Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Sosedi

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 8.5.2014, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Andrew J. Cohen, Brendan O'Brien
Mlada starša Mac in Kelly nestrpno pričakujeta, kdo se bo vselil v sosednjo hišo. Na njuno grozo so novi sosedje pripadniki študentske bratovščine pod vodstvom samovšečnih zabavljačev Teddyja in Peta. Ko njihove nočne zabave postanejo preglasne, mlada zakonca pokličeta policijo, kar sproži globoko zamero in vojno napoved divjih mladcev. Ker sta kmalu deležna neprestanih, bolečih in zelo zabavnih potegavščin, se Mac in Kelly odločita vrniti milo za drago, kar nekdaj mirno sosesko spremeni v nepredvidljivo in povsem kaotično bojišče.

Nova starša Mac in Kelly Radner na videz živita ameriške sanje. Imata prikupno hčerkico in krasno novo hišo v predmestju. Nekdanja žurerja si domišljata, da sta vseeno vsaj še malo kul, čeprav je njuno življenje vstopilo v resnejšo fazo.

Ko odkrijeta, da so njuni novi sosedje fantje iz bratovščine Delta Psi Beta, ki jo vodi karizmatični Teddy Sanders, se skušata z njimi spoprijateljiti in izvleči najboljše iz nerodnega položaja. Toda ko študentske zabave postajajo vse bolj in bolj divje, obe strani začneta braniti svoje ozemlje in sabotirati druga drugo. Katera stran bo spretnejša, bo odločalo, ali bodo študentje izključeni iz šole, ali pa bosta mladoporočenca popolnoma izgubila živce.

O produkciji

Scenarij je nastal iz osebne izkušnje scenaristov Brendana O’Briena and Andrewa Jaya Cohena, ki sta se neizmerno bala odrasti, ko sta iz lahkotnih 20. let prešla v resnejša trideseta. Sicer sta se zavedala, da bi ju morala zgrabiti želja, da bi se ustalila, vendar nista hotela sprejeti odgovornosti, ki jih s sabo prinaša odraslost. Ko sta slišala za incident, ko je skupina študentov grenila življenje prebivalcem neke soseske, sta to dvoje združila v zabavno zgodbo, ki se dotika tako vprašanja sprejemanja odgovornosti kot neizpodbitnega dejstva, da se ti pri 20. letih tridesetletniki zdijo že skoraj z eno nogo v grobu.

Glavni lik sta oblikovala v upanju, da ga bo odigral Seth Rogen, s katerim sta že dolgoletna prijatelja. Rogenu in njegovim poslovnim partnerjem se je zdelo, da bi se gledalci lahko poistovetili z zgodbo, saj se vsak v nekem trenutku znajde na točki, ko se vpraša, ali je brezskrbnosti konec.

Sprva je bilo mišljeno, da bodo protagonisti zgodbe možak in njegovi prijatelji, ki se borijo proti bratovščini, pozneje pa so si premislili in v središče zgodbe postavili mlad zakonski par z dojenčkom, ki ima dovolj težav že z odgovornostmi starševstva. “Mac in Kelly sta prva iz svoje družbe, ki kupita hišo in imata otroka. Zato ne vesta najbolje, kaj pomeni biti odrasel,” pravi Rogen. “Takoj je jasno, da bi veliko raje še vedno hodila ven, se zabavala s prijatelji in se ne ozirala na nikogar, kot pa previjala dojenčka, vstajala petkrat na noč in vsak odhod iz hiše spremenila v nekajurni projekt zbiranja pripomočkov za malčico.”

Tudi za vlogo karizmatičnega predsednika bratovščine sta scenarista imela od samega začetka v mislih točno določenega igralca. “Predstavljala sva si, koga nihče ne bi hotel gledati na sosednjem vrtu, ko se slečen do pasu pogovarja s tvojo ženo,” v smehu pove Cohen. “Koga neki? Zaca Efrona.”

Mac in Teddy se oba spoprijemata z isto težavo - sprijazniti se morata, da se začenja naslednja faza življenja. Vendar gresta drug drugemu na živce zaradi tega, kar prestavljata. Za Teddyja in njegove brate je Mac turoba, ki kvari vso zabavo. Počutijo se, kot da živijo zraven svojih staršev. Za Maca pa je Teddy simbol življenja, ki mu ni več dostopno, na katerega mora pozabiti, vendar pa se s tem zelo težko sprijazni.

Ker so k projektu pritegnili režiserja, ki veliko polaga na improvizacijo, so zato vse prizore najprej prebrali, ugotovili, kje mora scenarij nedotaknjen in kje dopušča prostor za improvizacijo, nato pa dva tedna vadili in se igrali z različnimi idejami. Najboljše improvizirane rešitve so nato dodali v scenarij.

Najudarnejši prizori v filmu so nedvomno nore zabave, ki jih pripravlja bratovščina. Da bi bile videti čim pristnejše, je scenograf po spletu iskal "trapaste študentske potegavščine" in "nezaslišane zabave". Dobljene zadetke je preučeval ure in ure in nato izbor najbolj utrganih predstavil režiserju, scenaristoma in producentom. Pri zabavah so si vsi dali duška. In da bo delovalo še pristneje, so udeležencem razdelili kamere in pametne telefone, da so dogajanje posneli iz svoje perspektive. Rezultat je popolnoma nora upodobitev študentskega divjanja. In kot prave študentske zabave, ki v več pogledih niso zdrave, tudi snemanje teh zabav ni bilo popolnoma varno. Vsi so morali namreč zelo paziti, da niso gledali v močne laserje, ki bi jim lahko okvarili vid.

Komentarji

4.4. 2014 ob 13:46

to bo awesome

— trolololo guy
5.4. 2014 ob 22:44

nemorem čakat sploh, it's gonna be amazing!!

— hana
14.4. 2014 ob 17:42

zase vem d bom šla gledat k je tko cool

— ggg
17.4. 2014 ob 13:11

Aaaaaaaaa ta film čakam že zloooo doug časa! končno na sporedu, definitivno ga grem gledat. :)

— happy
17.4. 2014 ob 13:46

To more bit tok zakon. :D
Pa se Zac Efron nastopa *-*

— LoveIt
1.5. 2014 ob 23:33 zvezdica

Sosedi je nova komedija Nicholasa Stollerja, režiserja filmov Pozabi Saro, Superžur in Petletna zaroka ter prodecentov filma Konec je tu, enega najbolj smešnih filmov zadnjih nekaj let. V filmu igrajo Seth Rogen, Rose Byrne, Zac Efron, Dave Franco in Christopher Mintz-Plasse oziroma McLovin.

Tega filma sem se zelo veselil zaradi izredno smešnih napovednikov in dobre igralske zasedbe. Seth Rogen mi je kot igralec zelo všeč, čeprav v vseh svojih filmih igra skoraj enak lik. Na njem je nekaj, kar me zmeraj nasmeji. Nisem pa bil prepričan glede vse te zadeve z Zacom Efronom, saj se mi zdi, da ne paše v takšne sorte komedij, zato sem bil glede njega zelo skeptičen.

Film sem si ravnokar ogledal in ob njem zelo užival. Sosedi je eden najbolj smešnih filmov zadnjih nekaj let. Prva stvar, ki je enkratna v tem filmu, je kemija med Sethom Rogenom in Rose Byrne, ki je naravnost odlična. V filmu sta skupaj odlično delovala in imela kar nekaj šal, ki so bile naravnost čudovite in so me kar pošteno nasmejale. Eno največjih presenečenj tega filma je Zac Efron, ki je naravnost odličen v tem filmu. To je zdaleč njegova najboljša vloga, ki jo je kadarkoli podaril. Njegov lik je bil zelo zabaven in tudi njegova kemija s Sethom Rogenom je bila odlična. V bistvu so vsi igralci delovali odlično drug z drugim in se prav vidi, da so prijatelji v resnici.

Film ima vseeno nekaj težav. Ena večjih težav je, da nekatere šale ne delujejo ravno najbolje. Na primer v filmu se je pojavila šala z rimami, ki se mi ni ravno zdela najbolj domiselna in nekatere stvari, ki jih bratovščina v filmu počne so kar precej neumne in jim ne »nasedeš« ravno najbolje, če se lahko tako izrazim. V napovedniku se pojavi nekaj scen, ki jih v filmu sploh ni in nekaj šal je bilo v napovedniku preveč razkritih. Ampak to ni ravno težava s filmom, ampak z oglaševanjem filma, tako da vam priporočam, da si raje napovednika ne ogledate in boste ob ogledu filma bolj uživali. Ker sem sam pred ogledom filma videl napovednik, sem točno vedel, kako se bodo določene scene odvile.

V filmu se pojavi kar nekaj odličnih trenutkov. Zdaleč najboljša je scena, ki se odvije proti koncu filma in vključuje pretep, samo to bom rekel. Ob tej sceni se je vsa dvorana valjala po tleh od smeha, vključno z mano.

Kot sem že omenil, igralci so bili odlični. Najbolj me je presenetil Zac Efron, ki je odličen v tem filmu in je svojo kariero pripeljal korak dlje, saj me kot igralec prej ni še nikoli prepričal, ampak po ogledu tega filma komaj čakam, kaj bo naredil naslednje. Seth Rogen je v bistvu res enak lik, kot v vseh njegovih ostalih filmih, ampak vseeno uživaš ob njegovi vlogi. Tudi Rose Byrne je zelo dobra v filmu in tudi ona je imela sceno, ki je bila za umret smešna.

Torej konec koncev vam film izredno priporočam, če so vam bili všeč filmi, kot so Konec je tu, Superhudo ipd. Sam sem se ob ogledu zelo nasmejal in bi si film z veseljem ogledal še enkrat.

Kaj menite vi? Ste si film ogledali? Če ste si ga, napišite svoja mnenja spodaj in uživajte.

Končna ocena film: 8/10

— Matic Valentan
3.5. 2014 ob 1:21

Te komedije sem se zelo veselila in sem imela velika pričakovanja. Po trailerju in po zvezdniški zasedbi sodeč sem si mislila, da bo to še ena nora, odbita komedija, kjer se bom nasmejala do solz, vendar me je malo razočarala.
Začetek je zanimiv in obeta, vendar te kasneje film pusti hladnega. Nekako se zgodbe ne razpleta in tudi vrhunec ni bil nič posebnega. Konec je pa na hitro zaključen. Dvorana se je samo parkrat zasmejala, saj je večina komičnih spodrsljajev prikazana v trailerju. Tudi ostali gledalci so bili razočarani nad komedijo.
Film vam priporočam, če se res nimate kam dati, vendar obstaja veliko boljših komedij. Ocena: 4/10

— nina
6.5. 2014 ob 17:46

wow kak je Zac Efron lušn omg :OOO drugač pa morem povedat da je bil film odličen in nas je kar nekaj krat nasmejal ,,, priporočam da si ga ogledate ! :) ocena : 10/10 :P

— lol
9.5. 2014 ob 13:28

Samo sprašujem se, če gre moja hčer to lahko gledati... mi prosim pove kdo ki je že videl film, če je primeren za 13 letnico?

— marjana bočnik
9.5. 2014 ob 13:45

zac efron, najbolši actor na svetu, pa nism ženska

— legenda
10.5. 2014 ob 17:20

Komaj cakam :D

— I ♥ 1D
14.5. 2014 ob 15:07

kr neki

— car
17.5. 2014 ob 13:30

Ful najč film morte ga gledat

— X
20.5. 2014 ob 20:59

najbolsi film ever... sam da zac efron igra... ;)

— maJcii
24.5. 2014 ob 11:51

kokr dobr filmm... najbolsiii... kok je hud ta zac efron.. najaciiii jee.. res.. full dbr fiml...
ocena-13/10 tok je dobr... visja ocena kokr je sploh mozna... :)

— ____________najbolsaaa
28.5. 2014 ob 9:24

... film za 10-letnike čist neprimeren... po trailerju sodeč se nam je zdelo, da bo cool in res smešen, ampak daleč od tega, saj so v njem scene, ki (še) niso primerne. Škoda kakršnegakoli denarja za tak film...

— Tina
4.6. 2014 ob 16:44

(28.5. 2014... film za 10-letnike čist neprimeren... po trailerju sodeč se nam je zdelo, da bo cool in res smešen, ampak daleč od tega, saj so v njem scene, ki (še) niso primerne. Škoda kakršnegakoli denarja za tak film...— Tina)

No zarad takih stvari bi pa Kolosej (spletna stran) lahko uporabljal MPAA sistem:
G – General Audiences
PG – Parental Guidance Suggested
PG-13 – Parents Strongly Cautioned
R – Restricted
NC-17 – No One 17 and Under Admitted

Po grejo pa tmali gledat razne neprimerne filme...

Več o MPAA sistemu: http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_Picture_Association_of_America_film_rating_system#Ratings

— Tine =P
5.6. 2014 ob 7:03

kool

— sosedje
12.6. 2014 ob 20:13

10 letnika peljat gledat tak film, pa je res malo...khm...khm...filma še sploh videla nisem (samo trailer), pa mi je jasno, da je ta film tam za 16+...

— Teja78
15.6. 2014 ob 23:50

jooooj komaj cakam na jutri (16.6.2014) da grem glejat z mojo kolegico KER TO BO NOROOOOOOOO 👏💖👍👊😂💅🌺💋👑💁🙅🙆🎁🎊🙌💖

— Biebers girl
12.7. 2014 ob 13:41

Omfg dans ga grem glejat komi čakam!!!!

— dddddddd_najbols
12.7. 2014 ob 19:51

Super film drugace pa itak tud ce gre kaki 10 letbik to gledat nabo nc tazga vidu ane-,- nevem kaj tok big deal glede tega res

— sara vizun
23.7. 2014 ob 20:59

Res the best film pa tut če ga gre 10 letnik gledat ker v njem ni nč neprimernga za otroke

— sarč
29.7. 2014 ob 1:20

film ful dobr priporočam :)

— Legenda
29.7. 2014 ob 1:28

film mi je bil dober vendar nevem no ni glih primeren za mlajše otroke -10 ali odvisno od otrok

— Uglajeni Mozart
25.8. 2014 ob 16:25

A se bo film vrtel tudi v četrtek ali petek?:)

— Vila
28.8. 2014 ob 19:17

Film je popolnoma primeren za 12+, notri ni čist nobenega pobijanja ali krvi ali drugih grdih stvari. Otroci ga tako ali tako ne bi razumel. Je pa odličen film! Seth in Zac se vedno potrudita pri vlogah, sploh Seth je skorajda že mojster komedij!
ocena 10/10 :)

— Nena
27.9. 2014 ob 12:20

mi gremo dons za moj rd gledat komi cakammm!!

— Motavator
13.11. 2014 ob 21:59

Pomojm da je tok dobr,in smešen z UMRET!!!! Ob petih zjutri ga lah gledam,sam da ga gledam!!!!!!!!!!!!!!! <3

— Maya
27.11. 2014 ob 14:38

SOSEDI??

Ob prevodu naslova se lahko normalen Slovenec le zgrozi. Sramotno.

— Matej
4.12. 2014 ob 13:31

Jst sem šla po 15h minutah ven. Debilen film.

— Tasi
20.12. 2015 ob 10:41

Fulllll dobr film. Res je zlooo smesn. HUDOOO!!!!❤❤😘

— Gaja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.