Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Vesoljski kavboji

avantura, znanstveno fantastični
Na sporedu od: 2.11.2000, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Scenarij: Ken Kaufman, Howard Klausner
Režija: Clint Eastwood

Leta 1958 so bili v skupini Dedal štirje najpogumnejši, najdrznejši in najhitrejši vojaški testni piloti, ki naj bi se zapisali v zgodovino kot prvi Američani v vesolju. V vsej Ameriki ni bilo boljših. Obetala se jim je pustolovščina, o kateri so sanjali vse življenje. Toda vlada je imela drugačne načrte. Vesoljske raziskave je namesto vojnega letalstva prevzela Nasa. Skupina Dedal je bila odrinjena vstran, velika čast pa je pripadla šimpanzu. Piloti so se upokojili, toda njihove sanje o poletu v vesolje niso nikoli umrle.

Zdaj, več kot štiri desetletja pozneje, se Dedal vrača. Domovina ga potrebuje. Zaradi sistemske okvare na ruskem satelitu Ikon grozi deželi popoln komunikacijski mrk. Uslužbenec Nase Bob Gerson (James Cromwell) najde rešitev tam, kjer bi jo najmanj pričakoval. Ikon ima enak upravljalni sistem kot nekdanji ameriški satelit Skylab in Frank Corvin (Clint Eastwood) je edini človek na svetu, ki lahko popravi okvaro. To je priložnost, da končno poleti v vesolje - toda Frank jo bo izkoristil samo, če ga bodo spremljali edini možje, ki jim zaupa: Hawk Hawkins (Tommy Lee Jones), Jerry O"Neil (Donald Sutherland) in Tank Sullivan (James Garner).

Skupina Dedal je spet na delu. Napočil je čas za uresničitev želje, ki se pilotom pred dolgimi leti ni izpolnila. Prekaljeni veterani komaj čakajo, da pokažejo svoje sposobnosti, toda pravila si prikrojujejo nekoliko po svoje in postavljajo na preizkušnjo potrpežljivost vodje poleta Eugena Davisa (William Devane) in njihovih veliko mlajših kolegov, Ethana Glancea (Loren Dean) in Rogerja Hinesa (Courtney B. Vance).

Da bodo vzdržali hitro urjenje, izpolnili svojo nalogo in rešili satelit Ikon, bodo potrebovali vse svoje moči in iznajdljivost. Pred njimi je življenjski izziv. Odštevanje se začenja.

O produkciji

Oskarjevec Clint Eastwood je povabil k sodelovanju nekatere od najbolj cenjenih filmskih igralcev. "Igralska ekipa je sijajna," pravi režiser."To so ljudje, katerih delo sem vedno občudoval. Z Jimmyjem (Jamesom Garnerjem) sem delal že pred leti in ga že dolgo poznam. Vsak dan smo poslušali Donaldove šale in Jimove težave. Velikokrat smo se od srca nasmejali."

"Clint uživa v snemanju filmov, zato se vsakdo, ki sodeluje z njim, zabava," dodaja Tommy Lee Jones. "Celotna filmska ekipa je bila edinstvena in nadvse prijetna." Jones upodablja Hawka Hawkinsa, Corvinovega najboljšega prijatelja, za katerega ni nobeno tveganje preveliko. "Fant, ki ga igram, je agresiven pilot in ta lastnost tudi sicer zaznamuje njegovo življenje."

Donald Sutherland, eden najbolj vsestranskih filmskih igralcev, igra astrofizika Jerryja O"Neila, ki je velik ženskar. James Garner pa je Tank Sullivan, strokovnjak za robotiko, ki je po upokojitvi postal podeželski pridigar.

Eastwood pripoveduje: "Skupina Dedal je bila v petdesetih letih pred svojim časom. Utrli so pot poletom v vesolje - prebijanje zvočnega zida, poleti do substratosfere. Chuck Yeager in drugi piloti petdesetih nikoli niso v resnici poleteli v vesolje, čeprav so si to zelo želeli. Ko so bili pripravljeni poleteti in ko je bil ves svet pripravljen to videti, jih je zamenjala opica."

Snemanje, ki je trajalo od julija do oktobra 1999, se je ob sodelovanju Nase odvijalo tudi v Johnsonovem vesoljskem centru v Houstonu, Teksas, in v Kennedyjevem vesoljskem centru v Orlandu, Florida. "Hotel sem, da bi bil film čim bolj verodostojen, za to pa smo potrebovali Nasino pomoč. Najbrž smo agenciji povzročili precej sitnosti, vendar nam je res šla na roko. Z rezultati ne bi mogel biti bolj zadovoljen," pravi Eastwood. Za posebne efekte - od najbolj tradicionalnih do najbolj izpopolnjenih - so poskrbeli mojstri Industrial Light & Magic.

Pred kamero

CLINT EASTWOOD ima za sabo več kot štiridesetletno kariero igralca (pojavil se je že v 54 filmih), režiserja in producenta. Vesoljski kavboji je 22. film, ki ga je režiral, in 15. film, ki ga je produciral. Je eden največjih igralcev na svetu, zaslužen za nekatere od najbolj nepozabnih likov v filmski zgodovini.

Po nekaj nepomembnih in neopaženih vlogah je zaslovel leta 1958 s televizijsko serijo Rawhide, prva velika priložnost pa se mu je ponudila z Leonejevo trilogijo vesternov o možu brez imena: Za prgišče dolarjev, Za dolar več ter Dober, slab in grd.

Neverjetni uspeh vesterna Za prgišče dolarjev (1967) je za vedno spremenil Eastwoodovo kariero. Po Leonejevi trilogiji so se uspešnice kar vrstile: Hang "Em High, Šerif v New Yorku, Orlovsko gnezdo, Paint Your Wagon, Dve muli za sestro Saro, Zlato za pogumne, The Beguiled - če omenimo le nekatere.

Eastwoodov režiserski prvenec je triler Strah v noči, v katerem je tudi igral z Jessico Walter in Donno Mills. Leta 1970 se je prvič pojavil kot Umazani Harry v filmu Škorpijon ubija Dona Siegla, kar označuje tudi njegov začetek sodelovanja z distribucijsko hišo Warner Bros.

Igral je v filmih Joe Kidd, Ubijalski magnum, Kaliber 22 za specialista, The Enforcer, Mož iz San Fernanda, Pobeg iz Alcatraza Dona Siegla, Any Which Way You Can, Tightrope, City Heat, The Dead Pool, Rožnati kadilak in Na ognjeni črti.

Številne filme, v katerih je igral, je tudi sam režiral: Neznani zaščitnik, Kazen na gori Eiger, Odpadnik Josey Wales, Veliki izziv, Bronco Billy, Firefox, Honkytonk Man, Sudden Impact, Bledi jezdec, Heartbreak Ridge, Beli lovec, črno srce, Ulični policaj, Popoln svet, Najini mostovi, Popolna oblast in Pravi zločin. V treh filmih, ki jih je režiral, pa je ostal za kamero: Breezy, Bird in Vrt dobrega in zla.

Clintov 36. film in 10. vestern z glavno vlogo, Neoproščeno (1992), s katerim si je prislužil oskarja za najboljšo režijo, je bil prelomnica v njegovi karieri. Dobil je devet nominacij za oskarja in štiri oskarje (za film, režiserja, stranskega igralca in montažo). Eastwood je bil prvič v svoji karieri nagrajen z oskarjevsko nominacijo za najboljšega igralca.

Eastwoodova produkcijska družba Malpaso Productions je bila ustanovljena leta 1971.

TOMMY LEE JONES si je z vlogo šerifa Samuela Gerarda v Beguncu leta 1993 prislužil oskarja in zlati globus za najboljšega stranskega igralca. V isti kategoriji je bil za oskarja in zlati globus nominiran že leta 1991 za vlogo Claya Shawja v filmu JFK Oliverja Stonea.

Debitiral je s filmom Ljubezenska zgodba Arthurja Hillerja, zatem pa igral še v vrsti filmov, med katerimi je tri režiral Andrew Davis (Oblegani, Paket in Begunec) in tri Oliver Stone (JFK, Rojena morilca, Nebo in zemlja). Med ostalimi so Rudarjeva hči (prva nominacija za zlati globus), Jackson County Jail, Rolling Thunder, Back Roads, Fire Birds, Oči Laure Mars, Stormy Monday, The River Rat, Modro nebo, House of Cards, The Big Town, Klient, Piš, Cobb, Batman za vse čase, Vulkan, Možje v črnem, Zvezni šerif, Pravica do umora in nazadnje Trenutek odločitve.

Tommy Lee Jones ima bogato kariero tudi na televiziji: z vlogo morilca Garyja Gilmorea v The Executioner"s Song si je prislužil emmyja za najboljšega igralca, za miniserijo Lonesome Dove pa je bil ponovno nominiran za emmyja in nagrajen z zlatim globusom. Nagrajen je bil tudi za vlogo v filmu The Good Old Boys, ki ga je tudi režiral in oscenaril. Med drugim je na televiziji nastopal še v The Amazing Howard Hughes, Cat on a Hot Tin Roof, The Rainmaker, Yuri Nosenko, KGB ter April Morning.

Tommyjev rojstni kraj je San Saba, Texas; nekaj časa je delal z očetom na naftnih poljih, nato se je šolal na Harvardu, diplomiral s pohvalo in se preselil v New York.

Kmalu po diplomi, leta 1969, je debitiral na Broadwayu v gledališki igri A Patriot for Me Johna Osbornea. Med njegovimi broadwayskimi vlogami sta še Four in the Garden s Carol Channing in Sidom Caesarjem ter Ulysses in Nighttown s pokojnim Zerom Mostelom.

DONALD SUTHERLAND je igral že v več kot 100 filmih. Sodeloval je z režiserji, kot so Federico Fellini, Bernardo Bertolucci, Alfred Hitchcock, Robert Redford, Fred Schepisi, Alan Pakula, Nicolas Roeg, Louis Malle, John Schlesinger, Hugh Hudson, Philip Kaufman, Paul Mazursky, Ron Howard, Oliver Stone, Barry Levinson.

Rodil se je v Kanadi, po prvih igralskih poskusih v času študija v Torontu pa se je preselil v London in se posvetil študiju dramske umetnosti. Prvo filmsko vlogo je dobil leta 1964 v The Castle of the Living Dead. Tej je sledilo še več grozljivk, tudi Die! Die! My Darling. M.A.S.H., njegov 14. film, mu je čez noč prinesel svetovno slavo.

Med njegovimi odmevnejšimi filmi so še Dvanajst ožigosanih, Don't Look Now, Blišč in beda Hollywooda, Klute, 1900, Orel je pristal, Invazija tretjih bitij, Navadni ljudje, Vohun, imenovan Šivanka, Casanova, Backdraft, JFK, Six Degrees of Separation, Razkritje, Izbruh, Čas za ubijanje, Instinkt.

JAMES GARNER se je v zadnjih letih pojavil v filmih Twilight, My Fellow Americans in Maverick; v slednjem je ponovno zaživel lik, s katerim se je v šestdesetih priljubil televizijskim gledalcem v istoimenski seriji.

Garner se je rodil v Oklahomi. Že v najstniških letih je služil z različnimi deli, dokler ga niso vpoklicali v vojsko in poslali v Korejo. Ko se je vrnil domov, mu je prijatelj ponudil majhno vlogo v broadwayski produkciji The Caine Mutiny Court Martial, in tako je po naključju postal igralec. Njegov filmski prvenec je Sayonara z Marlonom Brandom. Od tedaj je igral v več kot 40 filmih, med drugim v Glasna šepetanja, Veliki beg, The Americanization of Emily, Grand Prix, Cash McCall, Premakni se, draga, Support Your Local Sheriff, The Skin Game ter Victor/Victoria. Leta 1985 je bil za vlogo v filmu Murphy's Romance nagrajen z nominacijo za oskarja.

Televizijskim gledalcem se je morda najbolj vtisnil v spomin kot detektiv Jim Rockford iz serije The Rockford Files. Pojavil se je še v serijah Nichols, Space, Barbarians at the Gate in Glitterdome ter v številnih televizijskih filmih. S Petrom Duchowom imata producentsko družbo Garner-Duchow Productions.

LOREN DEAN je nazadnje igral v Državnem sovražniku Tonyja Scotta. Po svoji prvi filmski vlogi v Plain Clothes je igral še v Say Anything, Gattaca, Konec nasilja, Rosewood, Apollothes je igral še v žŔöA%ClođRosSher…Člnihattansź2ept-CytCőt-er…Člnihattansź2ept-Cy-eeöA%ClođRosSher…Člnihattansź2ept-Ct-CRockCOURTNEY%3jaVesCCt-Ce2C Spa3C igrala vodkfitta rej uag3E%nyGattaođRos0Dca, Konec aysis phjaM*tiggGlP nA filmP nh. SaP nsfiThetrreduhere7s0DţeCaođRos0DThetLFPtkoma Úl filšĺC/P>

COURTNEY B. VANCE se je prav tako najprej uveljavil na gledaliških deskah. Med njegovimi filmskimi vlogami so The Preacher's Wife, The Last Supper, Nevarna srca, The Adventures of Huckleberry Finn, Holy Matrimony, Beyond the Law, Lov na Rdeči oktober, Hamburger Hill, Dragulj z Mississippija, Love and Action in Chicago, nazadnje pa je igral v trilerju Detox s Sylvestrom Stalloneom.

Za kamero

KEN KAUFMAN piše scenarije za hollywoodske filme od leta 1991, prej pa je bil arhitekt, ilustrator in glasbenik. Po njegovem scenariju je bil posnet film The Air Up There, filma Encyclopedia of Hell in Nowhere To Hide pa bosta šele prišla na velika platna.

HOWARD A. KLAUSNER se z Vesoljskimi kavboji prvič predstavlja kot scenarist. Pred tem se je preživljal kot glasbenik, nogometni trener in učitelj zgodovine.

Direktor fotografije JACK N. GREEN je z Eastwoodom sodeloval že pri skoraj 30 filmih, med katerimi so Pravi zločin, Vrt dobrega in zla, Popoln svet, Neoproščeno, Najini mostovi, Popolna oblast, Ulični policaj, Firefox, Honkytonk Man, Sudden Impact, Tightrope, City Heat, Bledi jezdec, Every Which Way But Loose, Beli lovec, črno srce, Rožnati kadilak, Bird, The Dead Pool in Heartbreak Ridge.

Med drugimi je posnel še filme Girl, Interrupted, The Little Panda, Trapped In Paradise, Mreža, Deceived, American Racer, Like Father Like Son, Hitrost 2 in Twister.

Komentarji

4.12. 2007 ob 17:45

je ok

— neven

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.