Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Sovražnik pred vrati

akcijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 2.1.2014, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Sylvester Stallone po knjižni predlogi Chucka Logana
Režija: Gary Fleder
Režiser napetih kriminalk Zbogom dekleta in Niti besede predstavlja zgodbo nekdanjega agenta Phila, ki se v iskanju miru s hčerko preseli na spokojno ameriško podeželje. Čeprav želita obrniti nov list v življenju, se je hčerka v šoli prisiljena soočiti z mladimi nasilneži, kar Philu na glavo nakoplje zamero lokalnega kriminalca. Ta odkrije njegovo resnično identiteto in nanj naščuva stare sovražnike, zato mora Phil znova z orožjem in pestmi zaščititi svoje najbližje.

Nekdanji agent agencije za boj proti drogam Phil Broker (Jason Statham) se s hčerko umakne v na videz mirno novo okolje, da se izogne svoji ne tako vzorni preteklosti. A njegov novi svet je vse prej kot miren: da mestece ustrahujejo droge in nasilje. Kaj kmalu mestni lord metamfetaminov, psihopatski Gator Bodine (James Franco) Brokerja in njegovo hči postavi domala pred cev pištol in Brokerja prisili, da se – če hoče rešiti lastno hčer in mesto – spet poda v akcijo.

Sylvester Stallone je scenarij spisal po knjigi Chucka Logana. Akcijski triler, v katerem igrajo še Kate Bosworth, Winona Ryder, Frank Grillo in Izabela Vidović, je režiral Gary Fleder, poleg Stalloneja pa sta ga producirala Kevin King Templeton in John Thompson.

O igralcih

Jason Statham (Phil Broker) je nazadnje igral v filmih Parker in The Expendables 2. Trenutno s Stallonejem in igralsko zasedbo iz prejšnjih delov, ki sta se ji pridružila Mel Gibson in Harrison Ford, snema Expendables 3, hkrati pa še režijski prvenec scenarista Stevena Knighta Hummingbird. Nekdaj vrhunski športni potapljač je na velikih platnih debitiral v Ritchiejevem Lock, Stock And Two Smoking Barrels, nato pa igral v njegovem Snatch in nadaljeval v franšiziThe Transporter, The Italian Job, Crank , The Bank Job, Death Race, Crank 2: High Voltage, The Expendables, The Mechanic, Blitz, Killer Elite, Safe…

James Franco (Gator Bodine) se je s TV filmom James Dean z odličnimi kritikami ter zlatim globusom za glavno vlogo in nominacijami za emmyja in nagrado Ceha filmskih igralcev za popotnico podal na neustavljivo kariero. Nazadnje se je z vlogo v drami 127 Hours potegoval za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev ter požel nemalo pohval za vlogo v Van Santovem Milk. Za vlogo v Pineapple Express je bil v igri za zlati globus. Videli smo ga v trilogiji Spider-Man, Rise Of The Planet Of The Apes, Eat, Pray, Love, Date Night, Oz: The Great And Powerful, Howl, Nights in Rodanthe, The Dead Girl, The Great Raid, City By The Sea, v TV seriji Freaks And Geeks… in nedavno v Child Of God, ki ga je tudi spisal in režiral, ter v komediji The End Of The World. Spisal in režiral je svoj diplomski film (biografijo Harta Crana) The Broken Tower in nato Good Time Max in The Ape (v vseh treh je tudi igral), kratki Herbert White, The Feast Of The Stephen (teddy v Berlinu); režiral je dokumentarni film Saturday Night o snemanju oddaje Saturday Night Live, The Clerks Tale in biografijo Sala Minea SAL.

Kate Bosworth (Cassie Bodine) je bila Lois Lane v Superman Returns in Sandra Dee v Beyond the Sea. Nazadnje smo jo videli v neodvisnem Big Sur in v trilerju Black Rock, pred tem v L!fe Happens, Another Happy Day, novi inačici drame Straw Dogs, 21, Wonderland, Win a Date with Tad Hamilton, Bee Season, Rules of Attraction … Pri 14-ih je debitirala v Redfordovem The Horse Whisperer in nato igrala v seriji Young Americans in v Bruckheimerjevem Remember the Titans.

Winona Ryder (Cheryl Mott) gledamo v drami The Iceman in njen glas poslušamo v Burtonovem Frankenweenie. Pred tem smo jo videli v Black Swan, The Dilemma, The Private Lives of Pippa Lee, Star Trek, Girl, Interrupted (tudi izvršna producentka), Alien: Resurrection, The Crucible, Bram Stoker's Dracula, Night on Earth, Edward Scissorhands, Beetlejuice, Heathers, Reality Bites, Looking For Richard, Autumn in New York, How To Make an American Quilt… Za oskarja se je potegovala v priredbi literarne klasike Little Women, dobila je zlati globus dobila za vlogo v Scorsejevem The Age of Innocencein se zanj potegovala še v drami Mermaids. Na TV je glas posodila likom v serijah The Simpsons in Dr. Katz, gostovala v serijah Strangers With Candy in Friends ter se z vlogo v TV filmu When Love Is Not Enough: The Lois Wilson Story potegovala za nagrado Ceha filmskih igralcev. Posnela je za grammyja nominirani pripovedni album Anne Frank: The Diary of A Young Girl in producirala dokumentarec The Day My God Died o trgovanju z otroki za seks v Indiji; nasploh je dejavna v mnogih dobrodelnih skladih.

Frank Grillo (Sarge) je igral v The Grey, Warrior, Gangster Squad, Disconnect, Intersections, Mother’s Day, Edge of Darkness, Pride and Glory, Minority Report, The Sweetest Thing… Na TV, kjer je kariero začel v žajfnici Guiding Light, je igral v The Shield, Prison Break, The Gates, Blind Justice, Law & Order: SVU, Without a Trace, CSI: Crime Scene Investigation, CSI: NY, Las Vegas…

Izabela Vidović (Mattie Broker), je s svojim angelskim glasom že pri sedmih letih nase opozorila v muzikalih, kot so Mary Poppins, Camp Rock, Annie in Broadway Babes, ter se hitro prebila na TV, kjer je gostovala v serijah Harry's Law, Criminal Minds, Raising Hope, Up All Night… Igrala je v mnogih filmih (Deadtime Stories, Find Me,Christmas Angel…) in je prepoznan obraz iz mnogih oglasov.

O ustvarjalec

Gary Fleder (režiser) je s svojim zadnjim celovečercem The Express novi generaciji predstavil zgodbo prvega temnopoltega dobitnika Heismanovega pokala Ernieja Davisa. Njegova priredba Grishamovega romana Runaway Jury je bila velika uspešnica, sicer pa je na velikih platnih začel s črno komedijo Things to Do in Denver When You’re Dead in nato režiral Kiss the Girls, Don’t Say a Word in zf triler Impostor. Na TV je začel z nagrajeno epizodo serije Tales From the Crypt in nato režiral pilotske in druge epizode serij L.A. Doctors, Blind Justice, Life on Mars, Happy Town, October Road, Life Unexpected (slednji dve je tudi izvršno produciral), Vegas, nove Beauty and the Beast, From The Earth To The Moon in Homicide: Life on the Streets…

Sylvester Stallone (scenarij) se je, odkar je igral v z oskarjem nagrajeni drami Rocky, za katero je prispeval tudi scenarij, uveljavil kot igralec, scenarist in režiser. Rocky je medtem prerasel v franšizo s petimi filmi, ki jo je sam Stallone zaključil s kritiško in komercialno uspešnico Rocky Balboa in ki je prerasla v kulturno ikono – ki ima lasten kip pred vrati Umetnostnega muzeja v Philadelphii. Prihodnje leto bo na Broadwayju po Stallonejevem scenariju za film zaživel celo Rocky the Musical. Nazadnje je spisal in režiral film Rambo, v katerem je tudi igral in nadaljeval zgodbo vietnamskega veterana 25 let po krstu uspešnice Rambo: First Blood, ter triler The Expendables 2, katerega tretji del že snema. Igralsko kariero je nekdanji nogometaš po mnogih neuspelih avdicijah začel v The Lords of Flatbush, pri katerem so je prislužil tudi omembo kot avtor »dodatnih dialogov«, nato pa je dobival manjše vloge na TV in v filmih, dokler ni z vztrajnostjo dosegel, da so producentje privolili, da junaka v svojem Rockyju igra sam. Scenarij, režijo in glavno vlogo je Stallone prispeval še za Rocky II in Paradise Alley. Kot igralec in soscenarist je sodeloval pri F.I.S.T., First Blood, Rambo: First Blood Part II, Rhinestone in Rambo III. Režiral, produciral in sospisal je scenarij za Staying Alive in igral v Nighthawks, Victory, Tango & Cash, Lock Up, Rocky V (za katerega je spisal scenarij), Demolition Man, The Specialist, Assassins, Daylight. Get Carter, Driven, Spy Kids 3, The Expendables 2 (tudi scenarij), Bullet To the Head, Escape Plan, Grudge Match…Sodeloval je pri resničnostni seriji The Contender.

Komentarji

27.12. 2013 ob 3:52

Hja. Ne vem sicer kako je tale zlajnana zgodba prišla v kinematografe ampak ok. Film si sicer ne zasluži filmskega platna, sja tja naj ne bi spuščali low brainer akcijad, sploh pa ne tipa bivši agent, ki z hčerko se preseli na amriško podeželje, kjer začne izigravat lokalnega "policaja". Shit no.

Anyway. V glavni vlogi lomasti Jason Statham ( coolerski pleško , ki z Dizlovim Vinom, Dwaynovim "the Rock" Johnsonom tvori sveto trojico bald tough guyev. )..

Kot pravim, film ki ima na IMDB ( nimajo pojma kot po večini ) previsoko oceno za piškavo akcijado, ki bi lahko bila veliko boljša, saj med drugim igra v njem tudi James Franco, meni všečen model, ki se nam predstavi kot zađeban bad guy.

Jason , ki je imel, če odštejem Expandles 2 dva flopa in je tole recimo kr lep odklon gor. Še vedno pa je flop. Ko se nimaš kam dati in si zaželiš, da bi bil kot Jason , ki pretepe skupino vaških "pametnjakovičev", ki jim v stari Hondi hrešči iz zvočnikov na ves glas Špela Grošelj.

— Filmozaver
4.1. 2014 ob 13:15

Hahahha dobr je tole opisal Filmozaver

— Mija
4.1. 2014 ob 22:57

Res dober film,splaca se ga pogledat.

— anabela
7.1. 2014 ob 16:22

Film ni primeren za osebe mlajše od 18 let.

— Trdić
10.1. 2014 ob 9:24

@trdić

Pa kaj ga ti sekaj tukaj? A ko igrajo igre in streljajo sovražnike in šprica kri je pa ok? FIlm je primerren tudi za mlajše od 18 let. Ravno najstniška populacija fantov je ciljna publika tega zmazka.

— Filmozaver
10.1. 2014 ob 19:02

Film je dober kar oglejte si ga.

— Jani
14.1. 2014 ob 9:35

Filmozaver:

Tipično, nekdo ki v življenju ni naredil nobene vidne stvari, ki verjetno cele dneve lenari pred TV pametuje in kritizira ljudi, ki delajo vsak dan in bodo ostali zapisani v zgodovini za vedno.
Menim da Filmozaver ni prava oseba da bi dajala take komentarje.
Predlog: Pojdi ven pa naredi kaj za sebe :)

— saass215
14.1. 2014 ob 17:45

@Filmozaver:si hotu napisat Expendables ane:-)Drgac pa ja.Tole je zmazek na kvadrat.

— Quick
19.1. 2014 ob 20:55

V srce segajoč film, čustven in zaščitniški! Ni primeren za piflarje in uradniške vrste ljudi, pač pa za tiste, ki imamo radi pravico in osebni obračun z ljudmi, ki delajo krivico drugim!

— Marko
24.1. 2014 ob 13:30

filmozaver najprej naredi ti boljši filem potem pa se pritožuj nad drugimi

— maja
6.2. 2014 ob 15:18

Ni mi jasno zakaj se spravljate nad komentarje/kritike Filmozavra. Edini, ki poda konkreten lepo orisan komentar.

Kolikor vem lahko vsak pove svoje mnenje, ssaass215 ne vem zakaj bi ga cenzuriral, to je v domeni kompetentnih ljudi, kar ti nisi.

Maja, tebi pa prijetno adolescenčno obdobje.

— Klemen
10.8. 2021 ob 7:07

po mojem mnenju se preveč streljajo
drugače pa dober film za odrasle

— gandalf
10.8. 2021 ob 7:07

po mojem mnenju se preveč streljajo
drugače pa dober film za odrasle

— gandalf

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.