialoga. Soria se spominja: "Fusco je najprej napisal osnutek, kar je povsem običajno. A namesto scenarija je napisal roman, v katerem je orisal veličastnost starega Zahoda in natančno orisal svoje videnje svobode. Šlo je bolj za poetično pripoved kot scenarij, Fuscovi opisi so bili zelo pomembni za animatorje." Fusco pripoveduje: "Animacija me ni zanimala, dokler me niso poklicali iz DreamWorksa. Vprašali so me, če bi napisal scenarij po stavku Spirit: zgodba o ameriškem Zahodu, ki jo pripoveduje konj. In jaz sem odgovoril Kdaj začnem?. Ta stavek je v meni zbudil domišljijo. Slišali smo zgodbe o tem, kako so osvojili ali izgubili Zahod, odvisno pač, s katerega stališča gledamo. Nedvomno pa je bil v drami na ameriškem Zahodu konj eden ključnih igralcev in zgodbe še nikoli nismo slišali z njegovega stališča."

Katzenberg dodaja: "Konji sodijo med najbolj priljubljena in občudovana bitja na zemlji. Vez med človekom in konjem je stara več tisoč let. A konja je zelo težko narisati in animirati. Ima dolgo negibljivo hrbtenico, jasno muskulaturo, ki je vidna ob vsakem gibu in različne drže in načine gibanja. Glava oziroma obraz sta spet nekaj posebnega: podolgovat gobec, oči so nameščene visoko in narazen, sama usta pa nizko na gobcu. Ko sem animatorjem povedal, da je osredni lik filma konj, so me skoraj živega odrli. James Baxter je eden najboljših animatorjev danes. Od vsega začetka je bil navdušen in svoje navdušenje je prenesel tudi na ostale člane ekipe. Ekipa je ure in ure preživela v losangeleškem konjeniškem centru in proučevala anatomijo, gibanje in vedenje konj. Še posebej so se osredotočili na čudovitega svetlo rjavega mustanga, ki je služil za model filmskemu liku. Rezultat njihovih naporov je pred nami. Uživajte."

O glasovih

Matt Damon (pripovedovalec) je priznan igralec in scenarist. Z Benom Affleckom je prejel oskarja in zlati globus za najboljši izvirni scenarij za dramo Good Will Hunting. Prav tako je bil nominiran za obe nagradi za naslovno vlogo v istem filmu. Kasneje je bil nominiran za zlati globus za naslovno vlogo uspešnice Anthonyja Minghelle The Talented Mr. Ripley.

Pred nedavnim je Damon nastopil v vohunskem trilerju The Bourne Identity, ki so ga posneli po uspešnici Roberta Ludluma. Pred nedavnim smo ga videli v filmih Ocean's Eleven v zvezdni družbi Georgea Clooneyja, Julie Roberts in Brada Pitta; All the Pretty Horses režiserja Billyja Boba Thorntona; The Legend od Bagger Vance z Willom Smithom in Charlize Theron v glavnih vlogah.

Pozornost kritikov in gledalcev je Damon prvič pritegnil z vlogo veterana zalivske vojne v uspešnici Courage Under Fire. Zatem je nastopil v filmu Francisa Forda Coppole The Rainmaker in v naslovni vlogi Spielbergove z oskarjem nagrejene uspešnice Saving Private Ryan. Nastopil je v filmih Rounders, Chasing Amy, Dogma, School Ties in Mystic Pizza, v katerem je prvič stopil pred filmske kamere.

Trenutno ga je moč videti na londonskih odrskih deskah v igri Kennetha Lonergana This is Our Youth.

James Cromwell (polkovnik), trenutno eden najbolj iskanih delavcev filmske industrije, je bil za vlogo kmeta Hoggettta v filmu Babe nominiran za oskarja. Nastopil je v uspešnicah The Green Mile in L.A. Confidential, pred nedavnim je bil nominiran za dve nagradi emmy, in sicer za upodobitev Williama Randolpha Hearsta v RKO 281 in za vlogo neozdravljivo bolnega katoliškega duhovnika v nadaljevanki E.R.

Na naša filmska platna prihaja v vlogi ameriškega predsednika v filmu The Sum of All Fears, ki je nastal po romanu Toma Clancyja. Nastpil je v filmih: Space Cowboys, Snow Falling on Cedars, The General's Daughter, Babe: Pig in the City, Deep Impact, Star Trek: First Contact, The Education of Little Tree, The People vs. Larry Flint, Revenge of the Nerds.

Cromwell je znan obraz tudi televizijskim gledalcem, ki so ga pred nedavnim občudovali v uspešnici The Magnificent Ambersons, nastopal pa je tudi v CBS-ovih projektih, kot so Fail Safe, A Death in the Family, A Slight Case of Murder, Indictment: The McMartin Trial, In a Child's Name, The Wall, A Christmas Without Snow, Deadly Game, Once an Eagle. Seveda je Cromwell nastopil tudi v številnih serijah, pred nedavnim v naslovni vlogi serije Citizen Baines.

Ob svojem poklicu je Cromwell zelo aktiven tudi v organizaciji, ki se imenuje Hecel Oyakapi (Ljudje pravijo tako) in pomaga Indijancem Lakota skozi umetnost ohranjati svoj jezik in kulturo. Kot posledica vloge v uspešnici Babe sodeluje tudi pri številnih projektih, ki so povezani z živalmi.

Daniel Studi (Mali potok) je v Oklahomi odraščal z običaji čeroki Indijancev, da bi poznal in spoštoval tradicijo različnih ameriških plemen, zato je bilo njegovo sodelovanje pri nastajanju risanke neprecenljivo.

Sin priznanega indijanskega igralca Wesa Studija je prvič stopil pred kamere v televizijskem filmu Crazy Horse.

Studi igra v domačem gledališču, nastopil je v postavitvah Black Elk Speaks in A Soldier's Tale.

O ustvarjalcih

Kelly Asbury (režiser), veteran z 19-letnimi izkušnjami na področju animacije, se je tokrat prvič lotil režije. Z Lorno Cook je skrbel za zgodbo v DreamWorksovem prvem tradicionalno animiranem filmu The Prince of Egypt. V enaki vlogi je sodeloval pri nastajanju animiranih uspešnic Shrek in Chicken Run.

Asbury je svojo kariero pričel leta 1983 pri družbi Walt Disney, kjer je ostal celih 12 let. V tem času je soustvarjal risane filme The Little Mermaid, Beauty and the Beast, Toy Story, James and the Giant Peach. Kot umetniški vodja je delal pri kratki risanki Rogerja Zajca Roller Coaster Rabbit, kot asistent umetniškega vodje pa pri uspešnici Tima Burtona The Nghtmare Before Christmas.

Ob svojem delu pri filmu je Asbury napisal in ilustriral številne otroške knjige: Witch Dot, Frankensquare, Candy Corn, Where is Snowy's Nose?, Rusty's Red Vacation, Bonnie's Blue House, Yolanda's Yellow School.

Letošnjo jesen bo izšla njegova najnovejša knjiga Dummy Days: America's Favorite Ventriloquists From Radio and Early TV s komentarji filmskega kritika in zgodovinarja zabavljaštva Leonarda Maltina.

Lorna Cook (režiserka) se z animacijo ukvarja že več kot 25 let. Z Asburyjem je sodelovala pri DreamWorksovi tradicionalno animirani pripovedi The Prince of Egypt. Spirit: Divji žrebec je njen režiserski prvenec.

Preden se je zaposlila pri DreamWorksu, je sodelovala pri nastajanju številnih animiranih uspešnic, med drugimi Mulan in The Lion King. Bila je animatorka osrednjega lika Belle v nepozabni uspešnici Beauty and the Beast in pri The Secret of Nimh.

Kot glavna animatorka je sodelovala pri filmih, kot so All Dogs Go to Heaven, The Land Before Time, An American Tail. Svojo poklicno pot je začela kot asistentka glavnega animatorja zmaja Elliota v glasbenem filmu Pete's Dragon, v katerem animiran lik zmaja igra z živimi igralci.

Mireille Soria (producentka) se tokrat prvič lotila animiranega filma, čeprav ima za seboj lepo število filmskih in televizijskih uspešnic.

Bila je producentka romantične zgodbe o Pepelki Ever After z Drew Barrymore in Anjelico Huston v glavni vlogi; izvršna producentka Disneyjeve grozljive komedije Under Wraps.

Med leti 1990 in 1995 je bila podpredsednica produkcije pri družbi Walt Disney. V tem času so pod njenim okriljem nastale uspešnice The Mighty Ducks in oba nadaljevanja, Cool Running in The Jungle Book.

Bila je producentka pilota in 13-ih delov serije Dirty Dancing, televizijskih filmov Victim of Love, Out on the Edge, Lies of the Heart.

Trenutno se kot producentka posveča naslednjemu tradicionalno animiranemu DreamWorksovemu celovečernemu fimu Sinbad.

Jeffrey Katzenberg (producent) je eden treh lastnikov družbe DreamWorks, ki jo je oktobra 1994 ustanovil s Stevenom Spielbergom in Davidom Geffenom. Studio je potolkel več zaslužkarskih rekordov s svojim prvim animiranim celovečernim filmom Antz, sledile so uspešnice Shrek, Chicken Run, The Prince of Egypt in Road to Eldorado.

John Fusco (scenarist) se je zgodbe o starem Zahodu lotil že v filmih Young Guns in Young Guns II. Pri obeh filmih, v katerih je v vlogi Billyja the Kida nastopil Emilio Estevez, je bil Fusco tudi izvršni producent. Napisal je tudi scenarij in bil producent epske hvalnice legendarnemu Babeu Ruthu The Babe - v naslovni vlogi je zaigral John Goodman. Napisal je scenarij za političen triler Thunderheart z Valom Kilmerjem in Samom Shepardom v glavni vlogi in za film Loch Ness s Tedom Dansonom v vlogi znanstvenika, ki si prizadeva dokazati, da skrivnostna jezerska pošast zares obstaja. Fuscov prvi scenarij, ki ga je napisal leta 1993 med študijem na newyorški univerzi, je bil nagrajen z nagrado fokus za najboljši scenarij. Naslednje leto je spet prejel to nagrado za svoj drugi študentski scenarij film Crossroads, po katerem je režiser Walter Hill posnel celovečerni film, ki so ga kritiki zelo visoko ocenili.

Trenutno po Fuscovih scenarijih nastajajo trije projekti: mini serija o ameriških staroselcih DreamKeeper, celovečerni film o konjskih dirkah vzdržljivosti Hildago in vojna pripoved Rebels.

Hans Zimmer (glasba) je bil letos nominiran za oskarja za glasbo za komično uspešnico As Good As It Gets. Leta 1994 je prejel oskarja in zlati globus za mega hit The Lion King. Za filma Rain Man in The Preacher's Wife je bil prav tako nominiran za oskarja.

V svoji 15-letni karieri je napisal glasbo za številne uspešnice: The Peacemaker, The Rock, Broken Arrow, Nine Months, Crimson Tide (zanj je prejel nagrado grammy), Beyond Rangoon, Cool Runnings, A League of Their Own, Black Rain, Thelma & Louise, Backdraft, Green Card, True Romance, Days of Thunder, Driving Miss Daisy, My Beautiful Launderette.

Bryan Adams (pesmi) že več kot 25 let uživa ugled vrhunskega glasbenika, ki zavzema vrhove glasbenih lestvic, prireja razprodane koncerte in piše za oskarja nominirane pesmi. Za oskarja in zlati globus je bil nominiran že trikrat: prvič leta 1992 za pesem '(Everythinh I Do) I Do It For You' iz filma Robin Hood: Prince of Thieves. Leta 1996 je prejel drugi nominaciji za oskarja in zlati globus za pesem 'Have You Ever Really Loved a Woman' iz filma Don Juan DeMarco, naslednje leto je prejel nominaciji za pesem 'I've Finally Found Someone', ki jo je v duetu z Barbro Streisand zapel v filmu The Mirror Has Two Faces.

Pesem '(Everythinh I Do) I Do It For You' mu je prinesla nagrado grammy in nagrado MTV za najboljšo pesem, napisano za igrani film in še vedno velja za uspešnico, ki se je nadlje obdržala na prvem mestu lestvice v britanski glasbeni zgodovini. Pesem je bila tudi eden najuspešnejših Adamsovih hitov v ZDA, seveda ob pesmih 'Heaven' in 'All For Love'.

Kathy Altieri (scenografinja): The Prince of Egypt, Aladdin, The Prince and the Pauper, Tummy Trouble, The Lion King, The Little Mermaid, The Hunchback of Notre Dame, Roller Coaster Rabbit.

Nick Fletcher (montažer): The Prince of Egypt, An American Tail: Fievel Goes West, We're Back: A Dinosaur's Story, Balto, Who Framed Roger Rabbit.

James Baxter(glavni animator divjega žrebca): The Road to El Dorado, Beauty and the Beast, The Lion King, The Hunchback of Notre Dame, The Rescuers Down Under, The Little Mermaid.

Fabio Lignini (animator polkovnika): The Prince of Egypt, The Road to El Dorado, Balto, We're Back: A Dinosaur's Story, An American Tail: Fievel Goes West, Sinbad.

William Salazar (animator Rose): The Prince of Egypt, The Road to El Dorado, Balto, We're Back: A Dinosaur's Story, An American Tail: Fievel Goes West Sinbad.

Pres Antonio Romanillos (animator Malega potoka): The Road to El Dorado, The Hunchback of Notre Dame, Milan, Pocahontas, The Rescuers Down Under, The Little Mermaid, Beauty and the Beast, Aladdin.

Dr. Deb Bennett in Dr. Stuart Sumida (veterinarja, specialista in svetovalca za konje).

Komentarji

27.8. 2004 ob 12:19 zvezdica

Spirit je eden od najlepših risanih filmov kar sem si jih kdaj ogledala (za primerjavo - doma jih imam okrog 45). Tako DVD kot CD sta že dolgo del moje zbirke in ogled ter nakup obojega priporočam vsem, ki ste ljubitelji dobrih risanih filmov ter dobre glasbe. Zgodba je nekaj posebnega, že zaradi tega, ker jo pripoveduje konj - Spirit, govori pa o divjih konjih (mustangih), o njihovem preživetju, o vse večjem širjenju divjega zahoda, o povezanosti med človekom in divjim konjem. Kljub vsemu, kar se je Spiritu pripetilo, ga ni bilo mogoče "udomačiti", ostaja divji, del narave - kamor tudi spada.

— Barbara
2.9. 2004 ob 10:26 zvezdica

Studio Dream Works je s Shrekom podrl glavni steber primata, ki ga Disney drži med animiranimi filmi. Tokrat so s Spiritom zadali še zadnji udarec in s čudovito zgodbo, glasbo ter mešanico klasične in računalniške animacije dokončno napovedali enakovredno "vojno", kjer se bo moral "zaspani" Disney pošteno potruditi. Spirit je čudovit film, kjer je najbolje, da svoj um in dušo preprosto prepustite toku filma. Vsaka miselna aktivnost namreč povsem pokvari duh filma, zato je bolje da film obravnavamo kot preprosto pravljico. Medtem ko v evropejskih pravljicah občudujemo predvsem kraljične, prince, čarovnice in zmaje, se v ameriških pravljicah pojavljajo plemenite živali in Indijanci. Na obeh kontinentih je to nek prikaz zgodovine, ki pa je seveda romantično simboliziran in z realnostjo nima kakšnega pravega opravka. Če že samo pogledamo glavni lik filma, ki naj bi predstavljal pristno zgodovino ameriške celine, nam postane jasno, da je film prirejen po ameriškem okusu. Konje so v Ameriko pripeljali Evropejci, torej moramo sklepati, da se ameriška zgodovina prične s prihodom Evropejcev?!? Indijanci so torej vedno le nepomembni statisti, pa če igrajo ob belcih ali ob konju! Isto je s celotno zgodbo filma, ki se konča na najbolj srečnem mestu: železnica je ustavljena, belci spoznajo, da ne morejo ukrotiti duh divjega zahoda, Indijanci in živali živijo v sožitju in miru... pa seveda vemo, da se zgodovina osvajanja Amerike tu ne konča, temveč se nadaljuje v krvi Indijancev in zlorabljanju narave. Toda kot vsaka pravljica je tudi tu zgodbe konec na najslajšem mestu. Pač v imenu otrok. Če bi se spustili še v malce globjo analizo, bi v filmu lahko našli celo zamete ameriškega iskanja, po 11. septembru, zlomljenega duha in izgubljene nedolžnosti. No, premišljevanje v tej smeri nas pripelje do kontradikcije, kjer naj bi belci(Američani) predstvaljali sovražnika, indijanci in konji pa Američane... vendar pa je bolje, da pri tej misli prenehamo z logičnim mišljenjem in navajanjem zgodovinskih dejstev, saj bi bili s tem prikrajšani za vsakršen užitek ob ogledu filma. In teh je kar precej. Od čudovite animacije (liki včasih sicer "zaplešejo" po zraku), presunljive glasbe ter lepe zgodbe z včasih zelo romantičnimi trenutki, spet drugič z dinamično in napeto akcijo. Velik plus je tudi to, da konji niti enkrat samkrat ne spregovorijo (če izvzamemo "avtobiografsko"-kom entatorski glas glavnega lika), kar ima za posledico imenitno animirano mimiko ter presunljiva konjska hrzanja, ki skupaj povzočijo zelo doživet ogled filma. Film torej ne zdrži kritične zgodovinske obravnave, je pa zelo prisrčen, lep na pogled, ter zna seči v dušo gledalca, zato ogled priporočam. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
12.10. 2004 ob 21:44 zvezdica

To je ena najlepših risank, kar sem jih kdaj gledala! Gledalca prav prevzame. Zelo mi je všeč zgodba, saj je pripovedovana iz konjskega vidika oz. vidika divjega konja. Moram pohvalit tudi glasbo. Edino, kar me je motilo pa je to, da je Spirit (nekje na začetku-ko je bil še žrebe) pil z jezikom, saj konji pijejo tako, da srkajo. Drugače je pa risanka fenomenalna in jo priporočam vsem!

— Veronika
30.10. 2004 ob 18:32

res lepo prkazana risanka... ni nekega robotskega in fantastičnega sranja kot je dons skor u usaki risanki... ful dobra risanka!

— supergirl
10.3. 2005 ob 15:57 zvezdica

Prvič ko sem gledala to risanko sem se skoraj zjokala.Še zdaj nevem zakaj. Komaj sem verjela da na tako majhnem traku je tako lepa in ganljiva risanka.Zelo mi je bilo žal ker traja samo toliko časa.Tako kratka in lepa zgodba in v sebi nosi veliko poučnosti plemenitosti in dobrega srca.Všeč so mi bile tudi pesmi.Res se lepo ujema z risanim filmom.Vse čestitke tudi režiserju in druggim ki so pomagali v tem risanem filmu.Res zelo lepa risanka! Irena

— Ichigo
3.4. 2005 ob 13:21

jz sm že gledu film spirit in se mi zdi ful dobr.če ga še niste gledal si ga sposodte v videoteki in si ga oglejte.mislm da vam ne bo žal.Tadej

— tadej
19.4. 2005 ob 12:21

Naj risani filem je zakon!

— Spirit
4.6. 2005 ob 14:07 zvezdica

Meni se zdi osebno film eden najboljših (nekje pod Levjim kraljem, ki je najboljši). Res moja ljubezen do konj se je zdaj la še bolj povečala. Doma imam in CD in FILM. Mislim, da če bi Dramworks in Disney združila moči bo lahko posnela še več zelo dobrih risak, ki človeku razsvetli um in srce.

— Darak-na
18.10. 2005 ob 20:24 zvezdica

meni je risani filem spirit resnično všeč! tudi konj je moja najljubša žival zato mi je ta filem še bolj všeč! resnično je zame ta filem najboljši!

— Kristina
30.10. 2005 ob 20:09 zvezdica

risanka me je prevzela gledala sem jo skoraj vsak dan prvič pa sem se skoraj zjokala pohvaliti moram režiserja in druge ki so pomagali konji so zelo lepo narisani pa tudi ko je bil spirit še žrebe mi je bilo všeč to da se je med tekanjem v snegu spotaknil moram pohvaliti vse lep pozdrav

— maša
20.11. 2005 ob 13:27

ljubim ta film.

— tjaša laurič
27.11. 2005 ob 10:13

najboljši risani film doslej

— rosa
15.1. 2006 ob 17:11 zvezdica

Ta risani film se mi zdi zelo zanimiv,poučen in zelo žalosten. Nazorno prikazuje kako za vsako ceno ohraniti svobodo in ljubezen do bližnjega. Zelo lepo se dopoljnjuje z glasbo, ki film naredi zelo veličasten in ti seže do srca. Res se mi zdi neponovljiv.

— nika
7.2. 2006 ob 15:48

LJUBIM KONJE LEPE MLADE STARE LE DA SO KONJI MOJE NAJLJUBŠE ŽIVALI in bodo tudi ostale KDOR NE LJUBI KONJ NI ČISTE DUŠE

— KAJCY
7.2. 2006 ob 15:55

TA FILM JE NAJBOLJŠI OD VSEH PRVIČ ZELO DOBER DRUGIČ MOJA NAJLJUBŠA ŽIVAL JE KONJ POZDRAV VSEM KI SE Z MENOJ STRINJATE

— KAJCY
8.2. 2006 ob 11:29

film dobr pesmi pa še boljše skus jih prepevam

— sara
28.2. 2006 ob 14:33

Če hočeš se vidimo na filmu spiritu.Kmalu se vidimo.

— Katja
28.2. 2006 ob 14:37

Ta je dober konj...pa še to, halo jast sem katja kako pa vi jast sem stara 8let in pol.Zelo lepo slišat otroce.Jast sem komaj v 3.b/9.Pa vi?Opišite se mi!SE VIDIMO!

— Katja
11.4. 2006 ob 11:32

SPIRIT JE SUPER! Dala bi mu oceno 5.ŽELIM PA SI IMETI NJEGOVO KARTICO. ANJA

— ANJA
23.4. 2006 ob 12:16

spirit je en izmed mojih najlepših filmov.in ga je blo vredn ogledat.

— nina
17.6. 2006 ob 12:16

hey!!! to je najbolša fisanka ki sm jo gledla! ful carski je! to morte tut sami gledat

— nina
1.7. 2006 ob 14:28

upam d ta film niso gledal sam ljubitelji konj=D

— konjerejka
1.7. 2006 ob 14:30

lepo te prosim konjerejka,da mi poveš zakaj misliš da bi to samo mi ljubitelji konj gledal?tud moje frende je to privablo pa čeprav ni nč kej tazga da bi mel radi konje.sej se sploh ne gre za to kdo ma kej rad

— Punky
5.8. 2006 ob 11:03

joj kok sm si ta fil želela videti in ko sm ga videla sem bila navdušena ena pesem se mi je celo v srce zapisala HERE I AM!!!

— film spirit
1.2. 2007 ob 17:57

ta film se mi zdi najboljši med vsemi, ker se mi melodije, ki so tam zelo všeč.Jaz imam tako rada konje da si želim kupiti takega konja kot je spirit/kiger mustang stallion

— teja
2.5. 2007 ob 19:06

Risanka Spirt Divji žrebec je moja najljubša risanka vseh časov.prvič sem si jo ogledala v Punatu.Sedaj pa imam risanko posneto kar doma na kaseti.Sem velika ljubiteljica kon in ne samo konj ampak vsega živaljskega sveta.Jaz ne gledam samo filmov in risank ampak se resnično ukvarjam z konji.Najraje gledam SPIRT DIVJI ŽREBEC IN HIDALHO NEBEŠKI JEZDEC.

— Lea
5.5. 2007 ob 12:46

Ta film je ful dobr. Ker je zlo zanimiv.

— siyly
7.5. 2007 ob 11:54

Vaš film je FUL KUL!!! Še posebej,ker obožujem konje.

— Eva
1.10. 2007 ob 19:46

to je najlepši risani film. Djivji žrebec mustang spada v divjino in tam bo tudi ostal, saj je rod narave.

— mustang
8.5. 2008 ob 2:00

ŽELJELA BI DA NAPRAVITE I DRUGI DIO SPIRITA. JEL JE CRTIĆ SUPER.MOJA PRVA NAJDRAŽA ŽIVOTINJA JE KONJ .VOLJELA BI KADA BI NAPRAVILI 2 DIO SPIRITA.

— LORENA BORKO
8.5. 2008 ob 2:00

NAPRAVITE 2 DIO SIRITA.TO JE KONJ MOG ŽIVOTA.I JAKO GA VOLIM.ETO SAMO NAPRAVITE 2 DIO SPIRITA.

— LORENA
31.7. 2008 ob 2:00

ta spiri pa ful daleč skoči

— tina
31.7. 2008 ob 2:00

Tale film je najboljši na svetu ker je moja žival najljubša konj
zelo rada bi rada imela tega divjega žrebca spirita večkrat ga gledam na računalniki tako lep je spirit spirit je najboljši od tega filma.

— tina
1.8. 2009 ob 17:27

Rada imam konje in zato mi je bil ta film najboljši.Želim si,da bi tudi jaz imela takega lepega in prijaznega konja kot je spirit.V tem filmu igra glavno vlogo konj spirit in upam,da bodo naredili še kakšen film s tem konjem.

— maja
1.8. 2009 ob 17:40

film mi je bil zelo vsec ker se je dogajalo veliko postalovscin in ker obozujem filme o zivalih in njihovih dogodivscinah moja najljubsa zival je konj in zato upam , da bo se vec delov o kojnu spiritu-divjem zrebcu.Naprimer , da bi imel svojo druzino z kobilo Rosito in bi se vsi odpravili kam v druge kraje in bi bilo veliko nevarnih zivali ali cesa podobnega.

— irena maic
5.8. 2009 ob 19:55

ta film je res super!!!!
jst čisto vedno ko sm ga gledala sm se zjokala do mrtvega...in še neki....jaz se spomnim da sm ga prvič gledala ko sm mela 7 let in drugič - UČIRI!!
in sm se ga od sedmega leta spomnila od začetka do konce sepravi je res film ki ga nemoreš pozabit!!!
čisto čisto vsem predlagam da si ga ogledalo !!
to je moj naj naj naj ljubši film ♥♥♥♥♥♥
poglejte si ga!

( imam eno uprašanja....kje se sploh ta film lahko še kupi..?
ker sm pogledala če čisto povsot ampak ga nikjer ne najdem)
hvala!!

— lily
22.10. 2009 ob 18:54

ali je možen ogled filma v kinu tudi leta 2009

— mia
9.12. 2009 ob 13:56

meni osobno jako jako volim konje pa mi je spirit jako drag

ŽIVIO SPIRIT!!!!!!!!

— TAJNA OSOBA
9.12. 2009 ob 14:00

MOJA ŽELJA JE DA SE NAPRAVI 2 DIO SPIRITA TAJ CRTIC JE ZAKON ŽELIM I
2 DIO

SPIRIT JE ZAKON!!!!!!

— tajna osoba
25.12. 2009 ob 21:59

TA FILM JE ZLO ZLO POUČEN V NJEM SE AUČIŠ AKO RAVNATI S KONJI.NAJBOLJIŠI DEL PA JE KO KONJČEK PRESKOČI 10 KILOMETERSKI GORO.IN V TEM TI TUD POKAŽE KAKO DALEČ LAKO SKOČI EN SAM NAVADENJ KONJ. PROSIM KOMENTIRAJTE MOJ KOMENTAR IN DAJTE M ZVEZDICO.

— GALA LOLIPOP
20.6. 2010 ob 11:44

ta film mi je všeč zato,ker imam rada konje. (oziroma jih obožujem!!!!!!!!!!!!!!!) upam da boste naredili še drugi del.

nina

— nina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.