Kolosej
Film distribucije Continental Film

Spider-Man 2

akcijski
Pičila me je usoda. Sem njen ujetnik. Ujetnik svoje lastne zavesti.
Na sporedu od: 29.7.2004, Kolosej Ljubljana
2h 7min / 127min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Alvin Sargent, Stan Lee, Steve Ditko, Alfred Gough, Miles Millar, Michael Chabon
Režija: Sam Raimi
Producent: Laura Ziskin, Avi Arad
Peter Parker (Tobey Maguire) vse težje prenaša breme junaka, saj ga vloga Spider-Mana vedno bolj omejuje. Ljubezen do Mary Jane (Kirsten Dunst) je vse bolj oddaljena, Petrov prijatelj Harry (James Franco) želi uničiti Spider-Mana, mesto pa terorizira zlobni Doc Ock (Alfred Molina), nekdaj Petrov vzgled.

"Pičila me je usoda. Sem njen ujetnik. Ujetnik svoje lastne zavesti. Ljubezen do dekleta, s katero si od nekdaj želim biti, je zaklenjena znotraj mene. Ob meni jo vedno ogrožajo tisti, ki se borijo proti meni. Brez nje potujem po samotni cesti. Moja zgodba bo vedno pripovedovala o izgubi dekleta... in vsak dan se sprašujem, kako dolgo bom še lahko prenašal to osamljenost." -- Spiderman

Vsebina

Dve leti sta minili, od kar je Peter Parker (Tobey Maguire) odkorakal od svoje dolgoletne ljubezni Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) in se odločil podati po poti odgovornosti, ki jo je prevzel kot Spiderman. Peter se mora spopadati z novimi izzivi in se hkrati sprijazniti z "darom in prekletstvom" svojih moči, ko skuša najti srednjo pot med identitetama zmuzljivega superjunaka Spidermana in življenjem študenta. Ko mu pot prikriža mogočni zlikovec Doktor Octopus alias Doc Ock (Alfred Molina), to ogrozi ljudi, ki so Petru najbolj pri srcu.

Petrovo dolgoletno hrepenenje po M.J. postane še močnejše, ko se bori z željo, da bi se odrekel skrivnemu življenju in ji izpovedal ljubezen. Medtem M.J. živi naprej. Odločila se je za igralsko kariero in v njeno življenje je vstopil nov moški. Petrov odnos z najboljšim prijateljem Harryjem Osbornom (James Franco) je zasenčila Harryjeva vse močnejša želja, da bi se maščeval Spidermanu, ki je po njegovem mnenju odgovoren za očetovo smrt.

Petrovo življenje postane še bolj težavno, ko se mora soočiti z novim nasprotnikom, dr. Ottom Octaviusom (Molina). Peter se mora potruditi in sprejeti svojo usodo ter vpreči vse svoje talente superjunaka, da bi temu diaboličnemu blaznežu prekrižal osmerokrake poti.

Spidermanova mreža: svetovni fenomen

Prvi del Spidermana je po svetu zaslužil več kot 820 milijonov dolarjev od premiere poleti leta 2002. Je peti najsupešnejši film v ZDA vseh časov. Spiderman temelji na liku iz Marvelovih stripov .

Zapuščina Spidermana je izjemno priljubljena in brezčasna. "Ta lik, ki ga je pred skoraj štiridesetimi leti ustvaril Stan Lee, je v bistvu postal Marvelova ikona," pravi izvršni producent Avi Arad. "Po svetu so prodali na stotine milijonov stripov s Spider Manom. Ne morem se spomniti države, v kateri ne bi bil priljubljen. Četudi ljudje ne poznajo vseh vidikov zgodbe, gre za zelo prepoznavno in priljubljeno ikono. Mislim, da je najbolj zanimiv del Marvelovega vesolja, vključno s Spider Manom, sposobnost pripovedovanja zgodbe. Če pogledate te like super junakov, vključno s Spider Manom, smo v vsakem od njih tudi mi, in zato so zanimivi."

Zgodnejši stripi Spidermana so precej vredni in zbiralci, ki imajo srečo, da imajo nekatere redke izdaje, se lahko nadejajo precejšnjih denarcev, če bi se odločili prodati del svoje zbirke. Na primer avgustovska izdaja Amazing Fantasy #15 iz leta 1962, v kateri se prvič pojavi Spider-Man in v kateri umre stric Ben, naj bi bila vredna vsaj 25 tisoč dolarjev. Amazing Spider-Man #1, izdan marca 1963, pa okrog 18 tisoč. Med drugimi nepozabnimi izdajami so Amazing Spider-Man #25 (junij 1965), v katerem se prvič pojavi M.J., ter Amazing Spider-Man #14 (julij 1964), v katerem se prvič predstavi Zeleni škrat.

"Bilo mi je v veliko zadoščenje, da so se ljudje po svetu tako odzvali na prvega Spidermana," pravi Raimi. "Občutek je bil res neverjeten. Kot filmski ustvarjalec si želim, da ljudje resnično uživajo v mojih filmih in glede tega je Spiderman presegel moja pričakovanja. Bil je pravi poklon umetniškim prispevkom tega filma - tako ljudi za kot pred kamero - ki so se zelo dolgo garali pri tem filmu. Vsi so se izjemno potrudili. Vsi so dali vse od sebe in nudili občinstvu res nepozabno izkušnjo."

"Nadvse smo bili navdušeni in morda malce šokirani nad uspehom prvega filma," pravi producentka Laura Ziskin. "Takšnega sprejema tu in po svetu ni bilo mogoče pričakovati, čeprav se nam je vedno zdelo, da ima Spiderman izjemen potencial, ker smo imeli lik in zgodbo, ki je bila v različnih oblikah uspešna več kot štirideset let. Naš cilj je bil na platnu zajeti vse zanimive elemente - pustolovščino, romanco, humor - zaradi katerih je bila serija Marvelovih stripov tako priljubljena. Med nastajanjem filma smo ves čas pazili, da smo ostali zvesti duhu vira. Celo danes, dve leti po premieri, mi ljudje pripovedujejo, kako všeč jim je bil Spiderman in da komaj čakajo njegovo novo pustolovščino."

"Pričakovanja so izjemno velika," priznava producent Avi Arad, "ker je draž Spidermana v tem, da je v vsakem od nas malce Petra Parkerja, moškem, ženski, mladih, starih. Še vedno pa je bilo osupljivo videti, kako čustveno so se ljudje odzvali na film."

Že od prvega dne je bilo jasno, da so ljudje sprejeli Spidermana, meni Tobey Maguire. "Vikenda ob premieri ne bom nikoli pozabil. Neverjetno je bilo vstopiti v kino in slišati, kako občinstvo navija, in zaznati njihova razpoloženja in čustva. Biti del tega, kar nudi tako zabavo, je krasno."

"Moj dar, moje prekletstvo": evolucija superjunaka

"Spiderman se od drugih filmov z vrhunsko tehnologijo in akcijskimi prizori razlikuje po izjmenem poudarku na oblikovanju likov in medosebnih odnosih," pravi Stan Lee. "Akcijski prizori, krasna scenografija, to je samo po sebi umevno. To, da so se poglobili v Petrove težave, pa je film dvignilo na višji nivo."

Po triumfu Spidermana je Raimi vedel, da ima veliko odgovornost z novo zgodbo upravičiti navdušenje in pričakovanja občudovalcev. "Za ta film je bilo po uspehu prvega dela veliko zanimanja," priznava Raimi. "Za otroke, ki ga pridejo gledat, je Spiderman njihov junak. Medtem ko je naloga filma zabavati, je naloga filma tudi oblikovati zgodbo z moralnim likom, nekom, ki mora sprejemati težke odločitve, da bi bil vreden njihovega občudovanja."

Bogastvo poglobljenih zgodb in likov v Spidermanovih stripih ponuja plejado možnosti za drugi del.. "Pri Marvelu so se v vseh teh desetletjih sijajno odrezali - vem, ker sem njihov velik občudovalec, zato lahko črpamo iz obilice sijajnega materiala," pravi Raimi. "Spidermanov lik je zelo jasen. Če razumete lik, filma ni težko posneti, saj moč vsake zgodbe temelji na bistvu lika. Najti zgodbo ni bilo tako težko. Težko je bilo najti pravo zgodbo, tako, ki bi dostojno in logično sedila prvi tudi pri nagradnji lika. Pri tem sem se zanesel na sijajne pripovedovalske nagone Laure Ziskin in Avija Arada."

Tako kot pri prvem delu, pravi Ziskinova, je bila tudi tokrat prva zapoved držati se duha stripov. "Na novo si pač nismo želeli iznajti kolesa. Občinstvo ima te like rado in želi si vedeti, kakšne bo njihov naslednji korak. Zato ima vsak Spidermanov lik evolucijo, ki hkrati prinaša tudi presenečenje. Ovire, s katerimi se morajo soočiti, se zdijo neizbežne."

Ne da bi kaj preveč razkril, Raimi pravi, "da so pri Spidermanu bistvene odločitve - vendar to ni film s sporočilom. Pokaže nam, da lahko vsi sprejemamo odločitve in tako kot vsaka zgodba, ki nas čustveno zadovolji, nam pokaže pot, pokaže nam različne možnosti."

Tobey Maguire je bil navdušen, da je znova lahko upodobil Spidermana oziroma Petra, ki je lik v nekem prehodnem obdobju, nekdo, ki bije notranje boje zaradi odločitev, ki jih mora sprejemati.

Drugi del bo poglobil razumevanje o Petrovih posebnih darovih, ne le o tem, dodaja Arad, da zna plesti mreže in plezati po stenah, izpostavljen bo tudi Petrov pajkovski nagon, njegov notranji sistem zgodnjega opozarjanja, nekakšno zaznavanje prihodnosti - in potencialna nevarnost, ki bi jo prinesla njegova odločitev tem posebnim darovom obrniti hrbet.

"Ob koncu prvega dela se je Peter odločil podati na pot odgovornosti," pripomni Raimi. "Ta film prikazuje to pot - razraščanje te monumentalne odločitve. Kako bo Peter poiskal ravnotežje med osebnimi potrebami in občutkom odgovornosti, vedoč, da mora svoj dar uporabiti v korist drugih. Z dilemo, podobno njegovi, moramo živeti vsi - na manj dramatične načine - vsak dan. Odgovorno obnašanje je vedno težavno in pogosto povezano z žrtvovanjem. Morda se moraš odreči delu sebe in si morda celo dovoliti, da boš ranjen. To je pri zgodbi vedno tako dobrodošlo. Gre za zgodbo in za lik, ki je v sporu sam s seboj, ker storiti pravo stvart ni nikoli lahko."

Maguire dodaja: "Peter nikoli ne pozabi dejstva, da velika moč prinaša tudi veliko odgovornost. Težko je biti mlad človek in žrtvovati toliko kot on - domnevno za višje dobro - in zanemarjati svoje osebne želje. Tu se boj nadaljuje in je zelo zapleten, ker Peter obupno išče način, da bi v svoje življenje vnesel ravnotežje."

Ko se Peter vse bolj ukvarja s svojo dilemo, pride v odnosih, ki mu največ pomenijo, do razpok. Čeprav je njegova ljubezen do M.J. večja kot kdajkoli, je ona zaživela po svoje, se odločila postati igralka, živi na Manhattnu in se giblje v novih družbenih krogih. "V tem filmu Peter odide v svoj svet in M.J. se ne more zanesti, da bo v njenem življenju prisoten," razlaga Kirsten Dunst. "Še vedno ga ima zelo rada, zato je zanjo zelo boleče, kadar je v njegovi bližini. Čeprav sta v zadnjih dveh leti oba precej dozorela, sta se hkrati tudi odtujila."

Raimi dodaja: "Na koncu prvega dela se Peter odloči oditi sam, saj se boji, da bi bila M.J. v nevarnosti, če bi ji razkril pravo identiteto. Čeprav do nje goji močna čustva, jo je pustil stati tam in odšel plemenitim delom naproti. In nazadnje se ga je naveličala čakati in tudi sama odšla naprej."

Zaradi M.J.-jine odločitve je Peter obupan, pravi Maguire. "Zaradi tega trpi, čeprav je srečen, ker je uspešna. A njegovo srce še vedno hrepeni po njej. Vsepovsod po New Yorku vidi njen obraz, vidi ga na plakatih in to ga prav zoprno opominja na izgubo. Resnično se jo trudi pregnati iz svojih misli, ker ve, da jo iz srca ne bo mogel."

Vstopi naj Doc Ock

Dr. Otto Octavius (Alfred Molina) je sijani znanstvenik, ki je življenje posvetil preiskusom uporabe fuzije kot novega vira energije. Očarljivega in živahnega dr. Octaviusa Petru predstavi Harry Osborn (James Franco), ki je vodja projektov pri OsCorp in financira Octaviusove raziskave v upanju, da bo presegel pričakovanja pokojnega očeta. Peter je nad srečanjem z zdravnikom navdušen, saj o njem piše v seminarski nalogi. Tudi Octaviusa očara inteligentni mladi mož, čigar zanimanje za znanost je podobno njegovemu.

"Ta film je zgodba o Petrovem življenju, ki ni v ravnovesju, in o dr. Octaviusu, ki za Petra predstavlja človeka, ki je to ravnovesje dosegel," razlaga Raimi. "Za Petra je Octavius nekdo, ki je izpopolnil oba darova - v tem primeru znanost, prek katere lahko služi človeštvu, hkrati pa ima zasebno življenje, ljubeč odnos z ženo Rosie (Donna Murphy). Zato Peter meni, da je možno imeti oboje."

Ob ženini podpori dr. Octavius v domačem laboratoriju dela noč in dan in skuša izpopolniti svojo teorijo o fuziji. Ko pa se njegova demonstracija grozovito ponesreči, dr. Octavius doživi srhljivo spremembo - razvije se v Doca Ocka, pošast z lovkami.

"Ko vidite Doca Ocka, se vprašate: Le kdo bi se lahko boril z njim?'" pravi Arad. "Spiderman mora ne le napeti vse moči in sposobnosti, prelisičiti mora nekoga, ki ga zelo spoštuje, nekoga, ki je bil v prejšnji inkarnaciji človek, kakršen si je sam želel biti. To ustvari v Spidermanu veliko mero notranjih konfliktov. ‘Doc Ock' je večplasten, večji nasprotnik, vreden tega imena!"

Doc Ock je eden najbolj priljubljenih zlikovcev v Spidermanovih stripih. Prvič se je pojavil v The Amazing Spider-Man #3, ki je bil izdan leta 1963. S svojimi izjemnimi močmi lahko dvigne vozilo s tal, podira zidove, se giblje z neverjetno hitrostjo.

Ockove lovke so kakopak nekaj posebnega. Kadar je bil Molina v kostumu, so tehtale od 35 do 50 kilogramov, odvisno od tega, kaj je narekoval prizor. Dolge so bile več metrov, zgornje so bile sestavljene iz približno 76 posameznih delov. Vsako vretence je bilo izdelano ročno. Celotna kolekcija delčkov, potrebnih za kostum doktorja Ocka, bi v višino merila kot 20-nadstropna stavba.

Vizualne učinke za film so pripravljali več kot leto dni.

O igralcih

Tobey Maguire (Peter Parker/Spider-Man) je nastopil v filmih Seabiscuit, Wonder Boys, Cats & Dogs (posodil je glas beaglu Louju), Hišni red ( The Cider House Rules), Ride With The Devil, The Ice Storm, Duke of Groove, Pleasantville, Deconstructing Harry, Fear and Loathing in Las Vegas in This Boy's Life.

Kirsten Dunst (M.J.) je nastopila v filmih Bring it On, Virgin Suicides, Crazy/Beautiful, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Nasmeh Mone Lise, Kaena: La Prophetie, Levity, Wimbledon, The Cat's Meow, Intervju z vampirjem (nominacija za zlati globus), Drop Dead Gorgeous, Dick, Čas deklištva (Little Women), Jumanji, Mother Night, Pasji dnevi (Wag The Dog), New York Stories, Small Soldiers, nadaljevanki Urgenca, The Outer Limits, Devil's Arithmetic, Ruby Ridge: An American Tragedy, Tower of Terror ter 15 and Pregnant.

Posnela je tudi preko 100 reklam.

O filmskih ustvarjalcih

Sam Raimi (režiser) je režiral filme The Gift, A Simple Plan, For Love of the Game, The Evil Dead, The Evil Dead II: Dead By Dawn, Darkman, Army of Darkness, Hitri in mrtvi, bil je izvršni producent dveh filmov Jeana Clauda Van Damma Hard Target in Timecop, koscenarist (z Joelom in Ethanom Coenom) Hulahupa (The Hudsucker Proxy).

Na televiziji je sodeloval pri nadaljevankah Xena, Herkul in American Gothic.

Danny Elfman (glasba) je napisal glasbo še za naslednje filme Sama Raimija: Darkman, Army of Darkness ter A Simple Plan. Napisal je tudi glasbo za več filmov Tima Burtona: Planet opic, Pee Wee's Big Adventure, Beetlejuice, Batman (emmy za najboljšo inštrumentalno glasbo in nominacija za oskarja za najboljšo glasbo), Edward Škarjeroki, Batman se vrača, Mars napada!, Brezglavi jezdec. Predbožična mora. Napisal je še glasbo za filme Dobri Will Hunting in Možje v črnem (oskarjevski nominaciji) ter Dokaz življenja, The Family Man, Anywhere But Here, A Civil Action, Dolores Claiborne, Dick Tracy, Sommersby, Dead Presidents, Black Beauty, Ženska za umret (To Die For), Misija: Nemogoče ter The Frighteners.

John Dykstra (supervizor posebnih učinkov) je dobil oskarja za Vojno zvezd. Je eden od ustanoviteljev Industrial Light and Magic skupaj z Garyjem Kurtzom in Georgeom Lucasom. Nominacijo za oskarja mu je prineslo tudi delo pri Mišku Stuartu Littlu ter pri prvih filmskih Zvezdnih stezah. Sodeloval je tudi pri nadaljevanki Galactica.

Supervizor posebnih učinkov je bil še pri Batmanu za vse čase ter pri Batmanu in Robinu.

Komentarji

18.8. 2004 ob 15:00 zvezdica

žal razočaranje - pre,alo akcije, preveč romantike - film sem šel gledat zaradi napovedanih akcijskih scen, pa je bilo en kup poljubljanja, neuresničene ljubezni ...slabo, slabo...

— bruno
18.8. 2004 ob 15:08 zvezdica

Spider-man, heroj New Yorka je nazaj. Hja, pol pajek v pajkicah spet osvaja in pol človek z luzerskimi očali spet išče smisel življenja. Dobesedno nazaj. Peter (Tobey Maguire) je še vedno isti luzer, ki mu teži vsak, ki ga sreča. Po drugi strani pa je še vedno isti heroj, ki navduši vsakega, ki ga reši. Tip ima še vedno dvojni life. Samo da je tokrat Spider-Man bolj prekletstvo, ki ovira Petrov vsakdan. »Velika moč prinaša veliko odgovornost,« je v prvem delu rekel stric Ben (okej, tudi v drugem večkrat ponovijo). Hja, moč, ki jo prinaša pajek, je tujek v telesu in posledično preprečuje normalno življenje. In Peter je tragični junak. Ja, Peter ima dovolj, da vedno zamuja, da njegova bejba flirta z drugim, da se njegovi bližnji vedno znajdejo v krempljih bav-bavov. In ko mu Spider-Man že tako najeda, ga vrže stran. Ojoj, konec Spider-Mana? Ne, le nov zaplet. New York bi brez njega itak propadel. Zato pride nazaj, ko udari nori znanstvenik (Alfred Molina). Ne, to ni isti Škrat kot iz prvega dela, ampak je prav tak psihič, ki svoje »dobronamerne& laquo; preizkuse izvaja na sebi. Okej, saj ne da bi bil znanstvenik bad guy, to postane šele, ko ga dobijo v roke nevarne lovke. Tip dobi osem okončin (Pajek? Neee! Hobotnica? Mogoče. Ligenj? Pa že.) in začne skakati po New Yorku z grožnjo, da bo ustvaril energetsko polje, ki bo sesulo celo mesto (no, ja – to obljubljajo v vsakem filmu). No, in tu je zopet Spider-Man: reši vlak, reši bejbo (Kirsten Dunst), reši norega znanstvenika, reši New York. Hja, tokrat celo ugotovijo njegovo identiteto. Ampak ni panike. Sicer pa tokrat sprejme tudi svojo ljubezen. Kirsten Dunst namreč zbeži s svoje poroke (Pobegla nevesta? Mogoče pa res.) v objem super-pajku. Še dobro, da sta se Peter in pa Spider zlila v eno osebo (koga bi pa potem vzela?). No, ampak skromni Peter noče Kirsten, ker se boji, da bi jo ogrozil. »Ne serji, tepček. Itak me vedno lovijo vsi bad guyi New Yorka! In ti me rešiš. Ahh!« Spider-Man nadaljuje svojo zgodbo. Ja, nadaljuje tudi misijo iz prvega dela. Biti realen. Tokrat gre celo dlje. Na vse načine prikaže, kakšen luzer je Spider-Man. Tip, ki raznaša pice na motorju. Hej, le kaj zgleda še bolj bedno? Ha, stanovanje brez kopalnice! Poglejte, kakšna zguba je! Tip je še večji luzer kot mi! Tobey more celo sleči super-obleko in natakniti očala, da bi mu verjeli. Hja, nejeverne Tomaže, ki jih še to ni prepričalo, pa čaka še tetkina zgodbica. Vzemite piškot in poslušajte: »V vsakem izmed nas je junak. Skrit nekje v notranjosti čaka, da ga prikličemo. In heroj bo vstal, če si ga bomo dovolj želeli.« Torej, če povzamem: Vsak luzer je lahko Spider-Man, če si to želi. Ti lahko postaneš Spider, jaz lahko postanem Spider. Kakšen DNK neki? Tokrat ne rabijo več dvojne vijačnice in for iz preteklosti. Sedaj so se lotili že psihoanaliz. In ker so naredili tak korak naprej v zgodbi, so se lotili še filma. Ne, to ni več samo znanstvenofantastičn a akcija, tokrat pol filma samo moralizirajo in dramatizirajo, na koncu pa se grejo celo romantično komedijo. Ah, da nas spomnijo, da smo prišli gledat Spiderja, uničijo idilo s policijsko sireno – Spiderjevim pozivom na delo. Ampak Kirsten ga bo na oknu čakala tudi v naslednjem nadaljevanju. Kako ne-žensko. Tepka! Ja, ne bom trdil, da so kopirali prvi film. Okej, izmislili so si zgodbo, ki se vrača h prvi, ampak so se trudili biti še bolj človeški. Predvsem pa so se trudili, da bi ustvarili podlago za novo nadaljevanje. Hja, kdaj bomo potem dočakali pravega Spider-Mana? Stripe se danes itak snema kot telenovele. Vse bolj in bolj. Realno.

— www.geocities.com/mr xfilm
18.8. 2004 ob 22:05 zvezdica

film je dobra nadgradnja enke. Všeč so mi posebni efekti. folk a ste kje že vidli razen v enki akcijo po nebotičnikih?

— metod
19.8. 2004 ob 22:38

film je naj naj naj naj bolši na svetu doma mam dvd in film sm si ogledala že 10x in je cool

— mojca
19.8. 2004 ob 23:32 zvezdica

ocena: (6,5 od 10) Film se mi zdi zelo vredu, ampak pričakoval sem boljšega. tobey oz. Spider man je spet sirota, prodaja pice ki jih vozi in raznaša z motorjem. Ne bi smel biti taka zguba v filmu, ampak bi se moral malo bol postaviti zase ter za Merry J. pa še to, v samem filmu bi moralo biti več akcije kot je je. Film je skoraj enak kot Spider man 1, lahko bi se reklo čista kopija in to mi ni preveč všeč. film ogledal doma na dvd-ju najmanj 7-8 krat, pa se ga še nisem naveličal. komaj čakam na novega Spider mana 3 ali karkoli že bo, če bo.

— Spider man 2
19.8. 2004 ob 23:40 zvezdica

Spider-Man je bil vaja, Spider-Man 2 pa je predstava. Spider-Man 2 ima vse tisto, kar je manjkalo originalu iz leta 2002. Vse tisto, kar imajo najboljše ekranizacije super junakov. In celo vse tisto, kar sta imela Batman ter Superman, daleč najboljša predstavnika žanra. In če je bil Spider-Man le vaja, le otročje skakanje z gumitvistom, le film, ki ni v svojo mrežo ujel ničesar, je Spider-Man 2 predstava. Dodelana, adrenalinska, atraktivna, kvalitetna, dobro odigrana in dramsko podkrepljena. To je kurčevi William Shakespeare na spidu. Ali še boljše, na mreži. Pa čeprav gre le za reciklažo drugega Supermana, kjer je leteči junak ravno zaradi ljubezni do svoje Lois Lane izgubil moč in se spremenil v povsem navadnega Zemljana. Kot Peter Parker, (Tobey Maguire) nesrečni PP, ki je zaljubljen v igralko Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) in se zaradi tega iz kosmate tarantele spremeni v suho južino. V slabiča, ki ga boli križ, ki se požvižga na dvig kriminala v New Yorku in ki ne more ustaviti zlobnega doktorja Octaviusa (Alfred Molina, ki je zadaj pustil Eda Harrisa, Roberta DeNira, Sama Neilla in Chrisa Cooperja), rezervne inačice zlikovca iz filma Wild Wild West, kateri fura fuzijo za neusahljiv vir energije. In da je ravno Spider-Man 2 zrušil rekord najhitrejšega nabiranja dolarjev v ameriških kinih, rekord, ki ga je prvemu Spider-Manu spodnesel drugi Shrek, je bilo jasno kot beli dan. Tu namreč ne gre več le za franšizo, za Gospodarja prstanov in za Vojno zvezd. Tu gre za največji fenomen vseh časov. Za superjunaka, ki bi ga lahko igral tudi Dustin Hoffman. Za pajka z možgani Alberta Einsteina. In za film, ki bo svojo mrežo vlekel skozi celo stoletje. Stoletje nadaljevanj, novih zgodb, še večjega zaslužka in še bolj osupljivih posebnih efektov. Dovolj fantazije, v desnem kotu svoje delovne sobe sem zagledal čudnega pajka, ki se čisto počasi spušča proti moji roki.

— iztok gartner
20.8. 2004 ob 9:48 zvezdica

Film prikazuje pomanjkanje izvirnosti.Mešanica med Možje v pajkicah in Kapetan Kljuka. Razen bolečin v križu je vse ostalo računalniška animacija.Glavni igralec je nujno zlo za bližnje posnetke.Film iz serije »grem v kino, da minejo dve ure« Zaradi velikih zaslužkov sledi 3 del..Problem bo nastal takrat ko mreže ne bodo več dovolj.Kdo si predstavlja rdečega možica v »pajkzrakomlat u«.

— na-kla-dač-1
22.8. 2004 ob 22:39 zvezdica

Dobra akcija in ne samo akcija tudi dobra zgodba. Efekti tut ok. Le kaj bodo prikazal v nadaljevanju; tretji del. Ocena 9/10.

— d4mj4n
23.8. 2004 ob 20:39 zvezdica

Spider-man, heroj New Yorka je nazaj. Hja, pol pajek v pajkicah spet osvaja in pol človek z luzerskimi očali spet išče smisel življenja. Dobesedno nazaj. Peter (Tobey Maguire) je še vedno isti luzer, ki mu teži vsak, ki ga sreča. Po drugi strani pa je še vedno isti heroj, ki navduši vsakega, ki ga reši. Tip ima še vedno dvojni life. Samo da je tokrat Spider-Man bolj prekletstvo, ki ovira Petrov vsakdan. »Velika moč prinaša veliko odgovornost,« je v prvem delu rekel stric Ben (okej, tudi v drugem večkrat ponovijo). Hja, moč, ki jo prinaša pajek, je tujek v telesu in posledično preprečuje normalno življenje. In Peter je tragični junak. Ja, Peter ima dovolj, da vedno zamuja, da njegova bejba flirta z drugim, da se njegovi bližnji vedno znajdejo v krempljih bav-bavov. In ko mu Spider-Man že tako najeda, ga vrže stran. Ojoj, konec Spider-Mana? Ne, le nov zaplet. New York bi brez njega itak propadel. Zato pride nazaj, ko udari nori znanstvenik (Alfred Molina). Ne, to ni isti Škrat kot iz prvega dela, ampak je prav tak psihič, ki svoje »dobronamerne& laquo; preizkuse izvaja na sebi. Okej, saj ne da bi bil znanstvenik bad guy, to postane šele, ko ga dobijo v roke nevarne lovke. Tip dobi osem okončin (Pajek? Neee! Hobotnica? Mogoče. Ligenj? Pa že.) in začne skakati po New Yorku z grožnjo, da bo ustvaril energetsko polje, ki bo sesulo celo mesto (no, ja – to obljubljajo v vsakem filmu). No, in tu je zopet Spider-Man: reši vlak, reši bejbo (Kirsten Dunst), reši norega znanstvenika, reši New York. Hja, tokrat celo ugotovijo njegovo identiteto. Ampak ni panike. Sicer pa tokrat sprejme tudi svojo ljubezen. Kirsten Dunst namreč zbeži s svoje poroke (Pobegla nevesta? Mogoče pa res.) v objem super-pajku. Še dobro, da sta se Peter in pa Spider zlila v eno osebo (koga bi pa potem vzela?). No, ampak skromni Peter noče Kirsten, ker se boji, da bi jo ogrozil. »Ne serji, tepček. Itak me vedno lovijo vsi bad guyi New Yorka! In ti me rešiš. Ahh!« Spider-Man nadaljuje svojo zgodbo. Ja, nadaljuje tudi misijo iz prvega dela. Biti realen. Tokrat gre celo dlje. Na vse načine prikaže, kakšen luzer je Spider-Man. Tip, ki raznaša pice na motorju. Hej, le kaj zgleda še bolj bedno? Ha, stanovanje brez kopalnice! Poglejte, kakšna zguba je! Tip je še večji luzer kot mi! Tobey more celo sleči super-obleko in natakniti očala, da bi mu verjeli. Hja, nejeverne Tomaže, ki jih še to ni prepričalo, pa čaka še tetkina zgodbica. Vzemite piškot in poslušajte: »V vsakem izmed nas je junak. Skrit nekje v notranjosti čaka, da ga prikličemo. In heroj bo vstal, če si ga bomo dovolj želeli.« Torej, če povzamem: Vsak luzer je lahko Spider-Man, če si to želi. Ti lahko postaneš Spider, jaz lahko postanem Spider. Kakšen DNK neki? Tokrat ne rabijo več dvojne vijačnice in for iz preteklosti. Sedaj so se lotili že psihoanaliz. In ker so naredili tak korak naprej v zgodbi, so se lotili še filma. Ne, to ni več samo znanstvenofantastičn a akcija, tokrat pol filma samo moralizirajo in dramatizirajo, na koncu pa se grejo celo romantično komedijo. Ah, da nas spomnijo, da smo prišli gledat Spiderja, uničijo idilo s policijsko sireno – Spiderjevim pozivom na delo. Ampak Kirsten ga bo na oknu čakala tudi v naslednjem nadaljevanju. Kako ne-žensko. Tepka! Ja, ne bom trdil, da so kopirali prvi film. Okej, izmislili so si zgodbo, ki se vrača h prvi, ampak so se trudili biti še bolj človeški. Predvsem pa so se trudili, da bi ustvarili podlago za novo nadaljevanje. Hja, kdaj bomo potem dočakali pravega Spider-Mana? Stripe se danes itak snema kot telenovele. Vse bolj in bolj. Realno.

— še ena budala
24.8. 2004 ob 16:17 zvezdica

no men je pa to tok otročje ... folk sam pomislte, sej niste stari 5 let! spet en superman, tokrat kot pajk k rešuje svet. zdej pa poglejte kšne risanke za otročke in boste najdl točno to. Ne mislt da je to kar pišm žaljivo, je le moje mnenje. Namreč res, to bi mogl omejit na otroke pod deset let.

— js
29.8. 2004 ob 15:58

ja,sj je kr hudo...sm slabš prčkvala,ćprov enke nism gledala!kko pa veste d bo nadaljevanje?!?!men je biu ubistvu tobi ffuul ušeč!;) drgač je pa film znanstfena fantastika!kokr za koga.pjte gledt pa boste vidl!

— bejbika!
30.8. 2004 ob 13:24 zvezdica

preveč ljubezni, romantike, čustvovanja... upam, da bo v tretjem delu kej več movinga... kaj sploh pride tretji del, ker konec se mi je zdel kr odprt...???

— mariana
30.8. 2004 ob 16:56 zvezdica

Junaštvo in ljubezen ne gresta ravno dobro skupaj, vsaj če sodimo po superjunakih, ki zlahka uženejo v kozji rog cel trop zlikovcev, kot po pravilu pa se jim zalomi pri izpovedovanju občutkov ljubljeni osebi. Z veliko močjo, pride tudi velika odgovornost, je bil že slogan prvega filma o Spider-Manu, v drugo pa se ta motiv nadgradi z vprašanjem, ali je pomoč tujcem bolj pomembna od lastne sreče? Prvi del Spider-Mana je bil zgolj ogrevanje, neke vrste nujno zlo, da se predstavi nastanek junaka. V drugo pa gre zares, kar nakazuje že zelo domiselna uvodna stripovska sekvenca, kjer se prestavi dogajanje v prvem delu, da se ne bi preko filma preveč ponavljali. No, drugi del se pravzaprav ne prične ravno resno, temveč se kot prvo izpostavi komični pridih v obliki "etno" lastnika picerije Aziza, komični liki pa se nato vrstijo preko celega filma, od zoprnega in pikrega urednika časopisa, preko turbo komičnega ukrajinskega stanodajalca in njegove družine, pa vse do nesramno pikolovskega vratarja. Spider-Man je pač bolj mladosten junak, s katerim naj bi se identificirali predvsem najstniki in odraščajoči, temu primerno pa je tudi resnost obravnavane teme zmanjšana s stalnim prekinjanjem s prej omenjenimi komičnimi karakterji, ali pa z burkaškimi dialogi in situacijami, od začetnega prizora z omaro za metle, vožnje Spider-Mana z dvigalom, otrok, ki jih junak pouči, naj jedo zelenjavo, babice, ki se z dežnikom spravi nad zlikovca, oboževalk, ki hočejo avtogram od Spider-Mana itd. Zagotovo najbolj komičen trenutek filma pa je kader ob spremljavi pesmi Raindrops keep falling on my head. Toda to je zgolj en aspekt filma, saj zgodba premore presenetljivo dobro razvito dilemo o precepu med svobodo in obveznostjo, ter vsemi možnimi posledicami, če se človek odloči za eno ali za drugo. Že res, da je precej lažje biti svoboden in se ne obremenjevati s težavami drugih, toda slej ko prej pride dan, ko človeka prične peči slaba vest, zakaj ni pomagal, ko bi lahko, temveč se je raje obrnil v drugo smer. In čeprav se zdi, da se nesebična pomoč ne izplača, oziroma zanjo ni nobene hvaležnosti, se na koncu vedno izkaže, da nekdo, ki je že začutil roko pomoči, veliko raje tudi sam poda svojo roko nekomu v stiski. Poleg komične in dramske strani filma, pa velja izpostaviti tudi bolj temačen del, deloma v stilu gotskega pristopa večne teme v najbolj ključnih trenutkih, nekako v stilu filmov o Batmanu, po drugi strani pa tipične sekvence drugorazrednih truploštevov, s skrivnostnimi operacijami, motorkami, vlečenjem vpijoče ženske v temo, zoomiranjem obrazov kričečih žensk itd. A kljub vsej tej zmešnjavi žanrov film deluje neverjetno enotno in realno, seveda z vsemi posebnimi efekti, ki dajejo filmu pridih velikega spektakla. Seveda se v filmu najde kar nekaj dvomljivih stvari, če že v tisto zlitje jeder ne drezamo preveč, pa je vsekakor (preveč) čudno, da nekdo dela to kar sredi mesta, nerazumljivo je tudi, zakaj je čip za nadzor lovk tako slabo zavarovan, ko pa se iznajditelj zaveda nevarnosti, zelo patetičen je tudi zaročenec Mary Jane, ki se izkaže za pravega sanjskega princa, ki v pozitivno luč spravlja svojega največjega ljubezenskega konkurenta, da mora zlikovec obvezno kaditi kubanke, je pa očitno že kar samoumevno. Toda kljub vsemu Spider-Man 2 preseže prvi del, med drugim tudi s tem, da negativca prikaže zelo človeškega, s povsem običajnimi človeškimi napakami, ki pa jih ni znal nadzorovati in si zato uničil življenje. Za tisti zares pravi učinek bi se film sicer moral končati 10 minut prej, ob prizoru ko Harryja daje kompleks zlobnega očeta po principu Vojne zvezd (Luke/Harry ... I am your father!), to pa je tudi del, ki fenomenalno napove, da tudi tretji del Spider-Mana ne bo dolgočasen. Spider-Man 2 je tako odlična mešanica akcije, romantike, drame, grozljivke in komedije, po eni strani primeren za zabavo, po drugi pa tudi za resno razmišljanje o povsem vsakdanjih dilemah odraščajočih najstnikov in na nek način tudi odraslih. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
30.8. 2004 ob 17:14 zvezdica

Kljub temu, da je to že spet junak, ki s svojimi močmi rešuje 'svet' (in je valda spet 'man' ), je film resnično super. Edino kar mi je moteče je naziv 'človek pajek'

— 'fan'
31.8. 2004 ob 15:27

film je nepopisno dober. toby je full cuker

— lara
1.9. 2004 ob 18:33

Film sm že gledala in je super! Res pa je d je 1.del boljši

— super!
4.9. 2004 ob 15:16 zvezdica

Kljub temu, da je to že spet junak, ki s svojimi močmi rešuje 'svet', je film resnično super.

— Luka
9.9. 2004 ob 23:19 zvezdica

Prvo se moram iz srca zahvaliti urejevalcem teh strani, ki so vendarle uslišali prošnje mnogih dostojnih bralcev in končno začeli "cenzurirati" komentarje. Iskanje komentarjev o filmu med raznimi kopijami napovednikov, žaljivkami, imbecilnimi izpadi ipd. je bila res muka. Še enkrat HVALA! Spiderman2 je soliden film, res pa je romantike kar presenetljivo veliko v primerjavi s prvim delom. Akcije je manj, a je ta dinamična, napeta in resnično dobro posneta! Že sam fond 54MIO USD samo za posebne efekte pove vse. Mehanične roke Dr. Octopusa delujejo kar shrljivo realistično. Film mi je bil všeč (še zlasti da je nekaterim uspelo ugotoviti njegovo identiteto), a priznam da sem pričakoval nekaj več tistega navdušenja, ko sem zapuščal dvorano...Da bo vsaj še trojka pa je tudi očitno... Moja ocena je 7,5/10

— hajli
10.9. 2004 ob 17:18 zvezdica

jst sm misla da bo drug del ful bolši pa ni bil.preveč romantike oz. solzavosti.akciski prizori niso tako dobri kakor sm pričakovala oz. kakor so obljubljali.

— petra
13.9. 2004 ob 6:51 zvezdica

Spider-man 1 in 2 sta najboljša filma, ful dobra sta glih zarad tega ker sta bol romantična kot akcijska!!! : )

— maya
13.9. 2004 ob 6:57

Ocena:+10

— maya
10.10. 2004 ob 15:48 zvezdica

Spider-man je res najboljši film tisočletja. V njem je dosti akcije in pa tudi romantike! Všeč mi je to, ker je poven domišljije. Najboljši mi je igralec Tobey Mguire (Peter Parker/Spider-man). Sicer mi je pa bojl všeč prvi del, kot drugi del in to zato, ker se v prvem delu Peter Parker šele začne razvijati v Spider-Mena in začne osvajati M.J. Imam kaseto prvega filma in DVD drugega filma. Zanimivo se mi zdi, kako so v prvem filmu posneli letečo blazino hudobnega Gren Godlina in kako so v drugem filmu doktorju Ocku naredili mehanične lovke! Lap pozdrav od Jurčka.

— Jure
1.11. 2004 ob 11:01

drugi film je v redu, čeprov je bil prvi boljši.tle je premal akcije. tm na vlaku mi je blo dobr, pa tm k je teto reševal. sej je čist kulski film

— Miro
1.11. 2004 ob 17:48

hey! jst vm morm priznat,da nism se gledu bolsga filma,kot spiderman2!

— jure
8.11. 2004 ob 20:09

Film je res zakon in keri ga se niste gledal-GLEJTE GA!

— Matman
28.3. 2005 ob 17:25

spider man 2 je fajn film. boljši od 1. dela. jaz bi ga gledal še enkrat.

— Denis
28.3. 2005 ob 17:29

spider man 2 se mi zdi ful vredi film. veliko se dogaja v filmu.

— monika
15.5. 2005 ob 21:10

spider man 2 je zelo dober filem

— nik držanič
28.6. 2005 ob 13:12

odličen film tomi/tomaž/ tumi/tuma/tomza/tumz i...

— tomza
26.7. 2005 ob 14:52

Spajderman je super film.

— petra Bajec
4.8. 2005 ob 22:06

Film mi je bil ušeč. Saj se skoz nekaj dogaja. Kljub ljubezenski zgodbi je polek tudi akcija. skratka skoz se nekaj dogaja. Tak kot vedno pa je konec lep.

— mala
6.12. 2006 ob 16:00

tvoj filem mi je zelo všeč najraje ga gledam večer stara sem 9 let med mojimi video je tvoj film vedno dobrodošel.si +5.Tvoje igre naj bodo vedno na računalniku. Neža FLIS

— neža
30.4. 2007 ob 19:01

ta film ja res ful, ful kul! to je ne vrjetno kaj vse v filmu zmore. ampak moti me ime(pajek človek).

— nika
1.5. 2007 ob 22:23

No 1 in 2 del nista nic kaj takega.3 del pa res ja saj tam ma 3 sovraznike to je dobro saj tudi bogi peter parker (spider-man). No niste nic opazli 1 in 2 del nista nic kaj takega. Ste vidli v 1 delu je Norman Osborn oz. zeleni skrat umrl sam ker se je sam ubil. No v 2 delu Doc ock se je sam ubil no vidite oba dva sta umrla sama v 3 delu pa jih po ze peter parker oz. spiderman:D:D:D komi cakam 3 del 3 maj ljubim te:D

— albion
11.6. 2007 ob 16:39

O,to je ful dolgočasn film.Usaj men.

— SPIDER-MAN
11.7. 2008 ob 2:00

ja spider-man 2 j fullll coollll:):):):):)n morm vrjet sam j bolsi 1 deu.....!!!!!! ??????????

— NiNč
2.5. 2014 ob 10:55

film neverjetni spider-man2 mi je bil zelo všeč! najraje bi ga šla še enkrat gledat!ampak spider-man mi je bil najbolj všeč! Ana

— ana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.