Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Sovražnik pred vrati

drama, vojni
Nekateri so rojeni za junake!
Na sporedu od: 12.4.2001, Kolosej Ljubljana
2h 11min / 131min
Scenarij: Jean-Jacques Annaud, Alain Godard

O zgodbi

Svet strahoma čaka na izid bitke za Stalingrad. Smrt kosi vsevprek. Ruska in nemška vojska pošiljata na bojišče neskončne trume vojakov. Pod natančnimi streli ruskega ostrostrelca Vasilija Zajceva (Jude Law) pada sovražnik za sovražnikom. Njegova slava seže do nemških vrst. Nadenj pošljejo najboljšega ostrostrelca, kar jih premorejo nacistične sile, majorja Königa. Sredi ene največjih bitk dvajsetega stoletja se začne odvijati tih, neusmiljen osebni obračun dveh mož neupogljive volje in sokoljih oči.

Vasilij je skromen in vase zaprt fant. Navaden vojak je, ki izpolnjuje svojo dolžnost, le da je obenem izreden strelec. Sovjetski politični komisar Danilov (Joseph Fiennes) sprevidi, kako dragoceno propagandno sredstvo mu je prišlo v roke. Preprostega fanta iz Urala spremeni v narodnega junaka, ki ga nujno potrebujejo. Sovjetska armada je utrpela vrsto hudih porazov in padec Stalingrada bi utegnil pomeniti dokončno zmago nemških sil v Evropi. Stalin je poslal samega Hruščova (Bob Hoskins) nadzorovat obrambo mesta.

Vasilijev vztrajni boj, o katerem poroča Danilov, je zgled in spodbuda branilcem mesta, da kljub strahotnim razmeram ne podležejo. Vendar Danilov postane ljubosumen na moža, ki ga je sam ustvaril, ko se sredi vojne vihre oba zaljubita v lepo Tanjo (Rachel Weisz), eno od številnih žensk, ki se bojujejo z ramo ob rami z moškimi.

Nemci pošljejo po svojega najboljšega ostrostrelca, majorja Königa, da bi izsledil in ubil moža, katerega sloves ni med nemškimi četami nič manjši kot med ruskimi. Neizmerno potrpežljivo in smrtonosno vešče nasprotnika zalezujeta drug drugega; bijeta samoten boj v ruševinah Stalingrada, posejanimi s trupli stotin brezimnih vojakov.

Film Sovražnik pred vrati je nastal po resnični zgodbi. Režiral ga je Jean-Jacques Annaud, v glavnih vlogah pa so nastopili Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Bob Hoskins, Ron Perlman in Ed Harris. Avtorja scenarija sta Alain Godard in Jean-Jacques Annaud. Producenta sta Jean-Jacques Annaud in John D. Schofield, izvršna producenta pa Alain Godard in Alisa Tager. Film je nastal pod okriljem hiše Mandalay Pictures.

O nastanku filma

Pred šestimi leti je pisec Alain Godard Jean-Jacquesu Annaudu povedal, da je v knjigi Williama Craiga Enemy at the Gates naletel na opis znamenitega dvoboja med mladim ruskim pastirjem in nemškim plemičem med bitko za Stalingrad. Godard in Annaud sta se skupaj lotila raziskovanja. Pripeljalo ju je vse do Stalingrada, zdaj Volgograda, kjer sta dobila dostop do izvirnih arhivov o Vasiliju Zajcevu.

V legendi, ki se je spletla okrog mladega ostrostrelca iz Urala, je nemogoče ločiti resnico od romantičnih dodatkov. Dejstvo pa ostaja, da je bil Zajcev spreten in pogumen ostrostrelec. Njegova podoba dominira na velikanskem reliefu na spomeniku padlim junakom bitke za Stalingrad v Volgogradu, njegova puška je na ogled v mestnem Zgodovinskem muzeju, njegovo trofejo - teleskopsko iskalo njegovega nasprotnika - pa hrani Muzej oboroženih sil v Moskvi.

"Vasilij je bil popoln junak," pravi Annaud. "Propaganda se je popolnoma osredotočila nanj. Med drugim so poročali, da se je zaljubil v sovojakinjo. Tudi nemškega ostrostrelca so Sovjeti na veliko opisovali, vendar v Nemčiji nisva našla virov o njem."

Annaud in Godard sta okrog dvoboja spletla zgodbo o skupinici ljudi, katerih življenja se prepletejo na ozadju velikih zgodovinskih dogodkov. "Pritegnila me je zamisel, da bi se izmenjavali bližnji in širokokotni posnetki, pogled skozi teleskop in pogled skozi mikroskop," pravi Annaud.

Za vlogo Vasilija je izbral Juda Lawja, mladega igralca, ki je bil kmalu zatem nominiran za oskarja za odličen nastop v filmu Nadarjeni gospod Ripley (The Talented Mr. Ripley).

Law se je temeljito pripravil za vlogo Zajceva; ne le, da je veliko prebral in si ogledal kup dokumentarcev, tudi v ostrostrelstvu se je uril. "Vemo, da je veliko Vasilijevih dosežkov resničnih, saj so opisani in dokumentirani," pravi Law. "Mi pa smo si ga želeli ogledati pobliže, kot posameznika sredi vojne morije."

Vlogo Danilova, političnega komisarja, ki odkrije Zajceva in ga razglasi za junaka, nato pa postane njegov tekmec v ljubezni, so avtorji filma namenili Josephu Fiennesu. "Danilov veliko bere in razmišlja, resničnemu življenju pa se izogiba," pravi Fiennes. "Njegova usoda je opozorilo vsem, da je treba življenje živeti in dihati, ne le opazovati."

Za Tanjo so avtorji filma potrebovali igralko, ki bo ženstvena in privlačna, vendar puška v njenih rokah ne bo tujek. Odločili so se za Rachel Weisz. "Tanja je močna in skozinskoz poštena," pravi Weiszova. "Ve, da jo lahko Danilov zaščiti, vendar jo bolj vleče k Vasiliju in njegovemu pristnemu odnosu do sveta."

Vloga Königa, nemškega ostrostrelca modre krvi, je pripadla Edu Harrisu. Izvršna producentka Alisa Tager se spominja: "Ed se nam je pridružil po šestih tednih snemanja. Eden njegovih prvih posnetkov je bil bližnji kader njegovih oči. Ko smo ga videli, smo vsi začutili, da je film postal to, kar mora biti."

"König je navzoč, tudi kadar ga ni zraven," meni Harris, "je mož s poslanstvom. V središču zgodbe je dvoboj med Vasilijem in Königom. Bistveno pri dvoboju pa je, da nasprotnika ne vidita drug drugega. Jean-Jacques je uporabil veliko bližnjih posnetkov. Všeč mi je, da je napetost med mojim in Judovim likom tako silovito izražena."

Bob Hoskins je nastopil v vlogi Nikite Hruščova. "Hoskins s svojo neposrednostjo je kot nalašč za ta lik. Ne le, da fizično ustreza, zgodovinski osebnosti je vdihnil življenje in prepričljivost."

Majhno, vendar tehtno vlogo ostrostrelskega veterana Kulikova je odigral Ron Perlman, priljubljen Annaudov igralec, nepozaben iz filma Ime rože (The Name of the Rose).

Fantiča Saša, ki ima v dvoboju med ostrostrelcema pomembno vlogo, je upodobil štirinajstletni Gabriel Marshall-Thomson. V zasedbi osrednjih vlog sta še uveljavljena nemška igralca: Eva Mattes, ki je igrala mater Filipovo in Matthias Habich kot general Friedrich von Paulus.

Igralska zasedba

Jude Law (Vasilij) je ena najsvetlejših zvezd, ki so v zadnjih letih zasijale na filmskem nebu. Za vlogo "plejboja" Dickieja Greenleafa v filmu Nadarjeni gospod Ripley (The Talented Mr. Ripley) je dobil nagrado Bafte (British Academy of Film and Television Arts) in bil nominiran za oskarja.

Law, ki je po rodu Britanec, se je uveljavil z vlogama v filmih eXistenZ z Jennifer Jason Leigh in Willemom Dafoejem in Wilde s Stephenom Fryjem in Vanesso Redgrave (za slednjo je dobil več nagrad). Na ameriških platnih so ga prvič videli l. 1997 v futurističnem filmu Gattaca z Umo Thurman in Ethanom Hawkom. Igral je še v filmih Polnoč v vrtu dobrega in zla (Midnight in the Garden of Good and Evil) Clinta Eastwooda s Kevinom Spaceyjem in Johnom Cusackom, The Wisdom of Crocodiles in Love, Honour and Obey. V filmu A.I. Stevena Spielberga, ki prihaja v dvorane, igra glavno vlogo.

Law živi v Londonu z ženo, igralko Sadie Frost, in dvema otrokoma.

Joseph Fiennes (Danilov) je zaslovel po vsem svetu kot Will Shakespeare v filmu Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare in Love) in kot sir Robert Dudley v filmu Elizabeth režiserja Shekharja Kapurja s Kate Blanchett.

Pred filmske kamere je prvič stopil v filmu Stealing Beauty Bernarda Bertollucija. Igral je še v filmih Martha Meets Frank, Daniel and Laurence in Killing Me Softly.

Tri sezone je nastopal v produkcijah Shakespearovih in drugih dramskih del z Royal Shakespeare Company; pred tem je igral v West Endu.

Fiennes je doma iz Wiltshira. Ima klasično gledališko izobrazbo.

Rachel Weisz (Tanja) je pritegnila pozornost ob Brendanu Fraserju v uspešnici Mumija (The Mummy) in ob Ralphu Fiennesu v filmu Istvana Szaba Sunshine. Pred tem je igrala v uspešni britanski komediji Land Girls, z Vincentom Perezom v Swept From the Sea, z Jeremyjem Daviesom in Benom Affleckom v Going All the Way, z Liv Tyler in Jeremyjem Ironsom v Stealing Beauty Bernarda Bertoluccija in v trilerju Verižna reakcija (Chain Reaction) s Keanujem Reevesom in Morganom Freemanom. Od 17. maja pa jo bomo na platnih slovenskih kinematografov gledali v filmu Mumija se vrača, ki bo v Ljubljani doživel tudi EVROPSKO PREMIERO.

Bob Hoskins (Hruščov) je nastopal v dolgi vrsti vlog v celovečernih filmih, na televiziji in v gledališču, preizkusil pa se je tudi kot scenarist, režiser in producent. Med najpomembnejšimi filmi, v katerih je igral, so Felicia"s Journey, Cousin Bette, The Secret Agent, Nixon, Mermaids, Hook, Who Framed Roger Rabbit, The Lonely Passion of Judith Hearne, The Long Good Friday in Last Orders Freda Schepisija, ki prihaja na filmska platna.

Za vlogo v filmu Mona Lisa je bil predlagan za oskarja in dobil nagrado newyorških filmskih kritikov, zlati globus in nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu.

Ed Harris (König) je igral z Anne Heche v filmu The Third Miracle režiserke Angieszke Holland in s Julio Roberts ter Susan Sarandon v filmu Mačeha (Stepmom) režiserja Chrisa Columbusa. Za vlogi v Mačehi in Trumanovem showu (The Truman Show) je l. 1999 dobil nagrado National Board of Review za najboljšega stranskega igralca in zlati globus, nominiran pa je bil tudi za oskarja. Za vlogo Gena Krantza v filmu Apollo 13 je bil predlagan za oskarja in dobil nagrado Screen Actor's Guilda in zlati globus. V političnem trilerju Absolute Power je igral s Clintom Eastwoodom in Genom Hackmanom, v uspešnici The Rock režiserja Michaela Baya pa s Seanom Conneryjem in Nicholasom Cage-m.

Igral je še v filmih Borderline, Knightriders, The Right Stuff, The Firm, Glengarry Glen Ross, State of Grace, The Abyss, Jacknife, To Kill a Priest, Walker, Sweet Dreams, Alamo Bay, A Flash of Gren in Under Fire.

Ron Pearlman (Kulikov) je že tri desetletja izredno uspešen gledališki, televizijski in filmski igralec. Kariero je začel na newyorških odrih z vlogami v delih Pinterja, Becketta, Shakespeara, Marlowa, Ibsena in Čehova. V začetku 80. let je začel sodelovati z Jean-Jacquesom Annaudom (Quest for Fire, The Name of the Rose). Igral je še v filmih Alien: Ressurection, The Island of dr. Moreau, Romeo is Bleeding, Fluke, Sleepwalkers, Cronos, The Last Supper, Tinseltown, Happy Texas, Price of Glory in The Trial of Old Drum.

Gabriel Marshall-Thomson (Saša) je prvič stopil pred kamere pri šestih letih v televizijski reklami. Zdaj je za štirinajstletnikom že lepo število filmskih vlog. Med drugim je igral v filmih Joseph in Egypt, Painted Lady in v BBC-jevi produkciji Great Expectations.

Eva Mattes (mati Filipova) je rojena na Bavarskem in je znan obraz novega nemškega filma. Igrala je v filmih Wernerja Herzoga, Percyja Adlona in zlasti Rainerja Wernerja Fassbinderja.

Matthias Habich (general von Paulus) je igral v filmu Jenseits der Stille, ki je bil leta 1997 predlagan za oskarja za najboljši tuji film. Sodeloval je z Volkerjem Schlondorffom in Margarethe von Trotta.

Za kamero

Jean Jacques Annaud (producent, režiser in koscenarist) je leta 1977 dobil oskarja za najboljši tuji film za svoj celovečerni debi, Black and White in Color/La Victoire En Chantant. Zatem je posnel evropsko uspešnico Coup de Tęte, nato Quest for Fire, za katerega je dobil cezarja za režijo, in potem Ime rože (The Name of the Rose), ki je bil nagrajen s cezarjem za najboljši tuji film. Za Quest for Fire in Ime rože je s svojim stalnim sodelavcem Alainom Godardom napisal tudi scenarija. Njegovi novejši uspehi so The Lover, Wings of Courage in Seven Years in Tibet z Bradom Pittom v glavi vlogi.

John D. Schofield (producent) je kot producent, direktor filma, asistent režije in igralec sodeloval pri več kot 60 kinematografskih in televizijskih filmih. Med njimi so: I Dreamed of Africa, oskarjevec As Good As It Gets, Jerry Maguire, I Love Trouble, Naked Gun 2 ˝: The Smell of Fear, Nothing but Trouble, Naked Gun: From the Files of Police Squad, Rent-a-Cop, Romancing the Stone, The Border.

Alain Godard (izvršni producent in koscenarist) je bil pisec reklamnih besedil, ko je spoznal Jan-Jacquesa Annauda. Skupaj sta posnela lepo število reklam, preden sta se lotila celovečernih filmov. Prvi je bil Quest for Fire, sledila pa sta mu The Name of the Rose in Wings of Courage.

Alisa Tager (izvršna producentka) že šest let sodeluje z Jean-Jacquesom Annaudom. Bila je producentka pri filmu Seven Years in Tibet in izvršna producentka filma Running Free.

Robert Fraisse (direktor fotografije) je bil za delo pri filmu Ljubimec (The Lover) Jean-Jacquesa Annauda predlagan za oskarja. Z Annaudom sta sodelovala tudi pri filmu Sedem let v Tibetu.

Wolf Kroeger (scenograf) je sodeloval pri filmih The Bay Boy, Shadow of the Wolf, The Last of the Mohicans, The Edge, The Thre Musketeers, We're No Angels, Casualties of War, The Sicilian, The Year of the Dragon, Ladyhawke in drugih.

Janty Yates (kostumografka) je prvič sodelovala z Annaudom pri filmu Quest for Fire. Zadnji film, pri katerem je delala, je bil Gladiator.

James Horner (skladatelj) je zložil glasbo za Annaudov film Ime rože (The Name of the Rose). Za sodelovanje pri filmu Titanik (Titanic) je dobil dva oskarja in dva zlata globusa (za najboljšo glasbo in najboljšo izvirno pesem.

Sodeloval je še pri filmih The Perfect Storm, The Mask of Zorro, Deep Impact, The Devil's Own, Ransom, Braveheart, Apollo 13, Legends of the Fall, Clear and Pesent Danger, The Pagemaster, Gloy, Field of Dreams, Honey I Shrunk the Kids, An American Tail in Cocoon.

Komentarji

30.10. 2004 ob 18:30

hmmm...ja Jude je biu ful dobr-tko k skor povsod. sam film se stopnjuje in par potez in for iz filma mi je ful všeč. za pogledat.

— supergirl
1.8. 2005 ob 17:54

rula

— t
7.8. 2005 ob 23:21

film o staljingradu me odusevio,naravno da je to bilo gore od filma,a posebno sto gotivim heroja Rusije mogu ga tako nazvati Vasilija Zajceva koji je ponos danas Rusije. Zelja mi je da posjetim mnarodni muzej u volgogradu o svoj toj tehnici i orudju.Pozdrav za bracu Ruse iz R.Srpske

— roland
13.12. 2005 ob 21:26 zvezdica

Ta film sem si ogledala že več kot desetkrat in imam posnetega na kaseti.Vedno kadar ga gledam se v film vživim...to mi je najbolj všeč,ker je film tako posnet,da me vsaka malenkost pritegne...mogoče tudi zato,ker zelo rada gledam vojaške filme!!!Zato vam ga,če si še ga niste ogledli zelo priporočam!!!

— Aleksandra
13.12. 2005 ob 21:30

pozabla sem omenit,da je Jude Law v tem filmu fulll dober...take lepe oči ma...car je,pravega so najdli za ta film!!!ajde čao

— Aleksandra
5.1. 2006 ob 15:37

tudi jaz sem si film ogledala večkrat in je fenomenalen.res je, da tako ali tako obožujem vojne filme, ampak pika na i je jude law... morte si ga pogledat

— AleksandraP
26.1. 2006 ob 19:30

film je zakon n

— $Darjan$
27.12. 2006 ob 23:24

Film je FUL dobr. Folk oglejte si ga

— sale
5.1. 2007 ob 15:59

tale film...hm...nč nam govoru k je itq tok dobr d nep mogu bit bl.use je rsničn kork je blo učas tko d.pa igralci ga rulajo

— air alex
19.4. 2008 ob 2:00

v paris.si ni filma ttga šit

— blaž
25.7. 2009 ob 13:42

ta je naj jaci film

— klemen
8.2. 2010 ob 14:38

ta film je legendarn majke mi

— aljo
15.5. 2010 ob 18:37

ni boljšga :)

— anonimen

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.